Apple bude vyberať od bánk poplatok za každú platbu cez Apple Pay

Mnohí považujú Apple Pay za najväčšiu revolúciu, ktorú Apple predvčerom predstavil. Apple Pay má vďaka značke, ktorá za ním stojí, šancu skutočne vytlačiť v priebehu niekoľkých rokov platobné karty, ktoré sa stanú zbytočnou vecou. Už dnes vieme platiť bezkontaktne a telefón máme stále so sebou, tak prečo neplatiť priamo tým, že priložíme iPhone k terminálu? Problém nie je ani v bezpečnosti, nestačí si opísať číslo platobnej karty alebo PIN, nakoľko pre autorizáciu je využívaný odtlačok prsta Touch ID.

Samozrejme, z tejto revolúcie bude mať príjem aj Apple. Z každej transakcie uskutočnenej cez Apple Pay bude od bánk odoberať poplatok. Apple má s každou bankou, s ktorou už zmluvy uzavrel, ako napríklad JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup a ďalšie, dohodnuté individuálne podmienky. Aj keď banky v USA prídu o časť vyše 40 miliardového balíka peňazí, ktoré majú z takýchto poplatkov, očakávajú, že vďaka Apple Pay budú ľudia utrácať viac.

Apple okrem toho oznámil aj spoluprácu s obchodnými reťazcami ako McDonalds, Nike, Sephora, Starbucks a podobne, vrátane oficiálnych nákupných aplikácií. Nechýba dokonca ani kompatibilita s platobnými kartami American Express, Mastercard či Visa. Tieto spoločnosti pritom taktiež zaznamenávajú astronomické zisky z poplatkov, ktoré získavajú za každú platbu kartou.

komentáre
  1. ROBO – asi to nieje myslené, že ľudia budú v globále utrácať viac, ale že budú utrácať viac cez bankové konto, nakoľko fyzické peniaze pôjdu do zabudnutia. Teraz keď prídem do mcdonaldu, tak platím peniazmi.. Takto by som proste zaplatil telefónom z účtu. Z čoho má samozrejme banka zisk..

    0
    0
  2. Piper – ako ma banka zisk z toho, ze zaplatis kartou? Z toho ma zisk Apple/MC/Visa, nie banka a trati na tom poskytovatel sluzby, resp ty, ak si prevadzkovatel nauctuje poplatky za transakciu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.