Zmluva o založení Applu sa už predala, 150 000 USD bol veľmi slabý odhad

Koncom novembra sme vás informovali o tom, že zakladacia listina Applu, ktorou v roku 1976 založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ron Wayne firmu Apple, spolu so sprievodnými tlačivami, pôjde do dražby 13. decembra. Obsahuje vlastnoručné podpisy zakladateľov aj doklady o odstupe Rona Wayna, ktorý to vzdal po 11 dňoch. Svoj 10% podiel predal za 800 USD, neskôr dostal ešte dodatočných 1500 USD. Dnes by mal tento podiel hodnotu 36 miliárd USD.

Zdroj: Bloomberg

Predpokladalo sa pritom, že o ňu bude veľký záujem a jej cena by sa mohla vyšplhať až na 150 000 USD. Tieto odhady hodnotu zakladacej zmluvy Applu veľmi podcenili. Aukcia skončila a nový majiteľ zaplatil za spomínané listiny astronomických 1,6 milióna USD. Kto vie, možno na rozdiel od bežných cenných papierov, ktoré najmä v kríze strácajú hodnotu, prinesú tieto svojmu majiteľovi v budúcnosti aj zhodnotenie.

Myslíte si, že sa táto investícia oplatila?

komentárov
  1. fuuha, 10 nasobne viac ako odhad ? :) asi podla toho za akym ucelom bola kupena, ak zberatelky, asi sa oplatilo o 10-20 rokov to preda za 5,10 nasobok povodnej hodnoty, v zavislosti od toho ako sa bude applu darit v danom case, ak to bolo kupene za ucelom kratkodobej investicie a skoreho predaja..nie som isty ci sa vyplatilo

    0
    0
  2. Tak určite sa to oplatilo nakoľko nikto túto listinu už nevlastní a ten čo ju kúpil ju určite nekúpil za úmyslom predať ju neskôr zo ziskom… je to proste zberateľský kúsok …

    0
    0
  3. Jasne, kedysi bol papier kvalitnejsi ako dnes, cize aj tieto papiere z 1976 by sa mali v krbe rozhoriet spolahlivo. Ale niekde som cital, ze je to o spravnom pokrceni, tak mozno tato investicia nakoniec majitela sklame.

    0
    0
  4. Tohle podle mne není koupě s vidinou následného prodeje (i když ten v budoucnu není vyloučen). Takové peníze za takovou záležitost nedá klasický spekulant, ale sběratel/fanda, pro kterého vydražená suma není ničím zásadním. Asi podobně, jako si MB S-klasse nekupuje ten, pro koho je daná suma “bolavá”. (Možná existuje i pár zoufalců, kteří dají za svou modlu všechny úspory i za cenu zničení života, ale to není typické.)
    Zkrátka – tohle byl někdo, pro koho je ta částka ne víc než setina disponibilního objemu financí a pro koho to má vyšší hodnotu, než ty peníze.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.