Výroba CDMA iPhonu 4 je lacnejšia ako výroba jeho GSM verzie

iSuppli už tradične prichádzajú s odhadom nákladov, ktoré musí Apple vynaložiť na svoj produkt. Tentokrát bol analyzovaný nový CDMA iPhone 4. Skúmanie preukázalo, že CDMA verzia iPhonu 4 je približne o 9 % lacnejšia ako klasický GSM model. Súčiastky na výrobu jedného CDMA iPhonu 4 boli odhadnuté na 178,45 USD (171,35 USD bez nákladov na výrobu), náklady na GSM iPhone 4 boli v júni 2010 odhadnuté na 187,51 USD.

Samozrejme, značný podiel na tom má aj samotné stárnutie komponentov, vďaka čomu postupne klesajú ceny súčiastok, ktoré následne znižujú náklady na výrobu telefónu. Napriek tomu by mali byť nižšie náklady ovplyvnené aj vylepšeniami v samotnom dizajne zariadenia. Najvýraznejšou zmenou je použitie nového čipu MDM6600 od Qualcommu, ktorý v sebe nielenže ukrýva GSM funkcionalitu (ktorú však Apple zatiaľ nevyužíva, chýba aj slot pre SIM kartu), ale aj GPS, ktoré tak nemusí byť v telefóne samostatne. Nový je aj Wi-Fi combo čip od firmy Murata, ktorý je oproti tomu v GSM iPhone 4 menší.

Tak ako pri všetkých podobných odhadoch, aj pri tomto platí, že sú v nákladoch zahrnuté len ceny samotných komponentov. Do úvahy však treba brať aj investície do výskumu, vývoja softvéru, patentov, marketingu, distribúcie a podobne.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.