Recenzia: Apple iPhone 5c

Apple tento rok prvýkrát nepredstavil jeden nový iPhone, ale rovno dva. Prémiový iPhone 5s, ktorý má najnovší procesor a vychytávky ako senzor odtlačku prsta či kamera so spomalenými zábermi. A pestofarebný iPhone 5c, ktorý ponúka všetko to, na čo sme pri iPhonoch zvyknutí, ale za rozumnejšiu cenu.

Po podobnom kroku ľudia volali veľmi dlho. Keď ich Apple konečne vypočul, reakcia bola zmiešaná. Plast, z ktorého Apple vyrobil iPhone 5c, nepôsobí tak dobre ako hliník a tak sa ľudia báli, že Apple upustil od svojej tradičnej kvality.

Čo je na tom pravdy? Je iPhone 5c prešľapom, ktorý Apple nemal robiť? A nie je jeho cena privysoká na to, čo ponúka? To všetko sa dozviete v našej detailnej recenzii. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah

Kategórie:

  1. Dizajn
  2. Farby
  3. Displej
  4. Výkon
  5. Fotoaparát a video
  6. Batéria
  7. Telefonovanie a konektivita
  8. Balenie

Aký je iPhone 5c?

  1. Čo iPhone 5c nie je?
  2. Čo iPhone 5c je?
  3. Resumé

iPhone 5c dizajn

Iný iPhone

Nový model 5c nepripomína žiaden iný iPhone, aj keď s nimi má mnohé spoločné. S iPhonom 5c sa Apple pokúsil vyrobiť telefón, ktorý nie je seriózny a chladný, ako doterajšie verzie, ale má svoj výrazný charakter. Hravý, svieži a možno trochu infantilný. Dojmy ako kultivovanosť a neutrálnosť, ktoré sa spájali s Apple telefónmi doposiaľ nový mobil nevyvoláva.

Ako to Apple dosiahol? Stačilo zmeniť materiály a pridať pestré farby. Telefónu už nedominuje hliník a sklo, ale plast. Z lesklého polykarbonátu, ktorý hýri farbami, je vyrobený celý chrbát telefónu.

Plast bol kedysi obľúbený materiál Applu. Z umelej hmoty boli všetky počítače v lacnejšej polovici modelov – iMacy, 13-palcové MacBooky aj Macy mini. Dokonca aj iPhone bol v rokoch 2008 a 2009 plastový. Postupne sa však firma tohto materiálu úplne zbavila a iPhone 5c predstavuje veľký návrat.

iPhone 5c dizajn iPhone 5c dizajn
iPhone 5c dizajn iPhone 5c dizajn

Materiál

Zmenu mnohí kritizujú. Plast vyzerá určite menej luxusne a kvalitne ako hliník kombinovaný so sklom. A spájajú sa s ním aj praktické nevýhody. Je o niečo mäkší a preto sa ľahšie poškodí.

Crash testy sme síce nemali možnosť robiť, ale web Android Authority [ 1 ] iPhone hodil niekoľkokrát o zem a potvrdil, že 5c je o niečo menej odolný ako kovové telo iPhonu 5s. Napriek tomu sa nedá povedať, že je to lacná hračka, ktorá sa ľahko rozbije, keďže telefón je vystužený kovovým rámom, ktorý spevňuje telo smartfónu a zároveň slúži ako anténa. iPhone však určite bude javiť známky používania, napríklad vo forme jemných škrabancov.

Celkovo ale je ale plast menší problém, za aký je považovaný. Osobne by sme namiesto pololesklého povrchu privítali skôr matný finiš, podobný ako na telefónoch Nokia Lumia, ale to je subjektívne. Apple použil podľa všetkého kvalitný materiál, ktorý sa veľmi dobre používa.

Hravý dojem je umocnený faktom, že iPhone má zadné hrany príjemne zaoblené. Telefón tiež trochu pribral. Váži 132 gramov a s hrúbkou 9 milimetrov (o dva milimetre naviac) pôsobí podobne ako iPhone 5s v plastovom puzdre. Aj keď pridanú váhu považujeme za negatívum, zmena v hrúbke znamená asi len jedno – Apple sa s „Céčkom“ nemôže chváliť v rebríčkoch najtenších telefónov. Drží sa však veľmi pohodlne, možno dokonca pohodlnejšie ako doterajšie hranaté verzie.


iPhone 5c farby

Staré a pestré

Dizajn iPhonu 5c je však predovšetkým o farbách. Dostupný je v piatich prevedeniach. V štyroch pestrých farbách – ružová, žltá, modrá a zelená – a v neutrálnejšej bielej. Aj tá je však v porovnaní s modelom 5s vzbudzuje oveľa neformálnejší do­jem.

Napriek tomu, že telefón vyzerá, akoby na ňom bolo zmenené všetko, ústredné motívy ostávajú podľa známej predlohy. Telefón má takmer rovnaký formát – na výšku je to 12,4 centimetra a na šírku 5,9 cm [ 2 ]. Väčšinu priestoru zaberá štvorpalcový retina displej. Ostala aj sada tlačidiel. Home tlačidlo vyzerá aj reaguje rovnako ako na iPhone 5. Na rovnakom mieste ostali aj tlačidlá hlasitosti, ktoré sú po novom užšie. Možnosti pripojenia cez kábel sú tiež rovnaké. Telefón má na spodnej strane pripojenie na slúchadlá a na Lightning konektor.

iPhone 5c dizajn iPhone 5c dizajn
iPhone 5c dizajn iPhone 5c dizajn

Farebný mobil

A aký je nový dizajn celkovo? Idea predávať pestrý smartfón nie je nová. Farebné a hravé telefóny už predtým vyrábala Nokia aj HTC. Kalifornský Apple telefóny navrhol tak, že v sebe nesú niečo z dizajnového jazyka Apple a zároveň budia úplne iný dojem ako predtým.

Je pravda, že plastový telefón, ktorý pripomína lego, nebude asi nikdy vyzerať tak luxusne ako hliníkový – o tom nemá význam diskutovať – napriek tomu sa dizajn Applu podaril. iPhone 5s ťaží z toho, že je výrazný, svieži a zaujímavý.

Naviac, pestré farby sa veľmi pekne hodia ku vzhľadu nového systému iOS 7. Apple na svojom webe píše, že sa jedná o „krásny príklad toho, keď sú softvér a hardvér navrhnuté spolu“ a my po vyskúšaní musíme súhlasiť.

Ale aj keď sa nám mobil páči, asi by sme ho neuprednostnili pred vzhľadom iPhonu 5 (alebo 5s), ktorý pôsobí oveľa kvalitnejšie a vďaka neutrálnosti aj dlhotrvácnejšie. Ako potvrdzujú aj čísla predajnosti, väčšina zákazníkov s nami súhlasí. Serióznemu hliníku dávajú ľudia pred farebným polykarbonátom prednosť. „Céčko“ je zrejme určené hlavne pre mladých a pre ľudí, ktorým pestré farby zapadnú do imidžu. Tí decentnejší uprednostnia pravdepodobne serióznejší iPhone 5s alebo 4S.


iPhone 5c displej

Bez kompromisu

Apple pri lacnejšom modeli displej nezmenšil a nemenil ani rozlíšenie. Obrazovka ostala rovnaká, ako aj minulý rok. To znamená štvorpalcová uhlopriečka a rozlíšenie 1136 × 640 pixelov. A je to pozitívna spŕava. Displej ponúka veľa priestoru a rovnaký komfort ako drahšia verzia. Aplikácie vyzerajú tak, ako aj inde a rovnako sa ovládajú.

Apple sa chváli označením retina displej, čím chce povedať, že obraz je taký ostrý, že jednotlivé pixely voľným okom nerozoznáte. V reči čísiel to znamená 326 bodov na palec a v praxi je text taký hladký, akoby by bol vytlačený v knihe a všetky ikony a obrazy sú ostré.

Rovnako pestré farby ako na kryte sú aj na displeji. iPhone 5c používa rovnaký LCD panel ako iPhone 5s. Tak ako pri drahšom modeli alebo telefóne z vlaňajšku, podanie farieb je veľmi dobré, čo je ešte umocnené pestrosťou systému iOS 7. Jedinou výčitkou stále môže byť len o niečo horšia hĺbka čiernej.


iPhone 5c výkon

Minuloročný model

Aj keď navonok je smartfón celý iný, pod veselým plastovým obalom sa skrýva lanský iPhone 5. Nový iPhone 5c má rovnaký čip Apple A6 s 32-bitovou architektúrou. Ten v sebe skrýva dvojjadrový procesor s taktom okolo 1,3 GHz a trojjadrový grafický čip PowerVR SGX543MP4. Objem RAM je 1 GB.

Kým pred rokom to boli celkom pôsobivé čísla, dnes je situácia iná. Konkurencia už bežne ponúka aj výkonnejšie komponenty a ponúknuté parametre neohúria. Na reálny výkon sa napriek tomu sťažovať nemôžeme – ako vždy, zrejme z veľkej časti vďaka dobrej optimalizácii systému. Aplikácie sa otvárajú takmer okamžite po ťuknutí na ikonu a aj ovládanie je veľmi hladké.

iPhone 5c rýchlosť

Porovnanie s iPhonom 5s

Aj keď v testoch výkonu namerali plastovej verzii o polovicu nižší výkon [ 3 ] ako drahšiemu modelu, v skutočnosti si rozdiel všimnete ťažko.

Pokiaľ máte v ruke stopky, zistíte, že v horších prípadoch je telefón asi o dvadsať až tridsať percent pomalší v porovnaní s výkonnejším modelom. V mnohých prípadoch je však rozdiel minimálny alebo žiadny. Netreba však zabúdať, že plastový model má len 32 bitový procesor a nepozerá príliš dopredu. Keď sa ponuka softvéru rozšíri, zrejme pribudnú aplikácie a hry, ktoré na plastovom modeli nespustíte.

iPhone 5c rýchlosť

iPhone 5c výkon

Zadný fotoaparát

Aj v prípade fotoaparátu telefón kopíruje predchodcu. Výrobca ho vybavil čipom s rozlíšením 8 megapixelov, ktorý nazýva iSight camera, a clonové číslo činí f/2,4. Pred rokom označil Consumer Reports foťák v iPhone 5 za druhý najlepší fotoaparát v mobiloch vôbec. A to, čo bolo vlani skvelé, nebude zlé iba preto, že prešlo dvanásť mesiacov.

iPhone 5c fotografie iPhone 5c fotografie
iPhone 5c fotografie iPhone 5c fotografie

Napriek tomu, že sa nejedná o novinku, s výsledkami z fotoaparátu sme boli celkom spokojní. Telefón nemá problém zachytiť snímku v najrôznejších situáciách. Aj keď je vo fotografovaní v tme horší než iPhone 5s a snímky v tme budú zrejme zašumené alebo jemne rozmazané, v porovnaní s tým, na čo sme u telefónov zvyknutí, je kvalita stále pomerne dobrá.

iPhone 5c je vybavený LED bleskom, ktorý je rovnaký ako mal iPhone 5. Napriek tomu, že v iPhone 5s použil Apple svoj nový True Tone blesk, o veľa ste neprišli, keďže ani jeden ani druhý nie sú príliš dobré. Ale keď sa ocitnete v situácií, keď budete chcieť zaznamenať niečo v tme, môže sa vám zísť.

iPhone 5c fotografie iPhone 5c fotografie
iPhone 5c fotografie iPhone 5c fotografie

Predný fotoaparát

Predsa len nie je všetko úplne rovnaké ako na iPhone 5. Apple však zlepšil jednu z najmenej využívaných funkcií – predný fotoaparát. Ten má rovnaké rozlíšenie ako predchodca: 1280 × 960, senzor sa však výraznejšie zväčšil, vďaka čomu sú fotky ostrejšie a s menším množstvom šumu.

Aj keď väčšina si túto zmenu zrejme asi ani nevšimne, pre tých, ktorí používajú často FaceTime, prípadne si fotia každý deň autoportrét, aby ho o desať rokov zanimovali, sa jedná o celkom zaujímavé zlepšenie.

Video

Videozáznamy ukladá telefón v rozlíšení 1920 × 1080 bodov a 30 snímkov za sekundu. Možnosti sú pomerne obmedzené – okrem toho, že môžete natáčať predtým foťákom (v takom prípade je rozlíšeie nižšie) môžete ešte zapnúť alebo vypnúť blesk, a svietiť tak, ale to je všetko. Telefón neponúka vo videu priblíženie alebo filtre, aké môžete využiť pri klasických fotkách.

Kvalita je však výborná, čo určite viete, ak ste s iPhonom už natáčali. Video je detailné a nebadať na ňom známky kompresie, napriek tomu, že bolo o málo menšie ako z iných zariadení.

Softvér

To, čo vývojári zanedbali v foťákovom hardvéri, dobiehajú na softvéri. Aplikácia na fotenie je v iOS-e 7 ešte jednoduchšia na ovládanie, ale pritom ponúka viac funkcií. A stále sa ku programu môžete dostať aj zo zamknutej obrazovky, nielen ikonou na ploche.

V hornom paneli si môžete zapnúť HDR, aktivovať blesk alebo prepnúť na predný fotoaparát. Zaujímavé sú aj efekty, ktoré sa dajú zapnúť kliknutím na tri farebné kruhy v pravom dolnom rohu obrazovky. Filtrov je len osem, ale sú dobre vybrané, takže ak máte podobné funkcie radi, potešíte sa.

iPhone 5c fotografie

V spodnom paneli si môže prepnúť medzi štyrmi módmi: video; fotografie (v klasickom obdĺžnikovom pomere 4 × 3); štvorcové fotografie (zrejme inšpirácia z Instagramu a Vinu) a panorámy (telefón nasmerujete dopredu, zapnete a potom otáčate doprava, až kým nemáte uložený 240-stupňový obrázok). Možnosť spomaleného videa, ktorú ponúka iPhone 5s, na iPhone 5c nenájdete.


iPhone 5c batéria

Milé prekvapenie

Niekedy aj malá zmena spôsobí veľa. To je prípad batérie iPhonu 5c. Kapacita narástla len zhruba o päť percent na 1507 mAh, ale rozdiel je citeľný. Percentá ubúdali celkom pomaly a telefón vydržal na jedno nabitie slušný čas.

iPhone 5c batéria

Pri testovaní nám batéria iPhonu vydržala sedem a trištvrte hodiny kombinovanej prevádzky, čo znamená surfovanie na webe, používanie aplikácií a hranie hier. To je o 45 minút viac ako iPhone 5 a o 75 minút viac než najnovší iPhone 5s. A v ére malých smartfónových batérií je to uspokojivý výsledok. Ak telefón používate dve hodiny denne, znamená to, že by vám malo stačiť nabiť ho doplna každé tri dni.

Kým v recenzii na iPhone 5s sme sa sťažovali na skrátenú životnosť batérie, pri iPhone 5c registrujeme opačný trend. Dôvod je zrejme ten, že kým iPhone 5s má rýchlejší a pažravejší procesor, iPhone 5c má staršie šetrnnejšie komponenty. Vďaka tomu aj s batériou, ktorá patrí medzi dnešnými smartfónmi k podpriemerným, dokáže dosiahnuť nadpriemerné výsledky.

Najlepší

Pri testoch zameraných iba na jednu činnosť sa telefónu darilo rovnako. Apple tvrdí, že mobil by mal vydržať na jedno nabitie desať hodín sledovania videa alebo desať hodín surfovania na webe. V skutočnosti dosiahol v oboch kategóriách značne pôsobivejšie čísla.

iPhone 5c batéria

Pri teste prehrávania videa (polovičný jas aj hlasitosť) vydržal smartfón od Apple takmer 14 hodín. To je najväčšia výdrž, akú sme kedy s iPhonmi namerali. Pri teste prehliadania webu na Wi-Fi (pri polovičnom jase) vydržal 12 a pol hodiny.

Nabíjanie trvá veľmi podobný čas ako v prípade iPhone 5s, čiže približne dva a pol hodiny. Krivka je prakticky rovnká ako vždy – prvé tri štvrtiny sa nabíjajú rýchlo a na záver sa rast spomalí.

Vaše čísla v skutočných podmienkach sa môžu odvíjať od viacerých faktorov, ale zhrnuté a podčiarknuté – iPhone 5c má skvelú batériu.


iPhone 5c telefonovanie a konektivita

Wi-Fi a GPS

Netreba zabúdať ani na možnosti pripojenia. Mobil v tomto poli nezaostáva ani za svojou silnejšou alternatívou. Na bezdrôtové siete sa pripája cez 802.11 a/b/g/n (a n je opäť dvojpásmové) Wi-Fi. Na pripojenie headsetov alebo reproduktorov využíva Bluetooth 4.0.

Polohu mobil určuje cez americké GPS alebo ruský GLONASS a pomáha si aj trianguláciou telekomunikačných veží a digitálnym kompasom. Ten má v novom systéme pokročilejšie rozhranie a aj sa dá oveľa jednoduchšie prekalibrovať v prípade problému. Nevšimli sme si, že by GPS fungovalo vďaka inej anténe lepšie či horšie.

Telefón

A, samozrejme, z mobilu sa dá aj telefonovať. Telefón sa pripája na sieť GSM za pomoci nano SIM karty. Kvalita prichádzajúceho či odchádzajúceho zvuku je rovnaká, ako v prípade iPhonu 5s či 5. Okrem toho podporuje aj rýchlejšie siet UMTS, HSPA+ a DC-HSDPA.

Rovnako je od minulej generácie dostupné pripojenie na LTE, teda sieť štvrtej generácie. Model si poradí s väčšinou používaných pásiem.


iPhone 5c balenie

Tak ako zjav telefónu samotného, aj výzor balenia je odlišný. Apple sa namiesto kartónovej hranatej škatule rozhodol pre oblé plastové a priehľadné balenie, aké používa pri iPodoch. iPhone je na samom vrchu a je uchytený na zvláštnej podložke.

Čo sa týka samotného obsahu balenia, Apple nemal priestor a ani dôvod šetriť. Okrem telefónu, na ktorom je už predinštalovaný operačný systém – pre aktiváciu stačí vložiť SIM a pripojiť k počítaču alebo na internet – v balení nájdete nabíjačku, Lightning kábel a slúchadlá EarPods.

Apple k telefónom predáva aj originálne farebné obaly s netradičným dierkovaným dizjanom. Keďže 5c sa predáva v piatich farbách a obaly sú dostupné v šiestich, môžete si vytvoriť až tridsať kombinácií.


iPhone 5c čo nie je

iPhone 5c nie je lacný iPhone

V tom pozitívnom zmysle: výkon je dobrý a komponenty sú kvalitné. A aj v tom negatívnom: stojí veľa. Aj keď sa pred predstavením telefónu polemizovalo, že Apple by mohol predstaviť lacnejší telefón, ktorý bude zameraný na trhy v chudobnejších krajinách, iPhone 5c je niečo iné. Potvrdil to aj Tim Cook [ 4 ], ktorý povedal, že to nikdy nemal byť lacný iPhone.

Pravda – je o niečo lacnejší. Ale stále je v rovnakej prémiovej cenovej kategórií. Cenový rozdiel medzi „Céčkovým“ a „Eskovým“ modelom sa pohybuje od 200 do 150 eur. Ceny za základnú verziu so 16 GB pamäte sa v rôznych obchodoch hýbu od 500 do 600 eur s DPH.

Za skutočnú cenovú alternatívu by sa dal telefón považovať, keby stál okolo 400 eur. Vtedy by sa mohol porovnávať aj s konkurenciou telefónov s operačným systémom Android. C môže znamenať čokoľvek, ale určite nie „cheap“.

Telefón nie je skutočne nový

Jedná sa v podstate o prebalený minuloročný iPhone 5. Napriek prekvapivému šatu v sebe žiadne prekvapenie neskrýva. Nenájdete v ňom senzor na odtlačok prsta (ako na iPhone 5s), NFC (ako ponúkajú niektoré androidové telefóny) či iné novšie technológie. Všetko, čo má, už poznáme.

Takmer vždy doposiaľ firma Apple pri predstavovaní nového telefónu telefónu starú generáciu zlacnela a posunula tak na úroveň lacnejšieho telefónu. Táto taktika však zrejme nefungovala vždy podľa jej predstáv, takže sa tento rok rozhodla spoločnosť pre zmenu. Namiesto toho, aby starý model posunula na lacnejšiu priečku ho mierne upravila a zabalila do farebného plastového obalu. Vďaka tomu vznikol nový telefón, ktorý však nie je naozaj úplne nový.

Nie je to telefón pre každého

Tí, ktorí sa chcú na iPhone 5c posunúť zo starších modelov – menovite iPhonu 5 a 4S – by mali ešte popremýšľať. Ak ste doteraz používali vlaňajšiu päťku, okrem dizajnu nebude rozdiel žiadny. Ak sa posuniete z iPhonu 4S, zmena síce nastane, ale upgradovať budete len o jednu generáciu, nie o dve, ako by sa mohlo zdať.


iPhone 5c čo je

iPhone 5c je v prvom rade iný

Napriek tomu, že parametrovo sa jedná o iPhone 5, charakter zariadenia je úplne iný. Hlavná predajná kvalita telefónu je, že vás dokáže odlíšiť. Nový dizajn vyzerá veľmi zaujímavo a je výrazne iný, ako doterajšie produkty Apple. To je pozitívna správa, pretože Apple opäť trochu experimentuje. Farby sú pekné a priťahujú pozornosť, čo vám môže alebo nemusí vyhovovať.

Buď ho milujete alebo nenávidíte

Dizajn je výrazný a nekonvenčný, takže názor na telefón si vytvoríte aj bez dlhého uvažovania. A zrejme ho príliš meniť nebudete. Smartfón som počas doby testovania ukázal viacerým ľuďom. Niektorí ho hneď zavrhli. Iným sa páčil.

Ako uvádzame aj v kapitole Dizajn, určený je hlavne pre tých, ktorým sa podobný štýl páči. A to, že dostanú farebný a plastový telefón nepovažujú za kompromis, ale za výhodu.

Je to stále dobrý telefón

A na koniec, nie každého musí zaujímať, že technológia je recyklovaná. Tak dobre, ako sa používa minuloročný iPhone 5, sa používa aj iPhone 5c. Výkon je veľmi dobrý a systém je aktualizovaný na najnovší. Keď si kúpite iPhone 5c, nedostanete to najlepšie, ale určite dostanete dobrý telefón.


iPhone 5c resume

Keď sa na Slovensku začali predávať najnovšie Apple telefóny, iPhone 5s sa podľa informácií MacBlog.sk veľmi rýchlo vypredal. iPhone 5c si oproti tomu našiel za prvý deň iba hŕstku nových majiteľov. Vo svete bola situácia podobná. Podľa Localytics pripadajú na každých desať predaných iPhonov 5s len tri iPhony 5c [ 5 ]. Dôvod je jasný. Väčšina zákazníkov, ktorí si kupujú nový iPhone, si radšej rovno kúpia ten najlepší. A iPhone 5c si kupujú asi najmä tí, ktorým výrazný dizajn padne do oka.

iPhone 5c je dobrý telefón, ale zbytočný produkt. Dobrým je preto, že aj cez zlý prvý dojem spĺňa všetky kritériá kvalitného smartfónu. Batéria je výborná. Procesor pomerne rýchly, aj keď nie najrýchlejší. Fotoaparát je kvalitný. Softvér je moderný a jednoduchý. A celý telefón sa používa dobre.

Keď sa vám páči, kúpte si ho, ale kupujte ho s tým, že je to minuloročný model. Ak by sme sa mali rozhodnúť my, pri súčasných cenách by sme radšej siahli po výkonnejšom a modernejšom iPhone 5s. Vydrží minimálne o rok dlhšie, čo je podľa nás dobrý dôvod zaplatiť o 150 či 200 eur naviac.

A ak by to peňaženka nedovolila, a hľadali by sme lacnejšie riešenie, ako rozumnejšia voľba sa javí 4S alebo iPhone 5 z druhej ruky.


Test zariadenia prebiehal desať dní. iPhone 5S zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Autor: Alexander Mravčák | Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. Pekny clanok, aj ked trosku neskoro, kedze 5c tu bol skor ako 5s :) Osobne by som v zavere neodporucal siahnut po 4s (teda pokial nechcete ios7), lebo predsa len niekedy citit to zadrhanie a user experience je podla mna pri apple vyrobkoch 50%, ak nie viac, celkoveho dojmu zo zariadenia.

    0
    0
  2. Ahoj :)
    velmi ma pobavilo resume tejto recenzie. A myslim si nie som jediny, ktory nebude suhlasit s nazormi autora. Drzme sa faktu ze 5C ma ten isty procesor ako 5, takze ludia ktory maly skvely phone 5 pre 2 mesiacmi maju zrazu iba smartphone s pomerne dobrym procesom lebo sa vam aplikacia photos otvori o desatinu sekundy pomalsie ako s 5S. “Kupujte si to s tym ze je to minuly rocny model” tato dogma sa skor da aplikovat na 5S nakolko pri 5S sa neuskutocnila ziadna designova zmena, rovnake telo, dovolim si tvrdit ze na novy design a sposob vyrobi apple investol do 5C dost penazi kedze dlsiu dobu nevyrali telefonu z plastu… podla autora je 5S modernejsi telefon, dovolim este raz poznamenat, ze 5S neprniesol ziadne nove revolucne riesenia, lepsi procesor? Suhlasim, performance? O o par desatin alebo stotin sekundu rychlejsi :) Takze, 200 eurou navyse? Ak chcete mat naozaj dobry telefon ktory je o 200e lacnejsi chodte rozhodne do 5, ak mate radi farby a nemate radi drzanie hladneho hlinika (ide zima, viem ako sa super drzi v zime na ulici iphone 5-nic prijemne) s ostrimi hranami, chodte do 5C.
    Michal

    0
    0
  3. Applistom nevyhovie nikto… ja som si MBA 13″ i7 kúpil pre jeho výkon, vyladenie, príjemné používanie fyzikálne vlastnosti atď.. nič revolučné okrem procesora a flash disku oproti tomu z roku 2010 nie je..
    iPhne … – najprv konzervatívci vyplakávajú o jedinečnom a super vhodnom rozmere displeja, o geniálnom tvare.. a v zápätí zvozia Apple za to, že neprišiel s novým revolučným modelom.. ale nesmie mať iný displej, nesmie mať iné rozmery, o materiále ani nehovorím.. tak teda o čom? Rozlíšenie foťáku? Mobilný telefón si kupujem primárne kvôli jeho mobilite, konektivite a pridaných “smart” vlastnostiach – ktoré sú viac menej záležitosťou OS..
    Tak ako by mal teda vyzerať ten “úplne nový model” ???…

    0
    0
  4. tiez nesuhlasim s resume

    ojazdney ipohone 4S kupite za 300e
    ojazdeny iPhone 5 za 300e ale rozbyte utopene takze realne sa daju kupit za 400-500 e
    novy iPhone5c kupite novy s ruky za 450
    novy iPhone5s kupite nove v alze za 640 e

    nevidim dovod vyhadzovcat 300 e za 4s na ktorom to ios7 nepojde tak rychlo ako na ip5 5s a 5c

    moj nazor na 5c je take ze je to super presne tvar ako 3g bol to plat a ovalny a nikomu to nevadilo v tedy

    teraz to vadi :D ?

    5 tak isto ako ja 5s sa mi dost zle drzi v ruke a tie hrany dost rezu.

    moj nazor, kazdy rozmuny clovek si kupi 5c a nie 5s dat 200 e viacej za snimac odlackov a lepsi fotak a 64 bit procesor, to moze byt tak pre managerov ktory na to maju.

    rozdohne som s iPhone 5c spokojny tak isto ako pri iphone 3g a 3gs

    vdaka

    0
    0
  5. iPhone 5C je vdaka 32 bitovemu procesoru telefon bez buducnosti. Myslim, ze do dvoch rokov Apple ukonci podporu iOS pre vsetky 32 bitove procesory. iPhone 5C bud mal mat A7 procesor alebo mal stat este o 200 eur menej a bol by to predajny hit.

    iPhone 5C sa stal najvecsim prepadakom Applu odkedy sa Steve Jobs vratil do Applu. Za jeho zivota by sa taky epic fail nestal. Kedy naposledy sa stalo, ze Apple tak extremne znizil vyrobu noveho produktu len 2 mesiace po predstaveni?

    0
    0
  6. Ako vieme, tak applacke plasty maju tendenciu praskat, tak uvidime, ci sa apple pri tomto telefone posnazil, alebo ho caka rovnaka buducnost, aku mali plastove macbooky.

    0
    0
  7. iPhone 5C ma a na Slovensku vždy bude mať jednu výhodu oproti iphonu 5 ci iphonu 5S … je iný, unikátny… lebo takmer nikto si ho nekúpi.. toto môže byť pre niekoho lákadlom.. :)

    Ja by som si ho ale nekúpil (mám 5ku). Možno keby stál o stovku menej Apple by zarobil na jeho predaji ďaleko viac. Takto je naozaj v zásade iba “zbytočným produktom” ako veľmi trefne vystihol autor článku.

    0
    0
  8. @dfx si si taky isty, ze Apple do dvoch rokov ukonci podporu 32bitovych procesorov? Ja by som teda tak odvazny v tom tvrdeni nebol. Podla mna je to skor hovadina.

    O tom co by bolo keby sa mi ani nechce hovorit, lebo su to hluposti, sam to dobre vies ;)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.