Apple pri tvorbe svojich vlastných máp a navigácie spolupracuje so spoločnosťou TomTom

Zdroj: MacRumors.com

Jednou z najzásadnejších noviniek v iOS 6 je predstavenie nových vlastných máp od Apple, ktoré nahradia doteraz využívané Google Maps. Viac informácií o nových mapách nájdete v našom zhrnutí noviniek o iOS 6 z WWDC 2012, no v skratke sa môžeme tešiť na nový dizajn, pohľad na vybrané mestá v 3D, rýchlejšie zobrazovanie a plnohodnotnú navigáciu. Samozrejme, na tak veľkom projekte nemohol pracovať Apple sám bez spolupráce s inými firmami, a tak sa ukázalo, že jedným z partnerov je aj obľúbený výrobca navigačných zariadení TomTom. Okrem toho, že odkazy na TomTom nájdete aj v novej aplikácii Maps v betaverzii iOS 6, spoluprácu potvrdila aj samotná spoločnosť TomTom. Žiadne ďalšie informácie však spoločnosť nezverejnila.

Kvalitná bezplatná navigácia od Applu a TomTomu určite poteší zákazníkov, no menej radosti z nej budú mať vývojári, ktorí predávajú navigačné aplikácie pre iOS za nemalé sumy. Ostáva len dúfať, že navigácia bude kvalitne fungovať aj mimo USA.

komentárov
  1. Aa hlavne v offline mode. Datove poplatky v zahranici su este stale vysoke i ked tusim od 1.7.12 v o2 bude za 2 eur 20 alebo 25 mb volnych dat.

    0
    0
  2. Jestli jsem to dobře pochopil, funguje navigace v nových vestavěných mapách přes internet, takže bez mobilního připojení zřejmě nebude použitelná. A zdá se, že hlasové pokyny budou jen v jazycích podporovaných pro Siri, takže na češtinu nebo slovenštinu se rozhodně těšit nemůžeme…

    0
    0
  3. Uprimne dufam, ze Google pride s vlastnou aplikaciou maps, ktora bude nahradzat tu z iOS 5 a nizsich. Podla mna tymto Apple v snahe spravit krok v pred urobil naopak velky skok vzad. V USA nove mapy sice vyzeraju velmi pekne a zaujimavo, ale mimo USA je to des a hroza.
    Google v sucasnosti foti takmer vsetky slovenske mesta pre street view – nove maps od Applu streetview ani nemaju!
    Google ma relativne cerstve detailne fotografie nasich koncin – Apple tam ma len rozmazanu satelitnu skrvnu.
    Google maps funguju relativne svizne – rychlo sa natahuju jednotlive mapky – u Applu to strasne trva.
    Celkovo sa mi Maps od Googlu zdaju byt v nasich koncinach detailnejsie a prepracovanejsie, ako tie od Applu…

    Este k iOS 6 samotnemu – to, ze zase zakillovali vykon vsetkych iPhonov hadam ani nema cenu spominat. U iPhone4 by som to este chapal, ale 4s?
    iPhone 4s ma s iOS6 vykon ako 3Gs s iOS 5. WTF?
    Celkom seriozne uvazujem, ze na iOS 6 neprejdem (a… budem realista – som zvedavy ako dlho mi to vydrzi).

    0
    0
  4. ak to bude len online navigacia, bude to k hovnu …ja potrebujem navi hlavne v zahranici, ale keby bola priama podpora cachovania map, to by bolo fakt super! ..o com ale pochybujem, ze bude

    0
    0
  5. kde sa da stiahnut iOS 6?? ked dam aktualizovat software ,tak mi napise ze 5.1.1 je aktualny …. jak ste ho tam dali?

    0
    0
  6. Andy: ioS 6 bude az na jesen dostupne, zatial len beta….

    tieto mapy su shit v porovnani s google maps….chudak Steve sa musi obracat v hrobe nad tym jak je toto odflaknute, uplny grc a tragedia

    0
    0
  7. je to prva beta verzia. to si si vsimol? optimalizacie este urcite budu a vykon sa zlepsi. na ipade3 vsak ziadne zasadne spomalenie oproti ios5 nepozorujem.

    0
    0
  8. @den Usudzovat vykon z developerskej bety je scestne. Vacsina aplikacii je debug build, je to urcene pre developerov aby pripravili aplikacie na ostry start.

    0
    0
  9. Ja si myslim, ze Google je zbytocne precenovane. Ich prinos je sice fajn, ale nedotahuju svoje riesenia k takej dokonalosti ako Apple, v tom je Apple jedinecny. Uzivatelske ovladanie nie je podla mna intuitivne, prijemne, je skor kostrbate. Apple ide svojou cestou a myslim si ze spravnou. Navigacie mam odskusane Navigon a Sygic. Ani jedna nie je prijemna na ovladanie a je v nich prilis vela nastaveni, menu, sub menu, sub-submenu … Clovek aby si dal mesacny kurz ak chce navigaciu aspon z 80% ovladat. Navigin sa dodnes po stlaceni home buttona nevie zhodit a zerie bateriu neumerne aj po zhodeni aplikacie. Niekolkokrat mi cucla komplet bateriu po vypnuti. Sygic je fajn, ale pocas jazdy autom takmer neovladatelna. A to vpodstate ide len o dostatie sa z bodu A do bodu B. Som rad ze aj Apple sa pustil tymto smerom a spojenie s TomTom je podla mna vyborne. Applovske ovladanie so zakladom v mapach TomTom si myslim ze bude fungovat vyborne a mozme sa tesit zas na nieco nove aj v tomto smere. Koniec koncov ak Apple investuje so satelitov o ktorych sa tu pisalo, vytvorit zaujimavy (online) produkt, nielen co sa tyka pripojenia, ale aj aktualnosti map. (obezna doba satelitov okolo zeme zacina od cca 90min.) … Vobec by som sa nedivil ak by o par rokov fungovali on-line navigacie – online mapy. :)
    Mimochodom, Goole mapy nie su az take aktalne ako si myslite. Vpohode nachadzam budovy este dnes na mape o ktorych osobne viem ze boli zburane pred 5-7rokmi.

    0
    0
  10. Nevie niekto ako si zapnem tie 3D mapy? Ked zapnem maps tak tam dole v rohu mam 3d ale asi po sekunde to zmizne a ostane tam len ta sipka s mojou polohou..

    0
    0
  11. juraj: to, ze to navonok oznacuju ako developersku betu je OK, ale uz nejaky ten piatok poznam Apple z developerskej stranky a na iOS6 su az podozrivo dobre pripraveny. Preview verzia xcodu naoko vyzera skoro hotova (a je to uz aj pekne zabalena .app ako z obchodu a nie instalacia ako vsetky preview verzie predtym)… co ma ale najviac prekvapilo, tak na restore iOS zariadenia s iOS6 netreba ziadnu preview verziu iTunesu – ide to s regulernou 10.6.3.

    Toto som u nich este nezazil a hlavne nie pri major update. Vzdy bolo treba na restore nejaku preview verziu iTunesu, ktora mala obmedzenu platnost.

    A co sa tyka toho vykonu, tak takto podobne to vyzeralo aj s prichodom iOS4. Vtedy tak zabili vykon na iPhone 3G a prejavovalo sa to uz od developerskej bety, pricom s vykonom nic neurobili ani po vydani iOS4 (aj ked tvrdili, ze nieco zlepsovali… NIC sa nezlepsilo – iOS4 zabil vykon iPhonu 3G).

    Na porovnanie (opravte ma niekto ak sa mylim):
    Pri predstaveni iOS 4 boli na trhu dve hlavne verzie iPhonov, ktore mal tento OS podporovat – iPhone 3G a 3Gs. iOS4 zabil vykon na 3G. Tri dni po uvolneni iOS 4 sa zacal predavat iPhone 4 na ktorom iOS 4 slapal uplne perfektne. ZAVER: 3G prakticky nepouzitelne, 3Gs pomala sracka a iPhone 4 namakany super telefon.

    Dnesna situacia: mame tu este stare 3Gs, ktore Apple stale predava a preto ho zahrnie aj do podpory pre iOS 6. Potom je tu iPhone 4 a 4s. Na jesen sa ocakava predstavenie iPhonu 5. Co s tym? Uplne zabit vykon 3Gs, spravit kripla z iPhonu 4 a pre istotu nastrbit aj vykon 4s.

    Je to uplne logicky krok firmy, ktora ma najlepsie trzby a rast na svete. V podstate na tom ani nevidim nic zle – kto nechce vyuzivat nove funkcie iOSu, tak nech si to neupdatuje. Fair play.

    Vsetko, co od Applu ocakavam do vydania iOS6 je, ze opravia bugy, kvoli ktorym crashuje spustenie Music, Safari, Mail, Camera a pod. Crashov je tam dost (ale zas.. nenazval by som to nejakym velmi kritickym slovom). Som si isty, ze toto bude priestor, v ktorom budu operovat do vydania na jesen.

    Na zlepsenie vykonu ale mozeme zabudnut. Vsetko je pripravene na iPhone 5 a nam zostava len sa s tym zmierit.

    0
    0
  12. Den,

    mas uplnu pravdu. Apple nastupuje s novou radou telefonov, macbookov a prisposobuju tomu predchadzajuci trh. Keby to takto fungovalo donekonecna, tak to vyzera na trhu s technikou rovnako ako na nasich cestach, kde stale najdes skodu 120 a ine fajnovky, ktore dokazu spomalit premavku a nervy dokazu tiez prudom vsetkym.
    Cele by som to prirovnal aj k automobilovemu priemyslu. Kup si mercedes za 30 – 40tis. eur a za dva roky tu mas novy model v tej istej triede a mozes investovat rovnako, mat nove technologie a krajsi dizajn. Nemas na to? Tak si to nekupuj a jazdi na tom co mas.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.