Akú dlhú výdrž batérie sa podarí Applu vyvinúť do hodiniek iWatch?

The New York Times pripravil reportáž o možných technológiách zlepšujúcich nabíjanie a výdrž batérie, ktorými sa v Apple zaoberajú predovšetkým s ohľadom na pripravované inteligentné hodinky iWatch, ale i nadchádzajúce rady ostatných mobilných zariadení. Špekuluje o možnom využití solárnej, indukčnej, či kinetickej energie. Vieme, že pokrok vo svete väčšiny hardvéru a softvéru ide rýchlejšie ako u batérií a ich nabíjania a Apple je jedna z mála firiem, ktorá si s touto výzvou vie viac, či menej poradiť už nejaký čas. Je to predovšetkým vďaka úzkemu vývoju hardvéru spolu so softvérom a softvéru spolu s hardvérom. Bude to ale stačiť pre uspokojivú výdrž inteligentných hodiniek?

Jeden z konceptov iWatch. Zdroj: martinhajek.com určite nevypustí produkt, keď s ním nebude sám spokojný. A jeho finálna verzia bude výsledkom mnohých kompromisov, v ktorých zrejme Apple zahrá skôr na výdrž, ako na „crazy“ funkcionalitu, ktorej medze sa v posledných dohadoch posúvajú stále ďalej a ďalej. Momentálne najpopulárnejšie inteligentné hodinky Pebble sľubujú 5 až 7 dní výdrže. Najnovší iPod nano zvládne 30 hodín prehrávania hudby a 3.5 hodín prehrávania videa, čo je mierne vylepšenie oproti 6. generácii, ktorá bola prvým nakuknutím Applu do sveta inteligentných hodiniek. Tie nové celkom pravdepodobne dostanú iný displej, s dôrazom na nízku spotrebu energie, čo do výdrže pridá nejakých pár hodín. Otázne však je, či bude zariadenie sústavne pripojené k iPhonu, aké spojenie na to bude využívať a či to bude vôbec povinné na väčšinu funkcií (zrejme áno).

Redaktori NYT sa o batérii iWatch rozprávali s Tonym Fadellom, jedným z hlavných členov tímu originálneho iPodu a zakladateľa Nest, ktorý bol len nedávno, veľmi štedro odkúpený Googlom. Fadell potvrdil dlhoročné experimentovanie Applu so solárnou energiou, no dodal, že to k praktickému využitiu v iPhone a iPode neviedlo. Pri ešte menšom zariadení, akým majú byť hodinky iWatch, je jej využitie nepravdepodobné.

Medzi dohadmi týkajúcimi sa batérie je aj možnosť bezdrôtového indukčného nabíjania, ktoré sa objavilo už v niekoľkých patentových žiadostiach. Podobný spôsob používa napríklad Nokia pre telefóny Lumia 820 a 920 alebo výrobky Mobee na bezdrôtové nabíjanie Magic Mouse a ďalších Apple periférií.

Mobee Magic Charger bezdrôtovo nabíja Magic Mouse. Zdroj: mobeetechnolo­gy.com.

komentárov
  1. Pokiaľ nebudú iWatch vodotesné aspoň do 100m, výdrž baterky sa nebude pohybovať okolo 2 mesiacov tak potom je to úplne zbytočná vec.

    0
    0
  2. len nech sa tym pekne zaoberaju a potom to implementuju do iphonu. momentalna vydrz je strasna. pri novych zariadeniach sa to ako tak da ale ked uz to ma polroka tak to clovek musi mat na nabijacke vacsinu dna aby mu to vydrzalo aspom tu cestu presunu medzi zasuvkami

    0
    0
  3. naco vodotesnost do 100m ? Percentualne kolko ludi co bude nosit iWatch sa potopi do vacsej hlbky ako je 50m? A ako casto sa budu potapat do takej velkej hlbky?

    0
    0
  4. vodotesne, schopne robit foto, baterka min. tyzden(ale naozaj min.) a nech to nemusi byt spojene s iPhonom- a ak, tak nie cez Bluetooth(lebo to rovno ho mozem z vacku vytiahnut potom)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.