Prečo na Lion ešte neupgradovať?

Už dva týždňe je za 23,99 EUR v Mac App Store dostupný nový OS X Lion (10.7). Zvedavci, unudenci a vývojári využili prvé momenty na upgrade (ak tak nespravili už pred vydaním). Na web sa vďaka nim dá nájsť veľa recenzií a názorov, či sa oplatí upgradovať. Väčšina recenzistov sa zhoduje na tom, že krok k Lionu bol dobrý a už sa nevrátia späť, je totiž plný super noviniek ako Mission Control, Versions, Full-Screen Apps, AirDrop alebo Resumé, podporuje nové gestá a nanovo prerobil vizáž aplikácie Mail. Dokonca aj kontroverzné novinky ako Launchpad a neviditeľnosť scrollbarov sú u väčšiny recenzistov skôr chválené ako zatracované.

Ak máte ale Snow Leopard a ste s ním spokojný, pomáha vám plniť si každodenné povinnosti a nemáte náladu ani čas si zvykať na niečo nové (možno aj horšie), tak leva nechajte prechádzať sa v savane s názvom Mac App Store. Mnoho maličkostí dokáže vyťaženého človeka zbytočne rozčulovať a nový systém od Applu nimi veľmi nešetrí. Čítajte o nich ďalej.*** Nasledujúce riadky niesú určené pre ľahko ovplyvniteľné povahy. Lion som si po vydaní nainštaloval, nižšie uvedené problémy za deň poriešil a zvykol si aj na všetky nové gestá. Dá sa to, Lion je fajn systém, s dobrými novinkami aj starinkami a hlavne full-screen terminálom. Múdrejšie a objektívnejšie sa dočítate tu.

Mission Control. Je to spojenie Spaces a Exposé a je dokonalé pre nových alebo nezažratých používateľov do deviatich 3×3 plôch. Ale, ak ste si zvykli na prácu kedy má každá plocha svoj význam a jedným klikom sa dokážete dostať až na štyri rôzne miesta podľa potreby, tak vás Mission Control sklame. Spaces sú síce jeho súčasťou, ale pracovné plochy môžete mať iba horizontálne. Preto, keby ste mali päť plôch a na každej múdro umiestnené aplikácie, tak môže nastať situácia, že gestom štyroch prstov (alebo troch, podľa nastavenia) budete musieť potiahnuť až štyri krát, aby ste sa dostali na piatu plochu z prvej. Samozrejme existujú klávesové skratky alebo použitie myši/trackpadu, ale ak ste boli na toto v Snow Leopardovi zvyknutí, chvíľu Vám potrvá si na nový Mission Control zvyknúť.

Launchpad má tiež svoje miesto v novom systéme a je dobré, že tam je. Ak by ste však teraz upgradovali spolu s desiatkami/stov­kami aplikácií, tak na Launchpad radšej zabudnite, ak sa vám nechce ho celý deň upratovať.

Po upgrade na Lion zabudnite aj na vývojárske nástroje. Pokiaľ nenainštalujete z Mac App Storu nový Xcode 4,1 (zadarmo), tak vám nebudú fungovať konzolové aplikácie ako make alebo gcc. Aj MacPorts bolo treba nainštalovať znovu. Ak ich používate, tak vás možno poteší aspoň vizáž Terminálu. Na plnej obrazovke je to konečne relevantná unixová konzola. Applu trvalo desať rokov, kým spravil takto pohodlný príkazový riadok. (Navyše, po každej ukončenej konzolovej aplikácii/skripte, keď používateľ pracuje mimo Terminálu, tak ohlasuje ukončenie na svojej ikonke podobne ako Mail alebo Adium).

Gestá. Niektoré sú logické a fajn, ale zopár ich je úplne naopak (a to ešte nejdem písať o scrollovaní). V Snow Leoparde ste si na preplnenej ploche zobrazili Exposé potiahnutím štyroch prstov nadol. V Lione klasické Exposé už nie je, len také, ktoré sa týka konkrétnej danej aplikácie a zobrazí len jej okná (App Exposé). Ak by ste ale v Lione chceli podobný kúsok ako s Exposé v SL, potiahnete štyri prsty dohora (a zobrazíte Mission Control).

Najhoršia zo všetkého je absencia trojprstových giest. Tými sa v Snow Leopardovi dali mnohé, mnohé veci. Znamenali ‚dozadu/dopredu‘ vo Finderi aj v Safari, dalo sa nimi prepínať medzi záložkami v Adium alebo TextWrangleri a vo veľa ďalších aplikáciách mali malé, ale veľmi intuitívne funkcie. Lion im dáva zbohom. Tri prsty si môžete nastaviť jedine na prepínanie medzi pracovnými plochami a v Safari nimi môžete chodiť dozadu a dopredu (rovnako ako dvoma prstami). Aj to je ale oveľa pomalšie ako predtým, lebo Safari to krásne všetko animuje a až po odanimovaní začne loadovať predchádzajúcu stránku. Ach.

V Snow Leopardovi sa po potiahnutí štyroch prstov vľavo/vpravo zobrazila ponuka, kde boli ikony všetkých aplikácií a bez dotknutia klávesnice sa dalo prepnúť do ľubovolnej aplikácie. V Lione na toto zostala len klávesová skratka cmd + tab.

No a scrollovanie? To, že je fyzikálne vysvetliteľné neznamená, že je aj logické. Je pravda, že pre tých, čo väčšinu času na MacBooku trávia surfovaním po webe alebo robia bežnú prácu v iWork a čítajú maily, to má význam a urobia dobre, ak si scrollovanie nechajú v stave v akom ho po inštalácii Lionu nájdu. Ak ale pracujete vo Photoshope alebo InDesigne, tam to už logiku veľmi stráca. Aj pri obyčajnom VLC, keď pridávate hlasitosť, musíte ju prstami uberať, ak by ste si nechali „Scroll direction: natural“. Najhoršie je to aj tak pre používateľov súčasne viacerých operačných systémov. Existujú utility na zmenu scrollovania pre Snow Leopard, Windows aj Linux, ale púšťajte sa do tohto len vtedy, ak máte vôľu si na to zvykať (čo mimochodom netrvá ani veľmi dlho).

V neposlednom rade sa záujemcovia musia pohrať, aby spojazdnili Front Row pod Lionom. Zbohom musíte dať aj PowerPC aplikáciám ako napríklad Corel 11, MS Office 2004, Adobe CS2 alebo Quicken 2007. Možstvo ďalších dobrých programov ešte stále neupgradovalo svoje verzie, aby boli pod Lionom stopercentné. Väčšina to nepotrebuje a beží úplne v poriadku, ale asimiláciou na Lion v podobe giest alebo podpory Versions vývojári nič nepokazia. Aktualizácie kvôli Lionu už spravili alebo sa chystajú napríklad iWork, Pixelmator, MS Office alebo Google Chrome. Ostatní zatiaľ veľa vody nepomútili a aj to je jeden z dôvodov, prečo odloženie upgradu na Lion bude celkom múdre. Čím ďalej, tým viac aplikácii bude lion-ready (aj keď to mnohé z nich nepotrebujú).

komentárov
  1. Mne na Lionovi vadia 2 veci:

    1, opacne scrolovanie /to som si prepol hned po instalacii, pouzivam viac pocitacov a mal by som z toho gulas/
    2, trojprste gesta

    Ostatne novinky hodnotim velmi pozitivne.

    Este jeden problem som zaznamenal pri kopirovani suboru z USB kluca do Macbooku Air sa stratil.Ani v kosi ani nikde som ho nenasiel, dokonca zostavajuce miesto na internom FLASH disku bolo rovnake, ako pred kopirovanim.Tak je to asi bug….

    0
    0
  2. Nevim jak u autora. Ale ja zadnou absenci trojprstych gest nezaznamenal, stale funguji jako dozadu dopredu v safari, stale jimi mohu prepinat panely v adiu i ve finderu stale jsou, dokokonce nyni funguji jako dopredu a zpet v system preferences…

    0
    0
  3. Hlavny dovod preco som upgradoval na Lion bol fullscreen mod a natahovanie okien za lubovolny kraj…. Cuduj sa svete, ale vo Finderi nie je fullscreen mod…. Skoda ze som o tom nikde necital.. Toto vie poriadne nastvat.. :(

    0
    0
  4. Problém s navigáciou tromi prstami sa dá predsa nastaviť aby fungoval presne ako v Snow Leopardovi, tak poprosím zachovať kľud a nešíriť paniku, bolo tomu venovaného veľa miesta aj v diskusiách.
    S ostatnými postrehmi súhlasím- koľko ľudí, toľko chutí. Ja som upgradoval a do poslednej featury mi Lion vyhovuje. Čo sa týka toľko zatracovaného/vychvaľovaného natural scrollingu- keď má niekto dotykový telefón (napr. iPhone) to scrolovanie mu nepríde až také nezmyselné…a je len otázkou času, kedy súdruhovia v Microsofte okopírujú túto lastovičku.
    Čo sa týka lion-ready aplikácií…tu by som vypichol asi skôr neschopnosť developerov alebo nazvyme to ignoráciu developerov upgradovať ich aplikácie napriek snahám Apple v predstihu uvoľniť developerské beta verzie….mimochodom správa od Microsoftu o úprave MS Office for mac 2011 ktorá príde o niekoľko mesiacov ma úprimne pobavila…ale hold keď niekto zaspí dobu…

    0
    0
  5. Ja si naopak myslím, že Lion je ďaleko lepší ako Leopard:

    1. Je tam celoobrazovkové zobrazenie aplikácií. Úplne geniálne hlavne keď pracujete s menšou obrazovkou.

    2. Mission Control – F3 – je ďaleko lepší ako boli obdobné tri funkcie na Leopardovi. Vidím všetky spustené programy, všetky obrazovky, môžem si pridať ďalši space. Všetko v jednom a prehľadne.

    3. Okná môžem zväčšovať a zmenšovať zo všetkých strán podobne ako vo Windows.

    4. Launchpad ukazuje aplikácie podobne ako sú na iPhone-iPade. Jednoduché a rýchle.

    0
    0
  6. Ono to je vic, co nedava v Lionu smysl. Odstraneni scrollbaru je ulet, nebot vizualne pokud predem neznam obsah nejakeho folderu, musim si cvicne “zascrollovat” abych mel jasno. Nevim jak u jinych, ale ja pracuji v OS systemem drag and drop a vzhledem k tomu, ze pouzivam XY programu, kazdy soubor pretahnu dle potreby na prislusnou ikonu aplikace v docku. Launchpad nic takoveho neumoznuje a zacinam se obavat, ze v budouci verzi by mohl nahradit prave dock. iOS Lion – jasny signal  smerujici k mase. Myslenka, ze switchnu ke konkurenci se mi nelibi, ale zrejme mi nic jineho nezbyde.

    0
    0
  7. Vsetko by bolo okej az na absenciu Rossetty. To je z mojho uzivatelskeho pohladu uplne nelogicky ulet.
    Mimochodom, padlo tu, ze MS Office 2011 for Mac bude Lion ready za par mesiacov (!). Su momentalne nejake zasadne problemy, lebo len ide o ficurky ako fullscreen mode, ci versions, popripade korektna implementacia gest?

    0
    0
  8. 2 PaveIT – Scrollbary su UI element pre minule storocie (resp. pre zaciatok ery grafickych OS)… v dnesnej dobe su na posun v obsahu uplne zbytocne. Neviem ako ty, ale ja som scrollbar takto nepouzil uz roky. Co sa tyka vizualizacie velkosti obsahu a aktualnej pozicie, prosim… ale to robia aj teraz. Napriklad vzdy ked otvoris adresar vo Finderi tak sa na chvilu ukazu… Scrollbary v Lionovi su jedna z naj GUI vychytavok co sa mi pacia

    0
    0
  9. racoste -kedy súdruhovia v Microsofte okopírujú túto lastovičku …….
    to už jde u microsoftu kam moje paměť sahá :)
    Mě osobně Lion přinesl jen problémy, počínaje nefunkčností toastu , nejednotbého ovládání, nefunkčnost deklarovaných nových , padá CS3 atd atd.

    Tak lion jen na notebooku a hledám náhrady, na MacPro mi lev jako pracovní nesmí :(

    0
    0
  10. Natural scrolling je výborný na Magic Trackpadu, ale na myši je to nesmysl. Škoda, že se to nedá nastavit odděleně (myš normální/trackpad natural) to by dávalo smysl.
    Štve mě, že už nejde probudit MacBook jen dotykem trackpadu, ale musí se zmáčknout klávesa nebo tlačítko.
    FullScreen je výborná věc právě pro notebooky u velkého LCD to asi moc využívané nebude.
    Mission Control je přehlednější než Exposse aspoň pro mě.
    Launchpad téměř nepoužívám.

    0
    0
  11. Mna od upgradu odradilo to, ze som si v Snow Leoparde upgradol Safari na 5.1 a zrazu mi zacalo nahodne refreshovat taby, resp. niekedy ked kliknem na iste specificky ostylovane select boxy tak namiesto rozbalenia boxu mi refreshne stranku (zatial som si vsimol ze to robi ak je v danom boxe pouzity google font). Tym padom je Safari 5.1 pre mna nepouzitelne a v Snow Leopardovi som to vyriesil jednoducho obnovenim Safari z TimeMachine zalohy.

    Dokym Safari 5.1 bude blbnut, na Liona ma nikto nicim nedotiahne…

    0
    0
  12. …som si v Snow Leoparde upgradol Safari na 5.1 a zrazu mi zacalo nahodne refreshovat taby, resp. niekedy ked kliknem na iste specificky ostylovane select boxy tak namiesto rozbalenia boxu mi refreshne stranku…

    dufam, ze tuto lastovicku sudruhovia z MS neodkopiruju :D

    0
    0
  13. klasika, snow leopard tiez potreboval nieco cez mesiac, nez z neho bolo funkcne a pouzitelne prostredie…. v dnesnej dobe sa uz asi nic neoplati kupovat “este horuce”, nakolko kazdy sa snazi dat produkt na trh co najskor a absolutne im nevadi, ze nieco funguje na 80-90%… a toto robi rovnako dell ako apple

    0
    0
  14. racoste

    Čo sa týka lion-ready aplikácií…tu by som vypichol asi skôr neschopnosť developerov alebo nazvyme to ignoráciu developerov upgradovať ich aplikácie napriek snahám Apple v predstihu uvoľniť developerské beta verzie…

    asi si zabudol na jeden maly detail, apple je majster sveta v upravach 5 minut pred vydanim OS na trh. Tak si predstav,ze nieco pripravujes – odladujes a potom drobne prejvapenie na zaver a nefunguje ti to.
    Ked sa to niekomu stane viackrat po nabehnuti noveho OS tak sa mu velmi necudujem,ze to doladia az na ostrej verzii.

    Samozrejme ako uzivatel, by som bol radsej,keby mi vsetko slapalo,ako som zvyknuty od prveho dna, ale to je asi iba sen.

    Raz darmo, kto ma mac ako vyrobny prostriedok, prejde na liona az niekedy pri 10.7.2 – 10.7.3, kto ma mac na hranie moze hned prvy den.

    0
    0
  15. Problém hneď v prvý deň používania lion. Ku scaneru mám program ABBY fine, ktorý žiaľ na lione nefunguje. Údajne sa to má vyriešiť do konca septembra. Keďže denne tento program využívam, som späť na leoparde. Tie čačky mačky ala lion ma prakticky nezaujímajú – podstatná je funkčnosť externých programov a tu nie je lion pripravený…

    0
    0
  16. No Lion pouzivam na domacom pocitaci uz chvilu, developerske verzie a tak. Launchpad som skusil asi raz, cumel som a nechal to tak. Cmd + Space a napisat meno applikacie ktoru chcem spustit je o dost rychlejsie, a ked neviem co chceem spustit tak mi ikony nepomozu:)
    Zmena skrolovania trvala tiez chvilku, ani by to nevadilo, ale druhy notebook ma stale Snow Leopard, tak to dost stvalo.
    Nastavenie klavesovych skratiek tak ako bolo v SL, F9 vsetky okna, F10 okna aplikacie, F11 desktop tiez trva len chvilu.
    Jediny problem co som mal bolo s TIme Machine a ReadyNAS sietovym diskom, ale to bol skor problem readynas. Uz to riesia novym firmware.
    Inak v Lione v porovnany so SL pri beznom pouzivani velmi nevidim, Mail vyzera inak, ale na to sa da zvyknut a ak nie su aj ine programy. Calendar ma sialene drevene pozadie, co je dost uchylnost

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.