WWDC report #2 – iOS 5 – nová správa notifikácii, novinový stánok, Twitter, pripomienky, bezdrôtová synchronizácia a ďalšie

Druhou témou včerajšej prezentácie bola nová verzia iOS s poradovým číslom 5. Obsahuje naozaj veľké množstvo nových funkcií, z ktorých Scott Forstall predstavil nasledujúce.

Notification Center

Zjednocuje všetky doteraz nešťastne poriešené pripomienky na jedno miesto. Dostať sa k ním dá gestom jedného prstu “swipe down” odvšadiaľ. Nové notifikácie sa objavia počas používania inej aplikácie elegantne na vrchu obrazovky.

Scott Forstall – Notifications

Scott Forstall predstavuje vynovené Notifications v iOS, Zdroj: endgadget.com

News Stand

Alebo aj “stojan na noviny” je jednoduchá aplikácia, ktorá pomáha zorientovať sa v množstve časopisov a novín. Vyzerá rovnako ako iBooks, ale je špeciálne určená pre takto distribuované médiá s predplatným. News Stand automaticky sťahuje všetky noviny/časopisy a umožňuje ich neskôr prezerať v offline režime.

News Stand

K News Stand sa pristupuje podobne ako k priečinkom v iOS, Zdroj: apple.com

Twitter

Celý iOS 5 je pretkaný spoluprácou s Twitterom. Jednorázové prihlásenie profilu a konfigurácia nastavení umožní jednoduchšiu spoluprácu s ostatnými aplikáciami. Twitter je integrovaný v SDK takže vývojári budú môcť tieto nastavenia a spoluprácu využívať vo svojom softvéri.

Twitter v iOS

Tweetovať je možné napríklad aj miesto z Maps aplikácie, Zdroj: engadget

Nové iOS Safari

Nová funkcia Reading List umožňuje uložiť si nedočítané alebo nerozčítané správy, články a iné texty na internete do zoznamu, z ktorého sa k nim potom dá pristupovať podobne, ako k obľúbeným stránkam alebo záložkám (Bookmarks). Podporuje aj Safari Reader. Prehliadanie v záložkách (tabs) je oveľa rýchlejšie ako bývalo a aj v tomto sa približuje k desktopovej verzii Safari.

Safari v iOS

Safari má nový Reading List a prehliadanie pomocou záložiek(tabs), Zdroj: apple.com

Reminders

Nová aplikácia, prináša viacero spôsobov, ako si pripomínať udalosti, ktoré prichádzajú alebo veci, ktoré treba splniť do určitého času/miesta/u­dalosti. Ľahko sa budú dať synchronizovať medzi rôznymi zariadeniami a majú prístup k GPS údajom o polohe. To znamená, že pripomienka sa môže aktivovať nielen po nastavení časového limitu, ale aj po presunutí sa na určité územie.

reminders

Reminders, Zdroj: engadget.com

Camera

Nové funkcie pribudli do softwaru aj SDK spravujúceho fotoaparát a kameru. Samozrejme, ako je aj všetko nové prezentované, je rýchlejší a efektívnejší. Pribudlo zamykanie automatického zaostrovania a expozície pridržaním prstu na obrazovke. Ďalej sa môžeme tešiť na redukciu červených očí, pristrihávanie, približovanie a otáčanie. Na odfotenie je najnovšie možné použiť aj tlačidlo na pridávanie hlasitosti (volume up).

popularita na Flickr

Porovnanie zdrojov fotiek na portáli Flickr, Zdroj: engadget.com

camera

Na odfotenie je možné použiť tlačidlo na pridávanie hlasitosti, Zdroj: appleinsider.com

Nový iOS Mail

Do Mail aplikácie bola pridaná podpora tučného, podčiarknutého alebo kurzívou písaného textu – skrátene podporuje “Rich Text”. V texte je naviac možné si robiť zarážky, zvýrazňovať (flag) dôležité správy alebo používať nový slovník. Drag and drop funkciou je umožnené potiahnuť napríklad adresu odosielateľa do kolonky pre adresu príjemncu atď. Rozšírená bola aj bezpečnosť štandardom S/MIME.

nový Mail v iOS

Mail najnovšie podporuje aj odsadzovanie textu v správach, Zdroj: engadget.com

iOS oslobodený od počítača

Od vydania iOS 5 nebude potrebné mať žiadny počítač k používaniu iPadov, iPhonov a iPodov touch. Po kúpe bude používateľ požiadaný o základné nastavenia alebo o bezdrôtové obnovenie účtu, vzhľadom k inému iOS zariadeniu. Toto napríklad zjednoduší používanie iPadov starým, zdravotne postihnutým alebo aj počítačovo-negramotným ľuďom. Apple už na predošlej prezentácii venovanej iPadu 2 ukázal ako toto zariadenie dokáže pomáhať v ťažkých situáciách a ako k tomu dopomáha hlavne jeho prepracované a dokonale jednoduché používateľské rozhranie. Možnosť používania iOS 5 bez akejkoľvek viazanosti na iný hardware je ďalším krokom týmto smerom. Apple sa snažil eliminovať aj ostatné dôvody, ktoré nútili užívateľa si pripojiť k počítaču, napríklad vytváranie a odstraňovanie kalendárov atď.

Scott Forstall – PC Free

Scott Forstall vysvetľuje konfigurovanie iPhonu po zakúpení, Zdroj: engadget.com

Záver

Nový iOS bude obsahovať ešte mnoho noviniek a funkcií ako iMessage, nový Game Center, nový slovník, mirroring videa AirPlay, jednoduchšiu Wi-Fi synchronizáciu, atď. Pre vývojárov poskytuje viac než 1500 aplikačných rozhraní. Dostupný bude oficiálne až na jeseň 2011. Vývojárske verzie sú dostupné priebežne, spomenuté novinky by už mali byť obsiahnuté aj v tej aktuálnej. Podporované zariadenia: iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch 3. gen., iPod Touch 4. gen., iPad a iPad 2. Viac na oficiálnych stránkach.

nový iMessage

Nová aplikácia iMessage, Zdroj: appleinsider.com

novinky v iOS

Niektoré z ďalších noviniek v iOS, Zdroj: engadget.com

novinky v SDK iOS

Niektoré z ďalších noviniek v SDK iOS, Zdroj: engadget.com

komentárov
  1. musim uznat, iOS5 na prvu betu vyzera pomerne stabilne az na par padov pri nastaveniach iMEssage a tak podobne …

    0
    0
  2. okej mozno som hovoril skoro :D … je to stabilne pomerne dobre ale o vydrzi baterkie na 3Gs sa neda hovorit … v porovnani s so starsim iOS4 je toto vylevka na bateriu … kazdu hodinu pracujem s mobilom tak 5min a klesne mu o 10% … cca 9h vydrz na nabitie odhadujem …

    0
    0
  3. Ten problém s batériou bude asi tým, že to nie je vyladené, aj v prípade OS3 na iPhone 3g batéria klesala extrémne rýchlo.

    0
    0
  4. Tak bodaj by sa to nevybijalo tak rychlo ked kazdy prd bude prenasat na mac, ipd , ipod ci ako som to “nepochopil”
    to su mi novinky

    Ale vyzera to ozaj pekne dufam ze bude aj moznost vypnut nove ficury(synchronizacia vs fotiek co nacvakam a videa co ponahravam

    0
    0
  5. No vylepsenia sa mi pacia aj ked mam 3GS cize pocitam s tym ze niektore veci mi asi nepojdu no predsa som ocakaval nejake zrychlene ovladanie Wifi pretoze zakazdym sa preklikavat cez nastavenia neni nic moc.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.