Prvé skúsenosti: iPhone 5s

Nové telefóny od Apple – iPhone 5s a iPhone 5c – sa dnes dostávajú do predajní na Slovensku. Tak ako vždy, aj tento rok MacBlog.sk pripravuje detailné recenzie. Keďže však máme to šťastie výkonnejší model iPhone 5s už niekoľko dní testovať, môžeme sa s vami už teraz podeliť o prvé skúsenosti a dojmy.

iPhone 5S

Aký je iPhone 5s?

Nový iPhone 5s nemení dizajn (iba ponúkané farebné varianty) ani žiadnu z kľúčových vlastností. Môže preto pôsobiť nezaujímavo v porovnaní s minulým modelom, ktorý zmenil výšku, veľkosť displeja aj váhu.

iPhone 5s sa zaraďuje medzi menšie „eskové“ upgrady, podobne ako iPhone 3GS a iPhone 4S. Nových funkcií je menej a to, čo ponúka, sú hlavne výrazné zlepšenia v rýchlosti a vo fotoaparáte a jeden doplnok – senzor na odtlačok prstu Touch ID. Napriek menšiemu počtu noviniek sa jedná o výborný telefón, ktorý určite nesklame.

Touch ID

Najdiskutovanejšia novinka fungovala v našich prvých testoch s priemernou úspešnosťou. Veľmi záleží na uložení prstu. Ak je na tlačidle priamo, úspešnosť je vysoká. V iných prípadoch je to horšie. Dôležité je aj to, aby ste postupovali správne – telefón zobudili stlačením tlačidla home a prst nad tlačidlom ešte chvíľu podržali.

Aj keď správy o prelomení Touch ID nepríjemne šokovali, myslíme si, že sa jedná o praktický doplnok, ktorý môže uľahčiť používanie telefónu. A tí, ktorí vyžadujú najvyššiu úroveň bezpečnosti, si Touch ID nemusia zapínať a môžu používať kód.

iPhone 5S

Rýchlosť

Telefón je rýchlejší, ale v reálnom použití sú rozdiely ťažko pozorovateľné. Rýchlosť pocítite najmä pri surfovaní na webe. V priebehu najbližších rokov a s príchodom nového softvéru sa to takmer určite zmení.

Čísla sú však pomerne ohromujúce už teraz. iPhone má čip Apple A7, ktorý obsahuje 64 bitový procesor a grafický čip niekoľkokrát rýchlejší. V benchmarkoch je telefón dvakrát rýchlejší ako jeho predchodca. Zariadenie so slušným odstupom prekonáva dokonca aj najlepšie androidy – Samsung Galaxy S4 a HTC One.

Fotoaparát

iPhone 5s prekvapujúco výborne zachytáva farby. Lepšie mu to oproti predchodcovi ide v zlých svetelných podmienkach a fotky dokáže hravo robiť aj v rýchlom pohybe. Spúšť je neuveriteľne rýchla.

Sklamanie môže predstavovať fakt, že rozlíšenie ostalo rovnaké ako na minuloročnom iPhone 5 (a zároveň iPhone 4S), takže neponúka na snímke viac detailov. Napriek tomu nový model odstránil nedostatky predošlých verzií, a tak je určite najlepším foťákom, aký kedy iPhone mal.

iPhone 5S iPhone 5S
iPhone 5S iPhone 5S

Spomalené zábery

Fungujú do bodky tak, ako majú, a výsledky vyzerajú skutočne dobre. Kvalita nie je pri spomalených záberoch ani o kúsok znížená. iPhone 5s dokáže natáčať video v rýchlosti 120 snímkov za sekundu, vy si potom vyberiete časť videa, ktorú spomalíte na štvrtinu oproti realite.

Ak patrí šport medzi vaše koníčky, určite nájdete aj dobré využitie. V opačnom prípade funkcia asi nebude až taká osožná, ale zaručene pomôže pri občasnom vytváraní efektného videa.

Nový blesk

iPhone má nový blesk, ktorý Apple nazval True Tone. Pozostáva z dvoch samostatných svetiel rôznych farieb, vďaka čomu by sa mala výsledná fotka viac podobať skutočnosti.

Výsledky však nie sú vždy lepšie. Fotky sú s novým bleskom tmavšie a majú reálnejšie farby, ale zároveň sú aj tmavšie a niekedy menej zreteľné. Záleží od situácie a vašej preferencie.

Dizajn

Apple si zachoval svoj štýl. iPhone 5s je krásny a minimalistický. Mnohých používateľov mohlo sklamať, že telefón nezmenil formu, iba ponúkol nové farby, ale má to svoje výhody – budú vám naňho sedieť staré obaly.

Aj keď sa v niektorých detailoch od predchodcu líši, bežný používateľ ho môže odlíšiť asi iba na základe zmeneného home tlačidla. Na ňom sa už nenachádza starý piktogram zaobleného štvorca. Namiesto toho je okolo tlačidla strieborný kruh, ktorý je zároveň skener na prst. Váha telefónu ostáva rovnaká, čo znamená, že telefón je skutočne veľmi ľahký.

iPhone 5S

Napíšte nám v komentároch, čo by vás zaujímalo a čo by sme mali na novom iPhone otestovať.

iPhone 5S zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

komentárov
  1. výdrž, výdrž a znova, výdrž, to je podľa mňa achylova päta dnešných smartfónov a dosť by ma zaujímalo, kam sa posunuli oproti iP5

    0
    0
  2. Raz a zase som sa presvedčil o tom že čo sa tíka ceny to boli len fámy pred chvíľli som bol v istores a prvé čo som bol sklamaný bolo že cena 16gb modelu nieje spomínaných 699 ale 799 €. Druhé ma zarazilo že 5cčka neboli vôbec vystavené. Som trochu sklamaný aj z ceny aj z prístupu. Hold žijeme na slovensku.

    0
    0
  3. Ja som prave objednal 32gb za 495€ myslim ze primerana cena…

    K baterke a vydrzi…ziadny vyrobca nezaruci viac ako den plnohodnotneho pozivania…u iphonoch rady 5 je to ale riesene salamunsky…mala baterka ktory aj tak vydrzi to co ostatny vyrobcovia ale nabijanie vdaka mensej kapacite velmi rychle….

    0
    0
  4. Zacinal som od iPhone 2 privezeneho z USA.
    Ale vyhodit 700E za takmer ziadnu novinku sa mi zda nezmysel.
    Ostanem pri mojom 4S. Zda sa mi ze Applu dochadza dych.
    A ani mac-y uz nie je to, co byvalo. Asi uz zacnem opustat Apple a vyskusam nieco ine.

    0
    0
  5. Mám cca týždeň 5S 64GB.. a môžem povedať, že výdrž batt je o poznanie lepšia… ..viem, je to veľmi subjektívne, ale pri porovnateľnom vyťažení mi predtým 5ka nevydržala celý pracovný deň a 5S zatiaľ v pohode stíha..

    0
    0
  6. @Ja – podla mna menit iphony s kazdou aktualizaciou je kravina. Ja som zacinal s 3G vtedy, ked bola na trhu uz 3GS (asi 4 roky dozadu), tym padom 3G bol lacnejsi. Vydrzal mi viac menej doteraz, aj ked nove aplikacie boli na neho uz privela. Tak som si kupil teraz ip5 a dufam, ze na nejakych 4-5 rokov mam opat pokoj.

    0
    0
  7. ohladom vydrze: nedavno bol na jednej znamej mobilnej stranke clanok, co povypinat v systeme aby sa maximalizovala vydrz baterie. totiz v IOS 7 su nove ficurky ktore dramaticky znizuju vydrz baterie. Po tom ako som si nastavil veci podla toho clanku sa mi vydrz zdvojnasobila a mobil (5C) mi vydrzi minimalne 2 dni

    0
    0
  8. Tak ako je to s videom? Ak budem všetko točiť v 120p (je to 120p alebo 120i?), a potom to exportnem do PC, budem mať v PC klasické videá so 120p?
    Čiže pri editovaní v PC si ich môžem zmeniť napr. na 60p (čo by mi stačilo) ?

    0
    0
  9. @macur: to bude tym ze je to novy kus. kebyze si teraz kupis uplne novu 5ku tak sa ti tiez bude zdat ze vydrzi dlhsie. + samozrejme apple marketing a placebo efekt

    0
    0
  10. Peter: motas jablka s hruskami. Je to 120fps (frames per second) keby to video malo 120p (pixelov) tak to by bola riadna bieda. Mozes si vybrat ci budes tocit 120fps pri 720p alebo klasicke video bez slowmotion na 1080p. Potom to video na 120fps mozes upravovat ale zatial len v iphone (neviem ci bude novy iMovie ponukat tuto moznost ale snad ano).

    0
    0
  11. K teme “vydrz baterie” : Este za zlatych cias Steva boli klebety o tom, ze Apple zacalo pracovat na vyvoji revolucnych baterii. Nechcem pisat detaily, ale predpokladam ze ked to o par rokov patentuju-licencuju a nasledne vypustia, tak sa konkurencii zduria cikule a Apple bude opat v niecom o par rokov popredu. A ostatni budu zas iba odkukavat kopirovat a dobiehat… ved to poznate :)

    0
    0
  12. kofolnik_
    pracuju, pracuju :-)) a aj na solarnom nabijani, ktore sa ukryva pod sklom a nazadnej strane krytu. Neutiahne to sice kompletny rezim nabijania, ale moze to zachranit zivot…

    0
    0
  13. Doja
    Ta cena je samozrejme za dotovany telefon ale myslim ze je primerana ;)
    Este sa zazraky nedeju :)) som ta asik vyplasil ;) sorry :)

    0
    0
  14. iPhone 5c (v modrej farbe) a iPhone 5s (v zlatej farbe) je vystavený na všetkých predajniach iStores. Neviem, kam sa Quadko pozeral. Na facebooku majú z toho aj fotografie a sám som to dnes videl na dvoch ich predajniach. Milo ma prekvapila cena iPhone 4s – 399. iPhone 5c mali za 599 vo všetkých farbách. 5s je zle dostupný zatiaľ všade na svete vrátane USA a preto oceňujem to, že ho dokázali v deň uvedenia dodať v širokej škále farieb a kapacít, ikeď za očosi viac, ako by ma potešilo.

    0
    0
  15. som apple nadšenec ale ked vidim tie ceny veľmi rozmyšlam. ak ked odomna za dotovany 16g chcu “len” 400e tak mi to pride vela…. ved je to len telefon a 4s ide ako hodinky

    0
    0
  16. Ak by som mal 4s tak by som tazko rozmyslal ci a myslim ze by som nemenil nakoniec lebo by som si povedal naco….moja 3rocna 4ka je stale uzasna ale nejak citim ze teraz je ten spravny cas :D myslim ze rozmerovo bude toto posledny normalny mob… toto bude na dalsie 3roky…i hope ;)

    0
    0
  17. Pesne tak aj ja mam pocit ze apple v budúcnosti podľahne módnym trendom a zväčší velkost displaja co už nebude ono, nebude sa dat ovládať jednou rukou a nezmestí sa do vacku. Co sa týka ceny je to nehorázne oproti cenám v USA, najlepšie by bolo keby ho niekto kúpil tam a priniesol na Slovensko. A k tomu ešte krásny pocit ze bol kúpeny na Grand Central :-))

    0
    0
  18. Ahojte,

    ja sa nachadzam v Manchestri a dostala som od rodicov iPad (iPhone uz mam) – nie ten najnovsi. Rada by som na nom sledovala TV joj serialy (panelak) ale priatelky vravia ze to moze len Android Flash.

    Mozte mi prosim vas povedat ako je mozne na iPade alebo hoci i na telefone sledovat slovenske televizie? Nemam problem zaplatit za rozne aplikacie – dost ma trapi ze komercne televizie neumoznuju pristup cez mobilne zariadenia pre ludi v zahranici. Tu ma iPad takmer kazdy moj priatel.

    Dakujem

    0
    0
  19. To: Laura

    Ja pouzivam (v Londyne) aplikaciu od Swan televizie. Staci ak poznas niekoho doma na Slovensku s televizou a pouzijes jeho prihlasovacie udaje. Super aplikacia, vsetky cz-sk kanaly aj s archivom.

    0
    0
  20. Laura: predaj ipad, kup android, a za to co usetris chod do Fridays :) tam sa hodis na ich wifi a vychutnas si panelak so steakom

    0
    0
  21. Ahojte,
    nakolko mam to stastie a vlastnim iphone 5S, musim napisat svoje postrehy, na margo tohto clanku.
    Touch-ID – z mojho cca 5 dnoveho pouzivania telefonu sa mi nestalo ani raz ze by senzor neodomkol telefon, teda mal 100% uspesnost. Neviem ako vy, ale ja ked mam novy telefon, prvy tyzden ho mam neustale v rukach a stale sa s nim hram, pracujem atd… takze skuska touchID prebehla naplno…

    Co sa tyka Fotoaparatu – autor clanku pise: ´´Sklamanie môže predstavovať fakt, že rozlíšenie ostalo rovnaké ako na minuloročnom iPhone 5´´ Na margo, nieje dolezite kolko megapixlov ma fotoaparat, ale aky je velky jeho cip a aku ma svetelnu priepustnost. Ked si kupis klasicky digitalny fotak s 13MPX alebo viac, a porovnas to zo 6MPX zrkadlovkou tak uvidis ten rozdiel…a apple urobil krok vpred ze nenakidal zbytocne MPX ako to robia haraburdy typu samsung, ale zvacsil cim fotoaparatu…

    0
    0
  22. Juraj – v istores predavaju anglicku verziu telefonu (s anglickou nabijackou a ktomu pridavaju klasicku Europsku nabijacku). Takze si vyrataj cenu telefonu co je v anglicku + cenu nabijacky + ich zisk a si na tej cene ako to predavaju oni… Zatial oficialna distribucia iphone 5S je iba do orange a tmobile, nakolko apple nema na slovensku apple store… :( to ze su apple premium reseler nemeni nic na fakte… :(

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.