Prvé skúsenosti: iPhone 5c

V tomto roku Apple prvýkrát predstavil dva nové iPhony. O high-endovom iPhone 5s ste si na MacBlogu mohli v piatok prečítať podrobnú recenziu. Teraz testujeme iPhone 5c a kým pripravíme detailnú recenziu, prinášame vám prvé informácie a postrehy.

Na čo je vlastne iPhone 5c?

iPhone 5c je lacnejší z dvojice najnovších mobilov od Apple. Kým iPhone 5s prichádza s veľkým množstvom noviniek, iPhone 5c je model na o niečo nižšej technologickej úrovni, ktorý ponúka zaujímavý pestrý dizajn. Zacielený je predovšetkým na ľudí, ktorí nemusia mať to najlepšie a najrýchlejšie, ale chcú používať iPhone.

Dizajn

Dizajnovo je iPhone 5c asi najväčším odlíšením, na aké si Apple za svoju kariéru výrobcu telefónov trúfol. Telefón má plastový zadný panel, ktorý je dostupný v piatich pestrých farbách a nie je vymeniteľný. Farby – ružová, žltá, modrá, zelená a biela – sú veľmi výrazné.

Mnohým sa tento krok nepáči. Ani na nás neurobil iPhone 5c v predajni najlepší prvý dojem. Najmä preto, že telefón nezapadá do konceptu, ktorý firma posledné roky razila. Je pravda, že materiál skutočne vyzerá lacnejšie a menej kvalitne ako doterajšie hliníkové modely.

Ale, našťastie, prvý dojem sa po pár dňoch z veľkej časti rozplynie. Dizajn (ktorý sa mimochodom trochu podobá na mobily Nokia Lumia) sme si celkom rýchlo obľúbili a proti rozhodnutiu už nemáme výhrady.

Vďaka novému zjednodušenému a pestrému dizajnu Apple vdýchol svojim telefónom nový život. Smartfón vyzerá veľmi milo, moderne a sviežo. Naviac, veľmi pekne pasuje k systému iOS 7, ktorý je rovnako farebný.

iPhone 5c

Odolnosť

Nezmenili sa však iba materiál a farba. Telefón je teraz o niečo hrubší a má zaoblený tvar. Napriek pridanej hmote to však neznamená, že by sa držal zle. Skôr naopak, dalo by sa to prirovnať k tomu, ako keď keď svojmu hliníkovému iPhonu oblečiete plastový kryt.

Lesklý plast, ktorým je vybavený iPhone 5c je však oveľa náchylnejší na škrabance a odtlačky ako sklo alebo hliník. Už po pár dňoch nosenia vo vrecku bol telefón jemne poškrabaný. Stabilitu ale nestratil a napriek použitému materiálu pôsobí stále veľmi pevne.

iPhone 5c

Výkon

Aj keď sa jedná o pomalší model z dvojice, iPhone 5c nemá s výkonom pri bežnom používaní najmenší problém. Aplikácie, hry aj web bežia veľmi rýchlo – aj keď, samozrejme, nie až tak rýchlo ako na iPhone 5s.

iPhone 5c je prakticky minuloročný iPhone 5 v novom obale. Obsahuje rovnaký čip Apple A6 s rovnakým procesorom a grafickým modulom. To ale neznamená, že je oproti silnejšiemu bratovi iPhonu 5s funkčne oklieštený. Obsahuje efektné dynamické pozadia, Siri a spustíte na ňom rovnaké aplikácie. Má tiež rovnaké možnosti pripojenia.

Batéria

Po negatívnej skúsenosti s výdržou iPhonu 5s nás lacnejšia verzia veľmi potešila. Batéria vydržala prekvapivo dlho. Dlhšie ako na iPhone 5 alebo 5s a len kúsok jej chýbal, aby sa vyrovnala dlhoročnému držiteľovi prvého miesta – iPhonu 4.

iPhone 5c má batériu s kapacitou 1507 mAh, čo je na dnešné štandardy skôr podpriemerné, ale vďaka šetrnému procesoru a menšiemu displeju z nej dokáže vyťažiť všetko.

iPhone 5c

Fotoaparát

Tak ako procesor, aj fotoaparát v novom iPhone je rovnaký ako v minuloročnom modeli. To znamená 8 megapixelov, celkom rýchla spúšť a priemerná kvalita pri fotení v zlých svetelných podmienkach. Vďaka iOS-u 7 pribudli nové možnosti a efekty pri tvorbe fotografií.

Možnosť natáčať spomalené video, ako to dokáže iPhone 5s, chýba. Telefón však stále natáča klasické HD video, ktoré vyzerá veľmi podobne a veľmi dobre.

Mierneho zlepšenia sa dočkal čip predného fotoaparátu, ktorý teraz v zlých svetelných podmienkach pracuje o niečo lepšie. Ak používate často FaceTime, bude to pre vás určite dobrá správa.

iPhone 5c iPhone 5c
iPhone 5c iPhone 5c

Plnú recenziu na iPhone 5c pripravujeme a bude uverejnená čoskoro. Napíšte nám zatiaľ v komentároch, čo by vás zaujímalo a čo by sme mali na novom iPhone otestovať.

iPhone 5S zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

komentárov
  1. S tou baterkou sa mi to nezda… Mohli by ste skusit vedla seba postavit 4, 4S, 5, 5C a 5S a urobit nejake testy vydrze napr. pri pozerani videa, surfovani a tak…

    0
    0
  2. Včera som ho držal prvý krát v ruke, v bielom prevedení a musím povedať, že na mna urobil dobrý dojem. Dizajnovo sa aspoň podľa mna hodí skôr teenegarovi do ruky, ako nejakému top managerovi (to skôr potom 4S). Za svoju 5tku by som ho každopádne nevymenil :)

    0
    0
  3. Je to sice plast, ale…skuste si to porovnat napr. s plastami na Samsungoch, a je jedno ci lacny zakladny model alebo vlajkova lod za niekolkosto eur, kvalitou je Apple v tomto uplne inde. Samozrejme najdu sa aj vyrobcovia s lepsimi konstrukciami, ako napr. spominana Nokia.

    0
    0
  4. Zaujima ma odolnost, kedze sa rychlo poskriabe, hodilo by sa ak by ste zhromazdili nejake testy, kedy telefon padne v porovnani s 5s aj nizsimi radmi.

    0
    0
  5. Je zbytočné publikovať recenzie tak neskoro. Všetko k 5S aj 5C už bolo povedané a s detailnými recenziami vás predbehli aj iné slovenské weby. Ani to tu nečítam, lebo všetko a ešte viac už dávno viem.

    Mohli by ste radšej urobiť niečo užitočné – kam sa podeli fóny pre slovenský trh?

    0
    0
  6. mam 5 i 5c, hlavný fotak ale foti lepšie na 5c, lepší kontrast – vyskúšajte, pritom vsetky weby hovoria ze fotak ostal ten istý ako v 5ke

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.