OS X Mavericks výrazne predlžuje výdrž batérie pri surfovaní po webe, v priemere až o dve hodiny

Ak ste pozorne sledovali predstavovanie OS X Mavericks, zrejme vám neušla informácia, že nový operačný systém sľubuje predĺženie výdrže batérie na MacBookoch. Stránky Ars Technica podrobili nový systém dôkladným testom a zistili, že OS X Mavericks predlžuje výdrž batérie oproti predchádzajúcej verzii OS X 10.8.5 na MacBookoch v priemere až o dve hodiny. Zmena je citeľná aj na 6 rokov starom MacBooku Pro z roku 2007, ktorý vydrží namiesto 3,15 hodín až 3,93, no najväčší prínos majú MacBooky Air z roku 2013, s ktorými vydržíte prehliadať internet až neuveriteľných 15,68 hodín, teda o vyše tri hodiny dlhšie ako s predchádzajúcou verziou OS X (12,07 hodín).

*** Zdroj: Ars Technica Za veľkou úsporou energie stoja nové technológie OS X Mavericks ako Timer Coalescing, Compressed Memory, App Nap a Power Saver v Safari. Timer Coalescing zoskupuje procesy s nízkou prioritou a znižuje tak využitie procesora až o 72 %. Compressed Memory zmenšuje najmenej používané procesy, čo vedie ku kratšiemu času strávenému čitaním a zapisovaním na virtuálnu pamäť na disk. App Nap obmedzuje využívanie procesora aplikáciami, ktoré práve nemáte na popredí. Posledná novinka Power Saver v Safari je pre používateľa najviditeľnejšia, Safari totiž automaticky odhalí plug-iny, ktoré sa prehrávajú po okrajoch stránky, a teda zrejme nie sú podstatné, a zablokuje ich. Nahradené sú náhľadom, po kliknutí na ktorý ich spustíte. V praxi to znamená, že napríklad náročné Flash reklamy už nebudú neprimerane vybíjať vašu batériu.

[* /files/pictures/os­xmavericks-powersmart.jpg .(OS X Mavericks ) *]

OS X Mavericks je je k dipozícii zadarmo pre všetkých používateľov OS X Snow Leopard a novšieho, s takmer všetkými Macmi vyrobenými od roku 2007. Sťahovať môžete priamo z Mac App Store. Viac informácií o použitých technológiách nájdete na oficiálnych stránkach.

komentárov
  1. Ja sice nemam bateriu ale Po instalovani os x mavericks sa moj imac late 2009, 3,06 c2d sa zrychlil. Lepsia vyuzitelnost ramov zlepsil startovanie programov. Som cely happy

    0
    0
  2. Citam to prave na mojom Mb Air 2013 uz s Maverickom a ukazujem mi vydrz “iba” 15:55 :) kedze je noc, tak jas je stiahnuty….
    Mal som Macbook Air 1st gen, 3th, 4th a teraz najnovsi. Tomuto aktualnemu nie je co vytknut, fakt super aj s novym OS X. Plne odporucam.

    0
    0
  3. Rozhodujem sa ci ho mam stiahnut. Teraz mam OS X 10.8.5, lenze sa bojim ci mi to macbook air utiahne. Mam verziu late 2010, 2gb 1067 mhz RAM, 256mb grafika a 1,86 GHz Intel Core 2 Duo. Vedel by mi prosim dakto poradit ci mam do toho ist? Bol by som vdacny.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.