Pozrite si reportáž priamo z miesta, kde sa vyrábajú iPhony a iPady

Na YouTube sa objavila unikátna reportáž z fabriky Foxconnu v čínskom Shenzhen, kde sa vyrábajú iPhony a iPady. Zaujímavé je, že natáčanie bolo dohodnuté oficiálnou cestou, čo sa stáva málokedy. Do takýchto fabrík ťažko získa prístup človek, ktorý tam nie je zamestnaný a ešte ťažšie médiá. Tentokrát, zdá sa, urobilo vedenie výnimku a dovolilo natáčať.

Vo videu sa dozviete, že kým sa zmontuje iPhone, prejde 141 stanovišťami výrobnej linky. Priemerný robotník zarobí 2 USD za hodinu, čo vôbec nie je také zlé ako sa zdá. Za deň dokážu dve zmeny pripraviť 300 tisíc snímačových modulov. Za hodinu vyrobia 10 tisíc zadných krytov iPadu s vyrezaným logom Apple, z toho 3000 prejde rukami jednému pracovníkova za jednu zmenu. Video je v angličtine.

komentárov
  1. A teraz vážne. Tie samovraždy tam boli kvôli čomu? Vo väčšine automobiliek sa pracuje tak ako v tejto fabrike. Ak prepočítam tú mzdu tak mi mesačne vychádza niečo cez 300 pri 8 hodinových smenách, čo verím že pracujú dlhšie. To na slovensku veľa ľudí zarába podobne a nikto kvôli tomu neskáče pod vlak.

    Netvrdím že to je super, ale k samovražde ich muselo donútiť niečo viac.

    0
    0
  2. Přijměte prosím moji omluvu, máte pravdu a na link jsme neklikl, ještě jednou se omlouvám a ať se daří! Macblog.sk má nejlepší diskusní fórum o Apple v CZ/SK!

    0
    0
  3. Ked sa hovori o prijmoch, je treba hovorit aj o vydajoch. Cina je podstatne lacnejsia na zivotne naklady ako Europa, dokonca niekolkonasobne. :)

    P.S. Odkedy mozu dve zmeny pripravit 300tis. snimacovych modulov? Rekord by bol jeden. :)

    0
    0
  4. Sa neposerte s LSA… Preklady macrumors, 9to5mac, appleinsider a dalších serverov. Ťažko tomu hovoriť vlastná tvorba alebo ako v tomto prípade si niečo prisvojovať. Preferujem spomínané a ďalšie zahraničné weby. Si vychytal a podobne copy&paste rytmusove zvasty na fb LSA sa nedali už citat. Vysoko letis, nízko padas…

    0
    0
  5. Ono je to tak. V Cine je malo roboty. Ludia su ochotni za robotou cestovat kludne aj 2 dni vlakom, kde potom mukluju a svoju rodinu vidia 2x v roku. A netyka sa to len robotnikov za pasom, ale aj manazmentu. Vo Foxconne robia radi, lebo sa o nich nadstandartne stara (tyka sa to aj vyplaty). Mozno je za tym aj Apple s jeho politikou. Kazdopadne medzi Foxconnmi su rozdiely, ale tam kde sa robia Apple veci sa maju ti ludia najlepsie. No a kedze sa o nich dobre staraju, tak sa naslo par expertov, ktori chceli pomoct svojim rodinam tak, ze sa zabili, aby rodiny dostali prachy z poistky. Pri tom objeme ludi nie je problem najst tam par debilov. Ako vsade ….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.