Slabší iPhone by sa zišiel

Chris Whitmore, ktorý pracuje ako analytik pre Deutsche Bank, minulý týždeň vyhlásil, že Apple v septembri predstaví nie jeden, ale rovno dva nové iPhony. Jeden drahý, ktorý bude predstavovať pokračovateľa pre momentálny iPhone 4 a druhú slabšiu, menšiu a lacnejšiu verziu. Jeho tvrdenie nebolo prevratné alebo šokujúce, v podstate to bolo len zavŕšenie nekonečnej šnúry dohadov a želaní, ktoré hovoria o niečom podobnom už dlho. Práve jeho slová však rozprúdili verejnú diskusiu, v ktorej sa ľudia rozdelili na dva tábory. Jedni hovoria, že slabší iPhone by na trh prísť mal, druhí zas, že Apple vyrába len zariadenia vyššej triedy, a lacnejší, okresaný iPhone by už nebol iPhonom.

Apple vyrába svoj mobil už štyri roky a stále sa s ním drží v rovnakej kategórii — jedná sa o jeden z najdrahších mobilov, aké nie sú vykladané diamantami a nájdete ich v normálnych obchodoch. V mnohých štátoch sa iPhone predáva len s viazanosťou na drahý paušál, napríklad v USA zaň mesačne vysolíte najmenej 75 dolárov. U nás sa dá kúpiť buď za bagateľ s podobne drahým paušálom, alebo bez paušálu za sedemsto eur. Minuloročný „výbehový“ model Apple predáva súmerne s terajším, nie je však výrazne lacnejší a vďaka tomu, že sa jedná o starší model ho často obchody ani nedržia.

Je jasné, že podobnú parádu si prevažná väčšina ľudí dovoliť nemôže ani keby chcela. Otázka je teda len, či s tým Apple má niečo robiť, alebo nechať tak. Odpoveď je prekvapivo jednoduchá: Samozrejme, že áno.

Dalo by sa povedať, že Apple ovládol trh s drahými mobilmi, kde je iPhone mimoriadne populárny. To však nie je to jediné. Aj keď predané kusy iPhonu sa počítajú v miliónoch alebo v pár desiatkach, je to len zlomok oproti ročnému predaju Nokie, ktorý sa ráta v stovkách miliónov. Jednoduchá matematika: Keď predáte jeden mobil za sedemsto eur, zarobíte určite menej ako keď predáte sto mobilov po sedemdesiat eur a ešte naviac aj ten jeden za sedemsto. Je málo pravdepodobné, že by slabší iPhone ukradol trh silnejšiemu a Apple vie, ako kontrolovať svojich zákazníkov natoľko, aby sa niečo také naozaj nestalo.

„Ale veď to by nebol Apple, ten vyrába kvalitu,“ možno si hovoríte. Nezabúdajte však, že aj keď sa firma vyznačuje vysokým štandardom, neznamená to, že nemôže vyrábať rovnako kvalitný výrobok len s menej funkciami, v menšom a za menej. Ubrať môže pri slabšom iPhone firma aj z marže. Veď súčiastky v terajšom iPhone 4 stoja Apple len 188 dolárov, aj keď ho predáva za niekoľkonásobne vyššiu sumu — iste, náklady na vývoj, softvér, prepravu a marketing nie sú zanedbateľné, ale firme ostane dosť aj keď si svoj koláč zmenší.

Produktová línia iPodu je dôkazom, že Apple to dokáže a je to v jeho záujme. iPod touch a classic sú produkty vyššieho štandardu, o čom svedčí aj ich cena. Ale kúpiť sa dá aj lacnejší iPod nano a ešte lacnejší iPod shuffle, ktoré apelujú na zákazníkov, ktorí nemajú taký vysoký rozpočet, ale iPod by z toho či onoho dôvodu chceli.

Ako pripomína vo svojom článku John Gruber zo serveru DaringFireball, podobne ako v prípade iPhonu, aj iPod sa vyrábal na začiatku len v jednej verzii, na tú dobu veľmi drahej a veľmi kvalitnej. Po viac než dvoch rokoch, keď bola na trhu tretia generácia iPodu, prišiel iPod mini. Neskôr sa pridal aj shuffle, mini sa zmenil na nano a na záver pribudol aj touch. A predaj iPodov aj vďaka diverzite modelov rástol obrovským tempom.

Analytik sa mýli snáď len v tom, že modely budú predstavené naraz. Oveľa väčší zmysel by dávalo, keby Apple predstavil slabší model až pár mesiacov po tom, ako uvedie na trh priameho pokračovateľa iPhonu 4. Marketing bude vďaka tomu jednoduchší a predíde sa zbytočnému zmäteniu zákazníkov — veď ani iPod mini nebol predstavený spolu s novou generáciou iPodu a MacBook Air nebol predstavený spolu s novými MacBookmi Pro.

Pre nový iPhone nie je podstatné, či bude fyzicky menší, alebo či bude mať iné ovládanie a systém. Stačí, keď Apple urobí zaujímavý, aj keď možno výrazne iný produkt, a úspech zožne.

komentárov
  1. „V mnohých štátoch sa iPhone predáva len s viazanosťou na drahý paušál, napríklad v USA zaň mesačne vysolíte najmenej 75 dolárov.“

    Uz viac ako 2 tyzdne nie je pravda (v USA). iPhone je mozne kupit aj bez viazanosti a neblokovany na AT&T. Kto ma cestu a nie je mu luto 1 rocnej zaruky, moze usetrit. Teda za predpokladu, ze ho neda zdanit u nas.

    0
    0
  2. Este tato cast je dost zmatocna: „Aj keď predané kusy iPhonu sa počítajú v miliónoch alebo v pár desiatkach, je to len zlomok oproti ročnému predaju Nokie, ktorý sa ráta v stovkách miliónov.“

    V par desiatkach coho? Kusov?

    Kazdopadne, vobec nie je podstatne, ze Apple predava menej ako krachujuca Nokia. Ziskom kraluje – zisky z iPhone tvoria az 55 % CELEHO TRHU (vratane dumb phones). Apple si v sucasnej financnej situacii moze kupit prakticky vsetkych vyrobcov mobilov – vratane Nokie, LG a Samsungu (poctom kusov dominantna trojka).

    A zisky, nie predane kusy, to je to co sa v businesse pocita. Co z milionov predanych kusov, ked pri priemernej marzi 6 € zarobi menej, nez Apple…

    http://seekingalpha.com/article/252609-apple-sitting-pretty-while-nokia-burns

    0
    0
  3. Autor evidentě absolutně nechápe ekonomiku apple je jednu že nokla vyrobí miliardu hlupofonov..má něm zisk euro.. apple prodá jeden fon a má zisk řekněme 200 euro … tudíž i když apple prodá 200x mín telefonů bude stále v plusu a to neberu v potaz itunes a appstore které sypou apple denně statisíce doláčů…

    0
    0
  4. Celkom ma udivuje ako chytate autora za slovicka.. ide o otvorenie diskusiu a mam taky pocit ze vela ludi nedokaze ocenit iny nazor..

    k veci, podla mna lacny iPhone nepride .. podla mna sa Apple nebude hrnut do trhu s lacnymi telefonmi, lebo oni to lacno ani vyrabat nevedia aby to bolo kvalitne. V pripade iPodov su lacne verzie podla mna preto, ze ked idem napriklad behat, tak si nevezmem velky iPod ale maly shuffle.. Tie su ucelove. No uvidime.

    0
    0
  5. Karol: To neni nenazranost to je firemna politika Ak sa ti nepaci applovska “nenazranost” nekupuj si ich produkty Dokedy budu existovat ludia co su ochotni si kupovat ich produkty aj za vyssie ceny dovtedy sa Apple nemusi trapit tym ze si ide vlastnou cestou cenovej politiky A ked si vsimas ako sa vyvijaju produkty vo vsetkych oblastiach tak to je vzdy len kopirovanie applu A aj pokrok nieco stoji Ked zacnes brat cudzie napady a das si ich realizovat v cine tak usetris na tych ludoch co vymysleli to co ty kopirujes A najst tych ludi co sa dokazu trafit do toho co cloveka zaujme neni len tak Ked si zoberes kolko existuje spolocnosti co sa zaoberaju podobnymi vecami ako apple a nikto nejde do nejakych prevratnych inovaci a pritom platia ludi ktori by mali prinasat znacke nieco nove a dat jej svoj vlastny rukopis

    0
    0
  6. …v kazdej diskusii na slovenskom internete je potesujuce sledovat kolko ma tato krajina spickovych ekonomov, nuklearnych inzinierov, stavebnych inzinierov, expertov na zivotne prostredie, politickych vedcov…teraz to uz len chlapci preneste z diskusii do reality a odpustite autorovi jeho ekonomicku nevedomost ;)

    0
    0
  7. Je pravda, že odkedy mám iPad, nezačal som výrazne menej používať stolový počítač, zato iPhone mi už slúži len na telefonovanie a sms. Na internet idem cez iPhone len ojedinele, keď nemám iPad so sebou v teréne. Takže nový výkonný a drahý iPhone by som vôbec nevyužil… ale nerád by som len kvôli tomu prechádzal na iný telefón. Lacnejší, jednoduchší, menší a ľahší telefón od Applu by privítalo určite viacero majiteľov iPadov.

    0
    0
  8. Apple si moze trufnut maximalne tak na kupu divizie elektroniky, na cely Samsung ani zdaleka nema. To co ma Apple momentalne v rezervach, to je tak asi tretina zisku rocneho Samsungu. Samsung ma tolko divizii, ze sa aj pri recesii dokaze potiahnut. Apple aj ked je mimoriadne bohata firma, tak o kupe Samsungu moze v najblizsich rokoch len snivat.

    0
    0
  9. 1, je vela majitelov dumbphonov (najma nokii) ktory nechcu velky telefon, ale malinky, ako bola ich nokia.

    2, je vela pouzivatelov, ktory nechcu drahy telefon, ale chcu aby bol user friendly

    preto si myslim, ze apple uvedie “iphone mini” so zrejme nasledujucimi parametrami:

    4.9×9.5 cm

    moj mockup:
    http://n3.sk/iphone5Lite.jpg

    rozlisenie:
    480×320

    jeden core,

    4Gb – 16Gb flash

    iOS5

    home button nahradeny touchovatelnym pre multitasking (slide right, left, up)

    0
    0
  10. poniektorí diskutujúci tu poukazujú na to, že Apple napriek 4% marketshare v mobilných telefónoch má 50% ziskov a preto by nemal predstaviť lacný iPhone, no nemyslíte na to, že ten lacný iPhone by neznížil predaje ani ziskovosť drahšieho iPhonu, bol by to predaj navyše a tým, že by bol lacnejší, by nemusel byť nekvalitnejší. Proste by vymysleli novú kategóriu lacných telefónov. Pri iPodoch napríklad najnižší model nemá ani obrazovku, no spracovaním je to stále kvalitný kúsok. Tak isto Apple nepredáva notebooky pod 999$, no namiesto toho vymysleli iPad, ktorý je podstatne lacnejší a nie je nekvalitný, je proste iný. Prečo by niečo také nemohli vymyslieť aj s iPhonom? Okrem toho, podobne ako pri iPade a Macu, predaje iPadu im neznižujú predaje Macu, ale naopak ich zvyšujú. Podobne by lacný iPhone mohol zvýšiť predaje drahého. Marketing dvoch modelov by bol jednoduchý – jeden by ponúkali ku kreditom bez viazanosti, druhý ku paušálu s viazanosťou, obe za cca rovnakú sumu.

    0
    0
  11. Je sranda citat co vsetko sa vie a povie.Ja myslim ze Aplle nic neprezradi a v tom je uzavrety ako sekta takze vsetko su len dohady.Ale s ich financnou politikou predpokladam ze bude len nasledovnik a ziadny mensi brat.Ked chcem iPhone kupim aj ked bude stat 800 a ked chcem telef.a sms nepotrebujem iPhone ale barzjaky telefon hoci aj za 30E.Keby predavali lacnejsiu verziu stratili by v predaji tych drahsich a zisk je dolezity nie pocet predanych ks.Samozrejme je to len nazor

    0
    0
  12. Dobry clanok na rozprudenie diskusie a dovod potom citat tu diskusiu. Len tak dalej. Nech si ludia zvykaju na normalne vyjadrenie nazorov a nie len na invektiva. Ved kazdy si moze povedat svoj nazor (aj opacny) aj bez toho aby urazal inych s opacnym nazorom.

    0
    0
  13. Michal:
    Ano, zisk ma, neberiem. Ale v problemoch su, snad to chces popriet? Symbian, mrtvy system. MeeGo, pochovany pred uvedenim.Windows Phone? Nic na trhu, a zakaznici zrovna nie su odvareni – Windows Phone su leziaky, ktore nikto nekupuje.

    Co teda Nokia do buducna ma v rukach? Nic. A to na trhu, ktory v poslednych 4 rokoch presiel drastickou zmenou z HW oriented businessu na SW orientovany. A Nokia a SW nikdy neboli zrovna kamarati. Preto ostatne sli do WP7, lebo sami sw moc nevedia.

    Takze, co Nokia ponukne? Nema nic v rukach, zisky klesaju skaredym sposobom, dumb phony v afrike a indii ich dlhodobo neuzivia! V USA podiel 0, Japonsko 0, Europa – podiel klesa a Android ich uz predbehol, Afrika a ine krajiny – lokalni ci cinsky vyrobcovia. Dost blbe vyhliadky, ze? K tomu predrazeny, podpriemerny HW (ARM6 a 256 MB Ram, roxlisenie 640xcosi za 500 eur, no nekup to)

    Len konstatujem fakty, nic viac.

    A je pekne, ze tu prisli hajit windowsacikovia (vasemeno) co sa nevedia ani podpisat.

    Ale uz moj prispevok je silne off-topic. Clanok je o iPhone, zariadeni, ktore generuje viac ako 50% zisku celeho trhu. Zamyslite ss prosim nad faktom, ze jedina firma za 4 roky obratila trh hore nohami. Nech neznasate Apple neviem ako, ze posobili riadny prievan sa im upriet neda.

    0
    0
  14. Podla mna by Apple pristupilo skor k znizeniu ceny , napriklad pomocou mensich updatov v iPhone 5 (4S) ako si pamatam tak zatial kazdy model iPhomu zazil masivny upgrade ci uz procesor novej rady,vacsiu RAM , kapacitu a najnovsie retinu… iPhone 1 mal 1 MP fotak a 4 ma 5 MP a (aj prednu webovu kameru) s bleskom (+ updatovali iOS) atd. ak by doslo k mensiemu updatu (napriklad fixnutiu anteny :D) updatu iOS a tiez nejakej veci ktora nie je taka draha a da sa o nej dlho rozpravat :D mohli by iPhone zlacnit aj o 30%… moj nazor je aby nevyvijali novy mensi iPhone, ale aby bud pokracovali ako doteraz alebo sa uskromnili podobne ako som to tu napisal …

    0
    0
  15. Pre mňa bola značka Applu vždy zárukou kvality, dobrého designu, funkčnosti, jednoduchosti ale hlavne aj formy ako sa odlíšiť, kedže podiel percent používateľov na trhu nie je až taký vysoký oproti konkurencii. Masovejší prístup zahltenia trhu mi nie je preto príšli sympatický. Každopádne ak si udržia kvalitatívnu úroveň a nastavia aj rozumnú cenotvorbu nemám nič proti “menšiemu bratovi” iPhonu.

    0
    0
  16. No to, že si to každý kúpiť nemôže o tom by sme sa mohli pobaviť.
    V jednom kuse vidím na ulici niekoho s iPhonom v ruke každy 8 človek v električke ma iPhone.
    Ľudia su tak naivný, že zaplatia ten najvyšší paušál aj keď ho nepotrebujú a potom ten iPhone zbytočne preplatia.

    0
    0
  17. Rozmyslam co je slabsi iPhone?Napada ma snad konkurencny HTC Desire a WildFire.Tam je cititelny displej a asi par drobnosti.Neviem si predstavit firmu ktora urcuje smer aby sa vracala spet.iPhone je hlavne o aplikaciach.Kazdy si vysklada mobil aplikaciami ako chce.Preto mi iPhone nedava na zaciatku zbytocne funkcie ale ja si dam,co mi vyhovuje.Podla mna sa “slabsie” iPhony mysliac “starsie” 3Gs predavaju medzi ludmi.Rozhoduje cena.Myslim,si prave,ze iPhone 5 bude klucovy.Popri konkurencii Androidu a Blackberry musia urobit “bombu”,inac konkurencie “sa zlepsujuce” ovladnu trh.

    0
    0
  18. Ako mam rozumiet tomuto: “Otázka je teda len, či s tým Apple má niečo robiť, alebo nechať tak. Odpoveď je prekvapivo jednoduchá: Samozrejme, že áno.” ?

    Ja si myslim, ze lacny iPhone by bol dobry napad. Keby z buduceho iPodu touch vybrali polovicu pameti a dali tam TN display namiesto IPS a pridali 3G chip tak by vyrobne naklady vyrazne klesli oproti normalnemu iPhonu a mohli by to predavat za 350 EUR aj s danou. Ak by normalny iPhone mal este A5 procesor s 1024MB RAM a lepsi fotak a kameru ako ma teraz, tak by to bola dostatocna motivacia pre bohatych kupovat si iPhone za 700 EUR.

    0
    0
  19. ja osobne chapem slabsi iphone ako krok spat. ip je ip prave svojou jedinecnostou, vsetkymi funkciami kt. je naabity a predmet ako taky, ktory sa snazia kopirovat vsetci dookola-az je to miestami komicke. Otazka znie, co by vedeli z iphone vyhodit, aby to spotrebitel kt.uz jeden iphone mal akceptoval ? vyhodia wifi ? vyhodia gps chip ? nedaju fotak ? fajn, je to mozno zamerane na novych – neexistujucich zakaznikov apple, tym ale neplnohodnotna verzia iphone neponukne plnohodnotne uspokojenie na dusi, tak ako velky iphone a v takom pripade si viem predstavit majitelov nokie ako sa budu stazovat, frflat a pisat clanky o tom ako su sklamani z ip

    0
    0
  20. aky zmysel ma lacnejsi iPhone? ziadny.
    kto chce iPhone kupit lacnejsie kupi si predchadzajucu generaciu,nie?
    apple nikdy nerobil produkty aby boli dostupne pre vsetkych tak si polozme otazku aky dosledok bude mat pre image celej spolocnosti ked zacne vyrabat lacne smejdy pre vsetkych popri kvalitnych a drahych produktoch. zoberme si ze na lacne telefony je expert android a aky to ma efekt – absolutne ziadny.

    0
    0
  21. to>moje meno

    Sto bodov za pripevok. Sme krajina kde vsetci vedia vsetko a ti co to NAOZAJ nieco vedia su v zahranici ci nezamestnani, lebo im zobrali pracu ti co vedia vsetko.

    nikto nepotrebuje lacnejsi Iphone. Lacnejsich napodobenin Ihonu je plny trh naco potom ist dole kvalitou ci niecim inym, lepsie je napredovat milovymi krokmi dopredu, a konkurencia nech dalej kopiruje vase stare napady.

    0
    0
  22. No jasne ze by to bolo dobre, 1,3mpx fotak, 320x240pix displej – 2.2palca, 240Mhz, 128MB RAM.. samozrejme dat do toho ANDROID 1.6 a nizkonakladovy iPhone za 200eur je na svete :D Akurat potom by to uz nebol iPhone ze? Je to uplna blobost, kto chce lacnejsi iPhone tak si kupi predoslu generaciu alebo iPod touch, a nie nejaku lowendovu “napodobeninu”.

    0
    0
  23. Ti, co argumentuju PROTI lacnejsiemu iPhone tym, ze Apple by ho nejak divne osekal (alebo spravil nieco ine a nazval to iPhone mini).

    Pozrite sa na vyvoj cien komponentov, pozrite sa na to, ako siel iPod vyvoj (aj ked tu sme inde, kvoli plnemu OS a aplikaciam).

    Apple nemusi nic zasadne z iPhone osekavat, aby sa dostali na nizsiu cenu. Povedzme, nedaju 2 procesorovy A5 (Cortex A9) procesor, ale pouziju prakticky to, co maju v iPhone 3G S. Teda Cortex A8 procesor (stale slusny a s iOS 5 stiha). Daju 256 MB RAM, nie 512 MB a viac. Ponechaju povodnu grafiku, nebude taka, ako v iPad 2. Taju TN displej (Retina) a nie IPS, tak, ako na iPode touch.

    Pri predpokladanych OBROVSKYCH objemoch objednavok dostanu velmi dobru cenu na komponenty. Zrazit tak iPhone 5L (ako low end) na nejakych 299 USD predajnu cenu nie je nerealne. Novy dizajn namiesto 3G S a vymalovane, nozik operatorom na krk za danu cenu s pausalom a mame tu iPhone za par susnov.

    Berme do uvahy, ze cenu riesime LEN U NAS. Vsade inde vo svete sa s prijatelnym pausalom da iPhone 4 dostat bez poplatku za telefon.

    0
    0
  24. Nic prevratne, zas to niekto predpoveda a bude sa to predpovedat pred kazdym novym modelom a ten, kto to vystihne bude hrdina!!!

    0
    0
  25. je to blbosť, lacný iPhone by parazitoval na to drahšom a kradol by mu zisky
    A to je to čo Apple robí dominantným. Vysoká marža. Výrobnu cenu iPhonu má 200-300 dolárov a čistý zisk potom viac ako polovicu.

    0
    0
  26. Zabúdate ale nato že shuffle nie niečo úúúúplne iné ako touch. Je dostupnejší, no je to typ produktu ktorý je určený pre niečo úplne iné a na shuffle sa nedá vykonať ani stotina percenta toho čo dokážete s tuchom. Taktiež, ako môžete povedať ze air je urcený pre zákazníkov ktorý chcú niečo dostupnejšie, ked mb air nieje onič lacnejší ako ostatné macky,… a to nehovorím o prvej generácií

    0
    0
  27. ČO by do lacnejsieho iphone apple nedal aby bol lacnejsi? Gyroskop, menej kvalitny displej?????

    neviem o nicom co by z iphonu mohol apple odobrat aby to bol svojou podstatov stale iphone a pritom aby neprisiel o mnozstevne zlavy pri rozdeleni objednavok na suplementarne produkty. Ekonomickejsie a efektivnejsie je vyrabat jeden vyrobok, ci uz z pohladu nakladov na vyvoj, mnozstevne zlavy, nakladov na propagaciu, nakladov na marketing, administrativnych nakladov.
    Je ekonomickejsie snazit sa minimalizovat naklady a tym aj predajnu cenu u jedneho vyrobku ako rozsirovat produktovu radu.

    jedine, ze by vytvoril uplne novy komunikacny produkt. No nedokazete spravit iphone iphonom len lacnejsi pretoze musite ist spat vo vyvoji a to nie je polityka apple.

    0
    0
  28. to>ja
    Ako som napísal vyššie: Apple rozšírilo sortiment o iPad. Takže ak teraz niekto nechce odchádzať od “ekosféry” Apple, ak chce telefón, ktorý sa bez problémov synchronizuje s ostatnými zariadeniami (a bude sa synchronizovať v rámci iOS 5 cloudu), má na výber len bazárový výbehový model, alebo drahý nový iPhone plný funkcií a s vysokým výkonom ktoré vlastne používateľ iPadu nepotrebuje? Alebo má prejsť ku konkurencii?
    Preto si myslím, že v rámci logiky “ekosystému” Apple má menší mobilný telefón (ktorý by bol len telefónom a iPodom, nie vreckovým počítačom) svoje miesto.

    0
    0
  29. Moment! Ja som si myslel, že ten súčasný je slabá a drahá verzia. Ak teda konečne vytvoria silnú verziu a tento zlacnia, bude to snáď fajn! :-)

    0
    0
  30. To je neuveritelne, kolko casu dokazete stravit na diskusii ohladne rumorov co sa tyka Apple brandu. Ani si sami neuvedomujete, ako pomahate Apple-u vo viralnom marketingu. Vobec by som sa necudoval, keby sa Jobs niekde chytal za brucho, ako mu pekne bezi reklama na nieco, co este ani neexsituje. A nad Vasim fantaziami a podobne. Zaujimave je, ze taketo diskusie sa nikdy nevedu nad inymi znackami ako je HTC, Nokia alebo Samsung. A Apple setri na reklame, pracuje s pomerne zaujimavymi marzami v tomto odvetvi a vsetci ste uplne nadrzani z toho, co z Vas vylezie. Ja pouzivam Apple uz roky…. to ale aby ste si nemysleli, ze som z ineho tabora :))

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.