Steve Jobs ako riaditeľ Apple končí

Prvý muž Applu pred niekoľkými hodinami rezignoval z pozície výkonného riaditeľa firmy. Verejnosti to oznámil v liste, ktorý je prístupný na stránke Apple.com. Predstavenstvo všetky navrhované zmeny odobrilo. Nahrádza ho teda Tim Cook, ktorý dosiaľ pôsobil ako prevádzkový riaditeľ a vo firme je od roku 1998.

Steve Jobs bude odteraz predseda správnej rady, člen predstavenstva a zamestnanec firmy, ale už viac nie najvyšším v hierarchii. Ako dôvod rezignácie Jobs uviedol, že už viac nedokáže plniť svoje povinnosti a očakávania. V liste tvrdí, že aj naďalej sa chce podieľať na formovaní spoločnosti.

Po neočakávanej správe padli akcie firmy behom pol hodiny z 375 na 350 dolárov, čiže takmer o sedem percent. Do zatvorenia burzy sa im podarilo vyšplhať o niekoľko dolárov vyššie, momentálne majú hodnotu 357 dolárov.

List od Steva Jobsa:

Pre správnu radu Apple a Apple komunitu:

Vždy som vravel, že ak raz nadíde deň, keď už viac nebudem môcť plniť svoje povinnosti a očakávania ako výkonný riaditeľ Apple, budem prvý, ktorý vám do oznámi. Naneštastie, tento deň prišiel.

Týmto rezignujem z pozície výkonného riaditeľa Apple. Rád by som zastával, ak to správna rada uzná za vhodné, funkcie predsedu rady, člena predstavenstva a zamestnanca Apple.

Čo sa týka môjho nasledovníka, –silno doporučujem– odporúčam, aby sme sa držali nášho plánu následnosti a vymenovali Tima Cooka ako výkonného riaditeľa Apple.

Verím, že najsvetlejšie a najinovatívnejšie dni má Apple ešte len pred sebou. A teším sa, ako budem sledovať a prispievať k jeho úspechu zo svojej novej pozície.

V Apple som si našiel niektorých z mojich najlepších priateľov v živote, a ďakujem vám všetkým za množstvo rokov, počas ktorých som mohol pracovať po vašom boku.

Steve

komentárov
  1. Nie je dovod k skokovym funkciam do sraciek. Priklad S. Balmera jasne ukazuje, ze i Microsoft pod vedenim tohoto typu manazera dokaze este dlhe roky zotrvacnostou “fungovat”.

    Tim Cook je osvedceny chlap a Steve Jobs bude v Boarde.

    Prajem prijemny den
    miro novak

    0
    0
  2. to miro nova – az na to, ze MS neni postavene na Balmerovi a v Apple ma Jobs na mile ine postavenie ;) trosku to asi zahybe s akciami a uvidime ako sa s tym dokaze popasovat Apple z dlhodobeho hladiska, v kazdom pripade to vyzera na koniec “one man show”…

    0
    0
  3. Nieje dolezite, co to spravi s firmou. Dolezity je clovek a zdravie, a preto dufam, ze tu bude Steve s nami este aj v buducnosti, a ze to neznamena komplikacie okolo jeho problemu…

    Tim Cook je clovek no. 2 takze nic zvlastne sa nestalo, dalo sa to ocakavat. Ked sa liecite na rakovinu a ste po transplantacii pecene, asi tazko sa da zvladat riadenie molochu ako je Apple. Steve trochu vypusta paru, dufajme, ze za tym nieje nic horsie.

    Kazdopadne to chvilkove oslabenie akcii je kozmeticka zalezitost. Steve je zakladatel/riaditel (bol) ale Apple produkty vymyslaju ini ludia nie jedinec. Bob Mansfield, Jony Ive, Randy Ubillos tam stale su a stale robia svoju pracu, takze nehadzme flintu do zita.

    Pevne zdravie Steve!

    0
    0
  4. @geminius Ty asi o Apple viec velmi malo. Apple nebolo nikdy “one man show” ked tak “two man show” lebo Wozniack bol rovnocenny s Jobsom a jadro Applu ktore vymysla a navrhuje hw/sw ma asi 20 ludi, kde Steve je vrchol ladovca, hovorca a maskot s pravom veta. Nikdy to nebola “one man show”…

    0
    0
  5. Jobs je (resp. bol) v Apple vsadepritomny, kazdy jeden dolezity projekt ci rozhodnutie bolo pod jeho drobnohladom. Pochybujem ze ho ktokolvek plnohodnotne nahradi. Podla mna sa historia zopakuje, Apple zacne bez Jobsa upadat, len s tym rozdielom ze Jobs ju uz drzo nepreberie a nepostavi na nohy ako to spravil v minulosti.

    0
    0
  6. No kolabs který nastal po roce 1984 to snad nebude :-) Ale vidím to spíše jako pozvolý krok k odchodu do důchoodu, Apple se za posledních pár let stala firma jednoho muže, když Jobs oznámil že je nemocný akcie klesly, nevystoupil na Apple konferenci, akcie klesly… takže půjde pomalými schůdky do ústraní aby to na akcionáře a dopad cele firmy nemělo vliv, je to škoda, vybudoval z garáže nejcenejší technologickou fimu, ale to je přitozený koloběh života…

    0
    0
  7. ten pad akcii pekne ukazuje v mensom meradle stav svetovej ekonomiky, v apple doteraz stali a padali len na jednom mene, Steve poslal list a zrazu to vsetci beru ako koniec, akcie padaju (bublina sa nafukuje a takto vznika cela nasa kriza) … Jedna vec je ale ista Jobs neodchadza celkoma dohliadne si velmi dobre na to co vypustia von, a o tom pade akcii podla mna len tolko, kto ich teraz preda mozno zle nespravi ale ten kto ich teraz za “lacno” kupi ma o mesiac vystrane ak predstavia novy iPhone kedze po predstaveni a sialenstve okolo novyh produktov akcie maju vo zvyku hodne vyletiet

    0
    0
  8. Říká se, že nikdo není nenahraditelný, ale v případě Steeva to bude možná oříšek. Takových lidí jako on je skutečně málo.
    Na druhou stranu si ale spousta lidí oddechne :) Říká se, že se s ním těžko, velice těžko spolupracovalo.

    0
    0
  9. je mi to luto..co sa tyka vizionarstva, pevne verim ze v Apple je viac nadanych ludi ktori povedu firmu vpred.. Steva mi je luto hlavne ludsky, asi je na tom zle.

    0
    0
  10. @Michal Keby si si poriadne precital celu tlacovu spravu, tak by si pochopil, ze nic take ako “Apple bez Jobsa” sa nekona. Jobs neodchadza z Apple. Jobs odovzdal funkciu hlavneho riaditela, nadalej ostava v praci, je sef spravnej rady a ma hlasovacie prava…skus citat predtym, ako nieco vypotis?

    0
    0
  11. Mozno este prirovnanie, pre tych, ktori si myslia, ze teraz Apple konci a zbankrotuje. Jednak asi tazko s hodnotou 337 miliard dolarov, momentalne najdrahsou znackou sveta, a jednak je to asi ako keby Walt Disney zrazu zrusil zo dna na sen Mickey Mousa…no a? Ludia predsa neprestanu pozerat Disneyovky len preto, ze maskot konci…

    0
    0
  12. @Vlado Absolútne s Tvojimi komentármi súhlasím! Prajem S.J. zdravie a kľud, .. Myslím si že by si mal oddýchnuť aj keď poslednú dobu mal zopár pármesačných „dní voľna“ no vyrekreovane práve nevyzerá, ..

    0
    0
  13. Ja by som napisal, ze kazdy je nahraditelny okrem Jobsa. Apple bude stale spickou, ale vrchol ma uz za sebou a bude veeeelmi pomaly stagnovat.

    0
    0
  14. trosku ma prekvapilo,ze som si tuto informaciu precital skorej v standardnych mediach ako tu na tomto portali. Predsa len ide o Steva Jobsa a o Apple :) Co sa tyka toho ostatneho tak mi je to uprimne velmi luto. Prial by som Stevovi pevne zdravie. Keby bolo tak by firmu mohol nadalej zodpovedne viest kludne dalsich 10 rokov. Zaroven sa tesim na pripravovanu knizku o Jobsovi ale hlavne chcem verit a aj nadalej dufat,ze svoj boj nad zakernou chorobou vybojuje. Steve Jobs je od narodenia bojovnik a neboji sa vyzviev. Urobil tak v roku 1976 ked zakladal v garazi pocitacovu firmu rovnako ako sa nezlakol ani v roku 1996 ked nastupil zase do cela Apple, ktora bola pred krachom a postupne ju zase dostal na vrchol. Dufam, ze dokaze zvitazit aj nad chorobou…

    0
    0
  15. @Hofo Preco by to mal byt Tim Cook? Bude riaditel, to neznamena, ze musi predstavovat produkty, Jobs odstupil z postu riaditela ale WWDC mozno odmoderuje aj v buducnosti.

    @retro13 Tak to trepes hluposti, ale ak je to tvoj nazor, ok. Stagnoval Ford ked zomrel Henry Ford? Asi nie, ked je to najvacsia solo automobilka sveta…a nie, nieje kazdy nahraditelny. Napriklad dizajn Apple vyrobkov ma na svedomi Jony Ive a nikto iny, nie Jobs, takze tych nenahraditelnych tam je dost, asi zodesat…

    0
    0
  16. Z niektorých príspevkov je mi na grc. Nechápem, prečo sa vôbec niektorí ozývajú, keď absolútne nechápu súvislosti …
    Applu už dávali “zbohom” čo si ja pamätám asi 4 krát, keď nie viac … Zdá sa, že niektorým nikdy nedôjde to, že Apple mal, má a bude mať vždy alternatívu, pretože už ich samotná základná myšlienka chápania technológií, vývoja a budúcnosti bola a bude vždy nadčasová …

    0
    0
  17. ja si myslim ze ludia laici ako taki to vidia na prehru, akcie klesnu atd atd. ale aj ked povazujem Steva za velku osobnost a to nemyslim svojou fyzickou vyskou, nie on vyraba vsetky produkty. Su to aj ini ludia co to tam navrhuju. ci su to ludia zaoberajuci sa dizajnom, materialmi, technologiami, vyrobnymi procesmi. Steve Jobs je pre zamestnancov alebo bol takym svetlom v tunely. takym energy drinkom pre techno maniaka. Bol pre nich clovekom, ktory ostatnym dodaval hlavne tu psychicku silu.
    tot moj nazor.
    mimochodom. dufam a prajem mu vela zdravia a sily a priatelov. ma rodinu, ktora pri nom bude stat vzdy.
    a druhe mimochodom. Uz sa tesim na nove veci, ci uz iphone 5, ktory bude bombou alebo ultratenke macbooky 15″/17″ alebo ipad 3 s retina displayom

    0
    0
  18. @renad & Marian P.

    Presne tak, plne suhlasim. Apple ma niekolko oddeleni, ktore maju svojich sefov, vyssie som spomenul troch ale je ich aspon 6, neviem naspamat vsetky mena, ale su to uplne suverenni riaditelia oddeleni, bez ktorych by Apple nebol tam kde je. Stevov kredit je za zalozenie a znovuvybudovanie firmy, za moralnu a ideovu podporu a hlavne za to, ze dal dokopy tak magicky team ludi, ktori to spolu dotiahli az na vrchol. Nic nieje tak dolezite ale, ako Stevovo zdravie, nech prezentuje Apple nadalej.

    Okrem toho, ze bol sef Apple, tak je spolusefom Pixaru, a je majoritny akcionar Disney, takze tych povinnosti ma katastrofalne vela, a skratka musel ustupit z kresla, ak sa ma venovat aj inym zalezitostiam. Na jeho mieste by som uplne odisiel na dochodok a vydlabal sa na to, zasluzi si klud.

    0
    0
  19. vlado:
    jobs je majoritnym vlastnikom disney?
    robis si srandu?
    mat vo firme 7% akcii a byt majoritnym akcionarom je sakra velky rozdiel.
    omg.

    0
    0
  20. @morchedaj

    Citat z tlacovej spravy: “Now Jobs is stepping into the Magic Kingdom. On Jan. 24, Walt Disney Co. (DIS ) agreed to pay $7.4 billion in stock to acquire Pixar Animation Studios (PIXR ), where Jobs is chairman, CEO, and 50.6% owner. As part of the deal, Jobs will become the largest shareholder at Disney and take a seat on the entertainment giant’s board”

    Jobs je najvasim akcionarom Disney Co. ak si to vies prelozit…

    @geminius

    Ty asi ani nevies kto, kde a ako zalozil Apple

    0
    0
  21. vlado:

    byt najvacsim individualnym vlastnikom akcii /co robi 7% akcii/ a byt MAJORITNYM vlastnikom je obrovsky rozdiel /7% vs. 51%/

    ak si to teda vies prelozit do tvojej reci a pochopit.

    a zdaleka nie je najvacsim akcionarom. je najvacsim INDIVIDUALNYM akocionarom.

    0
    0
  22. Mozno to niekto bude brat ako ruhanie, no ja si myslim, ze tymto moze Apple aj ziskat. Nehovorim, ze je Jobs brzda, no to jeho NIE, je tak caste, ze aj keby v kazdom produkte bolo len o jedno “nie” menej, tak Apple porastie este viac. Je tam spickovy team co ma prostriedky, schopnosti, radost z prace a hlavne Know How!

    Nebal by som sa ani akcie nakupit teraz rychlo – este pred ohlasenim iP5

    Vsak kazdym rokom je okolo kazdeho keynote vacsie a vacsie sialenstvo. Steve Balmer sa sice snazi skakat na podiu ako gorila a spoteny je vzdy kvalitne, no aj tak nemaju dohromady co predstavit.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.