Nový VMware Fusion 4 – čo prináša?

Minulý týždeň VMware vypustilo ďalšiu verziu svojho virtualizačného klienta Fusion 4. Okrem 90 noviniek a vylepšení sľubuje zrýchlenie hlavne v 3D grafike. Je možné v ňom virtualizovať OS X Lion alebo Windows 8.

Plne podporuje funkcie v Lione: Mission Control, Launchpad aj Full-screen. Jednotlivé aplikácie vo virtualizovanom Windowse v Unity móde sa skupinkujú v Mission Control a aj v cmd + tab ponuke. Unity je obdoba Coherence od Parallels, kedy hosťujúci Windows je skrytý, a jeho aplikácie sú integrované medzi OS X.

Na stránkach store.vmware.com je dostupný Fusion 4 za 49,99 USD (37,45 EUR) do konca roku. Od začiatku 2012 sa cena zvýši na 79,99 USD. Majitelia VMWare Fusion 3, ktorí ho zakúpili po 20. júli 2011, majú upgrade zadarmo. Používateľský manuál je dostupný na vmware.com niekoľkými týždňami bol konkurenčný Parallels Desktop vynovený verziou 7 s podobnými vylepšeniami. Viacero problémov s novým Fusion 4 je už známych. Prevláda názor, že VMware bol vzhľadom k okolnostiam upgradovaný narýchlo (vypustený Lion, obnovený Parallels Desktop). Napriek tomu VMware považuje svoj produkt na základe reakcií zákazníkov na US Online obchode za najlepší spomedzi konkurencie. Parallels si o svojom virtualizačnom softvéri myslí to isté. Vyzerá to tak (vzhľadom k predošlým verziám), že druhí menovaní sú bližšie k pravde. Podrobnejšie testy najnovších verzií nájdete na lifeintech.com.

VMware Fusion 4 – OS X Lion host VMware Fusion 4 – Mission Control VMware Fusion 4 – Launchpad
VMware Fusion 4 – režim Unity

VMware Fusion 4 v OS X Lion: (1) Virtualizovaný OS X Lion, (2) podpora Mission Control, (3) podpora Launchpad, (4) režim Unity, Windowsových aplikácií. Zdroj: vmware.com

komentárov
  1. Subjektivne mi Parallels pripada lepsi, rychlejsie reaguje, plynulejsie prepina medzi VM a host OS, menej zatazuje CPU, coherence(obdoba VM unity) sa mi zda sviznejsie, suspend a resume je tiez rychlejsi. Skusal som aj VMV4, ale radsej som kupil PD7.

    0
    0
  2. nova verzia je uz len 64 bitova, narozdiel od vmware 3 ktora bola zas len 32b. zvyseny vykon je poznat, ale co mi stale chyba je lepsia emulacia grafickej karty pod mac os, je to stale bez qe/ci a vyrazne trhane

    0
    0
  3. “Napriek tomu VMware považuje svoj produkt na základe reakcií zákazníkov na US Online obchode za najlepší spomedzi konkurencie.” to vôbec nie je pravda, používal som ho keď som mal problém s Parallels.

    Hneď sa objavilo niekoľko problémov:
    – strácal sa focus okna a nedal sa zamerať
    – problém s drag and drop (Parallels je oveľa ďalej v tomto)
    – zníženie výkonu pri 8 GB rámke v iMacu (pri Parallels nič nebolo cítiť pri 4 GB rámky)
    – nedá sa absolútne vypnúť VMWare stále beží pri hodinách
    – niekedy bol problém so spustením virtuálneho počítača, štart nereagoval
    – niekedy bol problém so sieťov, za behu sa niekedy menila IP adresa (ale dá sa tam nastaviť asi FIX)

    Poznámka k novej verzii:
    – neverím, že opravili drag and drop
    – Parallels je neporovnateľne lepší ohľadom prístupu na VM a nastavenia
    – Parallels neznižuje tak výkon ako VMWare
    – podotýkam, že na Windowse cez Parallels robím stále, programujem cez Visual Studio, SQL SERVER, takže dávam Windowsu zabrať

    0
    0
  4. Peter, čo zas nie je pravda, čo mudruješ? Priamo na tom linku v tej vete je odkaz na stránky vmware, kde si napísali #1 solution…

    0
    0
  5. 3 veci, preco je VMWare lepsi, aj ked ma Para vacsi vykon (ako kedy)
    1.) Cena pocas vlastnictva a cena upgradov – Para vas spravi na kazdom upgrade
    2.) Podpora
    3.) Kompatibilita so serverovymi rieseniami (aj ked toto nie je nutnost)

    Co sa tyka vykonu – Parallels ma tendenciu, aspon u mna, pekne zatazit masinu na DLHU dobu po suspendovani virtualizacie. Takisto stabilita kvoli kernel modulom nie je s Para ziadna slava, kernel panic nie je tak zriedkavy jav.

    Kazdopadne, osobne ostavam primarne pri VirtualBox. Za tu „cenu“ je to IMHO najlepsie riesenie :)

    0
    0
  6. 2Peter: Tak to mame koukam oba naprosto odlisne zkusenosti. Protoze prave u Parallels Desktop jsem mel problem se zatizenim hostitele (OS X) pokud bezel nejaky virtual. Naproti tomu u VMW (plati i pro verzi 3) jsem takovy problem nemel. Virtual bezel klidne cely den aniz jsem o nem jakkoliv vedel. U PD se mi vyplatilo jej vypinat, protoze vykonova ztrata byla citelna (krom toho ze pak notas topil a funel vetrakami).

    Drag&Drop neresim, prze virtualy pouzivam jako zcela oddelene. Stejne tak nepouzivam hen ten coherence/unity, pouzivam (i v PD jsem pouzival) tu okenni variantu (popr fullscreen).
    To co ti “bezi” pri hodinach, to je menu z tvych virtualnich MS Win. V nastaveni daneho VM se to da vypnout.
    Jinak oproti PD je u VMW4 drobet zmena k lepsimu pro “obcasne uzivatele” – je-li VMW4 vypnut (a nema-li zaple ono menu), pak z nej nebezi absolutne nic (nic jako nic – ani ovladace pro virtualni site a tak).

    Jinak nekdo tu vzpominal na VMW3 ohledne 32b/64b – tak VMW3 mel obsluzny soft (tzn. konfiguracni utilitu) 32bit, ale samotny engine (to co resi virtualni stroje, site, jejich vykon a tak), to bylo 64bit.

    Nicmene je pravda ze nic neni cernobile (i kdyz nic katastrofalniho mne teda jeste nepotkalo, spis jsou to takovy neprijemnosti typu “trhana animace” kterou si klidne mohli odpustit a podobne).

    0
    0
  7. Jozef Remen: no co pozeram, VMWare si taktiez za upgrady uctuje poplatky. A pozeram ze rovnako ako Parallels. Ta akciova cena plati teraz vseobecne pre novych aj existujucich zakaznikov. Predpokladam ze potom sa cena novej licencie zdvihne pre novych zakaznikov a upgrade ostane tak ako je. Tym padom presne rovnake ceny ako VMWare

    0
    0
  8. Rusho: rozdiel je v tom, ze Para uvadza nove verzie kazdu chvilu (aj s mini zmenami) a to znamena, ze ak chces mat upgrade za nizsi poplatok, musis neustale upgradovat. VMWare uvedie raz do roka novu verziu naraz a vybavene.

    Okrem toho, .vmdk format diskov z VMWare je portovatelny aj na ine virtualizacne riesenia, kdezto paraells je uzavrety sam do seba. Pre ludi, ktori stavaju povedzme nejaky server a konfiguruju vo virtualke je VMWare preto jasnou volbou. Staci zobrat masinu z Maca a hodit ju napr. na VMWare ESXi. Pre administratorov teda nic ine neprichadza do uvahy.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.