Vývojári majú k dispozícii prvú predvádzaciu verziu Mac OS X Lion, prináša niekoľko nových funkcií

Spolu s novými MacBookmi Pro Apple predstavil aj nové funkcie pripravovaného operačného systému Mac OS X Lion. Prvá predvádzacia verzia nového systému je už naviac k dispozícii aj vývojárom, do rúk bežných používateľov by sa mala dostať toto leto. Mac OS X Lion má preberať najlepšie nápady z iPadu a priniesť ich na Macy. Medzi kľúčové funkcie oznámené spolu s Mac OS X Lion patrí Mission Control (nový spôsob zobrazenia všetkého, čo máte na Macu spustené), Launchpad (nové miesto pre všetky Mac aplikácie), zobrazenie aplikácií na celú obrazovku a nové Multi touch gestá. Samozrejme, predinštalovaný bude aj Mac App Store. Viac o týchto novinkách sa môžete dočítať v našom staršom článku. Apple však spolu s verziou pre vývojárov odhalil aj niekoľko ďalších noviniek, na ktoré sa môžeme tešiť.

Mac OS X Lion

Mail 5

Mac OS X Lion Mail Mail 5 v Mac OS X Lion prinesie nové zobrazenie, prevzaté z iPadu, ktoré využije výhody širokouhlého displeja na Macu. Na ľavej strane budú zobrazené jednotlivé správy spolu s náhľadmi, vpravo zase uvidíte vybraný e-mail. Na vrchu zase pribudne nový Mailbox bar, ktorý zjednoduší prístup k obľúbeným priečinkom. Zlepšený a najmä zrýchlený by mal byť aj spôsob vyhľadávania, ktoré by malo byť rýchle aj v prípade obrovského množstva e-mailov. Prerobené bude aj zobrazenie e-mailových konverzácií.

AirDrop

AirDrop je nová funkcia, ktorá umožní bezdrôtové posielanie súborov ľuďom vo vašom okolí. Nie je k tomu pritom potrebná žiadna inštalácia ani nastavovanie. Všetko čo musíte urobiť je vo Finderi kliknúť na ikonu AirDropu a váš Mac automaticky zobrazí počítače vo vašom okolí, ktoré taktiež používajú AirDrop. Pri ľuďoch, ktorých máte v Address Booku, sa zobrazí aj ich fotografia. Po prenesení súboru na meno používateľa vo vašom okolí už stačí len jeho súhlas a súbor sa automaticky skopíruje do jeho Downloads priečinku.

Versions

Mac OS X Lion VersionsPredstavte si Time Machine vo vašich dokumentoch. Presne to totiž funkcia Versions je. Mac OS X Lion bude automaticky ukladať vaše dokumenty každú hodinu, pričom stále keď ho otvoríte, vytvorí novú verziu. Vďaka tomu sa budete môcť kedykoľvek vrátiť k staršiemu stavu vášho dokumentu a obnoviť akékoľvek jeho časti. Jednoducho tak zobrazíte dokument v ľubovoľnom čase.

Versions úzko súvisia s ďalšou novou funkciou, Auto Save, ktorá automaticky ukladá zmeny v dokumentoch, na ktorých pracujete. Namiesto vytvárania samostatných kópií uloží zmeny priamo v dokumente, vďaka čomu šetrí miesto na disku. Proti nechcenému ukladaniu rôznych verzií môžete dokument zablokovať, po dvoch týždňoch sa zablokuje automaticky.

Resume

Mac OS X Lion Resume

Poznáte to. Nainštalujete systémovú aktualizáciu a na dokončenie procesu musíte celý Mac reštartovať. To znamená, že musíte zavrieť každú aplikáciu, uložiť rozpracované súbory, reštartovať, a zase odznova otvárať aplikácie a súbory. S funkciou Resume v Mac OS X Lion sa všetky tieto úkony stanú minulosťou. Po reštarte bude Mac v úplne identickom stave ako pred ním. Tak isto sa budú správať aj aplikácie, ktoré po ich otvorení nájdete v rovnakom stave, ako keď ste ich vypli.

FileVault a Mac OS X Lion Server

Úplne prerobený FileVault bude schopný zašifrovať celé disky – interné aj externé, to všetko s vysokým výkonom a možnosťou v momente odstrániť všetky dáta z Macu.

Serverová verzia Mac OS X Lion prinesie ešte jednoduchšie nastavovanie a podporu pre spravovanie počítačov s Mac OS X Lion, iPhonov, iPadov a iPodov touch.

komentárov
  1. tak neviem ako vam, ale mne osobne okrem Mail5 nic preco by som mal upgradovat…zatial fakt nevidim zmysel mat z notebooku ipad XL
    :(
    Resume, Versions? to co su za somariny
    no necham sa asi este prekvapit ale uz Apple dosiahol vrchol teraz bude utlm… dufam ze sa mylim

    0
    0
  2. Dufam, ze prinesu aj moznost sifrovania Time Machine diskov. Momentalne je to pre mna z hladiska bezpecnosti jedna z najocakavanejsich veci, ktore by mal Apple urobit.

    0
    0
  3. praveze sa mi velmi paci presunutie na iOS. Celkovo neznasam tu prazdnu plochu na Macu a zaplnenie tej spodnej listy. Takto je to super.

    0
    0
  4. Chybaju mi vychytavky ako ma win 7 – napr. aero snap (pretiahnem okno na lavu alebo pravu stranu a ono sa mi automaticky roztiahne na danu polovicu obrazovky) a nasli by sa asi aj dalsie…

    0
    0
  5. pepo: multiplatform prenos dat – DropBox

    joon: Resume a Versions ROZHODNE nie su somariny. Resume – okamzity navrat pocitaca do povodneho stavu (otvorene okna, aplikacie, dokumenty) po upgrade OS, restarte, odlogovani. Ved to je paradna vec!

    Versions – dalsia skvela funkcia. Moznost navratu do skorsej verzie dokumentu (klient sa rozhodne ze chce povodnu verziu a tu starsiu uz nemas – co teraz?!) ci nastavenia aplikacie (predpokladam, ze rovnako to bude mozne s celym OS X po pripadnom nevydarenom/nevyhovujucom upgrade).

    Mam taky pocit, ze kuvici co z OS X nic nevideli a zacali na nom robit len pred chvilou nevedia vobec, o com su nove funkcie a moznosti v kazdej verzii Mac OS X :)

    A ze je este rozhodne co zlepsovat a opravovat… Automaticke zatvaranie nepouzivanych aplikacii na pozadi ci ukladanie dokumentov do versions bez potreby klikat na Save su perfektne veci pre pocitacovych laikov, ale aj pre skusenych – naco sa zaoberat nepodstatnymi blbostami.

    0
    0
  6. PH: Sifrovat Time Machine disky muzes jiz dnes – tak pred rokem a kus jsem na to cetl navod (pres DiskUtility se vytvori sifrovany dmg s dynamickou velikosti a Time Machine zalohy se presmeruji na nej – automaticke odmountovani po kazde zaloze se delalo nejakym apple scriptem / automatorem).

    Nicmene pokud to zakomponuji rovnou jako soucast Time Machine, tak to bude lepsi.

    0
    0
  7. Mňa ešte potešila správa o serverovej verzii. Po zastavení vývoja serverových mašín by to mohol byť logický krok. Na šťastie sa tak ešte nestalo.

    0
    0
  8. tak snad nebudem platit 50 dolarov za to, ze safari sa uracilo vediet fullscreen =) podla toho co sa zatial pise, nema zmysel upgrade, pokial nechcem čačky-mačky

    0
    0
  9. Martin: server bude distribuovany spolu s Client verziou. Len pri instalacii vyberies, ci chces client ci server. Za rovnaku, nizku cenu. Uz len tomu dorobit riadnych sprievodcov na nastavenie, nejaky iTunes content manager a streamer (po domacnosti zo servera) a pohoda…

    0
    0
  10. to den: Uplne suhlasim , vsetky vychytkavky vo Windowsoch su daleko intutivnejsie a toto ovladanie vsetkeho sw gestami uz mi lezie na nervy kiez by to malo nejaky prakticky prisun . Kliknutie na SUPER SIMPLE male tlacidlo zvacsenia OKNA a prehadzovanie sa medzi plochami.
    Mac OS X cela koncepcia sa vymika realite a skutocnym potrebam pouzivatela ktory chce cosi zmysluplneho vyvijat. Zabite ma MacUsri , ale uz Vam jablcka prerastaju v hlavach ked toto CHVALITE .

    0
    0
  11. @den

    “Chybaju mi vychytavky ako ma win 7 – napr. aero snap (pretiahnem okno na lavu alebo pravu stranu a ono sa mi automaticky roztiahne na danu polovicu obrazovky)”

    Mne to ide… uz neviem, ktory program to ma na svedomi… ze by HyperDock?

    0
    0
  12. Versions, Resume a FileVault mi pridu ako uzitocna vec.
    Zapratanie plochy ikonamy, no, keby som to chcel, tak si ju zapracem, ale ja nechcem!
    To zobrazenie mailov, to snad nemyslia vazne. Mozno je to pekne, a moderne, ale ja na tom sucasnom nechcem absolutne nic menit. Skor by mali urobit poriadne filtrovanie do priecinkov, oznacovanie mailov farbami, skriptovanie v mailoch. Uplne by postacilo, keby skopirovali The Bat z windowsov. Podla mna najlepsi klient na maily. Pouzival som ho asi 10 rokov a potom som presiel na mac, kde je mail klient skor hanbou, nez pychou…
    A nech pozeram, jak pozeram, nepride mi na tej novej verzii nic prevratne, kvoli comu by som applu mal poslat peniaze. Proste same utility a drobnosti.
    Mam pocit, ze s kazdou dalsou verziou prichadza stale menej a menej zmien. O rok uz mozno na os x zabudneme a vsetci budeme frcat na IOSe, ktory je fakt pre debilov. Nie som zaryty macista, pouzivam to ako svoj hlavny desktop, ale ten vyvoj os x proste stagnuje. Apple prisiel na to, ze iShity proste sypu viac.

    0
    0
  13. Ohledne te nove funkce fullscreenu, nebyla nahodou vzdycky filozofie Mac OS X, ze okno by NEMELO zabirat celou obrazovku? :-) Proto taky maximalizacni tlacitko neprovadi maximalizaci jak ji zname z ostatnich operacnich systemu, ale optimalni maximalizaci…

    0
    0
  14. Chcem sa spýtať.. keď mám tento ročný resp. keď tento nový macbook pro už výde.. tak mi to pôjde rozfakať aj na teraz najnovešej potom o rok staršej verzí..??

    0
    0
  15. Niektore veci naozaj rad privitam, niektore su skor len kozmeticke zalezitosti, ale mna osobne najviac tesi aktivna podpora trimu. Kedze mam vo vsetkych Macoch SSD tak je to pre mna (vlastne ssd) dost dolezite. Idem to dnes natiahnut a potom pripadne napisem viac

    0
    0
  16. to jmac: Hyperdock je “pecka”! Dakujem.
    Nenasiel som nic o tejto utilite na macblogu – mozno by vam stalo za to sa na to pozriet. Posuva to Mac OS o triedy vyssie a z prvych skusenosti mam z toho este lepsi dojem ako z tych featur na windows aero.
    Skoda, ze to nie je zadarmo, alebo aspon dostupnejsie cez app store.

    0
    0
  17. risototh

    no mne sa tiez ten mail nepaci az tak, ale to co ti v maili teraz chyba je tam, len sa treba naucit pouzivat. Ja uz roky pousivam farby na maily, selekcie do priecinkov a skripty na maily su volne dostupne na internete, mne v tom sucastnom maili nic nechyba. Skor borci nez zacnete na nieco nadavat sa to naucte pouzivat.

    0
    0
  18. risototh:

    vidiet, ze si Mac OS X nepouzival. Launchpad je len launcher, ziadne zapratanie plochy ikonami SA NEKONA!

    poriadne filtrovanie do priecinkov mas. Mas Rules, mas Smart Foldre. Mas Applescripty a Automator na skriptovanie celej Mail.app. Mas farebne oznacovanie mailov (View > Show Colors)

    Myslim, ze nez zacnes o niecom hovorit, mal by si najprv vediet, o com hovoris. Je zrejme, ze si sa vobec neobtazoval si ani len pozriet moznosti Mail.app. Vsetko co spominas ma Mail.app uz slusnych 5 rokov ak nie viac.

    0
    0
  19. Patrik: otazka znie, preco by to nemalo ist? Z akeho dovodu? Ide to aj na 5 rokov starych MacBookoch. Snad si nemyslis, ze Apple odstrihne od podpory zakazdym 1 rok stare pocitace.

    Ludia ludia, naucte sa logicky uvazovat.

    0
    0
  20. 10 minutová skúsenosť:
    – v Safari nefungovala klávesnica pri vpisovaní textu na stránkach
    – quicktime nešiel spustiť

    Ale inak vyzerá to dobre, launchpadu by som sa nebál, je to len stack s iným skinom zobrazený bez rámčeka a na väčšej ploche.

    0
    0
  21. Tak 10 minutová ošáhavačka s novou šelmou a zážitky..Opravdu jsem spokojený..Běhá rychle, bez viditelnejch bugů, launchpad – geniální věc a skvěle vyřešeno, přepínání na dashboard je jednodušší, úžasný je Safari na full-screen a Mail 5 je taky bomba..Design hodnotit zatím asi nemá smsl..Je to ve fázi vývoje, i když bch se ani nedivil, kdyby to tak bylo i v Golden Masteru..Líbivej, jednoduchej…Jen se mi zdá, že mi můj Macbook Pro 15 2,6 GHz o trochu víc topí..Je větší zátěž procíku…Ale Jinak Božíí..Googlujte.. na thepiratebay.org…..Dá se najít… ;-)

    0
    0
  22. Mam este 2 postrehy z Liona, opacne scrolovanie sa da vypnut po pripojeni mysi v preferences a v  Speech pribudli hlasy v roznych reciach, napr. aj CZ aj SK ale az po dodatocnom automatickom downloade, napisalo ze velkost jedneho jazyka bude asi 290MB, ale potom ze download je momentalne nedostupny, tak ale po uvedeni Liona dufam ze to bude zadarmo a nebude treba doinstalovavat na precitavanie textu v nasej rodnej reci dalsie doplnky.Este keby tak aj CZ a SK jazyk bol sucastou instalacie Liona….

    0
    0
  23. @Martin Foltin: Apple v súčasnosti predáva hardvérové produkty nazvané Mac Pro Server a Mac Mini Server, ktoré uviedli len nedávno (niekedy v poslednom roku, ak sa nemýlim). Preto ukončenie vývoja Server verzie operačného systému nepovažujem za pravdepodobný krok (ani ja by som ho nezrušila a to už je čo povedať).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.