Na nové verzie OS X sa môžeme odteraz tešiť každý rok

Keď Apple predvčerom predstavil nový OS X 10.8 Mountain Lion, bolo to prekvapenie. Firma totiž porušila svoj tradičný cyklus, ktorého sa držala posledné desaťročie, že nový operačný systém pre počítače predstavuje vždy v dvojročnej frekvencii.

Mac OS X 10.3 Panther bol uvoľnený v roku 2003, 10.4 Tiger o dva roky neskôr. Verzia 10.5 Leopard bola vypustená v roku 2007, Snow Leopard v roku 2009 a Lion v 2011.

Developerská verzia systému Mountain Lion ale prichádza len sedem mesiacov po tom, ako Apple umiestnil na App Store predošlú verziu. Hotový by mal byť systém v lete, čo cyklus skracuje na rok.

OS X opúšťa dvojročný aktualizačný cyklus a pripája sa k iOS-u, iPadu a iPhonu

Apple sa explicitne o zmene frekvencie v tlačovej správe nezmienil. Novinári, ktorí mali možnosť posedieť si s predstaviteľmi firmy, však vyvracajú, že by Mountain Lion mohol byť len jednorazová výnimka a cyklus by sa mal potom vrátiť do starých koľají.

„Odteraz bude Apple aktualizovať Mac OS X raz do roka,“ píše vo svojej recenzii systému David Pouge z The New York Times. „Mac OS X – pardon, OS X – bude v štýle iOS-u dostávať jeden významný update za rok,“ spomína John Gruber z blogu Daring Fireball.

Mountain Lion

Dvanásťmesačný cyklus má momentálne viacero významných produktov Apple. Nový iPad sa začína predávať vždy na jar, naposledy v marci. iPhone býval aktualizovaný spolu so systémom iOS v lete, s výnimkou poslednej verzie (iPhone 4S a iOS 5), ktoré boli dostupné od októbra. Nové iPody sú predstavované pravidelne v septembri.

Zhustenie cyklu aktualizácií bude pre používateľov znamenať, že zaujímavé nové funkcie budú môcť získať s väčšou frekvenciou. Zároveň to bude ale znamenať, že ak budú chcieť svoj systém udržať aktuálny a bezpečný, budú naň musieť viacej dbať.

Foto: Apple

komentárov
  1. Zároveň to bude ale znamenať, že ak budú chcieť svoj systém udržať aktuálny a bezpečný, BUDÚ MUSIEŤ ČASTEJŠIE PLATIŤ

    0
    0
  2. 2 Majo
    To je akože úplne odveci, čo si napísal, šak momentálny Lion stojí smiešnych 20 €, tak ako o čom?? Ja som stále na SL a nemám problém

    0
    0
  3. kady rok? To snad nie. Este len teraz chystam upgrade na Lion. Kedze priamy upgrade nemam moc rad a hlavne kedze mam 3 partitions na disku, ani sa mi nepodari, tazko sa hlada cas kedy vsetko prehodim.
    A to vobec idem robit kvoli iCloud support v 10.7., zatial mam vsetko na MobileMe, ktore uz ale bude koncit. Nebyt iCloud, ostavam na SL, bol velmi vydareny (sakra saj s Apple ze nepridali nativny iCloud support do 10.6.8, ale vsak oni vedia, preco to robia)

    0
    0
  4. Ja som tento morálny pokles predpovedal už dávno. Amerovčania im budú platiť ešte viac za lesklé aplikácie na zapisovanie poznámok a my profesionáli budeme odkázaní na Linux. Čo už…

    0
    0
  5. je to trapne, operacny system na pocitac nie je ako system na mobil alebo tablet… kazdy rok sa potacat s bugmy ktore vzdy prinasa novy system… skvele, dokonale… a stavim sa ze ten vydrbany apple to spravi tak, ze pokial raz neupdatnes a potom budes chciet, tak prv budes musiet kupit verziu ktoru si vynechal inac si mozes akurat piskat do rytmu… a nehovorim o trapnych 20 eurach ale o tom, ze ked uz po roku mi bude system bezat poriadne, tak preco novsi upgrade ? kvoli 2 novym programom ?.. samozrejme tam bude este minimalne +500 new features!!!! ktore ale nikto nikdy nenajde…

    0
    0
  6. No super. Pouzivam linuxove aplikacie portovane projektom fink. Spravidla pri zmene verzie OS X sa pomeni tolko veci, ze trva dost casu, kym je mozne fink dostat na novy OS (predpokladam, ze macports je na tom podobne). Castejsie upgrady su hovadina, ide to proti pouzitelnosti (ani nespominam ako je to nevhodne pre firmy, ale tam ma Apple aj tak mizivy podiel a po odpaleni xserve a zdegenerovani OS X server-u aj ten mizivy podiel zmizne). Jeden by povedal, ze OK, vsak clovek nemusi prejst na novy OS… potiaz je, ze musi, lebo nove masiny so starym OS nepojdu (asi nema zmysel sa stazovat na totalne neferove vydavanie aplikacii beziacich len na najnovsom OS). Apple je cim dalej horsia firma. A smutne je, ze vsetci ti iPhonisti a iPadisti im to aj tak budu zrat a predaju viac Macov ako kedy predali, kym sa spravalo Apple normalne. Takze vyhliadky, ze by Apple skorigovalo toto svoje sialene smerovanie su blizke nule. Zacinam sa pozerat po pouzitelnej linuxovej distribuci… Smutne.

    0
    0
  7. Je to pravda, len sa to nezdá :)

    Ja si ostávam na Snežnom Leopardovi. Kvôli Rosette. A tie ich nové super ultra mega nadupané gestá mi netreba :D. Ach, pardon, ešte aj “novinky”, že namiesto Address Book máš Contacts, miesto iCal Calendar a podobne. Za toto mám platiť ? Ďakujem pekne…

    0
    0
  8. Áno, cele to znie podozrivo. Tak ficojdne. Naozaj nema zmysel kupuvat kazdy rok novy upgrade za 30 eur, ked microsoft ta vykasiruje za 90, ale tri roky ta aktualizuju zadarmo

    0
    0
  9. Ozaj nechapem co viete rok ladit na systeme. Mne to takto celkom vyhovuje. A nejakych 20 euro nemoze byt predsa argument – teda nie pri Appli (20 euro je argument len pre zelenych pandrlakov)

    0
    0
  10. Kazdy rok vydavat novy OS mozno pre nebude az take zle, lebo ked sa pozriete na Leoparda a Snow Leoparda tak az take velke rozdiely tak neboli a predpokladam ze jadro bolo viac menej to iste, trochu kozmetickych zmien par aplikacii, zatial mam ten isty pocit z liona a mountain liona, nic prevratne len par updatov a predat to ako novy balik… Takze aj s tym fixovanim bugov by som to skor vydel tak ze ked sa im po roku podari vychitat tie najzavaznejsie bugy tak to vydaju ako novy OS, ktory fixuje kopec problemov, otazka len znie ci to spoplatnia, lebo upgrady na iOS davaju zadarmo… Ja osobne mam skor problem s tym ze sa tato platforma zacina nejako uzatvarat, lebo prave to bolo super ze mam unixove jadro a peknu graficku nadstavbu, ale stale som vedel urobit vsetko v cmd line no mam taky pocit ze cim dalej viac a viac sa toho snazia zbavit (vid iOS, nepristupny file system, zablokovany uzivatel a pod.) a tym padom budem musiet prejst na linux, lebo toto prostredie pre developera nebude dostacujuce :(

    0
    0
  11. Tak to som zvedavý kam to Apple za pár rokov dopracuje.
    Hádam to len nebude marketing a reklama namiesto vývoja.

    Snow leopard zostane na mojom compe až kým nevyhorí. =o)

    0
    0
  12. Ale ved nikto este nepovedal, ze za upgrade sa bude platit. Je celkom mozne, ze Apple bude davat tieto drobne vylepsenia zadarmo podobne ako to je u iOS. Ved prijmy z update software su pre Apple aj tak zanedbatelne.

    0
    0
  13. Ono má zmysel že to chcú vydávať každý rok, veľké updaty systému ako maju byť v Mountain Lion-e sa nemôžu robiť len tak cez software update ako keď vyrobia záplatu na padanie napríklad Safari.. a keď chce Apple vytvoriť nejakú rapidnú zmenu ako teraz že zoberie prvky z iOS a dá ich i do Mac-ov tak to sa dá iba takto vyriešiť, a čakanie 2 roky aby urobili napríklad túto zmenu je nezmysel, stratilo by to už aktualitu.

    0
    0
  14. Uprimne….Tu si clovek uz musi stanovit svoje priority. Bud bude bekajuca ovecka a skonci tak, ze si kazdy druhy rok kupi novy HW a kazdy rok upgradne novy ultra-operacny system, alebo….ozelie tych “300+ new features” a bude pouzivat jeden system na jednom HW 3,4 roky a potom urobi upgrade aj OS, aj HW ked sa to vyplati.

    Ak niekto pouziva graficke programy ako Ps, Il, In, alebo FCP atd. tak predpokladam, ze mu ide hlavne o to aby ten komp behal a aplikacia bola pouzitelna a nezaujima ho notification center, twitter integration (pana boha), iCal>Calendar, AdressBook>Contacts (pana boha!)…

    Kto inac hlada linuxove distribucie (pouzitelne), tak odporucam ElementaryOS, alebo klasika ubuntu. Verim tomu, ze ista cast uzivatelov skonci ta, ze prejde aj na linux.

    0
    0
  15. upgradoval som na Apple pred 2 rokmi lebo ma to oslovilo, Windows mi liezol na nervy. Ale ako vidim tak nabozenstvo “platit, platit, platit” vystriedalo “ucit sa, ucit sa, ucit sa” a tak je jasne, ze IT firmy chcu lepsie trzby. vsak upgrady su zdarma a takto treba calovat, ….
    asi to skrutim spat do Windowsu

    0
    0
  16. a kto povedal, že každý rok to bude treba kupovať? čo všetci hneď plačete? jasne, microsoft ta vykasiruje za 90 a tri roky neplatis, ale kurnik, preco potom ten windows nepouzivas a vypisujes tu do temy o OS X? zrazu nikto tych 500 new features nevyuzije, ale ked tu bude new OSX, tak ich budu vsetci vychvalovat…….

    0
    0
  17. Cesi aji slovaci, stejna pakaz.
    Misto obychom byli radi zato, jak to je, tak se furt k faktum stavime, jako by to byly jasne utoky proti nam.
    Neni socializmus a Apple nam nic nedela naschval. Proste mu to takto celosvetve vychazi efektivneji… A to, ze my postsoc, si nemuzeme dovolit kupovat kazdej rok novou masinu, prece nani duvod, aby ten kdo muze, ji nemel vzdy lepsi!
    Proste prestante resit nesmysly s novym os na stare zelezo, prodejte lonskej book, kupte leptosni a jake byly smesne obavy o odladeni po roce po ugradu….

    0
    0
  18. Vsimol si niekto znizenu kvalitu pri oficialnych grafickych vizualoch OS X na apple.com? Nejde o znizenu kvalitu co do rozlisenia, tam je vsetko ok, ale exekutiva je dost uletena, nezvyk na Apple. Je zaujimave ako to niekto mohol “vypustit”, ked to urcite ide najmenej cez 20 ludi, kym sa to dostane na web. Konkretne: 1. uz prvy banner putajuci na OS X po kliknuti na “Mac”, ma velmi zly sedy gradient (v hlavnom headline, ale vlecie sa to celou OS X prezentaciu), tazko citatelny, vzhladom na farebnost pozadia; 2. prvy slide-prva subpage je celkovo uplne uleteny. Pod headerom zvlastny prvok, ktory nikam nepatri, zle css tienovanie na subheadline … atd. Dufam, ze je to len nejaky ulet nepozornosti :), a ze si nebudeme musiet na nieco tak priemerne zvyknut aj u Applu.

    0
    0
  19. Stephen: absolútny súhlas. neviem čo tu skoro všetci riešia, veď nikto nikoho nenúti upgradovať operačný systém, keď niekto chce prejsť, prejde, kto chce ešte dokonalejší zážitok, nech si kúpi rovno nový počítač, ak môže/chce za to dať peniaze. veď je to vždy na našej vlastnej voľbe. apple nie je žiadny diktátor a nie je ani dobročinná organizácia, je to firma motivovaná ziskom (a nech sa prihlási nejaký prítomný diskutér, ktorý v práci nie je motivavaný ziskom) a my môžeme a nemusíme prijať ich produkty a riešenia. ani apple, ani my nemáme obligáciu sa jeden druhému zavďačiť. proste ak sa niekomu mountain lion nepáči, nech používa snow leoparda. alebo windows 7. alebo ubuntu. hotové, no hard feelings.

    0
    0
  20. Asi mam notas od idenej firmy a Liona tiež pretože potom čo som prešiel nan a mesiac som sa trapil bo som nebol zvyknutý tam už by som do leoparda nešiel.
    Full screem aplikacie užasná vec viem aj leopard mal dake rozšírene plochy ale tie som nevyužíval v Lione bez nich neviem pracovať.
    Mail skvele prerobený som z neho nadšený
    a teraz čo prichadzajú vychitavaky ako Imesage …..
    Jediné čo som musel urobiť bolo zvečšiť Ram bo 4 GB je tak akurat na to aby to bežalo a ked som chcel mať pustený napr aperture a safary a niaky kalendar Itunes tak to bol problem..
    Asi preto nebudu potporovať tie staršie mašiny bo ramku maju podporovanu len do 4GB a nebolo by to optimalne.
    PS: Toto su moje postrehy ja MBP použivam na upravu foto a na net možno programatory maju inu predstavu ….

    0
    0
  21. Steve Jobs sa musi v hrobe poriadne otacat z toho co stvara tento manazment… Jeden z hlavnych marketingovych veci bolo aj to, ze system je stabilny a vyladeny… Ked chcu kazdy rok vydavat novy system tak o chvilu tu budeme mat “blikajuce modre obrazovky a la windows” Posledny vyladeny OS je Snow leopard. Uz s lionom to pekne pokazili… Som zvedavy ako to pojde dalej a ak mac uz nebude to predtym, spolahliva masina tak to u Apple zabalim a budem hladat inu alternativu

    0
    0
  22. Lukas: ale blbost, bezim na 4 GB a Photoshop aj na vacsich suboroch no problem.

    Webdizajneri, 3x slava. Digital Color Meter ma opat uzamknutie pozicie kurzora s farbou! Aneb 1 krok vpred, 2 kroky vzad :D

    QuickLook je ale bugovy, okno ma fixnu velkost a nejde nastavit. Toto je ale tak do oci bijuca chyba, ze to opravia. Snad. Mozno.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.