Nový iPad, horúca novinka od Apple, je možno až príliš horúci, UPDATE: Stanovisko Applu a testy Consumer Reports

Za uplynulých päť dní sa nový iPad dostal do rúk viac než troch miliónov používateľov. Najväčší obdiv si samozrejme získal nový displej. Stále viac sa však objavuje nespokojnosť so zvýšenou teplotou iPadu v niektorých situáciách. Jedná sa najmä o prehrievanie procesoru pri hraní 3D hier alebo surfovaní po internete cez LTE.Engadget objavil holadnský portál tweakers.net, kde autori zverejnili výsledky merania teploty iPadu infračervenou sondou. Preložený článok nájdete tu.

Tweakers pustili na päť minút GLBenchmark na nový iPad aj jeho predchodcu a snímali ich zadné strany sondou. Je jasné, že u oboch modelov bolo najteplejšie miesto v oblasti procesora, no u iPadu tretej generácie bola nameraná teplota o 5,3 °C vyššia. GLBenchmark vyťažuje hlavne grafický výkon procesoru, ktorý retina displej na novom iPade namáha niekoľkonásobne vyššie ako iPad 2. Najteplejšie miesto iPadu 3 malo v testovaní teplotu 33,6 °C (ako vidno na obrázku) a to bol položený na stole. Prehriatie by malo byť ešte výraznejšie pri držaní v rukách, položení na vankúš alebo iné miesto s nižším odvodom teploty. Test servru tweakers.com neskúmal prehrievanie počas LTE pripojenia.

Nový iPad (naľavo) versus iPad 2 (napravo) počas vyťaženia GLBenchmarkom. Zdroj: tweakers.net.

Niekoľko diskusných fór, discussions.ap­ple.com, forums.macrumor­s.com alebo engadget.com, sa už venuje tejto téme ako aj tomu, či je to problém pri používaní zariadenia. Podľa technických špecifikácií iPadu zariadenie operuje v rozmedzí od 0 do 35 °C. ZDNet však tvrdí, že niektorí používatelia zaznamenali teplotné upozornenia od samotného iOS, že iPad by sa mal radšej schladiť (vidno na obrázku nižšie). Apple sa k situácii zatiaľ nevyjadril.

warning iPadu na prehrievanie

Takto iPad varuje o príliš veľkom prehriatí. Zdroj: zdnet.com.

UPDATE: Apple vydal stanovisko

Včera sa tejto téme venoval takmer každý portál týkajúci sa Applu a technologického sveta. Viacerí, ArsTechnica, The Verge, The Loop, Cult of Mac, TUAW a ďalší, vo svojich vyjadreniach a recenziách spomenuli, že minimálny nárast teploty oproti iPadu 2 je badať, ale v žiadnom prípade to nie je niečo nepríjemné.

Situáciu okomentovala aj hovorkyňa Applu, Trudy Muller. Nový iPad má fungovať dobre, vrámci rozmedzia operačných teplôt. Ak sú používatelia v tomto ohľade znepokojení, majú kontaktovať AppleCare: ~~“The new iPad delivers a stunning Retina display, A5X chip, support for 4G LTE plus 10 hours of battery life, all while operating well within our thermal specifications. If customers have any concerns they should contact AppleCare.”~~

UPDATE: Vyjadrenie Consumer Reports

Prehrievanie nového iPadu sa rozhodla preskúmať organizácia Consumer Reports. Termovíznou kamerou zosnímali nový iPad, na ktorom bola pustená hra Infinity Blade 2 po dobu 45 minút. Najteplejšie miesto iPadu bolo zohriate na 113 °F a po pripojení napájania až na 116 °F, čo je 47 °C. Rovnako otestovali neskôr aj iPad 2, ktorý nepripojený zaznamenal v najhorúcejšom mieste 38 °C. Rozdiel teplôt oboch modelov je tak 7 °C == 13 °F == 7 K.

iPad 3 vs. iPad 2 Consumer Reports

iPad 2 (vľavo) versus nový iPad (vpravo) počas vyťaženia hrou Infinity Blade 2. Zdroj: news.consumerre­ports.org.

Podstatné je, že všetky komentáre uznávaných novinárov to z vlastnej skúsenosti hodnotia ako takmer zanedbateľnú záležitosť. Aj samotná D. Tapellini z Consumer Reports potvrdila, že najteplejšie miesto supervyťaženého iPadu bolo citeľne zohriate, ale vôbec nie nepríjemne. Applu tak možno vytknúť, že iPad sa dá „ľahko“ dostať nad sľubovanú operačnú teplotu, ale bolo by nesprávne sa rozhodovať proti kúpe nového iPadu na základe vyššie uvedených pozorovaní.

komentárov
  1. hmm, pokial nejak radikalne nezmenia technologiu CPU/GPU, tak s vyssimi taktami pocitat nemozu. a je jasne preco tam nedali A6, to by sa uz asi roztopil. paradoxne iphone bude moct mat rychlejsi procesor, akurat ze ten vacsi display by si ho zasluzil viac

    0
    0
  2. Tak mozem iba potvrdit, ze novy iPad sa prehrieva ovela viac ako iPad 1. S tym to mozem porovnat a je to dost neprijemne a to staci trochu viac surfovat cez Safari.

    0
    0
  3. Tak drahy a luxusny HW by mal byt vyrabany 22nm vyrobnym procesom a nie 45nm co je dost zastarale. Hned by sa zvihla vydrz a znizilo zahrievanie.

    0
    0
  4. Ale nenapsali tam, jak dopadly ty benchmarky. Ono je docela možné, že nový iPad má mnohem větší výkon (což má) a když se vytíží na plno, tak to prostě hřeje. Zajímavé by bylo srovnání, kdyby obě zařízení dělala tu stejnou práci (například přehrávala stejný film), možná by ten nový topil míň.

    0
    0
  5. Ja mám podobný problém s iPhonom4S. Síce sa mi nevypne s touto hláškou ako je uvedené hore, ale prehrieva sa teda riadne oproti 3GS. Je to cítiť hlavne na obvode kovového tela iPhonu.
    Ale priznám sa, že aj u 3GS teplota bola nadmieru vysoká v lete keď boli horúčavy a nabíjal som ho. Potom sa mi jednoducho prestal nabýjať a musel som ho vypnúť zo zásuvky a dal som ho na minútku schladiť do chladničky a dal nabíjať znova :D :D Trocha extrémne riešenie, ale fungovalo :D :D
    to:Vaše meno
    nemyslím si že máš pravdu. U iPadu je relatívne celkom veľká plocha na odvod tepla pri jeho veľkosti, kdežto iPhon držíš v ruke a zakrývaš jeho celú plochu a tým pádom teplota stále stúpa.
    Nehral som hry dlhšie ako 2 hodinky, ale typujem že keby som ho dal na nabíjačku keď teplota batérie nabíjaním stúpa a hral by som nejakú hru 4 alebo viac hodím počas nabíjania, tak by sa mi aj táto hore uvedená hláška na fotografii objavila podľa môjho náázoru 100%

    0
    0
  6. Ja mam skor problem, ze iPad 2 je prilis studeny ked ho vezmem z policky v izbe, kde je bezna teplota okolo 22 stupnov. A je ho dost neprijemne drzat, ked je taky studeny. Poradte mi :D

    0
    0
  7. preco musite v clankoch uvadzat teplotu v stupnoch fahrenheita ci dokonca kelvina? to sa az tak velmi musime opicit po amikoch? dobre ze ste to nepreratali aj na Siemense. odjakziva meriame teplotu na Slovensku v stupnoch Celsia. kto chce si to prepocita aj na ine jednotky ale takto clanok zbytocne zneprehladnujete

    0
    0
  8. Poprosim autora clanku aby si opravil: “… s nižším odvodom teploty”
    na “… s nižším odvodom tepla”.

    Vid ucebnica Fyziky na 2. stupni zakl. skoly :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.