Parallels Desktop 7 dostupné od budúceho týždňa, už aj s podporou Lionu

Podľa tlačovej správy Parallels bude nová verzia virtualizačného softvéru Parallels Desktop 7 pre Mac dostupná už od najbližšieho utorku, 6. septembra. Upgrade z predošlých verzí 5 alebo 6 je dostupný už dnes. Novinka prináša väčší výkon, podporu funkcií OS X Lion a tiež možnosť virtualizovať OS X Lion. Novšej verzie sa dočkala aj aplikácia Parallels Mobile pre iOS, na vzdialený prístup a správu virtuálnych systémov v Parallels Desktop 7.

Licencia OS X Lion zakúpeného z Mac App Store povoľuje spúšťať až dve jeho kópie vo virtualizačných prostrediach na Apple hardvéri. Prvým softvérom ktorý to dovolí je Parallels Desktop 7.

OS X Lion v Parallels Desktop 7

OS X Lion v Parallels Desktop 7, Zdroj: cultofmac.com Desktop je virtualizačný nástroj umožňujúci inštalovať do OS X iné operačné systémy ako napríklad Windows alebo Linux a najnovšie aj OS X samotný. Je obľúbený hlavne vďaka zvýšenej podpore Windows, Coherence módu a multi-touch giest.

Tento softvér vo svojej siedmej verzii zvyšuje výkon údajne až o 60 % v zobúdzaní z pozastaveného režimu a až o 45 % v 3D grafike niektorých aplikácií. Vďaka Coherence módu sa dá pracovať s Windowsom „integrovaným“ v OS X. Samotné prostredie Windowsu je skryté a jednotlivé okná aplikácií z virtuálneho systému bežia popri tých z OS X. Novinkou v Coherence móde je spolupráca Windowsových aplikácií s Mission Control, Launchpad a Full-screen apps. Spolu prináša Parallels Desktop 7 vyše 90 vylepšení oproti predošlej verzii: používanie iSight, pridelenie až 1 GB video pamäte (ak je dostupná) hosťujúcemu systému, a iné.

Aplikácia Parallels Mobile pre iOS umožňuje sa vzdialene pripojiť k virtuálnym systémom v Parallels Desktop 7 a využívať aplikácie aj dáta odvšadiaľ. Takto prenáša nielen obraz, ale aj zvuk. Okrem toho podporuje Flash a copy&paste medzi iOS a Parallels Desktop hosťmi.

Plná verzia bude dostupná za 79,99 USD, študentská za 39,99 USD. Upgradovanie zo starších verzií stojí 49,99 USD. Špeciálna verzia Switch to Mac Edition, ktorá je určená pre nových majiteľov Macov obsahuje navyše vysokorýchlostný USB kábel a a dve hodiny video tutoriálov o používaní Macu a systému OS X. Bude dostupná za 99,99 USD. Za 49,99 USD ešte ponúkajú používateľom VMWare Fusion prechod na Parallels, v tlačovej správe ale nie je bližšie uvedené čo všetko bude k tejto zľave nutné doložiť. Aplikácia Parallels Mobile je v App Store dostupná za 4,99 USD (3,99 EUR) ako novinka, neskôr by sa cena mala vyšplhať na 19,99 USD.

Parallels Mobile na iPade

Parallels Mobile na iPade, Zdroj: itunes.apple.com

komentárov
  1. Virtualizace Liona běhá prfektně, je to ale koumání, při instalaci. Instalaci liona to má brát ze skryté pártyšny pro obnovu, kterou Lion vytvoří při instalaci na železo Applu, ale vyžaduje to připojení na internet. Mě se zadařila instalace z DVD, vytvořeného ze stažené instalace liona z AppStoru.

    0
    0
  2. Chlapi jediná chyba na Parallels 7, nefunguje tam správne klávesová skratka CMD+W, má vyvolať CONTROL+F4 (po namapovaní na druhú klávesu to funguje, proste FET). Už som im posielal video ako BUG REPORT a poslali že si mám restornúť keyboard shortcut – skúšal som to, ale nefunguje to.

    Je to jediná chyba, ináč je opravených veľmi veľa bugov, používam Parallels denno-denne.

    0
    0
  3. Tak teraz som vyskúšal vypnúť Crystal mode a klávesové skratky už fungujú – to je FEET!.

    Mobilná verzia je geniálna pod iPad, len neviem ako je to s bezpečnosťou.

    0
    0
  4. Instalacia Liona do virtualky ide aj pod 10.6, no problem. Rovno z image vybraneho z instalacneho balika.

    Kedze sa uz neoveruje serverova verzia OS X, nie je problem virtualizovat aj starsi KLIENTSKY Mac OS X bez hackov – 10.6, 10.5, 10.4
    Overene s Leopardom, klientskou verziou

    0
    0
  5. Jano: Uvádějí minimum 10.5.8 a procesor 64bitů, Takže ANO.
    Co se týká chyb, tak to bude asi jako vždycky, že budou vydávat aktualizace (i 2x za týden).Někde na jejich vebu jsem četl, že se začne prodávat 6.9, ale taky je tam někde noticka v textu, že to bude testování.Takže asi to není moc odladěné???

    0
    0
  6. hosi, otazka :)
    mam iMac, na nom Lion, a na druhej particii legalne W7, ktore obcas pouzivam “napriamo” (hry:), vacsinou ale pod Lionom cez Parallels 7. V tomto pripade mi ale vypisuje, ze ich pouzivam nelegalne :-)
    ake je riesenie tejto hadanky, pls? ako zabezpecit, aby sa legalne W7 takto tvarili aj cez virtualnu machine?

    dik:) a neradte mi pls, ze nemam pouzivat W7:) potrebujem to kvoli par programom :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.