NASA poslala iPhone do vesmíru

V piatok pred obedom miestneho času odštartoval z Mysu Canaveral posledný let amerického raketoplánu. Raketoplány v USA prestávajú lietať po viac ako tridsiatich rokoch a viac ako päťdesiat rokov od započatia vesmírneho programu.

Okrem štyroch ľudí má raketoplán Atlantis na svojej palube aj dva iPhony, informuje webový portál NASA. iPhony sú vybavené aplikáciou SpaceLab for iOS, ktorú vyvinula hustonská firma Odyssey Space Research a sú určené pre posádku na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Aplikácia bola urobená, aby pomohla astronautom zaznamenávať výskum, stiahnuť si ju ale cez App Store môže každý.

Ako uvádza NASA, program využíva všetky unikátne senzory iPhonu, ako napríklad gyroskop, accelerometer, fotoaparát a tiež čip. Podľa serveru MacRumors sa gyroskop iPhonu 4 v beztiažovom prostredí správa mimoriadne dobre a dokáže astronautom nahradiť omnoho drahšie prístroje.

Telefóny od značky Apple letia do vesmíru vôbec prvýkrát. Vrátiť na Zem sa majú približne na jeseň, po uskutočnení všetkých experimentov, v module Sojuz. iPhony neletia sami, podľa portálu Androidcentral sú na palube Atlantisu tiež dva smartfóny Google Nexus S vybavené Androidom.

Foto: AP

komentárov
  1. …accelerometer, fotoaparát a tiež čip… a tiež čip? no čipov je v iPhone veľa, mám si vybrať?

    0
    0
  2. Posledny start raketoplanu som sledoval online na Ipade (NASA app HD), aplikacia pre Iphone je zaujimava, som zvedavy , ake poznatky prinesie .

    0
    0
  3. trondheim>
    alebo je ten iphone slusny telefon a nejaka firma ktora tento pokus vykonava si ho vybrala na pokus, jednoduche

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.