Motorola vyhrala súdny spor s Applom, možno zabráni predaju iPhonu a iPadu s 3G v Európskej únii

V množstve súdnych sporov, ktoré Apple vedie, došlo k miernemu zvratu. Apple bol doteraz relatívne úspešný v snahe zablokovať predaj produktov konkurencie, napríklad tabletu od Samsungu, Galaxy Tab 10.1, v Austrálii a Nemecku. Tentokrát ale zo súdneho sporu odchádza ako porazený. Motorola vyhrala na súde v Nemecku a to by jej mohlo umožniť zakázať predaj iPhonu a iPadu 3G v Európskej únii. Predmetom sporu je patent týkajúci sa technológie GPRS, ktorý patrí Motorole. Ten je však základom štandardu GPRS a Apple argumentuje, že Motorola je preto povinná poskytnúť licenciu pod podmienkami FRAND (férové, rozumné a nediskriminačné). Problémom je však to, že Apple sa týmto nemôže obhajovať, ak sa zároveň nepokúsil vyjednať s Motorolou podmienky poskytnutia licencie. Až keby ich Motorola odmietla, mohol by sa Apple odvolávať na to, že to ohrozuje konkurenciu.

Súdne rozhodnutie oficiálne menuje všetky iPhony okrem iPhonu 4S, ktorý v čase podania žaloby nebol na trhu. Ak by sa zákaz predaja stal platným, týkal by sa aj iPhonu 4S, keďže tiež používa spomínanú technológiu. Výnimkou nie sú ani iPad a iPad 2 s 3G pripojením.

Samozrejme, Apple sa proti rozhodnutiu odvolá. Keďže obídenie patentu vlastným patentom zrejme kvôli jeho esenciálnej povahe nepripadá do úvahy, bude sa musieť s Motorolou dohodnúť na licenčných podmienkach. Motorola v tlačovej správe oznámila, že sa s Applom pokúšala dohodnúť rozumné licenčné podmienky už od roku 2007. Reakcia Applu zase ubezpečuje zákazníkov o tom, že ponuka iPhonov a iPadov 3G minimálne v predvianočnom období nebude ohrozená.

komentárov
  1. Už sú fakt trápni s tými patentami. Čakám kedy prestanú predávať rožky, lebo niekto dá na súd niekoho že ich robí v rovnakom tvare a s rovnakými prísadami. Som zvedavý kde to s takouto legislatívou dospeje, za chvíľu bude 50% populácie právnici a budú riešiť nezmyselné veci a koncoví zákazníci ich budú platiť v cene výrobkov. Dobrý biznis…

    0
    0
  2. V množstve súdnych sporov, ktoré Apple vedie, došlo k miernemu zvratu.
    No nevím jestli je to mírný zvrat, zákaz prodeje v EU. Nešlo by to nazývat vše pravými jmény ?
    Patentová válka se obrací proti Applu. A bohužel ty prohry nejsou jen v evropě.
    Asi to mysleli dobře, chtěli reklamu, ale ted aby je to nakonec výrazně nepoškodilo. Zaplatit licenční podmínky Motorole bude pěknej balík !

    0
    0
  3. Len sa nebojte, oni sa medzi sebou vzdy dohodnu. Ked MS ukradol myslienku QT a este mal aj drzost pouzivat to iste meno, logo QT for Win, Apple sa sudil roky. Napokon sa dohodli k spokojnosti oboch.

    0
    0
  4. Mám iPhone 4 a viem že môj ďalší tel. bude opäť iPhone ale toto si podľa mňa Apple zaslúži. Už to preháňal s tými žalobami.

    0
    0
  5. Nazývajme veci správnymi menami. Motorola (a teraz Google) je výpalnícka firma – podobne ako Nokia a Microsoft. Všetci výrobcovia telefónov jej musia platiť výpalné.

    Problém je v tom, že keď vyrpbíte telefón tak musíte splniť určité otvorené a schválené štandardy. Jedným z tých štandardov je GPRS – http://en.wikipedia.org/wiki/General_Packet_Radio_Service.

    Ale ak tento štandard splníte tak automaticky narušíte patent Motoroly, pretože štandard GPRS zahrňuje čiastočne aj patent Motoroly. To znamená, že výrobca mobilu sa ani teoreticky nemôžete vyhnúť narušeniu iných patentov, pretože by porušil predpisy EU o štandarde.

    Právnici v USA by to asi pochopili a preto Motorala zaútočila v Nemecku.

    Na tomto príklade je vidno, že je to patentový nezmysel a Apple túto hru nechcel hrať.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.