Apple Special Event 2014 #1: Apple predstavil iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Apple tento rok pri predstavovaní nič nenaťahoval a pustil sa rovno k veci. Po ukázaní doterajšieho vývoja iPhonov a spomienke na predstavenie Macintosha a iMacu, ktoré boli predstavené na rovnakom mieste, ukázal ďalší produkt, ktorý by mal byť pre Apple kľúčovým. Prvým na rade je najpredávanejší smartfón na svete, iPhone. V elegentnom videu Apple ukázal postupne menší aj väčší iPhone 6, ktorých názvy aj dizajn sú v súlade so špekuláciami – iPhone 6 a iPhone 6 Plus.

Zdroj: The Verge

Retina HD a hrúbka

Obidva sú ešte tenšie ako iPhone 5s (7,6 mm) – iPhone 6 má pri 4,7″ displeji 6,9 mm, iPhone 6 Plus pri 5,5″ displeji 7,1 mm. Ich rozlíšenia sú 1334 × 750 (o 38 % viac) a 1920 × 1080 (o 185 % viac ako iPhone 5s). Reč o zafírovom displeji zatiaľ nepadla.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Ovládanie jednou rukou

Používateľské rozhranie iPhonu 6 Plus je v mnohom podobné iPadu mini. Už iOS 7 bolo vytvorené s plánom pre tieto smartfóny – napríklad keď sa ťahom vrátite späť. Nový mód uľahčí ovládanie týchto smartfónov jednou rukou aj napriek väčšiemu displeju. Stačí dvakrát stlačiť Home tlačidlo a celý obraz zíde nižšie. Power tlačidlo je podľa plánu na strane zariadenia.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Výkon a kompatibilita so starými aplikáciami

Vývojárom uľahčí prácu upscaler aplikácií, ktorý prispôsobí aj tie aplikácie, ktoré neboli priamo prispôsobené väčším displejom. Pod kapotou sa ukrýva 64-bitový čip druhej generácie, Apple A8, ktorý bol vytvorený 20-nanometrovým procesom a je až o 25 % rýchlejší, no zároveň o 13 % menší ako A7. Grafický výkon narástol až o 50 %.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Aby sme mali predstavu o tom, aký je ten nový grafický výkon v praxi, na pódium prišiel Stephan Sherman, CCO Super Evil Megacorp, ktorý predviedol Vain Glory – bojovú hru pre iPhone. Grafika je pritom podobná titulom, ktoré si môžete zahrať napríklad cez Xbox Live. Na obrazovke môže byť vyše 100 postáv, ktoré sú všetky plne animované.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Výdrž batérie

Batéria iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus je oproti iPhonu 5s rovnaká, prípadne lepšia.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Fitness čip M8

Novinkou je aj fitness čip M8, ktorý dokáže odmerať relatívnu výšku, vzdialenosť, rozdiel medzi bicyklovaním a behom a podobne. Pomáha mu pri tom zabudovaný barometer, ktorý využíva tlak vzduchu na meranie relatívnej výšky. Samozrejmosťou je aj podpora zo strany Nike.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Konektivita a možnosti pripojenia

iPhone 6 ponúkne aj podporu až 20 LTE pásiem, čo je viac ako akýkoľvek iný smartfón, a umožní to rýchlosti až do 150 Mbps. Taktiež podporuje VoLTE, teda Voice over LTE, vďaka čomu budú hovory znieť ešte lepšie. V oblasti konektivity ponúkne aj Wi-Fi 802.11ac, ktoré je 3× rýchlejšie ako predtým Rovnako však prináša aj Wi-Fi calling, teda telefonovanie cez Wi-Fi. Samozrejme, využiteľnosť množstva týchto funkcií bude závisieť od podpory našich operátorov.

Fotoaparát

Zadný iSight fotoaparát ponúkne opäť 8 megapixelov, True Tone blesk, 1,5 mikrónové pixely, f/2.2. Malo by ísť o úplne nový senzor s technológiou „focus pixels“. V praxi môžeme očakávať rýchlejšie zaostrenie, lepšie farby a menej šumu. Panorámy môžu mať teraz až 43 megapixelov. Zrýchlené bolo aj rozpoznávanie tváre, vrátane detekcie úsmevu alebo žmurknutia.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Z hľadiska stabilizácie obrazu je medzi iPhonom 6 a 6 Plus zásadný rozdiel – menší iPhone 6 má digitálnu stabilizáciu obrazu, 6 Plus optickú. Až prvé testy však ukážu, aké sú medzi nimi rozdiely v praxi. Optická na rozdiel od digitálnej pohybuje optikou dookola, aby vyrovnala prípadný otras rúk a podobne. To je sprevádzané 1080p videom pri 30/60 fps a Slow motion videom pri 120/240 fps. Počas nahrávania videa sa môžete spoľahnúť na automatické zaostrovanie.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Lepšia je ak FaceTime HD kamera na prednej strane. Taktiež prináša nový senzor, clonu f/2.2 a až o 81 % viac svetla.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Príslušenstvo, cena a dostupnosť

Apple preletel predstavovaním nových iPhonov na jeho pomery nezvyklo rýchlo tak, že ste mali celý čas pocit, že musí ostať dostatok priestoru pre niečo ešte dôležitejšie napriek tomu, že ide o „najlepší smartfón, aký bol kedy vyrobený“. Apple nezabudol ani na originálne plastové a kožené puzdra.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

Apple zverejnil ceny tradične s dvojročnou viazanosťou. V ponuke ostávajú aj iPhone 5c, ktorý je k paušálu zadarmo, a iPhone 5s, ktorý začína na 99 USD. iPhone 6 začína na 199 USD, iPhone 6 Plus na 299 USD. Zaujímavosťou je, že po 16 GB kapacite nasleduje rovno 64 GB (za 100 USD príplatok) a potom 128 GB s rovnakými príplatkom.

iPhone 6

Zdroj: The Verge

iPhone 6 aj iPhone 6 Plus budú v predaji od 19. septembra, predobjednávky začínajú o týždeň skôr. Do konca roka budú k dispozícii v 115 krajinách, avšak konkrétne krajiny, ktoré sú v prvej vlne, konkretizované neboli.

komentárov
  1. Som zvedavy na kameru. ake bude robit fotky a videa. mam stale iphone 4. 4 roky sluzy spolahlivo. Fotky stale roby neuveritelne krasne. xperia Z1 sa mu nevyrovna. Moze mat xperia lepsiu kameru, len ten android by nebol taky do……ny. aplikacia na fotenie je pomala…..

    0
    0
  2. minusy:

    design zadnej casti, da sa vsak zakryt coverom
    vytrcajuci fotoaparat,
    vydrz baterky na ip6 vyzera byt na nezmenena
    ip6 plus ma viac noviniek ako ip6 mensi model (pre mna velke minus)
    nevieme kedy bude dostupny v nasich koncinach

    plusy:

    design prednej casti, lepsie sa bude drzat v ruke si myslim
    ako vzdy lepsi fotak, video, HW upgrade nehodnotim az ako take velke plus
    platenie ip, uvidime vsak kedy aj na sk
    health kit

    Jedina groundbreaking vec ApplePay… + iWatch, inak v podstate to iste…

    0
    0
  3. Cakal som viac, nieco, co ma prinuti si povedat, kvoli tomuto to musim mat. Zial, nie kazdy rok moze byt revolucia…a to zvacenie displaya revolucia rozhodne nie je…a ze FHD rozlisenie ma az iPhone 6 plus…velke sklamanie. Ostavam pri starom iPhone 4S, mozno prejdem na 5S ale len kvoli iOS, hardverovo zacina apple robit stale viac a viac chyb. Cenovku si vedia nastavit najvyssiu, ale ak si odmyslim ten mizerny softver Samsung je hardverovo lacnejsia a lepsia volba…

    0
    0
  4. Tak, apple ide pomaly do kytek a to nie som ziadny Win hujer, vo firme mame same mac pocitace, doma tiez, ale. Najprv prestali podporovat profi sektor, Mac Pro je posledny vykrik, ale strasne predrazeny, serverovy OS je len na smiech a apple sa zmenil na hrackarsku firmu, sprvu revolucnu, ale postupne zaostavajucu. Posledne modely iphone by Steve rozmetal skor, ako by vobec uzreli svetlo sveta, telefon velky ako pinpongova raketa, no nic, a tie hodinky, nijako neviem najst v com su vynimocne. Ani dizajn, ani technicke vybavenie, ano cena je dost vynimocna, vysoka. Ked opadne i-osial, pojdu do kytek a to je skoda.

    0
    0
  5. Vaše meno:
    Co viac cakas, ked nic nove nie je ?
    Ine znacky tiez nic prevratne neprinasaju.
    Maximalne tak viac jadier, rozlisenie a pod.
    Apple sa aspon snazi udrzat na 2-jadrach a zlepsovat efektivitu, zatial co ine znacky sa len predhanaju, ktora prinesie viac jadier, viac ram a viac MPX.
    Ale naco je to dobre ?
    To nie je ziadna revolucia.
    Aj to, ze Apple pouziva 8mpx snimac a nesnazia sa tam pchat 20+.
    Radsej nech doladia uz existujuce a vykon nemusi rast kazdy rok 2-nasobne.

    A ked uz sme pri konkurencii, radsej LG G2/G3 ako Samsung. Su lacnejsie a z osobnej skusenosti mozem povedat, ze aj vyladenejsie.

    0
    0
  6. No pekne. Do poslednej chvíle som dúfal, že zvesti o väčšom iPhone sú bullshit, ale nakoniec sa tak stalo. Ďaľšie obrovské pádlo uzrelo svetlo sveta. Prečo neostali pri kompaktnom iPhone a spolu s ním mohli pre mňa za mňa predstaviť aj 20″ iPhone 6+. Veľká škoda. Našťastie som kúpil ešte 5S no o rok dva neviem neviem. Jediná nádej je, že to trh neprijme a budú sa musieť vrátiť ku kompaktnejším rozmerom ale to už je asi nereálne. Som vážne sklamaný.

    0
    0
  7. No nic, moj IP4S dosluhuje, cakal som na vcerajsok ci este pockat alebo nie, ale toto co predviedli je katastrofa za neskutocne peniaze. Koncim s iPhonom a dnes som si objednal LG G3 32GB. Skoda no…

    0
    0
  8. Som snad jediny komu sa paci ten retro styl? Vypukla cocka fotaku, hrube pasy koli antenam a tvar obleho kolaca.. :) Ludia ani nevieme a tento design bude diktovat vsetkym naokolo, je to veldielo designera Johnatana a ten velmi dobre vie co robi ;) Jedine co je skoda, ze nie su uplne totozne HW iP6 a iP6+ (najma koli display-u a tej optickej stabilizacii). Viem si predstavit aky masaker by bol iP6 s Full HD retinou :O

    0
    0
  9. Pravdu povediac, neviem na co je dobry FHD display na zariadeni velkom ako je telefon. To, ze je to marketingovo dobry tah je jedna vec ale ta pixel density je aj tak uplne eno nuno.
    Design je vec nazoru. Mne sa najviac pacila 4/4s potom 5/5s a le tato 6 vyzera ako kazdy druhy telefon na trhu. Skoda.

    4.7”display je este relativne pohodlny do ruky (ja sam mam Hobbit like ruky) ale pre mna uz vsetko vacsie je tarbave.

    Svoju 5ku ale nevymenim, pokial nebudem nuteny a ine znacky tiez nepripadaju do uvahy. Apple sice mozno neprekvapil ale stale plati, ze robi veci poriadne a ked mi moj skoro dvoj rocny iPhone sluzi rovnako dobre ako v den ked som ho kupil, tak verim tomu, ze dalsi telefon co si kupim bude iPhone.

    0
    0
  10. Totalna katastrofa! Absolutne sklamanie vo vsetkych smeroch! Najviac ma trapi ze pred rokom som si s nadsenim kupil MBA a po instalacii mavericks je uplne zasekany, pomaly, napicu proste nedotiahnuty skurveny cely soft a ktomu este aj ten IOS7 total napicu! Nechcel som si to pripustat ale apple ide do picccceeeeee!

    0
    0
  11. …toto je možno (dúfam že sa mílim) ten vrchol horskej dráhy úspechu tejto mnou veľmi obľúbenej značky, ktorú som tak trošku predpovedal po smrti Jobsa.
    …možno žijeme až v príliš pragmatickom svete,…ale podľa môjho skromného názoru vízie a duch Steveho tu jasne chýbajú….
    A viete čo oponenti ” chýbajúceho ducha Jobsa” : keď tieto metafizické s*ačky ohľadom nebohého zakladateľa dáme bokom – nemôžete zapierať jeho iné – rovnako dôležité vlastnosti a z nich vyplývajúce dôsledky keď žil a pôsobil vo firme: Jobs by nikdy nedovolil, aby pod touto značkou vyšiel priemerný výrobok, alebo niečo blízko všedného, ktoré by sa strácalo v čase príchodu na trh medzi konkurenciou ! Alebo len aby naplnil bruchá akcionárov, pretože to by spravil max tak s dvoma výrobkami – potom by šiel prudko dole…..
    Žiaľ (ale len podľa mňa) sa práve toto deje….iP6 + iWatch…

    0
    0
  12. Myslím si, že vedia čo robia a nečudoval by som sa keby to bol ešte stále koncept Steve-a. Najväčšie “gro” applu bol a dúfam, že vždy bude operačný systém. Všetci drbú do nových telefónov jadrá a rámky a prd z toho. Hral som sa s veľa smartphonmi, ale ten feeling a tá plynulosť nikdy nebola taká nehovoriac o stabilite. Nerozumiem čo sa mnohým na nich nepáči, veď je celkom logické, že sa snažia robiť tenšie a po väčších displayoch bol dopyt. Ja sám by som bral väčší display a s rovnakým názorom som sa už dlhšie stretával v mojom okolí. Asi by som počkal s predsudkami a hodnotil až po reálnom styku s ním ;) mier :)

    0
    0
  13. Uhm,..skoda tak som sa tesil :/ no planoval som upgradovat iPhone 6, ale teraz nvm nvm. Moc ma to nezaujalo. mam 4s….paci sa mi 6tka ale ta baterka !!! aspon tri dni v kuse abi vidrzal a konecne bi ho mohli spravit vodotesni dufam ze sa uz konecne ing.dostanu rozum nadalsi rok sa dockam…

    0
    0
  14. 2 daniel: chces dobre fotky? Kup si Nokiu a budes mat NAJLEPSIE fotky. Uz dva roky stara Lumia 920 je z HW stranky rovnaka, ako tato nova 6-ka, od rozlisenia, po opticku stabilizaciu. A feeling z OS? hmmm…. treba skusit WP 8.1 :) Ked potom zistis, co vsetko na nom funguje a ako plynulo, intuitivne a rychlo, budes prekvapeny. Uz len obycajne pisane SMS je o milovy krok pred iOS + office, navigacia, OneDrive, stranky, ktore na Exploreri funguju a na iOS Safari nie… atd. Neboj, nie su odsudeny len na Androidie 100 jadrove priserky… je tu este jedna cesta. Len treba zahodit ten hate k Billovi.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.