Recenzia: Apple iPad Air

Veci sa zmenili. Keď Apple v roku 2010 predstavil prvý iPad, mal desať palcov a hrubé okraje. Firma tvrdila, že tento formát je najvhodnejší a chvíľu to vyzeralo, že má pravdu. Apple predával milióny a ovládol celý novovzniknutý trh.

Avšak to, čo bolo pôvodne samozrejmé, neskôr už také nebolo. Apple, zrejme v reakcii na konkurenciu, začal vlani predávať iPad mini, menší a ľahší tablet s uhlopriečkou len 7,9 palca. A stala sa zvláštna vec. iPad mini sa stal populárnejším než pôvodná veľká verzia. Podľa ABI Research bolo v druhom štvrťroku tohto roku až 60 percent všetkých predaných iPadov vo verzii mini [ 1 ]. Vyplýva z toho jediné – o menšie tablety od najväčšej firmy sveta je väčší záujem, než sa pôvodne predpokladalo.

Apple na to reagoval jednoducho. Aby zatraktívnil pôvodný iPad, urobil ho čo najmenším bez toho, aby menil veľkosť displeja. Vznikol iPad Air, ktorý môžeme označiť za zväčšeninu iPadu mini. Má úplne rovnaký dizajn ako mini a snaží sa spojiť výhody malého a veľkého.

Vytvoril Apple pefektný tablet alebo trafil mimo? Čo iPad Air vie a čo nie? Na tieto otázky opäť odpovedáme v detailnej recenzii. Len na serveri MacBlog.sk.


Obsah:

Kategórie

  1. Dizajn
  2. Váha
  3. Porty
  4. Displej
  5. Batéria
  6. Fotoaparáty
  7. Rýchlosť
  8. Kapacita a konektivita
  9. Softvér

Aký je iPad Air?

  1. Na čo je iPad Air dobrý?
  2. Na čo je iPad Air zlý?
  3. Resumé

iPad Air dizajn

Rozmery

Za zväčšeninu či zmenšeninu toho či onoho označujú všeličo. V prípade iPadu Air je to ale doslovné. Tablet vyzerá, ako keby Apple zobral iPadu mini a len ho v dizajnérskom programe natiahol tak, aby mohol použiť desaťpalcový displej.

Tento jednoduchý nápad iPadu neuveriteľne prospel. Ľavý a pravý okraj obrazovky sa oproti iPadu 4 výrazne zmenšili. Šírka tabletu sa znížila asi o desatinu na 17 centimentrov [ 2 ]. Vďaka tomu celý tablet pôsobí útlejšie a zaberá menej miesta. Tiež sa pri držaní v dvoch rukách jednoduchšie používa, lebo palce vám dosiahnu na väčšiu časť obrazovky. Dokonca to robí písanie na iPade celkom pohodlné.

Tablet prešiel aj zoštíhľovacou kúrou. Jeho nová hrúbka je 7,5 milimetra, teda zhruba len toľko, koľko má iPhone 5s. Napriek tejto zmene na nás tablet nepôsobil jemne alebo málo odolne.

iPad Air dizajn iPad Air dizajn
iPad Air dizajn iPad Air dizajn

A zdá sa, že znižovanie hrúbky je pri tabletoch, narozdiel od mobilov, celkom užitočné. V taške zaberá opäť o niečo menej miesta a pôsobí modernejšie ako predtým. Zmena je vítaná aj preto, že pôvodný dizajn už začínal zastarávať. Apple začal s prvým iPadom na trinástich milimetroch, potom to zmenšil na deväť a teraz sa blíži k siedmim. Keď to takto pôjde ďalej, nepotrvá dlho, kým budeme mať tenučké tabuľky ako z filmu Vesmírna odysea. Progresívny vzhľad nového tabletu je ešte znásobený vďaka výraznejšiemu a hranatejšiemu dizajnu.

Farby a materiály

O materiálnom spracovaní sa rozpisovať nemá príliš zmysel. Je dobré ako vždy. Tablet používa hliníkovú konštrukciu a druhým materiálom je sklo. Inšpirovaný iPhonom 5s sa vyrába vo variantoch strieborný a „kozmický sivý“, ale zlatá bola tento raz vynechaná. Farbe je okrem skla prispôsobený aj hliník na zadnej strane.

Naživo iPade Air príjemne prekvapí a v sivom farebnom spracovaní pôsobí dokonca ešte prémiovejšie než jeho predchodcovia. A to nehovoríme o plastových tabletoch, od ktorých sa novinka od Applu dôrazne dištancuje. Dizajn nie je ani náhodou revolučný, ale je ozaj bezkonkurenčný.

iPad Air dizajn iPad Air dizajn

iPad Air váha

Ako vzduch

Šírka a hrúbka je však zanedbateľná maličkosť oproti váhe. Tablet zhodil temer 30 percent váhy. Zo 650 gramov sa posunul na 469. A je to rozdiel, ktorý pocítite ihneď, ako iPad chytíte do ruky. Váha nového tabletu je bližšie k váhe iPadu mini (331 gramov), než k svojmu predchodcovi. A keď nedôverujete číslam, stačí, že chytíte do jednej ruky nový iPad Air a do druhej starý. Rozdiel je veľký.

Váha bola jeden z hlavných problémov iPadu. Pri prenášaní to bolo jedno – aj 650 gramov je výrazne ľahšia váha ako priemerný laptop. Ale narozdiel od laptopu, tablet pri používaní držíte v rukách, takže každý gram naviac môže byť nepríjemný. Pri dlhom držaní vás ruka rozbolí, čo používanie znepríjemňuje. A znamená to, že začnate vyhľadávať miesto, o ktoré by ste si tablet mohli oprieť – stôl, koleno či hruď. Aj kvôli tomu sa iPad 4 používal úplne inak než napríklad ľahší iPad mini či smartfón.

iPad Air v tomto robí obrovský krok správnym smerom. Tablet nie je nepríjemné držať v jednej ruke ani dlhšiu dobu. Aj keď je pravda, že stále to nie je ideálne a stogramový tablet by sa určite používal pohodlnejšie, iPad Air sa používa výborne. Vďaka zníženiu váhy dostal nový tablet názov iPad Air. Aj keď myšlienkový proces je zjavný, názov je paradoxný, keďže Air tak momentálne označuje ten väčší Apple tablet a ten menší Apple laptop.


iPad Air porty

Vstupy

Aj keď iní výrobcovia tabletov sa chvália rozličnými vstupmi a výstupmi, Apple príliš nevymýšľa. Samozrejme, 30-pinový dock konektor vystriedal nový Lightning, ktorý používala už aj minulá malá revízia iPadu s retina displejom, neformálne označovaná ako iPad 4. Aj keď Lightning je veľmi flexibilný, tablet nemá klasické USB či Mini HDMI, kvôli čomu zaostáva za niektorými konkurentmi a vyslúžil si pre to častú kritiku. Pokiaľ však máte po ruke redukciu, pripojíte aj fotoaparát alebo projektor, iba nie priamo.

Samozrejmosťou je klasický 3,5-milimetrový jack na pripojenie slúchadiel či reproduktorov. Ten na tablete zrejme nebude taký využívaný ako na mobile, ale určite je praktický. Narozdiel od svojich predchodcov, ktorí mali len jeden reproduktor, iPad Air má na zadnej hrane hneď dva a vydávajú o niečo lepší zvuk, aj keď stále sa jedná o veľmi skromné riešenie.

Chýba TouchID

Napriek iným novým technológiám, tabletu chýba TouchID – skener prsta integrovaný do home tlačidla, ktorý rozozná majiteľa podľa jeho odtlačku a odomkne mu iPad aj bez kódu. Apple predstavil túto novinku tento rok v iPhone 5s a je pre nás sklamaním, že si nenašla cestu aj do iPadu, keďže tu by mohla byť tiež veľmi praktické. A keď je technológia už vyvinutá, vyrobiť viac senzorov by nemalo byť také drahé. Ostatné tlačidlá sú veľmi podobné ako v predošlých verziách a pôsobia solídne.


iPad Air displej

Veľkosť a pomer

Obrazovka tvorí jedno z hlavných odlíšení iPadu Air oproti konkurenčným tabletom podobnej veľkosti. Pomer strán na Apple tablete je štyri ku trom – teda rovnaký, ako na starom televízore. Veľké množstvo konkurenčných tabletov, vrátane výrobkov Samsungu a Googlu, však používa širokouhlý formát 16 ku 9 alebo 16 ku 10.

V praxi to znamená, že kým konkurenčné androidy sú perfektné na sledovanie videa, displej iPadu je multifunkčnejší (výborne sa na ňom napríklad prezerá web alebo používajú aplikácie). A čo je veľmi dôležité, používa sa prakticky nech je natočený z ľubovoľnej strany. My uprednostňujeme multifunkčnosť, takže z tohto pohľadú má displej tabletu veľmi dobrý formát.

Uhlopriečka displeja má veľkosť 9,7 palca, čo znamená, že tablet patrí k tým väčším. To, či je pre vás dobrý väčší alebo menší tablet, musíte zistiť sami. Na veľkom zariadení toho určite zvládnete urobiť viac. Menšie je však prenosnejšie. A lacnejšie.

Rozlíšenie a farby

Čo sa týka ostatných vlastností obrazovky, tablet je na tom v porovnaní s inými dobre. Rozlíšenie 2048 na 1536 pixelov je jedno z najlepších v ponuke. Na pomerne malom tablete sa vedľa seba tlačí štyrikrát toľko obrazovkých bodov, ako na počítačových monitoroch len pred desaťročím. Rozlíšenie iPadu tromfol len nový Google Nexus 10.

Keď to prepočítame, získame hustotu 264 pixelov na palec, ktoré znamená veľmi ostrý obraz, aj keď množstvo smartfónov či menších tabletov to prekonáva. Výborne je na tom iPad s verným podaním farieb. V sýtosti je tablet podľa testov portálu AnandTech, najlepšie spomedzi všetkých tabletov, ktoré testovali [ 3 ]. Horšie je na tom jas a kontrast obrazovky, ktoré sú vo svojej kategórii priemerné. Ak ste ešte žiaden tablet neskúšali, je vhodné upozorniť aj na to, že aj keď je obrazovka veľmi jasná, je zároveň aj lesklá, čo veľmi obmedzuje používanie počas slnečného dňa v exteriéri (aj fotky, na ktoré sa pozeráte, sú v robené v zamračenom počasí).

Tablet je multimediálne zariadenie a kvalita obrazovky patrí preto rozhodne medzi jeho kľúčové vlastnosti. iPad Air ponúka dobrý displej, na aký sme zvyknutí, ale nedá sa povedať, že by sa od minulej verzie v čomkoľvek posunul. To je škoda, lebo ostatní výrobcovia ho takto môžu ľahko dobehnúť alebo predbehnúť.


iPad Air batéria

Prekvapenie

iPad Air rýchlosť

Pri zmenšovaní iPadu sa celkom výrazne zmenšil aj jeho akumulátor. Z kapacity 42,5Wh, ktorú ponúkal iPad vo štvrtej generácii, klesla v iPade Air batéria len na 32,4Wh.

To nebolo prekvapenie, keďže sa jedná o známu informáciu. Prekvapivé bolo, že napriek radikálnemu zmenšeniu sa výdrž batérie prakticky nezmenila. Tablet vydržal približne jedenásť hodín bežnej kombinovanej prevádzky – používania aplikácií, hrania hier a surfovania na webe. iPad 3 pritom v našich testoch vydržal len deväť hodín a iPad 2 vydržal deväť a pol hodiny.

Menšia batéria má vedľajší efekt, že tablet sa nabije oveľa rýchlejšie ako predchádzajúcich šesť hodín (u iPadu 3. generácie). Pomáha aj to, že zariadenie má v škatuli pribalenú výkonnejšiu 12W nabíjačku.


iPad Air fotoaparáty

Zadný fotoaparát

Zadný foťák nie je na tablete kľúčový. Výrobcovia dávajú fotoaparáty do týchto zariadení skôr z povinnosti, ale nie sú určené na bežné, každodenné použitie, skôr ako alternatívne riešenie. Napríklad keď potrebujete odfotiť nejaké dokumenty a práve v ruke držíte iPad, alebo telefón nemáte po ruke.

V iPade Air teda žiadne novinky nečakajte. Používa podobný fotoaparát ako jeho poslední dvaja predchodcovia – 5-magapixelový čip a objektív s clonou f/2,4. Pre ilustráciu, rovnaký foťák mal iPhone 4, ktorý sa predával tri roky dozadu. Jediný rozdiel je, že tenší iPad Air musí mať kvôli svojej hrúbke objektív o niečo kratší, vďaka čomu zachytí viac priestoru, ale rozdiel je malý.

Fotoaparát poskytuje základ – ak potrebujete niečo súrne odfotiť, postačí. Pokiaľ by ste ho ale chceli využívať viac, rátajte s tým, že fotografie budú v značne nižšej kvalite ako pri bežných telefónoch a rozdiel sa ešte viac prehĺbi v zlých svetelných podmienkach. Snímky v šere boli zašumené a aj jemne rozostrené.

Napriek tomu sú aj dobré dôvody fotiť na tablet: na veľkej obrazovke iPadu môžete obrázky neskôr s editačným softvérom, ako napríklad iPhoto, veľmi jednoducho upraviť podľa vašich predstáv. A veľká obrazovka človeku pomáha aj pri fotení – viete si lepšie predstaviť, ako bude vyzerať výsledok. Veľmi príjemné nás prekvapila aj rýchlosť.

iPad Air foto iPad Air foto
iPad Air foto iPad Air foto

Videotelefono­vanie

Pre mnohých bude dôležitejší ako zadný fotoaparát ten predný, ktorý umožňuje videotelefonovanie. Okrem služby FaceTime od Applu si môžete z App Storu nainštalovať rozličné komunikačné aplikácie, ako napríklad Skype od Microsoftu či Hangouts od Googlu.

Predný fotoaparát sa od minulého modelu vylepšil, aj keď nie v rozlíšení, ktoré je stále 1280 na 960 bodov, teda asi jeden megapixel. Apple však, podľa všetkého, používa rovnaký čip ako na iPhone 5s a 5c, ktorý je citlivejší ako predchádzajúca verzia a obrázky sú vďaka tomu menej zašumené a trochu ostrejšie.

Apple sa sústredil na zlepšenie funkcie videotelefonovania aj tým, že pridal druhý mikrofón, ktorý odstraňuje šum. Kým predchádzajúci iPad vás v hlučnej miestnosti príliš nepočul, nový to zvláda hladko a rozdiel je výrazný. Nahratý zvuk je okrem toho aj príjemnejší na počúvanie.

Video

Tak ako sme u Apple zariadení zvyknutí, videozáznamy robí jeho zariadenie o poznanie lepšie ako statické fotografie. Aj keď mu chýbajú možnosť robiť spomalené zábery, s ktorou sme sa zoznámili na iPhone 5s, inak tabletu nie je čo vyčítať. Video natáča iPad Air v rozlíšení 1920 na 1080 pixelov, čiže Full HD. Rýchlosť snímkov je 30 snímkov za sekundu a jedna minúta záznamu zaberá okolo 130 MB. Tablet natáča veľmi dobre aj v zlých svetelných podmienkach.


iPad Air fotoaparáty

Najnovšie technológie

iPad Air sa na iPhone 5s navonok príliš nepodobá, ale vnútri s skrývajú takmer rovnaké technológie. Nový tablet používa 64-bitový čip Apple A7, ktorý v sebe obsahuje procesor s rýchlosťou 1,4 GHz (teda o 0,1 GHz rýchlejší než má iPhone 5s [ 4 ]) a grafický čip PowerVR G6430. Tablet má 1 GB pamäte RAM.

Povedané v skratke, rýchlosť je úžasná. Aj napriek tomu, že nový iOS pridal veľké množstvo animácií a vizuálnych efektov, na novom iPade beží vo väčšine prípadov ako po masle. Takmer všetky zabudované aplikácie sa spustia hneď po skončení animácie a aj pri prepínaní programov sa zaobídete bez ťažkostí.

Rozdiel nie je ani v tom, že tablet sa vďaka novému procesoru zaradil na špičku v rebríčkoch výkonu. iPad Air predbieha podľa štatistík aj iné výkonné tablety tohto roka, ako Asus Transformer Book T100, Galaxy Tab 10 či Microsoft Surface [ 5 ]. Znovu sme veľkú rýchlosť postrehli aj v Safari, ktoré načítava stránky tak rýchlo, ako by boli uložené v lokálnej pamäti.

iPad Air rýchlosť

Malý reálny rozdiel

Ale je tu aj ďalšia podobnosť. Opäť, tak ako v prípade iPhone 5s, to má jeden háčik – pri reálnom použití rozdiel v rýchlosti pocítite len veľmi ťažko, keďže aj iPad tretej a štvrtej generácie príliš nezostarli. Ako dlhodobejšia investícia s však nový procesor určite oplatí, keďže ak vývojári správne využijú jeho potenciál, môže byť podľa meraní až päťkrát výkonnejší než predchodca.

Podobná je aj situácia s grafickým čipom. Na tablete hladko spustíte aj prepracované a graficky náročné hry ako Real Racing 3 alebo Infinity Blade III a je ešte omnoho výkonnejší. Apple tablet by mal podľa testov výkonu ponúkať viac-menej podobný výkon ako prenosná konzola Nvidia Shield. Sklamaní budete asi iba keď grafický herný výkon považujete za konkurenciu pre Playstation, Xbox či počítač.


iPad Air kapacita

Rovnaký základ

(Oprava: V pôvodnom texte sme chybne uviedli, že iPad sa nevyrába v kapacite 128 GB. Za chybu sa ospravedlňujeme. Nižšie nájdete aktualizovaný tex­t.)

Jedno z hlavných využití iPadu je prehrávanie filmov a hudby. A keďže multimédiá zaberajú veľa priestoru v pamäti, kapacita je celkom dôležitá vlastnosť. Tablet sa predáva v rovnakých kapacitách ako minulá verzia, pridal sa však 128 GB model.

Toto je asi najväčšie sklamanie na novom iPade. Naviac, tablet neponúka ani možnosť rozšírenia pamäte cez SD kartu, čo je nevýhoda oproti viacerým konkurentom. Keď uvážime, že súčasné Apple laptopy majú bežne SSD disky s kapacitou 250 alebo 500 GB, iPad by mohol mať v základnej verzii aspoň 32 GB.

Solídne spojenie

Konektivita je dostačujúca. Tablet v základnej verzii ponúka pripojenie cez Wi-Fi (802.11a/b/g/n) a Bluetooth 4.0. V drahšej verzii so slotom na nano SIM kartu môžeťe využívať aj mobilný internet. Pripojiť sa môžete s tabletom na klasickú GSM sieť, sieť tretej generácie (UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA) a sieť štvrtej generácie LTE. Zároveň obsahuje aj GPS.


iPad Air softvér

Dobré vlastnosti

Softvér na iPade sa dá vnímať dvojako. Najprv z tej lepšej strany. Applu sa podarilo nový systém dokonale preniesť na veľkú obrazovku. Za vyše týždeň testovania sme nenarazili na žiadne nezrovnalosti a neobjavili sme ani jednu chybu. Systém je rýchly, stabilný a vyzerá skvele. Naučili by ste sa ho veľmi rýchlo používať, ani keby ste nikdy žiadne Apple zariadenie nepoužívali. Radosť z používania, aspoň podľa nás, sa dá ťažko zrovnávať s inými tabletmi.

Apple tiež ponúka kvalitnú základnú sadu aplikácií. Počnúc prehliadačom Safari, cez mailový program až po pomocné programy ako adresár, poznámkovač a pripomienkovač sú všetky aplikácie praktické a jednoduché. Okrem základných programov Apple umožnil majiteľom nového iPadu Air bezplatne si stiahnuť multimediálne aplikácie z balíka iLife a pracovné aplikácie z iWorku.

iPad sa vďaka nim razom stáva omnoho silnejším nástrojom, ktorý zvládne aj núdzovú tvorbu alebo editáciu wordových, excelových a powerpointových dokumentov. A ušetríte štyridsať eur, ktoré by ste inak za sady aplikácií zaplatili. A to, samozrejme, nie je všetko. App Store na iPade ponúka obrovský výber – až 475-tisíc programov tretej strany optimalizovaných pre iPad.

Systém zvláda celkom dobre aj multitasking, teda beh viacerých programov naraz a prepínanie medzi nimi. Stačí dvakrát ťuknúť do home tlačidla a presunúť sa do aplikácie, ktorej chcete. Na posúvanie medzi aplikáciami môžete využiť aj gestá. Keď sa obrazovky dotknete štyrmi prstami a posuniete do strany, dostanete sa do predošlej otvorenej aplikácie.

iPad Air softvér iPad Air softvér

Zlé vlastnosti

Ale minca má aj druhú stranu. Apple ani po takmer štyroch rokoch od predstavenia prvého iPadu nebol schopný do softvéru priniesť žiadnu radikálnu zmenu.

Prvá verzia softvéru na iPade bola 3.2 (vtedy dokonca ešte niesol meno iPhone OS), súčasná je 7.0.4, ale funkčne sa tablet príliš neposunul. Zjednodušene povedané – iPad je stále „len“ zväčšený iPhone. Skoro všetko sa ovláda a vyzerá rovnako ako na iPhone. A pri niektorých veciach to nie je úplne efektívne. Najviac to cítiť pri prepínaní aplikácií, nemožnosti aplikácií bežať na pozadí, notifikáciách a hlasovej asistentke Siri.

Aj keď aplikácie samotné, či už tie od Applu alebo od ďalších vývojárov, sú väčšinou veľmi dobre optimalizované pre veľkú obrazovku a často ponúkajú iné ovládanie, samotný systém akoby to ignoroval. Myslíme si, že potenciál, kam by sa mohol softvér iPadu posunúť, je ešte veľký.


iPad Air na čo je dobrý

Už prvá verzia iPadu bola skvelá hračka na relax a zábavu, a iPadu Air je na to ešte lepší. Ak chcete zariadenie, s ktorým si môžete ľahnúť na gauč a hrať hry, čítať články na webe alebo sledovať vtipné videá na YouTube, je to takmer ideálne zariadenie. Prípadne ak veľa cestujete, tablet si tiež budete chváliť. To sú veci, pre ktoré je iPad navrhnutý a idú mu veľmi dobre.

iPad Air vás nebude rozčuľovať, veci na ňom fungujú jednoducho, udržíte ho hravo a môžete ho zobrať kdekoľvek. A aj keď sa môže zdať iPad na prvý pohľad zbytočný, je to zaujímavé a praktický zariadenie, ktoré si už obľúbili desiatky miliónov ľudí.


iPad Air na čo je zlý

Keď Apple predstavil prvý iPad, mnohí hovorili, že tablety v blízkej budúcnosti nahradia počítače. Nakoniec sa stali skôr ich doplnkom – ľudia ich používajú radi, ale neznamená to, že by nepoužívali aj svoje počítače.

A aj keď je iPad Air výborný, v schopnosti nahradiť počítač nie je o nič lepší než ktorákoľvek predchádzajúca verzia. Napriek tomu, že tablet je jednoduchý, keď sa budete snažiť na ňom pracovať, stále sa stretnete s veľkým množstvom prekážok. Niektoré sa dajú prekonať, napríklad dokúpením klávesnice alebo doplnkovým softvérom. Ale niektoré prekážky sú priamo v systéme a neprekonáte ich nikdy. V súčasnej forme teda tablet počítať nedokáže nahradiť – aspoň nie pre väčšinu ľudí.


iPad Air resumé

S piatou generáciou iPadu urobil Apple to, čo so štvrtou generáciou iPhonu. Veľký skok dopredu. Jedná sa asi o najväčší posun, aký doteraz Apple v tabletovej rade urobil. Je pravdepodobné, že aj na iPad Air sa bude po pár rokoch pozerať ako na prvý „novší“ iPad, podobne ako sa hľadí na iPhone 4.

Aj keď to možno málokto čakal, iPadu Air sa podarilo ohúriť. A zaslúžene sa tabletu darí predávať obrovské množstvá [ 6 ].

Cena tabletu v základnej verzii so 16 GB pamäte je 480 eur. Za väčšiu kapacitu alebo verziu s mobilným pripojením si priplatíte. Celkovo je iPad Air skvelý tablet. Je ľahký, výkonný a pekný. Nový dizajn je praktický a pôsobí elegantne. Tablet sa tiež zbavil viacerých nedohov, ktoré mali predošlé verzie, ako väčšia váha či jeden reproduktor. Pritom dokázal obdivuhodne zdvihnúť výkon a ponúknuť aj väčšiu výdrž batérie. Asi jediné sklamanie je stále rovnaká kapacita. A aj keď o dva roky bude bez debaty niečo nové a lepšie, môžeme povedať, že na dnešné pomery ponúka Apple perfektný kúsok hardvéru.

Na druhej strane má tablet veľkú konkurencie. Nielen zo strany lacnejších Android tabletov, ale aj z vlastného tábora. Posledná verzia iPadu mini s retina displejom má na vlas rovnaké parametre, líši sa len veľkosťou displeja, a je o deväťdesiat euro lacnejšia. Naviac, v mnohých situáciách je menší tablet praktickejší. A vlaňajšia verzia iPadu mini, ktorá je stále výborným tabletom, stojí v akcii len 250 euro.

Ak ste však rozhodnutí, že tablet s menšou uhlopriečkou by vám nestačil, a chcete veľký, nemusíte dlho rozmýšľať. Odpoveď je iPad Air.

Test zariadenia prebiehal 8 dní

Text: Alexander Mravčák | Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. V recenzii je jedna závažná chyba a to v časti “Kapacita a konektivita”. iPad Air sa predáva aj v 128GB verzii nie len v 16GB,32GB a 64GB.

    0
    0
  2. pekná recenzia, dobre npísaná :)
    aj keď na druhú stranu, uvažoval som medzi iPadom Air a iPadom mini s retinou, nakoniec som dal prednosť mini iPadu a ten mi sedi viac ako väčší brat, lepšie sadne do ruky, prenositelný a pod. :)

    0
    0
  3. Nerozumiem, prečo tento článok nevyšiel pred mesiacom. Vtedy keď si väčšina ľudí gúglila iPad Air… vaša škoda.

    0
    0
  4. Ja sa neviem rozhodnut medzi mini a air. Doma mame uz jeden mini. Je to super na prenosne citanie. No neviem ci by som s mimi dokazal tak pohodlne pracovat (na mitingoch sa mi zda tablet lepsi oproti netobooku).
    Air vyzera fakt uzasne, rozdiel v hmotnosti oproti mini je malicky. Na druhej strane sa bojim, ci na vacsej klavesnici sa nebude horsie tukat pri lezani na gauci (rozptyl ruk) alebo zo vzdialenosti cca 20-25 cm pozerat na 10″obrazovku…
    Neskusal autor taketo “drobnosti”? :) dakujem

    0
    0
  5. SOm tu po sto rokoch a je to docela zaujímavé čitať najdlhšiu recenziu čo som kedy čítal ;) klobuk dole- ale su to len obkecávačky :) čo mi ale vobec nevadí. iPad Air je zabalený a rozbalí sa pod stromčekom. Čo som ho už ale skúšal (a študoval) tak som si všimol že tu vôbec nemáte zmienku o MIMO (vygooglite si to) to že napíšete že je safari rýchlejšie nepovažujem za recenziu ;) každá aplikácia je dalším strojom o milisekundu rýchlejšia… ale safari je tentokrát rýchlejšia kvoli dvojici antenam -multiple input, multiple output. Doporučujem vam pár vecí ešte popozerať a doplniť to sem nech to je perfektné. Aj také vyjadrenie že “dva repraky” by som radšej vymenil za názov “stereo reproduktory” atd… čiže drobne chybičky su tam ale inak je to v pohode… A ipad nie je doplnok k počítaču- miliony ludí ho využívaju ako plnohodnotny počítač, tí čo nepotrebuju výlučne pre svoju prácu office tak bez neho prežiju. Ja microsoft office potrebujem do školy, preto budem využívať pc nadalej ale inak by mi stačil iPad ;)

    0
    0
  6. Martin: aj ja som minuly tyzden zobral iPad mini Retina namiesto iPad Air, nelutujem , display farebne trochu horsi ale da sa to prezit.
    Mal som v ruke aj iPad Air, je to pekna masinka.

    0
    0
  7. “Jaké jsou výhody iPadu?”
    “Jeho nízká váha a…”
    “Říkejte raději hmotnost.”
    “Jeho nízká váha… eeeh… hmotnost a… velká účinnost.”

    Super recenzia. :)

    0
    0
  8. Táto recenzia má veľmi veľa štylistických chýb a je miestami príliš subjektívna. Keď sa snaží byť objektívnou, je neprofesionálna. Je nekompletná a zdá sa mi – písaná z donútenia, alebo narýchlo.

    iPad Air je oveľa lepší stroj. Škoda jeho odfláknutej prezentácie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?