Aplikácia Messages pre Mac nahradí iChat

V nadchádzajúcej verzii OS X bude jednou z hlavných noviniek aplikácia Messages. Je inšpirovaná službou iMessage a v systéme nahradí iChat. Od predstavenia 10.8 pre vývojárov je dostupná z apple.com. Prečo sa oplatí ju stiahnuť už teraz? Lebo oproti iChatu nemá žiadne výrazné rezervy, má nové komunikačné schopnosti a prijemnejšie prostredie.

Hlavným trhákom Messages je integrovaná služba iMessage z iOS. Prihlasuje sa k nej pomocou Apple ID a zaručuje symbiózu Macu a iOS zariadení pri komunikácii. Môžete začať chatovať na Macu, pokračovať na iPade alebo iPhone a história správ sa zachová. Do iMessage je možné prihlásiť aj viacero účtov: AIM, Jabber, Google Talk a Yahoo!, ale aj Facebook chat.

Do Messages pribudlo aj niekoľko menších vylepšení. Pri chatovaní s niekým cez Apple ID sa dá pomocou ikony FaceTime prepnúť priamo do FaceTime aplikácie a začať videochat. Želaním nejedného používateľa by určite bolo, keby do Messages bol nakoniec integrovaný aj FaceTime.

V Messages sa dajú posielať obrázky a ďalšie súbory (.pdf, .doc, etc.). Stačí ich potiahnuť ponad okno s konverzáciou a tie sa odošlú ako súčasť textu. Povolená veľkosť súboru je limitovaná niekde medzi 100 a 200 MB. Podporované dokonca aj animované .gif obrázky. Odošlú sa „zamrazene“ a po kliknutí na ne sa spustí animácia. Platí to aj pre iOS zariadenia.

Ak chcete, aby Messages automaticky odoslali informáciu o tom, že ste nejakú správu prečítali, stačí zaškrtnúť v detailoch o iMessage účte v Messages → Preferences → Accounts položku Send Read Receipts. Odosielateľovi sa to zobrazí pod danou správou.

V neposlednom rade je možné v Messages meniť vizáž komunikácie. Dajú sa zrušiť emotikony, vzhľad odoslaných správ atď.

Messages UI

Používateľské rozhranie Messages. Zdroj: apple.com.

Inštalovanie a odinštalovanie

Po stiahnutí a nainštalovaní Messages Beta treba reštartovať počítač. Ak sa na počítači nájdu iChat účty a kontakty, tak v Messages budú priravené na používanie. Aplikácia iChat sa automaticky odstráni. Osobne som s Messages Beta spokojný a nehodlám ich vymieňať späť za iChat. Dá sa to však spraviť veľmi jednoducho. Stačí vybrať menu Messages → Uninstall Messages Beta…, počkať kým Software Update urobí potrebné zmeny a reštartovať počítač.

Messages uninstall

Zatiaľ je to len betaverzia

Keďže oficiálne bude aplikácia Messages vypustená až v lete, spolu s OS X Mountain Lion, je ešte mnoho múch, ktoré musí vychytať: napríklad režim na celú obrazovku, občasné vypadávanie spojenia v Google Talk a iné.

Samotné Apple ID sa udržiava ako hlavný kontakt služby iMessage. Jednotlivé iOS zariadenia si však môžu posielať iMessage správy aj na telefónne čísla. Tie sa však nesynchronizujú s Mac aplikáciou Messages! V iOS treba nastaviť Apple ID (email) ako Caller ID pod Settings → Messages → iMessage. Odosielané správy tak budú označené ako „From: john@mrkvicka.sk“ namiesto „From: 0918123456“ a budú môcť byť synchronizované s Mac aplikáciou.

Oficiálna verzia už pravdepodobne pobeží len pod OS X Mountain Lion.

About Messages Beta

Ako pridať do Messages jednotlivé účty a kontakty

Natívne sa v Messages, rovnako ako v iChat, dá komunikovať cez AIM, Jabber, Google Talk a Yahoo!. Pridať si tieto účty môžete v menu Messages → Preferences → Accounts po klinutí na + v dolnej časti a vyplnení prihlasovacích údajov. Existujú spôsoby ako cez Jabber a AIM tunelovať ICQ, MSN alebo Facebook chat.

Messages účty

Pre pridanie Facebook chatu stačí vybrať Jabber účet s nasledujúcimi údajmi: Account Name je v tvare username@chat­.facebook.com a heslo je rovnaké ako na webe. Svoje username môžete zistiť na facebook.com/u­sername alebo v Account Settings/Nastavenia účtu na facebook.com.

Záver

Messages si nájde svoje miesto, keď nahradí iChat a možno časom aj FaceTime. S konkurenčnými Instant Messengermi pre Mac si však asi preteky nedá. Stále podporuje rovnako „málo“ komunikačných protokolov ako iChat a jej výzor sa nedá ľubovoľne meniť. Aplikácie ako Adium alebo Skype teda nevytlačí, pretože tie poskytujú jedinečné možnosti, ktoré Messages nenahradia. Adium umožňuje obrovskú modularitu a podporuje 20+ rôznych možností komunikácie a Skype má najväčšiu základnů používateľov na mnohých platformách.

Každopádne, Messages pre Mac budú správnym krokom vpred vrámci synchronizovaného používania počítačov, smratfónov a tabletov.

komentárov
  1. “messages.app” je fajn na iMessage ale pre ICQ skoro nepouzitelne – neustale mi pada tak isto ako jeho predchodca “ichat.app”… dakujem,nadalej ostavam verny adium :D

    0
    0
  2. mne sa nedari aktivovat imessage – stale sa mi to tvari, ze to nieco robi a pise inactive… Vie niekto kde by mohol byt problem? Dakujem

    0
    0
  3. Facebook mi funguje. Co ovšem iChat ztratil je online prezentace fotografií a videa. Také myslím, že nejdou konferenční hovory. Všechny videohovory totiž probíhají pomocí FaceTime a ten tyto věci neumožňuje. Také se mi nepovedlo sdílení obrazovky, které jsem na iChatu občas využíval. Myslím, že aplikace má ještědost bugů, a tak doufám, že tyto budou ve finální verzi odladěny.

    0
    0
  4. Vie niekto, ako s touto aplikaciou rozbiehať Meebo. Adium v pohode ale messages nejde (ani stary iChat nešiel). Malo by to byt jednoduché: Jabber , meebo.org:5222 … Ale nie je.

    0
    0
  5. ja som mal Facebook chat ešte v iChate a po nainštalovaní Messages mi to tam ostao a funguje to v pohode …ale ako som vyplňal údaje nepamätám ale nijak zložito

    0
    0
  6. tak s tym fb je to nakoniec tak, ze ak ho mam vypnuty na fb, tak sa messages nevie spojit so servrom. ked ho zapnem, tak ide aj v messages. v inych klientoch som ale taketo spravanie nevidel.

    0
    0
  7. Ahojte mam problem ze sa neviem prihasit ani na FaceTime ani na Ispravy .. pretoze mi vyhadzuje ze na servery sa nasla chyba a nevie ma prihlasit a pokusala som sa prihlasovat doma, na intraku, v kaviarni u Kamosov asi na 6 rozlicnych serveroch v inych mestach na Slovensku. Ked som bola v USA vseetko fungovalo ako malo… a vytvorila som si aj nove ID aby mi islo a nic nejde tak ak by mal niekto nejaku radu ako by som to spojaznila ? prosim ozvyte sa Dkaujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.