Menší, ľahší a dostupnejší iPhone – Apple údajne mieri na stredný segment trhu smartfónov

Špekulácie o menšom súrodencovi iPhonu sú tu prakticky už od predstavenia jeho prvej generácie. iPhone nano alebo air, ako sa zvykne nazývať, by mal uľahčiť preniknutie iPhonov aj do nižších segmentov trhu, zatiaľ čo „veľký“ iPhone by bol aj naďalej vlajkovou loďou spoločnosti. Dohady o malom iPhone opäť raz vyplávali na hladinu. Tentokrát sa o nich zmieňuje Bloomberg, podľa ktorého Apple pracuje na nových modeloch iPhonu, pričom hlavným cieľom má byť spomalenie rastu podielu smartfónov s Androidom na trhu.

iPhone Play iPhone Air

Aj takto by mohla vyzerať nová ponuka iPhonov, Zdroj: Cult of Mac

Novým modelom by mal byť oproti iPhonu 4 menší, ľahší a hlavne lacnejší iPhone, ktorý by ale súčasne používal s iPhonom 4 množstvo spoločných komponentov. Rozmery by mali byť oproti iPhonu 4 len polovičné. Hlavným ťahákom má byť samozrejme cena, ktorá by sa mala pohybovať okolo 200 USD bez viazanosti. Takto nízka cena by umožnila mobilným operátorom ponúkať malý iPhone s viazanosťou úplne zadarmo. Nová generácia iPhonov by mala byť zároveň kompatibilná s GSM aj CDMA sieťami.

Postup, kedy Apple najprv predstaví a zavedie nový produkt, pričom neskôr rozšíri ponuku aj o lacnejšie verzie, nie je ničím výnimočným. Najlepším príkladom je iPod. Po tom, ako sa stal známym fenoménom, rozšíril Apple ponuku o nové, lacnejšie modely ako iPod mini, shuffle alebo nano. Okrem toho sa produktová línia pohla aj smerom hore, pričom tento posun reprezentuje iPod touch, ktorý stojí v súčasnosti na pomyselnom vrchu ponuky iPodov.

Ak vám iPody ako dostatočný dôkaz nestačia, stačí sa pozrieť napríklad na profesionálny softvér Final Cut Pro alebo Logic. Profesionálne verzie boli nasledované verziami „express“ (Final Cut Express a Logic Express), ktoré sa stali dostupnejšími pre širšie masy. Označenie Express slúžilo pre predstavenie lacnejšieho produktu aj v prípade Wi-Fi routra od Apple – AirPort base station, ku ktorému pribudol AirPort Express.

Uvedenie dostupnejšieho iPhonu sa zdá byť logické. iPhone nano by mohol súperiť s rýchlo sa šíriacimi smartfónmi, ktoré používajú zadarmo dostupný operačný systém od Googlu – Android. Napriek tomu, že sa Android v iOS viac než len inšpiroval, veľké množstvo spotrebiteľov zaujíma najmä cena, a tak uprednostnia radšej lacnejší, no vybavenejší smartfón konkurencie, a na to, či sú funkcie inovatívne alebo okopírované, sa neprihliada.

Hlavným argumentom proti iPhonu nano však býva strach z toho, že sa s platformou iOS stane to, čo je veľkým problémom v prípade Androidu. Ten je totiž dostupný na množstve telefónov s rôznym hardvérom, aplikácie sú dokonca dostupné v niekoľkých obchodoch, čo výrazne komplikuje prácu vývojárom. Samozrejme, niečo podobné by Apple nedopustil. Zároveň nám však napadá otázka, ako by tomu zabránil. V prípade, že by bol iPhone nano menší a zároveň by používal rovnaké komponenty ako klasický iPhone, jeho výrobné náklady by boli zrejme ešte vyššie. Na druhej strane ak by bol menej vybavený, práca vývojárov by bola zložitejšia. Okrem verzií pre rôzne generácie iPadu a iPhonu/iPodu touch by totiž museli byť ich aplikácie kompatibilné aj s iPhonom nano.

komentárov
  1. Nemuseli by byt kompatibilne, Apple by z iPhonu nano mohol spravit zariadenie ako ipod nano, ikonky ako ipod touch, ale aplikacie sa nekupuju…skratka, jednoduchy a lacny telefon so zakladnymi funkciami, ale bez moznosti upgradovat. Taky iPhone Air by zase mohol byt ipod touch s podporou GSM (dnes by sa do 300usd zmestili hravo).

    Len to by novy iPhone5 musel byt killer phone s nejakou prevratnou technologiou…solarne nabijanie?

    0
    0
  2. psobne som tiez trosku skeptik ohladom napr rozlisenia.ak by sa mala zbizit cena,vyrobne naklady by urcite nesneli presiahnut polovicu z tych aktualnych.preto by som to videl napr na absenciu retiny a 1mpx kameru.pripadne velkosti 4 az 16gb…absenciou retiny by mohol mat napr rozlisenie 3gska a tym padom by az taky problem s aplikaciami nemusel byt.vykonovo by som to tiez videl na 3gsko a to uz tu mame takze takisto ziaden problem…ako to sak naozaj bude ukaze cas

    0
    0
  3. Myslim, ze nic take sa nepredstavy. Aspon nie tohto roku. Ale mozne je vsetko.
    Mimochdom neviem preco sa vsade pise, ze android od google v tel. je zadarmo. Android previazany s googlom a android marketom nie je opensource. Opensource je len zakladny kod bez google aplikacii a marketu a ten sa v tel. nenachadza.

    0
    0
  4. Odpadnem s predpokladu aku mozu,ale “len mozu” mat podobu !
    Jeden desing z airu a druhy s nana :D to je na 100% nerealne :D

    0
    0
  5. Myslím, že Apple môže urobiť menší iPhone s retina displejom s polovičným rozlíšením. Také ako mal iPhone3G. Dá preč niektoré komponenty: GPS, kompas. Dá tam horší fotoaparát. Softvérovo to môže byť plne kompatibilné so súčasným iOS.

    0
    0
  6. Ty kokos
    To vyzerá dobrééééééééé
    Ten iPhone sprava je krásny a ten zlava vyzerá byť stráááášne veĺký lebo má kraje ako nový iPod nano

    0
    0
  7. Ja si myslím že keby sa Applu podarilo umiestniť iphone do škrupinky súčasného ipodu nano, bolo by to skvelé. Určite by som ho kúpil radšej ako nejaký iný iphone…

    0
    0
  8. ehm vyzera to zaujimavo, ten iphone air je luxus, ale ta kritika na android je prehnana, mozete mi ukazat kde android okopiroval iOS? (porosim nie take argumenty akoze dotykovy displej alebo ze to ma “podobne” menu), druha vec ano je android na roznom hw atd. ale google to vyriesil tak ze aplikacie vyzeraju rovnako jak na malych rozliseniach tak na velkych, a ja som si napriklad nakodil jednoduchu hru v pygame a dal ju na android market za par klikov – a ohladom tej ceny, android je lacnejsi kedze je opensource a vyrobcovia za jeho pouzivanie nic nemusia platit, nemusia zamestnavat vyvojarov OS, proste vsetko im spravi google

    0
    0
  9. len prosim nech sa nestane realitov to, ze bude dostupnych viac verzii naraz..

    iPhone je proste jeden, je exkluzivny a je to tak trocha luxus vlastnit ho. Apple by mozno ziskal vacsi podiel v segmentoch, ale urcite by prisiel o taku exkluzivitu aku ma dnes (a to, povedzme si, je spojene s touto spolocnostou uz dlhe roky)

    0
    0
  10. add Iphone nano: Na ňom by sa nedalo písať, bol by len na volanie. Myslím si že by ho odcenilo dosť ľudí ktorý chodia na túry a keď na nej volajú, nechcú mať v ruke obuvák…. ja osobne by som si ho kúpil taký ako som už povedal :)

    0
    0
  11. podla mna ak by teda mala byt nejaka nova rada, najlacnejsim riesenim by bolo zobrat 3GS a redesignovat. Mozno mierne mensi display, ale so zachovanim rozlisenia, co sice nebude retina, ale vzhladom na vacsiu hustotu bodov to bude taka polo retina.

    ono to nieje take lahke ako pri iPode, tam je to jednov podstate, je to iba prehravac hudby, ale iPhone je v provom rade o iOS a aplikaciach. a tam uz je problem vyrazne menit design, ked aplikacie su site na mieru. Cize cesta by bola jedine v lacnych materialoch, co by rozhodne dobre nebolo.

    je to velka dilemma pre apple. na jednej strane sa nestiha vyrabat iP4, taky je velky dopyt. na druhej starne, android rastie. Dilema spociva v tom ci ist do boja / neist. Situacia je podobna ako s nastupom windows a podla mna po pociatocnej dominancii si apple bude musiet zvyknut na to ze aj tu sa za uzatvorenu technologiu plati. Lebo, aj ked sa to podava tak ze apple vs google, v skutocnosti ide o boj jedneho produktu proti x produktom, ktore su jednotlivo horsie predavane.

    iste, ludia si kupuju tie telefony koli androidu, ale co sa tyka financneho hladiska, je hlupost a nerealne si to rozdavat na jednom poli so vsetkymi ostatnymi a tvarit sa ze sa to da vyhrat. neda, iPhone nano by iba kanibalizoval iPhone classic, jedine ze by to bol ultralacny a nekvalitny produkt. ziadna ocel a sklo, pekne plasty, vrzganie atd…

    na mieste applu by som sa nelakal medii a pozeral sa halvne na realne fakty : iPhone je najpredavanejsi telefon a  nie na to ze android je pouzivanejsi ako iOS.

    A ked sme uz pri iOS, tak to uz je potom zlozite, lebo iOS sa pouziva aj na iPod touch a iPad, cize tieto dva svety sa nedavaju porovnavat. iOS je nieco ine ako mobilne telefony.

    Ak applu ide o vojnu telefonov, vyhrava. Ak mu ide o iOS, tak nieje nutne robit iny iPhone, staci nejaky iny masovy produkt beziaci na iOS, mozno buduce iPod nano. razom ma dalsie miliony produktov beziacich na tomto systeme.

    Preto taketo uvahy o novom iPhone nano treba brat v sirsom kontexte. A ten je taky ze Apple nepotrebuje dalsi telefon, ale dalsie iOS zariadenie. lacne, popularne, masove. cize iPod touch nano.

    Ak nieje schopny vyrabat a pkryvat dopyt po klasickom iPhone, ma problemy vobec vydat bielu verziu, kde by mal kapacity na dalsiu masovu seriu?

    0
    0
  12. Ak by stal 200 dolarov, tak pochybujem, ze by dokazal viac ako telefonovat a posielat sms. Sucasny iPod nano vie iba prehravat mp3 a ma dotykovy display a s 8GB pameti stoji 149 dolarov. Ak bude lacnejsi iPhone, tak skor to bude nieco ako iPod touch s moznostou telefonovania, ale horsim displayom, mensou pametou a horsie vybaveny ako iPhone.

    0
    0
  13. podla mna by to bolo fajn, nejaky nizsi model s rozlisenim ako 3gs alebo retinou ako ma ipod touch, bez fotaku kompasu a inych veci, len podla mna to apple nedopusti, lebo bude vlastne parazitovat na terajsich iPhonoch a to sa mu skor oplati drzat tento jediny model, ktory bude kazdorocne inovovat, lebo ked to chceme porovnat s ipodmi tak tam je kazdy iny, a novy iphone by bol akurat ak tak mozno len mensi (co nemyslim ze by bol) alebo s menej funkciami, no iOS by ostaval a to je jedno z hlavnych lakadiel apple iphone, lebo aj tak najviac ludi sa pri iphone stotozni so systemom ale len minimum vyuziva vsetok HW potencial iphonu. ako iba jeden ipod ma iOS, iba jeden ma velky HDD, iba jeden nema display, a iba jeden je akosy na polceste :) a neviem ako by podobnym sposobom odlisili dalsi iphone, a pochybujem zeby apple chcel vyrobit nejaky “hlupy” telefon bez ios

    0
    0
  14. ďalší telefón od applu… lacnejší …prípadne bez OS by znamenal zmenal, ako to tu už niekto povedal, stratu exkluzivnosti.. iphone by mal každý a reakcia ľudí na váš iphone by sa zmenila z : vááu ty máš iphone? na .. aj ty máš iphone? (to asi trochu preháňam, ale účel to spĺňa :D )

    0
    0
  15. Reakcia na “Vaše meno”
    – – – no lebo teraz nemá iPhone každý mamľas však?! Mňa ako MBP user-a najviac uráža, keď iba počujem ako ich majú crack-nuté – – –

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.