Predám patenty za 12 miliárd, zn.: výrobca mobilov v cene

Včerajšiu kúpu Motorola Mobility spoločnosťou Google už zanalyzovali médiá aj odborníci. Väčšina sa zhoduje, že Googlu nešlo ani tak o to, že vďaka Motorole môže vyrábať vlastné mobily, ale o patenty, ktorých vlastní najstarší výrobca mobilov na svete neúrekom. Dvanásť miliárd dolárov, čo je cena, za ktorú Google spoločnosť kúpil, je takmer dvojročný zisk internetovej firmy. Keby jej naozaj záležalo len na výrobe vlastných mobilov, stačilo by kúpiť menšieho ázijského výrobcu androidov, ktorého by mohla mať za desatinu.

Nie. Skutočná hodnota Motoroly spočívala v patentoch. V júli kúpilo za 4,5 miliardy dolárov konzorcium zložené z Applu a Microsoftu patenty skrachovaného Nortelu. Vraj sa im to oplatilo, lebo ich bolo obrovské množstvo. Motorola má patentov trikrát toľko — 17-tisíc. A všetky teraz patria Googlu.

Ešte pred pár týždňami vyhľadávací gigant vykrikoval do sveta, že Apple s Microsoftom proti nemu bojujú neférovou zbraňou menom patenty. A včera sa bez mihnutia oka rovnakej zbrane sám chopil. Vraj len na defenzívu — ale azda nie je najlepšia obrana útok? Načo by ste kupovali patenty za miliardy, ak by ste ich zamkli do trezoru? Vari ich nechce Google tiež využiť na súde a donútiť vďaka nim konkurenciu, aby mu platila drahé licenčné poplatky?

Aj keď odborná verejnosť sa čoraz silnejšie jednohlasne vyjadruje, že softvérové patenty v dnešnom svete technológií zabraňujú inováciám, tak skoro neodídu. Ak je firma ochotná zaplatiť dvanásť miliárd dolárov za patenty, nebudú zrušené, aj keď sa za to vysloví milión odborníkov. Žiaľ.

Po spojení Googlu a Motoroly nastala veľmi nepríjemná situácia hlavne pre troch výrobcov, Resarch in Motion, Samsung a HTC, ktorí budú teraz ťahať za kratší koniec. Aj keď Google tvrdí, že Android ostane naďalej otvorený, len ťažko dostanú HTC a Samsung novú vychytávku skôr, ako ju bude mať Googlova Motorola. A pre upadajúci RIM je spojenie silného hardvérového a softvérového viac než nebezpečné.

V každom prípade bude ale nasledujúci vývoj vo svete mobilných telefónov veľmi divoký a zaujímavý — patentová vojna ešte len začína. Microsoft, Apple, Nokia a Google sa budú predháňať pri predstavovaní nových telefónov a zároveň aj v počte žalôb. Ale všetko raz pominie. Aj gigantov súdne spory skôr či neskôr omrzia a budú si musieť podať ruky a patenty si navzájom sprístupniť.

komentárov
  1. Po spojení Googlu a Motoroly nastala veľmi nepríjemná situácia hlavne pre troch výrobcov, Resarch in Motion, Samsung a HTC, ktorí budú teraz ťahať za kratší koniec.

    prečo tam je spomenutý RIM, keď on nemá s Androidom nič spoločné? skôr by som povedal, že miesto RIMu by tam mal byť LG, alebo SE. :)

    0
    0
  2. Šikovný ťah od google ako vždy. Keď sa google rozbiehali, obišli drahé patentované serveri od windows či IBM a poskladali si najlacnejšie ,,šuflíkové” komponenty na báze opensource (linux). Boli vysmiaty veľkými gigantami a predpoveď bola, že veľmi rýchlo padnú. Dnes vieme že na google sa popálilo ix investorov.

    Keď neskôr google začalo byť silným hráčom na trhu, giganti sa odhodlali k neférovému boju – patentom. Nie konkurenčne položiť google, ale dýkou do chrbta. Google chcelo hrať fér a patenty ignorovať, ale veľmi rýchlo zistili, že ich konkurencia zlikviduje. Tak urobili geniálny ťah a kúpili motorolu aj s jej patentami a tak aj v tomto smere sa vyvážili gigantom.

    Veľkí pokroví hráči nemajú radi nováčika, ktorý často vahráva a preto sa ho snažia zbaviť aj za cenu vraždy.

    Microsoft s apple si na počiatku rozdali karty, linux obmedzili nedodávaním ovládačov a tak sa stal iba amatérskou stanicou. I keď programátori ťažia vždy s opensource programov, niečo málo zmenia, uzatvoria a predávajú pod svojou značkou. Programátori vedia veľmi dobre o čom píšem – vezmime si iba taký itunes – základ tvorí opensource jadro – v linuxe sa používa napríklad rhytmbox – jadro rhytmbox a itunes je zhodné.

    Google sa vyrovnal na poli s telefónmi, ale to nie je všetko čo chcú uskutočniť. Ďalšou zastávkou je OS pre PC a to je vážnejšia hrozba ako mobily.
    Na báze linuxu (ako je aj apple na tejto platforme postavené), chce google urobiť OS ktorý bude lacnejší, dostupnejší a keďže ide o linux (nie deravý microsoft), tak aj stabilný. Výrobcovia nemajú problém s google spolupracovať, práve naopak. Google prináša svieži vzduch do zatuchnutých miestností. Ak sa neprehĺby celosvetová kríza (čo reálne hrozí), budeme čítať ako google OS PC konkuruje mac a win. A konkurenti dobre vedia, že google už podceniť nemôžu ako to urobili na ich počiatku.

    0
    0
  3. “Microsoft, Apple, Nokia a Google sa budú predháňať pri predstavovaní nových telefónov”

    Autor si zrejme nevsimol ze microsoft kupil nokiu.

    0
    0
  4. @lanuriam
    Podla en wikipedie sa rhytmbox inspiroval iTunes, ktore su tu od roku 2001.
    O open source jadre iTunes som sa fakt nikde nedocital.
    Odkial mate to Vase tvrdene ze zaklad iTunes tvori open source jadro?

    0
    0
  5. Lanuriam: len na margo veci mac os stoji na unix jadre ( preto aj vlasni certifikaciu ako “tru” unix system) nie linux….
    Peter: hovori sa o patentoch a nie o androide tak preto RIM lebo ten vyuzival vela patentov ktore mal prave od motoroly a teraz uvidi ako sa k nemu google zachova :)))

    Vojny patentov su vazne v niektorych pripadoch smiesne ked si vezmeme ze relativnu banalitu ako je slide to unlock v iOS je tiez licencovana vec :)))
    Softverove patenty su strasny blud a realne budu spomalovat vyvoj konkurencie …. Ale ako bolo spomenute ani milion odbornikov ich nezrusi kedze cela americka kultura stoji na patentoch, sudoch, podivnych akciovych makleroch, psychologoch atd …. Tak co chcete od naroda ktory podla prieskumov na 86% ani len netusi kde je europa a ktory by najradsej riadil cely svet ???? :)))

    0
    0
  6. lanuriam:
    s prvým odstavcom súhlasím
    v druhom odstavci popisuješ patenty ako zákernú zbraň. No nie je zákernejšie ukradnúť inému nápad? Aj keď niektoré patenty fakt stoja za hovno, no iné nie…
    Microsoft na začiatku vrazil dýku do chrbta Applu, žiadne priateľské rozdávanie kariet nebolo. Ovládače nedodáva ani Apple, ani MS, ale NVIDIA, HP a podobne. Rhythmbox je akurát tak ripoff iTunes-u, žiadne spoločné jadro nemajú. iTunes je založený na odkúpenom SoundJam MP.
    V poli OS Google predstavil jedine Chrome OS, ktorý už je na trhu a žiadnu dieru do sveta neurobil. Chrome OS ich napadol ešte predtým, ako iPad spopularizoval tablety a teraz aj Google vidí budúcnosť v tabletoch, nie Chrome OS….

    0
    0
  7. Moment google je iba bol dávnejšie iba internetový vyhľadavač to preto ma tolko penazi že vačšina ludi ho používa však ? aj ja no

    0
    0
  8. No je to velmi zaujaty pohlad. Ano tie patenty kupili, ale hlavne to robia ako pomoc ich partnerom, ktori podla teba tahaju za kratsi koniec cize samsung, ci HTC. Prave tieto firmy su totiz pre ich nizky pocet patentov tlaceni firmami ako MS, ci Apple. Vdaka tomu napr. musi HTC platit za kazdy predany android telefon 12$ co je viac ako za kazdy predany WM7 mobil (5$)!!! Takze tvrdit, ze vdaka tomuto Google odpisuje tieto firmy je riadna hlupost, oni su na HTC a Samsungoch “zavisli”. Z kratkodobeho no i dlhodobeho horizontu nehrozi, ze zacne Google vyvijat vlastny hardware – nema na to zazemie (aj po kupe motoroly) a hlavne touto politikou zasiahne ovela vacsie mnozstvo ludi (z ktorych je viac penazi). Bohuzial patentova vojna je svinstvo no v technologickom svete je to standardna politika nicenia sa navzajom. Nebyt toho, mnoho aplikacii a systemov by bolo podstatne kvalitnejsich, ci rychlejsich.

    0
    0
  9. Patenty su brza, bodka. Rozumel by som rocnej exkluzivite pre tvorcu napadu, ale kupa napadu? Vsak to je chore. Ak niekto vie vyuzit koleso lepsie, preco nie? Sme sebadestrukcna civilizacia. Vsetko je to ale o nas, nasich ludskych vlastnostiach.

    0
    0
  10. Vobec by som sa necudoval keby sa prislo na to, ako velmi sa MS a Apple nechali “inspirovat” Open Source kodom. Mozu sa ale skryvat za binarkami, cize su bezpecni.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.