Blíži sa očakávané vynovenie Apple TV

Keď bola v roku 2006 predstavená Apple TV, bolo to vyvrcholením niekoľkoročných dohadov o revolúcii v obývačke. Apple ju však neprezentoval ako revolučné zariadenie. Časom si Apple TV získala prezývku „hobby produkt“ a v septembri 2010 sa dočkala upgradu. Médiá však stále nepustili myšlienku, že Apple by svoje hobby chcelo zmeniť na prevratnú TV.

Nielen dohady o zákazkách Applu na výrobu veľkých displejov a komunikácia s poskytovateľmi živého vysielania naznačujú, že predstavenie novej TV od Applu sa blíži. Steve Jobs sa niekoľkokrát nechal počuť, že sa zaoberá inováciou televízneho priemyslu. V článku nájdete odkazy, ktoré naznačujú príchod vynovenej Apple TV v tomto roku a zhrnutie mediálnych očakávaní od nového produktu.

V nasledujúcom videu Steve Jobs hovorí o tom, prečo s TV zápasia tak dlho. Hlavný problém je, ako sa úspešne dostať s produktom na trh (go-to market strategy). V TV priemysle je komplikované meniť zabehané spôsoby. Apple by kľudne mohlo prísť na trh s perfektným produktom a iniciovať nový spôsob/štandard ako by televízie poskytovali svoje vysielanie. Nikto by však na začiatku taký produkt nekupoval a televízie aj provideri by zostali znova vo svojich starých koľajách. Pre toto je ťažké inovovať TV priemysel. Video je z roku 2010.

O rok neskôr píše Walter Isaacson o Jobsovi: ~~Veľmi tiež chcel v oblasti televízorov urobiť to, čo sa mu podarilo už pri počítačoch, audioprehrávačoch a telefónoch: prerobiť ich na jednoduché a elegantné zariadenia. „Rád by som vytvoril integrovaný televízor, ktorý sa ľahko používa,“ povedal mi. „Mohli by ste ho bez problémov zosynchronizovať so všetkými svojimi zariadeniami a aj so službou iCloud.“ Používatelia by už nemuseli zápasiť s komplikovanými diaľkovými ovládačmi k DVD prehrávačom a kanálmi káblovej televízie. „Bude mať to najjednoduchšie používateľské rozhranie, aké si len viete predstaviť. Konečne som to vyriešil.“~~

Minulý rok sa Apple očividne v tomto projekte posunulo ďalej. Až natoľko, že väčšina noviniek k tejto téme sa zhoduje na tom, že produkt by mal byť ohlásený v druhom alebo treťom štvrťroku 2012.

Názov

Pôvodná Apple TV bola predstavená v roku 2006 a niesla kódové označenie iTV. Je pravdepodobné, že Apple siahne po úplne novom názve, keďže sa bude jednať o iné zariadenie ako je súčasná Apple TV druhej generácie. V mediálnych dohadoch sa objavil aj názov Apple Television. Špekulanti nevylučújú, že sa nový produkt bude volať jednoducho Apple TV tretej generácie. Pre koncového zákazníka ale nie je dôležité, ako sa bude produkt volať. Pre tento článok si nechajme pomenovanie Apple TV.

Siri vs. diaľkové ovládanie

Operačný systém, ktorý poženie nový produkt bude jednoznačne iOS. Istotne Apple využije aj svoj nový tromf Siri. Jobs svojmu biografovi povedal, že nová televízia bude mať „najjednoduchšie rozhranie, aké si dokážete predstaviť“. Týmto určite myslel rodinnú idylku v obývačke, keď hlava rodiny povie „Siri, prehraj nám Vianočnú Koledu.“ — a Apple TV poslúchne. Aby sa takto poháňaný produkt rozšíril do celého sveta, musel by Siri rozumieť viac než Anglicky. Preto predpokladáme, že k novej TV bude pribalený aj Apple Remote.

Ovládanie novej Apple TV bude vyzerať možno podobne ako v nasledujúcom videu zo seriálu 30 rock. Jack Donaghy poháňa svojím hlasom televízor, ale ten reaguje aj na hlasy z kanálov, ktoré prehráva. Podobný problém by Siri určite nemal, pretože Apple veľmi dobre pozná trik s redukovaním šumu. Napríklad iPhone má okrem hlavného mikrofónu ešte jeden, ktorý zaznamenáva okolitý šum. Ten sa potom v reálnom čase odpočíta od hlavnej „zvukovej stopy“ a výsledkom je vyššia kvalita zvuku, ktorý odchádza druhej strane bežného alebo FaceTime hovoru. Nápad použiť toto video je prebratý z 9to5mac.com.

Okrem ovládania hlasom a diaľkovým ovládaním sa šeptá aj o použití niektorých patentov Applu v rozpoznávaní gestikulácií. Podobne ako v Microsoft Kinect, by to mohlo byť využité pre nové API, ktoré umožní vývojárom písať hry priamo pre Apple TV. Apple by tak vstúpil konečne aj na trh stolových konzolových zariadení.

Parametre

Jobs si prial spraviť televízne zostavy jednoduché a elegantné. Znamená to, že sa Apple pokúsi vyhodiť z obývačky všetky nepotrebné a zastaralé videoprehrávače, rekordéry a prijímače. Používateľské rozhranie bude najjednoduchšie, ako sa dá. Novej Apple TV bude teda určite chýbať pevný disk a potreba správy súborov. Rovnako ako v Apple TV druhej generácie, hlavným zdrojom obsahu bude iTunes. Doplní ho nový spôsob prijímania živého vysielania, samozrejme digitálneho. Všetko bude synchronizované cez iCloud aj s ostatnými zariadeniami majiteľa — iPhonom, iPadom alebo Macom.

Zariadenie bude používať čip vyrobený na mieru. Buď to bude procesor A5, použitý v iPhone 4S a iPade 2, jeho nasledovník A6 alebo procesor unikátne určený novej Apple TV. Apple už uzavrelo dohodu s TSMC o výrobe A6 a A7 pomocou 28nm a 20nm technológie. Pôvodne mal pripravovať procesory do novej TV Samsung. To však nie je veľmi pravdepodobné.

Objavili sa informácie o tom, že ďalšia Apple TV bude dostupná vo viacerých veľkostiach. Zákazník by si tak mohol vybrať, aká veľkosť mu pasuje. Na Apple by sa však podobalo poskytnúť len jednu veľkosť, podľa dizajnérov tú ideálnu a univerzálnu. Airplay, rovnako ako aktuálna Apple TV, určite bude jedným z hlavných pilierov synchronizovanosti s iOS zariadeniami.

Porovnanie modelov Apple TV

Parametre modelov uplynulých generácií Apple TV. Po kliknutí sa zobrazí kompletné porovnanie. Zdroj: apple-history.com

Displej

Nová televízia bude naisto jeden kus tenkého panelu s veľkým širokouhlým OLED displejom a vstavanými potrebnými súčiastkami. Pôvodne sa špekulovalo, že veľkosť uhlopriečky by mala byť 32″, 37″ alebo 42″. Na konci decembra sa objavili správy z Ázie o už prebiehajúcej výrobe 32″ a 37″ displejov pre Apple. Minulý týždeň písal USA Today o 50″ zariadení v dielni Jonyho Iva. Aj keby je to pravda, neznamená to, že sa jedná o výsledný produkt. Rukami priemyselného dizajnéra ako je Ive, už isto prešli desiatky hotových produktov, ktoré z rôznych dôvodov nikdy neuzreli svetlo sveta.

Rozlíšenie tohto displeja sa nedá ľahko odhadnúť. Záleží to aj na schopnostiach procesora, ktorý bude poháňať Apple TV. Megalománske rozlíšenie 4K súčasný A5 nezvládne, ale príchod Ivy Bridge od Intelu možno inšpiruje aj Apple.

Za posledné roky sa rozmohli aj 3D displeje v celom elektronickom priemysle. LG pomaly prechádza na prepracovanú technológiu Cinema 3D vo svojich televízoroch. Na trojdimenzionálny zážitok slúžia polarizačné okuliare, podobne ako v 3D kinách. Potrebné okuliare sú síce lacné a nepotrebujú elektrickú energiu, ale stále môžu byť otravným predmetom na tvári.

Riešením na tento problém je autostereoskopická 3D projekcia. Minulý rok ju napríklad HTC použilo vo svojom Evo 3D telefóne alebo Nintendo vo svojej 3DS hracej konzoli. Obe zariadenia ponúkajú 3D displej bez potreby nosiť okuliare. Sony, Phillips, Toshiba a ďalšie spoločnosti na CES 2011 predstavili svoje plány s takýmito displejmi. Pravdou však je, že ich kvalita sa zatiaľ nedostala dostatočne ďaleko v porovnaní s klasickou stereoskopiou (kde treba polarizačné okuliare) alebo s 2D displejmi, hlavne vo veľkých rozlíšeniach. Uvidíme, či Apple v tomto prekvapí a padnú všetkým okolo sánky. Pravdepodobné to veľmi nie je.

itv12 mockup

Montáž novej Apple TV, očakávanej v 2012, od Guilherma Schasiepena. Zdroj: flickr.com.

Televízne stanice

Ak sa Applu podarilo vymyslieť TV, ktorá by mala užasný vzhľad, funkcionalitu a superjednoduché používanie, stále na ňu potrebuje dostať aj televízne kanály. Požičiavanie seriálov, filmov a obsah iTunes totiž nestačí na to, aby nový produkt vymietol peňaženky takej mase ľudí, ako si Apple želá.

Očakáva sa, že Apple si nájde cestu, ako poskytovať jednotlivé televízne stanice cez internet, dostupné po predplatení na určitú dobu. Bolo by ideálne, keby si zákazník z pohodlia obývačky na novej Apple TV, pripojenej na internet, mohol naklikať niekoľko programov a mesačne by sa mu strhla nejaká suma z účtu, priradenému k Apple ID. Z pohľadu Applu však nie je také ľahké oslovovať jednotlivé televízie alebo providerov po celom svete. Okrem toho, poskytovatelia sa mohli poučiť z hudobných vydavatelstiev na začiatku milénia, ktoré mohli prísť o veľké zisky po dohodách s Applom. Ak nie o veľké zisky, určite mali bojovať o vyššie kontrakty, pretože úspech iPodu a neskôr iPhonu a iPadu nikto z nich netušil. Minulý rok komunikovali práve o tomto s americkou CBS. Namiesto licencovania Apple ponúklo zdieľať zisky z reklám a popri tom poskytovať živé vysielanie cez internet. CBS to odmietla.

Ak sa tento problém nepodarí vyriešiť a Apple bude chcieť svoju TV začať predávať, asi sa zmieri s tým, že živé vysielanie zostane pripojiteľné od lokálnych providerov.

Konkurencia

Nielen navnadení zákazníci, pripravujúci svoje peňaženky na nový produkt od Applu sledujú dianie a dohady okolo očakávanej televízie. Konkurenční giganti nespia na vavrínoch a vo svojich laboratóriách vyvíjajú nové technológie, aby boli na eso Applu pripravení. Nielen preto, pochopiteľne. Google, podobne ako Apple už niekoľko rokov riešilo záležitosti s poskytovaním živého vysielania. LG tiež investuje veľa pozornosti do revolúcie obývačky. Nedávno prišlo s prepracovanou technológiou Cinema 3D alebo zaujímavým diaľkovým ovládaním Magic Motion Remote (na videu nižšie). Situáciu pozorne sledujú aj Samsung alebo Microsoft. Neboja sa zatiaľ, že by im Apple v blízkej budúcnosti vymietol kocúra.

Záver

V nasledujúcej Apple TV určite nájdeme Siri, vstavanú funkcionalitu do displeja alebo spoluprácu s iCloud. Naopak, televízor od Apple určite nebude mať dotykový displej alebo plnohodnotný OS X. Predstavy „fanúšikov“ Applu sú niekedy veľmi smiešne. Otázne je, či tu bude Safari alebo FaceTime. Skôr nie. Ak však bude TV poháňaná len hlasom, bude potrebné ju nejako priradiť k Apple ID alebo meniť nastavenia, čo by hlasu nemuselo byť pohodlné.

Blíži sa aj tohtoročná Consumer Electronics Show. Hoci sa jej Apple neúčastní, dohady o jeho novom televízore prevýšili záujem o novinky klasických výrobcov TV. Apple v tejto dobe určite pracuje na viacerých hardvérových produktoch. Blíži sa vydanie nového iPhonu aj iPadu. Ak teda Apple prekvapí a revolučná Apple TV je ďaleko od predstavenia, určite ju firma na pláne.

Od Applu očakáva vstup do TV priemyslu aj jeho spoluzakladateľ Steve Wozniak. Podľa neho je obývačka rodinným centrom užívania produktov, ktoré už Apple vyrába. Ostáva len samotný televízor.

iScreen koncept
iScreen koncept

Zaujímavý koncept iScreen od Ciccarese Design pre MacRumors. Zdroj: ciccaresedesig­n.com.

Nech už sú teda tieto riadky blízko pravdy alebo nie, sú zhrnutím toho zaujímavého, čo je o pripravovanej Apple TV verejne známe. Steve Jobs sa vyjadril v roku 2010, že nad prevratnou TV stále rozmýšľajú. O rok neskôr už svojmu biografovi povedal „I finally cracked it.“ == „Konečne som to vyriešil.“ Jobs tým rozlúsknutým orieškom myslel buď používateľské rozhranie so Siri alebo spôsob poskytovania živého vysielania pohodlne cez internet. Uvidíme čo rok 2012 prinesie. Na konci tohto týždňa, keď skončí CES, sa ukáže viac svetla na výrobcov televízorov a rok 2012. Zatiaľ to však vyzerá, že tento rok bude okrem iPhonu 5 (konečne) a iPadu 3 aj rokom Apple TV.

V diskusii sa môžete podeliť o svoje názory a ďalšie postrehy súvisiace s pripravovanou Apple TV.

komentárov
  1. ak to nebude mať SSD disk aspoň 256 GB a Blue-ray mechaniku, tak to v EU moc neprerazí. Aspoň nie u mňa, keby to malo tieto 2 veci, asi to u mňa vyhrá.

    stále najväčšie pokrytie majú lokálny operátori, ktorí moc inovatívny nie sú.

    0
    0
  2. oled to mat nebude myslim ze tam daju IPS a rozslisenie 2K takisto nepredpokladam pritomnost HDD avsak pritomnost mechaniky nevylucujem a ovladanie ? mozno skombinuju niekolko veci myslim si ze sa to bude dat kontrolovat cez iphone/ipod zaroven daju nejaky remote…avsak skor to vidim tak ze to “vyriesil” vtedy ked prisiel kinect integruju do TV kamery a bude sa to ovladat tak trochu ako minority report :)

    0
    0
  3. “Blíži sa vydanie nového iPhonu”? Prosím? Najnovší iPhone má 4 mesiace, a Apple predstavuje iPhony v lete, nečítal som nikde, ani na Macblogu, že by mal byť nový model uvedený v blízkej dobe

    0
    0
  4. Sam som zvedavy, ci Apple predstavi iba “ciernu skrinku” alebo plnohodnotny TV. Ak to bude iba “skrinka” doraz bude kladeny na spominane prevratne rozhranie, podpora FullHD (vyssie rozlisenie urcite nie). Ak to bude televizor, verim, ze Apple to pojme megalomansky, takze 50″ panel, otazna je podpora 3D. Nepredpokladam, ze inovovana Apple TV a iPad novej generacie budu predstavene spolu na jednom evente, ak ano budem prijemne prekvapeny, ved onedlho uvidime …. aby nebolo nejake sklamanie ako v zmysle iPhone 4S namiesto 5 :-)

    0
    0
  5. chalani, 80% populácie SR a EU krajín nemá prístup o online obsahu, ja si nejaké zaprdené mágio nedám ani po dsl ani po satelite.

    lokálny dal dgitál a tým to pre neho hasne.

    blue-ray nei ej mrtvý, mám dosť filmov, dosť sa ich dá stiahnuť,…

    Calven, dnes púšťam filmy cez TV z externého disku, veľmi by sa mi hodilo to nakopčiť na SSD disk, rovnako ako nahrávanie programov, rovnako ako timestiff, či ako sa to volá,…

    proste online obsah sa bude ešte dlho rozširovať,

    0
    0
  6. Ak bude iTV, mala by to byť bomba.

    Dizajnovo niečo na štýl nových Samsungov SmartTV – minimálny rámček, tenké telo. Asi IPS, predpokladám, že amoled to nebude, aj keď by som bol rád. Uhlopriečka 50-63 palcov.

    Tunery to asi nebude mať. Ethernet port určite. Všetko bude riešené cez streamovanie obsahu. Predpokladám, že Apple spraví prevrat vo svete televízie tak, ako to spravil vo svete filmu. Prídu televízne kanály typu: ponuka na mesiac, zaplaťte si a prehrajte si behom mesiaca čo si vyberiete. Kedykoľvek. Už sa ľudia nebudú pýtať, kedy beží aký program, ale pustia si to, na čo majú chuť a keď majú čas. Skončí “televízne otroctvo”. Apple má veľkú silu, aby to mohol takto zmeniť.

    Samozrejme všetko bude v HD. Plastové disky už sú minulosťou a SSD bude slúžiť ako buffer (aby pri kolísaní rýchlosti prípojky nevypadával obraz). TimeShift už nebude mať význam. Možno ostane možnosť prehrávať obsah z lokálnych media-serverov (moje zbožné prianie).

    0
    0
  7. Peter, výborný nápad, týmto by fakt priniesli revolúciu. Neviem, ako s tou Siri, ale ja by som to asi ani nevyužil. No a či to bude jeden kus, spolu s obrazovkou, bude to o to drahšie. 3D by tiež nemalo chýbať, ale to je, si myslím už príliš veľa upgradeov :-) FaceTime podľa mňa mať bude, to nie je nič nemožné, len neviem ako Safari. Prehliadač v TV – nevidím praktické využitie, absolútne diskomfortné ovládanie, teda ak to nebude touchscreen, čo na 90% predpokladám, že nebude. Myšlienka vyvíjať aplikácie na TV nie je zlá, len ovládanie by zrejme nebolo praktické, hlavne s doterajším Apple Remote :D Tiež som si istý, že na fyzické disky priestor nebude, to už je minulosť… Všetko ide cez cloud. SSD by bolo ideálne hlavne na TimeShift alebo spomínané aplikácie do TV. No pri tom, čo spomínal Peter by TimeShift nemalo význam. No a čo sa týka ovládania, mohli by prísť aj apps na iOS, cez ktoré by sa Apple TV dalo ovládať ešte lepšie, prípadne prehrávať video z TV na iOS zariadení :-). Len netuším ako to bude so vstupmi/výstupmi; ak tam bude len HDMI a RGB alebo čo bolo spomínané, tak tým si veľa ľudí nezískajú…

    [A ešte pre informáciu, je to “Blu-ray”, nie “Blue-ray” :-)]

    0
    0
  8. Mám zapojené Apple TV a iPad v jednej Wifi sieti ako to chcú v návode, neviem zrkadliť plochu iPadu na dataprojektore.
    Prosím poraďte, kto riešil podobný problém

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.