Apple, Google, Microsoft aj Yahoo vám môžu kontrolovať e-maily, súhlasili ste s tým v podmienkach

Poznáte to. Pri inštalácii softvéru, vytváraní rôznych účtov a mnohých iných príležitostiach často zaškrtneme to, že sme si dôkladne prečítali podmienky poskytovania, a súhlasime s nimi. Málokto ich však skutočne číta, čo je vzhľadom na ich dĺžku a komplikovanosť v dnešnom hektickom svete pochopiteľné. Keď Microsoft skúmal, kto je zodpovedný za únik informácií o Windows 8, nahliadol aj do e-mailov zamestnancov. To motivovalo The Guardian k tomu, aby vypátral, aké sú vlastne podmienky e-mailových poskytovateľov a na čo majú právo.

Zistenia mnohých prekvapili. Veľkí poskytovatelia ako Apple, Google, Microsoft či Yahoo totiž majú vo svojich podmienkach vyhradené právo pristupovať k používateľským informáciám aj obsahu vašich účtov. Môžu to robiť z bezpečnostných dôvodov, pri technických problémoch, na základe povinností vyplývajúcich zo zákona, pri podvodoch alebo chránení svojho duševného vlastníctva. Dôvodov je teda dosť a v prípade potreby sa nejaký nájde.

Aj keď útokom kvôli čítaniu e-mailov svojich zamestnancov v súvislosti s únikom informácií o Windows 8 čelí len Microsoft, The Guardian ukázal, že ostatné spoločnosti na tom nie sú odlišne. Tie však odmietli komentovať, či túto možnosť, ktorej schválenie vyžadujú, v skutočnosti využívajú. Tak či onak, je dobré vedieť, s čím ste pri zakladaní svojho e-mailu súhlasili. Otázka je, kto skutočne číta vaše e-maily, a či to nie je v rozpore s právom.

komentárov
  1. respektujem pravo ostatnych ludi na sukromnie, preto pisem len za seba: nech citaju :)) neviem si totiz predstavit, co by mohol google zneuzit z mojho accountu proti mne, najviac doverne veci kt. mam v emaile su rezervacie hotelov, leteniek atd.. a dost pochybujem ze v google maju speci cloveka/tim ludi na to, aby sedeli za PC, citali moje rezervacie a menili ich poza moj chrbat, dokonca ani cielena reklama podla obsahu mailov mi nevadi – je to predsa len free sluzba, kde neocakavam nic extra..

    0
    0
  2. mna ani tak neštve, že by vytiahli z mojich mailov nejaké info na reklamu, ale čo mi naozaj pri google vadí, je, že podmienkach má, že váš avatar / fotku môže použiť na doporučovanie produktov vašim známim z vašeho adresára a to už považujem za dosť závádzajúce cielenie reklamy, pritom ja o takejto reklame nemusím ani tušiť a už vôbec nemusím mať s daným produktom nič spoločné, podľa mňa sa takáto reklama da klasifikovať ako klamlivá…. ale v podmienkach google s tým musíš súhlasiť… a to vôbec nehovorím o tom, že google zhromažďuje údaje z kažého vyhľadávania, dokonca až na úroveň, ktorý obrázok ste si klikli/stiahli…. je to des… postupne som opustil gmail, gtalk vypínam 31.3., vyhľadávač som tiež zmenil na Duck a web prehliadam v privátnom móde, aj keď ani ten už nezaručí, že vás google nemôže identifikovať, vedia to na základe ďalších n parametrov :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.