Displej iPhonu 5 by sa mohol zväčšiť len na výšku

Väčšina konkurentov iPhonu už applovský smartfón dávno predbehla (niekedy až extrémne, viď Galaxy Note) minimálne z hľadiska veľkosti obrazovky. iPhone sa spolu s iPodom touch od svojho začiatku držia 3,5″ uhlopriečky, jedinou zmenou bol prechod na Retina displej s vysokým rozlíšením. Tlak verejnosti je však veľký, a tak sa predpokladá, že iPhone 5 prinesie dizajnové zmeny, medzi ktorými bude aj väčšia uhlopriečka displeja. Veľkou otázkou však je, ako tento krok urobiť. Apple doteraz „chránil“ vývojárov pred neporiadkom pri vývoji aplikácií tým, že museli pripravovať aplikácie len pre tri rozlíšenia, s pridaním nového iPadu s Retina displejom štyri (iPhone, iPhone Retina, iPad, iPad Retina).

Zdroj: The Verge

Zatiaľ čo prechod na dvojnásobne vyššie rozlíšenie (Retina) bol plynulý a bez väčších komplikácií, prechod na „o niečo väčší“ displej môže situáciu dosť skomplikovať. Odlišný displej iPhonu si možno bude žiadať aj odlišné rozmiestnenie ovládacich prvkov. Samozrejme, nikto nepredpokladal, že tu bude rovnaký displej večne, no Apple sa isto posnaží, aby bol prechod čo najjednoduchší.

iPhone 5 4 palce

Zdroj: The Verge

Najnovšie sa v súvislosti s tým objavila špekulácia o tom, že by Apple mohol jednoducho zmeniť len výšku displeja. 4″ displej by tak mal rovnako ako dnešný 3,5″ 640 pixelov na šírku, no namiesto 960 pixelov by na výšku mal 1152 pixelov. Aplikácie využívajúce štandardné ovládacie prvky na vrchu a na spodku by tak mali väčší priestor na samotný obsah. Aplikácie, ktoré by ešte neboli prispôsobené na nový displej, by jednoducho mali po stranách čierny pás.

iPhone 5 4 palce

Zdroj: The Verge

Samozrejme, týmto krokom by sa zmenil aj pomer strán z 3:2 na 9:5, čo by znamenalo, že by bol lepší na pozeranie širokouhlého obsahu. Zároveň by sa telefón stále pohodlne držal aj jednou rukou. Ostatné možnosti, ako zmeniť veľkosť displeja, prinášajú problémy napríklad aj s tým, či pridať ďalšie rozlíšenie alebo obetovať súčasnú Retinu a zväčšiť veľkosť pixelov. Špekuláciu o zmene výšky displeja podporil aj známy Apple blogger John Gruber.

iPhone 5 4 palce

Zdroj: The Verge

Aký prechod na väčšiu uhlopriečku by ste najradšej privítali vy? Chýba vám? O svoje názory sa neváhajte s ostatnými podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Myslim si ze nieje spravne uvadzat nazov “iPhone 5”. Skor by bol na mieste nazov “novy iPhone” pripadne “The New iPhone”. Je velmi mala pravdepodobnost aby sa novy iPhone volal prave 5 kedze nieje ani piaty v poradi a apple uz nazvom noveho iPadu naznacil ze chce odstranit z nazvoch svojich zariadeni cislovky a bude to pravdepodobne ako to je teraz pri macoch. Ved ako by to vyzeralo za 10 rokov keby sa hovorilo napr o iPhone 15? :)

    0
    0
  2. Podle mě zvětšení displaye o půl palce nic neřeší. Velikost iPhone je pro mě maximum které jsem ochotný tahat po kapsách. Nedovedu si představit nosit nějaké pádlo jako jsou ty různé thc, samskunk aspol… Pokud by tedy došlo k zvětšení plochy displaye tak, že by se roztáhl do krajů při zachování poměru stran, tak ok proč ne. Prodloužení jen na výšku mi smysl nedává. Myslím že když už potřebuju větší plochu displaye, tak je lepší vzít iPad.

    0
    0
  3. Ne, ne, ne, ne a ještě jednou ne! Já jenom doufám že se Apple takové zh*vadilosti jako je na obrázcích nikdy nedopustí. 3,5 palce je akorát. A bude to akorát dokud lidem nezačnou růst o jeden a půl palce delší prsty :)

    0
    0
  4. Dava to logiku. Elegantne riesenie, ktore by podporovalo aj stare aplikacie bez akejkolvek straty ergonomie. Namiesto cierneho pasu by sa dala plocha vyuzit na funkcne prvky (konecne widgety?).
    A z marketingoveho hladiska: 3,99″ display (krasne cislo – ani 4 palcova tehla ani 3,5 mini) a este aj siroky uhol a plnohodnotna podpora starych apps.

    Z developerskeho pohladu to apple moze ulahcit automatickym scalovanim, staci dodrzat nove pravidla, alebo ostat pri 3,5 – vsak telefon to zvladne elegantne – doplni sa tam reklamny banner alebo widget a bude to OK.

    Takze: Toto je zatial najrealnejsie zvacsenie displeja…osobne by som ale kludne obetoval aj 100ppi na mierne zvacsenie 3:2 formatu, nakolko 16:9 a ani 9:5 (nieco medzi 16:9 a 16:10) mi ergonomicky nesedi.

    0
    0
  5. Kludne by mohli obetovat sucasnu retinu s 326 dpi a zamenit ju za iPadovsku (taktiez retinu) s 264 dpi, obrazovka by narastla na 4,32 palca a ziadne problemy pre vyvojarov.

    0
    0
  6. mne velkost displeja iphonu vyhovje, ak by chceli dat vacsi displej tak maximalne 3,7´´ pretoze viac palcov ako 3,7 je uz nepohodlne na drzanie v ruke, ale aj tak apple displej nebude menit pretoze by to stazilo vyvoj vsetkych aplikacii

    0
    0
  7. Nebudem sa rozpisovat ale priblizovanie sa plackam ako S2 ci Note nema vyznam tym podla mna iphone strati svoje caro … varianta s roztiahnutim obrazovky vramci existujucej velkosti az po okraje je lepsie riesenie a podla mna dobry kompromis lebo som drzal v rukach aj S2 aj Note a vec ktora mi vrecko na koseli zmeni na turisticky vak …. nie neprosim ….
    Ked potrebujem vacsiu obrazovku nie je riesenie mat namiesto 3,5″ len 4,5″ ale mam iPad 9,7″ alebo iny tablet …. ale telefon by mal byt maly a prijal by som keby sa nezmenila velkost a keby este schudol aspon 30-40g to by bola uplna pecka :)))

    0
    0
  8. Ake zvacsenie telefonu? Vsak 3,99″ pri pomere 9:5 ako to je tu by sa hravo zmestil na terajsiu velkost iPhone4 – dokonca ak by upratali home button, tak by sa dal s tymto velkym displayom este zmensit (!) – vsak by ostal volny cely palec volneho miesta (2,54cm) tam by sa vlastne aj home button zmestil. Teraz je tam az privelela nevyuziteho miesta.

    0
    0
  9. Nie kazdy by preferoval vacsi display.. 3,5 je dobra velkost, dobre sa to nosi vo vrecku, da sa to ovladat jednou rukou.. Pre vsetkych co chcu velke displaye by mal Apple vymysliet iPhone PRO s 4 palcovym displayom a bol by klud na forach :)

    0
    0
  10. Ja čakám na väčší display pokial nebude, idem napr. do Nokie, ale take hlúposti ako pretiahnutý do výšky tiež nieje podľa mna správne.

    0
    0
  11. Ak Apple zväčší rozmery svojho iPhone, tak zjem svoje vlasy :-)

    Pravda je taká, že obdoba displejov je už stará pesnička, už nikto nevie, čo by naozaj v novom iPhone chcel a nevedia to ani v Applu :-)

    Konkurencia nasadila DualSIM, Projektor a iné vecičky, ktoré iPhone (bohužiaľ) nikdy nebude mať a práve kvôli konzervatívnemu prístupu Apple na to a doplatí. Podľa mňa je len otázka času, kedy sa už nebudú kam pohnúť. Ľudia kupujú Apple produkty, lebo ponúkajú niečo iné, výnimočné, ale čo ak nový iPhone nič iné neponúkne ako predošlá generácia?

    Očakávam zmeny v oblasti dizajnu, obrazu, LTE, procesoru, pamäte, použitých materiálov (obal), váhy (smerom hore).

    U nového iPhone by som uvítal (aj keď sa nikdy nedočkám) displej s 3D zobrazením, projektor, DualSIM, nové batérie (dýchajú kyslík), použite povrchových materiálov z uhlíkových vlákien, titánu, karbónu alebo zo skla (samozrejme myslím zadnú časť), pamäte do 256GB (to je tak akurát) a kopec iných :-) – prečo sa inch nikdy nedočkám, ale nový iPhone nikdy nebude stáť viac ako 800USD/EUR a preto si ani sami nezdražia výrobu. A práve preto pôjde iPhone do odpadkového koša :-)

    (nič v zlom, mám taktiež iPhone) :-)

    0
    0
  12. ja tiez dufam ze apple nebude zvacsovat displej iPhonu.. 3,5 je uplne idealny a ako poznam apple tak to ja opat len nejaka informacia ktora len koluje po internete.. takze dufam ze novy iPhone ostane pri tych rozmeroch ako teraz len s novsim dizajnom..

    0
    0
  13. len nech nič nezväčšujú.

    Radšej keby spravili dotykové obdĺžniky tam jak je HB a reproduktorv, keby to bolo celé dotykové, tak by to bola paráda, by človek nemusel pri hrách mať paprče na displeji

    0
    0
  14. Najlepšie riešenie by bolo zväčšiť display pri zachovaní rovnakého rozlíšenia. V tom prípade by vývojári nemuseli prepisovať aplikácie.

    0
    0
  15. cierne pasy???
    to je ako puklice na ferrari…osobne si myslim ze iphone vobec nepotrebuje vacsi display, je to uplne presne a prirodzene. konkurencia nevie co vymysliet tak robia vacsi display, vyssi vykon ale apple je o rovnovahe…
    bol by som velmi prekvapeny keby display zvacsili

    0
    0
  16. Ked sa zmeni velkost displeja tak do konca zivota zostanem pri 4S. Inac neviem odkial sa beru informacie o tlaku verejnosti. Ved kvalitu OS meraju podla velkosti zariadenia len androidaci.

    0
    0
  17. je to nezmysel. display 3.5” tu nemohol ostat navzdy? OK, ale tym padom to o chvilu moze platit o 3.9”, 4.6”… . O 5 rokov teda telefonujeme telefonom velkosti maleho tabletu, takeho 7” Kindle Fire, chapem to spravne? :) A o dalsi rok uz 9.7 palcovym iPadom, to proste nema chybu.

    Uz HTC 480×800 su proste prilis velke, o Galaxy S2 a Note ani nehovorim, to je proste nenositelne.

    Mierne zvacsanie iPhone si viem predstavit az s prichodom 1920 x 1280 rozlisenia, co ale nebude tak skoro.

    0
    0
  18. No ja dúfam vo zväčšenie displeja aspoň na 4.2″,inak idem na jeseň do Nokie.Momentalne ip4(1a pol roka),predtým 3g(2 roky).Telefón používam na(okrem telefonovania ,sms:-)surfovanie po webe, navigáciu,mailovu komunikáciu,fotenie voľnočasových outdoor aktivít,tréningový denník s gps,organizér,občas hranie hier,youtube,tv.Tablet nemám-a nechcem,Pc štartujem tak raz do týždňa.Myslím,že v Apple dobre zvážili pre a proti,koniec koncov už ruchy pred predstavením 4s-ka-dosť reálne niečo naznačili.Ja ako čistý laik uvažujem nad 786p z ipadu2 x1152 to by bolo asi 4.2″.prosím nekameňujte ma.

    0
    0
  19. To aby sa zvedcil iphone je podla mna pre vedcinu uzivatelov skor negativum aj ked sa to mozno zda teraz ako potrebný krok dopredu. Z pkratických dovodov malo kto bude chciet nosit škridlu vo vrecku. A aj ovladanie pri drzani a ovladani tou istu rukov by nebolo absolutne mozne.

    0
    0
  20. nepravdepodobne! …podla mna si pomer stran zachovaju, ak uz budu zvacsovat displej, tak proporcionalne aj vysku aj sirku, pomer 3:2 budu mat stale, aj u macbookov si drzi pomer 16:10 ked si vsetci ostatni vyrobcovia davaju 16:9

    0
    0
  21. iPhone by mal zostať MOBILNÝM telefónom. Ak časť trhu vyžaduje väčší display, tak nech vedľa iPhone vznikne nový produkt. iTehla?

    0
    0
  22. Skor by som prijal dizajnovu zmenu ako zmenu velkosti, rozlyšenie je super aj teraz tak sa neni co obavat kto chce mat super dislplay tehlu co neda do vacku tech zmeni OS :)

    0
    0
  23. Rozlisenie iPadu2 znie ako riesenie, no realne nie je, lebo iPhone aplikacie, ktore nemaju iPad verziu by trebalo prerobit (na rozdiel od natiahnuteho rozlisenia, kde by sa len docasne vyuzil pas na widgety. Tiez by sa zmenil pomer stran z 3:2 na 4:3. Dalej ak by chceli zachovat retinu tak by sa display zvacsil o 64px (5 mm) na vysku a o 128px (1cm) na sirku – to neviem ci by nerozsirilo telefon, cize by bol vacsi. Inak mal by 3,9″ (3,99″ je krajsie) :D

    babo: ty sa smejes z tendencie zvacsovania displejov, no ale niekto sa moze smiat zo zvysovania rozlisenia na 600ppi na mobil. Ake vyuzitie si predstavujes? Keby si chcel hladat pixel lupou aby si ho nenasiel?
    Ale paci sa mi myslienka, ze zvacsovanie displeja nie je cesta, ak bude fungovat Siri tak ako ma, mozno, ale mozno to bude naopak, ze naozaj je cesta aj mini/skladaci tablet v kapse a len wireless headset so Siri, ktora sa postara o vsetko co dnesny telefon – na kalendar, internet, video, fotky a hry je aj tak lepsi tablet, ktory mozno ani nebude treba nosit stale so sebou, ak bude Siri Headset pripojeny cez 3G s pristupom na tvoje data v Cloude, alebo na tablet doma v docku, nepotrebujes mat vo vrecku nic. :)

    0
    0
  24. Myslím, že telefón zväčšovať nebudú a ani nebudú meniť pomer strán.

    Čo sa však dá zmeniť, je veľkosť samotného displeja. V súčastnosti sú okraje cca 4 mm a tie sa dajú zmenšiť tak, že by sa displej zväčšil na 3,8″, čo by bolo celkom fajn zlepšenie.

    iPhone sa totiž na rozdiel od iPadu nedrží za okraj displeja. Navyše okraj displeja v šírke napr. 2 mm nemusí reagovať na dotyk a tým sa dá zabrániť nechcenému stlačeniu ovládacieho prvku.

    Inak, stále čakám, kedy Apple pristúpi k zrušeniu SIMky. Inak povedané, priamo v menu si vyberiem jedno z telefónnych čísiel, ktoré mám registrované u jedného z operátorov a som pripojený na jeho sieť. Prepnem si na iné a som pripojený na iného. SIM je podľa mňa už prežitok. Proste virtuálna SIM.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.