Apple čelí novej vlne kritiky kvôli podmienkam, v akých pracujú zamestnanci u výrobných partnerov v Číne

BBC podľa očakávaní odvysielalo dokument Apple’s Broken Promises, v ktorom sa reportéri v utajení snažili zistiť, v akých podmienkach v skutočnosti pracujú zamestnanci výrobných partnerov Apple, ktorí majú na starosti výrobu obľúbených produktov. Reportáž upozornila na niekoľko závažných nedostatkov a celkovo zlé podmienky, v ktorých zamestnanci pracujú. Zamestnanci tu musia pracovať dlhé hodiny, nadčasy nie sú voliteľné a voľný deň niekedy nedostanú ani po 18 každodennej práce. Mimo pracovnú dobu sa konajú mítingy, za ktoré nie sú zaplatení. Okrem toho sa objavili problémy s ubytovaním zamestnancov (12 zamestnancov v jednej izbe), ich identifikačnými kartami, detskými zamestnancami a podobne. Vo videu uvidíte aj zamestnancov zaspávajúcich pri práci či podvádzanie pri vypĺňaní dotazníkov o bezpečnosti.

Tim Cook, riaditeľ Applu, zareagoval na reportáž s tým, že sa ňou cíti byť hlboko urazený. Stojí za tým, že Apple neustále pracuje na zlepšovaní podmienok pre zamestnancov u výrobných partnerov, čo v reportáži vôbec nebolo spomenuté. Nevie o žiadnej inej spoločnosti, ktorá by pre zlepšenie podmienok zamestnancov v týchto krajinách robila toľko, čo Apple. Samozrejme, je to dlhodobý proces a oproti štandardom, na ktoré sme zvyknutí u nás, výrazne zaostávajú. To však nič nemení na tom, že sa postupne zlepšujú. Taktiež potvrdil, že mítingy mimo pracovnú dobu budú vyplatené aj spätne, problémy s ubytovaním boli vyriešené a Apple neustále robí audity u svojich výrobných partnerov, avšak vzhľadom na ich počet a rozmanitosť to nie je jednoduché. Prešetrenie zistených problémov sľúbil aj Pegatron, výrobný partner Apple.

komentárov
  1. Pracoval som pre Foxconn v v rokoch 2002 az 2004 v Pardubiciach. Po 17 mesiocov som odisiel pocas smeny. Foxconn v CZ nebol taky ako Cine ale psel k tomu ked som tam robil. Aj vdaka Ceskemu manazmentu ktory preberal praktiky podobne Cinskym. my sme robili tam 12stky vyrabali sme pre vetedajsi Compaq a potom HP a Acer. Nebola to lahka praca. Smutne je na tom to ze sami Slovaci si kazili normy.Linky sutazili ktora urobi najviac a potom sa vychvalovali aky si dobry. Pritom si sami sr..i na hlavu. Mnohokrat sa stalo ze pred koncom smeny povedali ze musime ostat na 16stku. Ak neostaneme tak uz zajtra nemusime prist do prace. Pamatam si ked tam prisiel Cinan a povedal ktora linka urobi najviac dotane 300KC. Jasne Slovaci makali ako otroci. 4 dni tej linke ktora urobila najviac vyplatil na ruku peniaze. Piaty den zvysil normu zo 700 PC ks za 12stku na 1000 PC ks, ale uz bez bonusu. Ked som nastupil ronili 1200ks za 12sku. Neskor som dostal na Applu sekciu a vtedy sa skladali tie velke zaoblene biele pocitace. Neviem si spomenut uz na spravny model ale viem ze boli velmi tazke. Tam sa mi najviac pacilo, ziadna buzeracia robilo so v pohode. V tej dobe este Apple vyrobky neboli az tak popularne s porovnanim teraz. Teraz neviem ako sa tam pracuje. Odisile ked ma uz supervizor nastval a po cas smenu som hodil vstupnu kartu do tvare a povedal som ze nie ste jedina firma v CZ a v EU. Vstup do EU dala moznost pracovat v zahranici co som vyuzil a som rad ze som odisiel. Normalna pracovna doba a najma pracovna moralka a ucta k zamestnacom je na inej urovni ako na SK a v niektorych CZ firmach.

    0
    0
  2. Pracujem veľa rokov pre Foxconn , poznán dobre charakter azijských zamestnancov a bol som v Čínskych fabrikách. Tie zábery spiacich pracovníkov na linkách a stoloch v dokumente BBC môžu byť skreslené. V Ázii je úplne bežné, že ľudia počas aj krátkej prestávky relaxujú, čo je v Európe nezvyčajné. Videl som to veľa krát. Náš zvyk je skôr počas prestávky rozprávať sa.

    0
    0
  3. Akoze sorry nech sa namna nehnevaju pani reporteri z BBC ale takto osocovat Apple je ubohe ako to tu bolo spomenute je to partner Applu a je na ramenach Foxconu aby si tieto veci dali do poriadku.

    0
    0
  4. Apple za toto nemoze, Apple plati firmu ktora zamestnava zamestnancou a tato firma dostala zakazku ktoru prijala a zaslubila sa splnit ju, ako si to tato spolocnost vysporiada je ich vec a nie vec Apple. Apple plati zakazku firme, ktora nemysli na svojich zamestancov, nie Apple

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.