Niektoré USB rozbočovače tretích strán môžu spôsobovať nestabilitu vášho Macu a ďalšie problémy, ako sa im vyhnúť?


Na oficiálnych stránkach podpory Apple pribudol nový dokument, ktorý popisuje problémy súvisiace s niektorými USB –rozpočovačmi– rozbočovačmi od výrobcov tretích strán. Za istých podmienok sa totiž môže stať, že sa pripojené USB zariadenia po prebudení Macu nesprávne odpoja a výsledkom bude nestabilita systému. Ak sa vám teda stáva, že po prebudení Macu vidíte správu o nesprávne odpojenom disku, pravdepodobne sa tento problém týka aj vás. O aké podmienky ide?

V prvom rade sa problém týka USB rozbočovačov, ktoré nepodporujú správnu prebúdzaciu sekvenciu. Ďalším problémom je USB rozbočovač pripojený na ďalší USB rozbočovač, pričom za prvý sa ráta aj ten, ktorý je zabudovaný v Apple Cinema displejoch. Poslednou podmienkou je, aby bol Mac prebudený cez externú USB myš alebo klávesnicu.

Ako sa problémom vyhnúť?

Prvou radou Applu je pripojiť všetky vstupné USB zariadenia (klávesnica, myš) priamo na USB port počítača alebo Apple Cinema displeja pripojeného priamo na Mac. Takáto rada je pomerne odvážna vzhľadom na to, že MacBooky Pro disponujú len dvoma USB portmi (okrem 17″ modelu) a iMacy na tom tiež nie sú omnoho lepšie.

Problémom sa vyhnete aj tým, že budete Mac prebúdzať stlačením Power tlačidla, nebudete na to teda používať ani klávesnicu ani myš. Posledná, tretia rada je podobná prvej, odporúča pripojiť všetky USB dátové zariadenia priamo na Mac tak, aby ich nemohli ovplyvniť žiadne rozbočovače. To je vzhľadom na obmedzený počet USB portov opäť nie práve ideálne riešenie.

Bezdrôtové myši a klávesnice pripojené cez Bluetooth tieto problémy nespôsobujú. Nakoľko výrobcovia môžu meniť špecifikácie svojich USB rozbočovačov, Apple nezverejňuje zoznam tých, ktoré sú plne kompatibilné a nespôsobujú žiadne problémy.

Stretli ste sa s týmto problémom? Ktoré USB rozbočovače ho spôsobovali, a aké fungujú bezchybne? O rady a skúsenosti s USB rozbočovačmi sa s ostatnými môžete podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Mel jsem bezdratovou mys a klavesnici od HP, presne tuhle http://ph.ioffer.com/w/1144689.
    Do USB se zastrkaval ten prijimac, co vypada jako flashka. Nejednalo se o bluetooth ale radiovy prijimac.

    Pokazde, kdyz jsem ho zastrcil tak zniceho nic se CPU vytizil vzdy na cca 80%-90% a to na nejakych 3-4minuty. S pocitacem tedy neslo po tu dobu vubec pracovat, vzechno bylo nepouzitelne zalagovany. Ale to vzdycky jen pri prvnim vsunuti (kdykoliv) po bootu systemu pak uz slo vse stabilne a bez problemu.

    0
    0
  2. Ja som pouzival 4 -portovy Belkin,ktory mi po case sposobil,ze som nemohol nabootovat Mac.V porte som mal napichane iLock-i . Vyradovacim sposobom som prisiel na to ,ze to je ten USB HUB.- ale trvalo to-to som odpajal ako posledneeee….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.