Nový iOS 4.3 je správnym gestom

Nový iOS 4.3 neprináša také výrazné zmeny ako okrúhle verzie systému. Apple však zákazníkom vysiela jasný signál, že si chce napraviť imidž arogantnej a hluchej spoločnosti, neschopnej priznania si vlastnej chyby, ktorý si už tak dlho buduje. V novom systéme je niekoľko zmien, ktoré toto naznačujú.

Tak napríklad prepínač z bočnej strany iPadu. Pôvodne bol určený na zamknutie orientácie zariadenia. V novembri s updatom 4.2 sa zmenil na prepínač na stíšenie zvuku, podobne ako to má iPhone. Používatelia sa rozdelili do dvoch skupín. Jedna privítala zjednotenie s iPhonom. Väčšia však považovala stíšenie zvuku na tablete za absolútnu zbytočnosť. A priznávam, že sem som sa radil aj ja. Neviem ako vám, ale mne iPad ešte nikdy nezazvonil v nevhodnú chvíľu. Naopak, zámok orientácie mi chýbal každý deň.Ak môžeme veriť korešpondencii medzi zákazníkom a Steveom Jobsom, ktorú zverejnil 9to5mac, aj sám riaditeľ Applu dokonca poprel, že povolí prepínač nastaviť každému podľa jeho gusta. Zaznelo iba jeho typické „Nope“. Prešli necelé tri mesiace a možnosť je zrazu tu. Predtým nespokojný zákazník je vďačný.

Personal Hotspot

Personal hotspot je druhý príklad. Applu trvalo dva roky, kým priniesol na iPhone tethering. Jeho funkčnosť však bola podmienená operátorom a mal niekoľko obmedzení. Nový Personal hotspot funguje cez Wi-Fi a až na päť zariadení naraz.

Čo ja ale najdôležitejšie, pomocou Personal hotspotu sa môže cez internetové pripojenie iPhonu zapojiť do siete aj iPad, čo predtým nešlo. Mnoho zákazníkov, ktorí uvažovali o kúpe iPadu s 3G, ktorý je oproti Wi-Fi verzii o 100 € drahší, sa teraz uspokoja so slabším modelom a ušetria. A Apple bude, logicky, tratiť (aj keď, samozrejme, nie celú stoeurovku, anténa tiež niečo stojí).

Apple podobné kroky občas robí, no nie často. Kým priznal svoju chybu s iPhonom 4 trvalo to takmer mesiac a vtedy už veľmi nemal inú možnosť. Za ďalší podobný krok by sa dalo označiť to, keď začal opäť ponúkať matné monitory na 15-palcových MacBookoch Pro. Podobne to bolo aj s portom FireWire, ktorý sa najprv pomaly začal vytrácať z počítačov, no neskôr sa znovu začal objavovať.

Je tu však aj druhá teória. Že každé odobratie funkcie a jej neskoršie pridanie je len veľmi dobrý marketingový ťah a všetko je rozhodnuté už dlho predtým, ako sa začnú ozývať nespokojní ľudia.

komentárov
  1. Narocne na hw? Dalsi co pije apple sodovku. Windows mobile telefony to vedeli uz pred pred prvym iphone na starobilom hw. Staru belu, apple predsa nebude podporovat starsi hw, to je akurat prvy krok konca podpory iphone 3gs.

    0
    0
  2. Funkcnost hotspotu je podminena operatorem naprosto stejne jako u tetheringu. Z clanku jsem mel na chvili jiny pocit.

    0
    0
  3. ak to dokaže aplikácia z cidie čo ako sa to píše tak by to bolo možne este aj na 3G osobne som to mal asi mesic a v pohode to šlo. takže telefon by to zvladol

    0
    0
  4. Správné gesto? Po té, co postupnými upgrade zpomalili 3G iPhony na hranici použitelnosti, nám teď říkají, že to tak už zůstane. Už nemusíme snít o tom, že nám Apple vrátí naše svižné telefonky. :-) Fakt boží. :-)

    0
    0
  5. Presne ako pise Chefino, MyWi bezne pouzivam a funguje to nielen na 3gs ale aj na 3g. Sice som neskusal pripojit viac ako 2 zariadenia, ale kazdopadne to nieje vec hardwaru.

    A verim, ze za kratky cas sa v Cydii objavi tweak ktory tuto featuru aktivuje aj na 3gs pripadne 3g, rovnako ako to bolo s multitaskingom…

    0
    0
  6. Ešte tretia možnosť: Apple na zákazníkov kašle (pokiaľ kupujú) a veci neupravil preto, že to zákazníci chceli, ale preto, že si sami chyby uvedomili a práve tieto sa akurát náhodou zhodovali aj s tým, čo zákazníci kritizovali.

    Keby sa mala akákoľvek firma riadť tým, čo chcú zákazníci, tak by o chvíľu padla na hubu. Musela by totiž z toho množstva požiadaviek zvoliť kompromis a to je to najhoršie riešenie – prehra na oboch stranách. Takže ja neverím tomu že niekto ako Apple si nechá kecať od zákazníkov. Ja by som na nich tiež kašľal – nepáči sa ti, kúp si niečo iné. My vieme že si aj tak nič iné nekúpiš, pretože my ťa ukecáme na iPhone. Tak si ho kúp a buď ticho. ;-)

    0
    0
  7. pochopim limity, ktore prinasa slabsi HW iPhonu 3G, pochopim ze na nom nemam multitasking, doteraz som ho nepotreboval, pochopim ze nemam pozadia homescreenu, pochopim aj to ze 3G uz odzvonilo, ale nechapem preco pri iOS 4.2.1 nespristupnili pre iPhone 3G nove sms zvonenia. tak ako ma moje 3Gecko bavilo tak ma uz prestava, este ze mi konci pausal, ale drsne pouvazujem ci pojdem do iPhonu ale mozno ma presvedci iPhone 5ka. Uvidime.

    0
    0
  8. “ale nechapem preco pri iOS 4.2.1 nespris­tupnili pre iPhone 3G nove sms zvonenia”
    pretoze ma slabsi hardware

    0
    0
  9. Ja mám tiež ešte 3G. Prekvapuje ma ako dlho mi vydržalo – už viac ako 2.5 roka. Tak dlho mi ešte žiadny mobil nevydržal, väčšinou som musel meniť mobil tesne pred vypršaním dvojročného paušálu.

    0
    0
  10. Ide vam ten presonal wifi hotspot? Mne na iPhone4+Orange nejak par krat bliklo a potom napisal telefon ze sa mam ohladom hotspotu obratit na Orange…

    0
    0
  11. Koľko plaču pre nič :D ja mám 2G a som s ním spokojný, fičurinky typu Home Screen pozadie, sms zvonenia, multitasking a podobne nepotrebujem :D

    0
    0
  12. Pani, uvedomte si, ze to su jednoducho nove funkcie, vas 3G a moj 3GS som si kupoval s tym ze viem co ten telefon robi a ako sa sprava. Budme velmi radi, ze Apple aspon ake take aktualizacie vydava. Pozrite sa do sveta Androidu, tam ak mas aktualizacie na telefon tak pol roka tak je to parada. Kopec z telefonov bezi ne roznom archaickom Android 2.1 a podobne.

    0
    0
  13. Len k WiFi tetheringu a iPhone 3G S:

    myslim si, ze tuto funkcionalitu bude velmi jednoduche zmenit prepisanim parametra z  na v XML konfiguraku, ktory je umiestneny v:
    /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/

    V pripade 3G takto slo zapnut multitasking aj wallpaper (konfigurak N82AP.plist), pre 3G S to bude rovnake (myslim, ze konfigurak sa vola N88AP.plist – podla kodoveho znacenia v Apple).

    Staci mat jailbreak. A netreba ani instalovat MyWi ani nic take.

    Na MyWi inak bacha, vyuziva kniznicu MobileSubstrate a spinave hacky (cely MobileSubstrate je spinavy hack, code injector) takze mozne spomalenia a nestabilita (pady Springboardu) mozu byt na dennom poriadku. Ja som to prestal pouzivat prave pre to.

    0
    0
  14. je to marketingovy tah apple-u.. jedna sa o to, ze chcu postupnym vyradovanim jednotlivych funkcii prinutit ludi, aby si kupovali novsie modely.. preco si myslite, ze sa zacali vyrabat hry s podporou a4 cipu? a nie len hry.. tak isto aj ten personal hotspot ai.. hardverovo by to podla stihalo aj 3G.. no chcu, aby i ludia inovovali:)

    0
    0
  15. Hotspot na iP4 na T-Mobile plne funguje. vcera som to otestoval na spoluziakovom novom iPhone. pripojil som sa cez moj 4.3 iPt 4G a fungovalo to. urcite pojde pripojit aj ine iDevices. jediny problem bol, ze sa mu neaktivoval FaceTime. riesili sme to cez Skype asi 1,5 hod. (popri tom sme kecali) a nakoniec vypisalo ze sa na nieco caka. zasiel k susedovi a zistil ze to trva 4-5 hod. dnes si uz zavolame cez FT. a lepsie by bolo to tu castejsie aktualizovat aj cez weekendy. LsA cez vikendy mlci

    0
    0
  16. pls, zlucte to
    ja si nemyslim, ze by 3G hardwarovo stacil, pretoze Hotspot asi potrebuje mat aktivovany multitasking. a ten na mojom iPt 2G riadne seka (no ten seka aj bez toho na 4.2.1). a MobileSubstrate na 2G pada kazdu chvilu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.