Mac OS X Lion vs. Windows 7, ktorý je lepší?

Magazín Laptop priniesol zaujímavé porovnanie operačného systému od Apple, Mac OS X Lion, s Windowsom od Microsoftu. Ani náhodou sa nedá povedať, že je to jednoduchá úloha. Nech by bol verdikt akýkoľvek, jeden alebo druhý tábor fanúšikov by magazín obviňoval, že je zaujatý. Napriek tomu sa o nezaujaté porovnanie pokúsili a porovnávali obidva operačné systémy v niekoľkých oblastiach – rozhranie, multitasking, multitouch, vyhľadávanie, prehliadanie internetu, multimédiá, hry, bezpečnosť a ochrana detí pred nevhodným obsahom, zálohovanie, špeciálne funkcie a hodnota.

Zdroj: Laptop MagazínVďaka vyššiemu hodnoteniu za rozhranie, multitouch, vyhľadávanie, multimédiá, bezpečnosť a ochranu detí napokon najvyššie skóre získal Mac OS X Lion, ktorý toto porovnanie vyhral. Autori si pochvaľovali najmä prepracované multi-touch gestá, príjemné používateľské rozhranie a vyhľadávanie cez Spotlight. V oblasti multimédií systému od Apple pomohol balík aplikácií iLife a ocenené bolo aj automatické zálohovanie cez Time Machine.

Napriek tomu, že je Windows 7 starší, ešte stále ho redaktori považujú za lepší v multitaskingu. Ak berieme do úvahy prehliadanie internetu cez natívnu aplikáciu, Internet Explorer 9 podľa nich vychádza lepšie ako Safari. Nikoho zrejme neprekvapí, že Windows 7 zvíťazil v oblasti hier, v ktorej má aj napriek zmenám, ktoré sa na Mac platforme udiali za posledné roky, výrazný náskok.

Diskutabilné je hodnotenie ceny operačných systémov. Ako ukazuje nižšie uvedená grafika, OS X Lion je lacnejším systémom. Magazín Laptop však cenu porovnával skôr zo všeobecného hľadiska. Z tohto pohľadu potom kvôli drahšiemu hardvéru vychádza OS X Lion na Macu drahšie, no predajnú cenu má nižšiu.

V Apple komunite dostal Mac OS X Lion rozpačité prijatie. Niektorí ho milujú, iní zas nenávidia a zostávajú radšej pri Mac OS X Snow Leopard. Jeho novinky a zmeny jednoducho nesadnú každému a môžu byť skôr na obtiaž. Viac sa o OS X Lion dočítate v našej recenzii.

Windows 7 vs. Mac OS X Lion

Zdroj: TUAW

komentárov
  1. este niekto zabudol , ze osX sa da instalovat na 5 zariadeni vs. wni7 iba na jedno ( i ked len v ramci domacnosti tusim ) …;-)

    0
    0
  2. Ano, sice len v ramci domacnosti (resp. majitela konta), ale pre mna konkretne to znamena cenapremojMBP=cenaOSXLion/3. A to uz sa mi paci. :-)

    0
    0
  3. Ale hoši, vždyť ten systém zaplatíte už při koupi hardware. Žádné výrazné slevy nedocílíte.
    Apple to z nás vytahá jiným způsobem. Windows XP můžeš plnohodnotně používat stále na současném hw. Dá se to říct o 7 let starém OSX ? A kolikrát už jsem ho platil :(

    0
    0
  4. A’t hledám jak hledám, systém za 8 euro mě nikde nevychází. :)
    Nesmíte zapomenou, že když nemáte leoprda tak žádnýho leva za 8 euro nenainstalujete.

    0
    0
  5. Nuz zatial u mna vyhrava W7. Lion je nehorazne pomaly… spusta sa dlho, Preview je lenive a pada, … Pevne verim, ze par updatov da Liona do pucu :-)

    0
    0
  6. Ja by som skor porovnaval mac os lion a ine mac os …. S windozou sa to neda porovnat lebo ta sa ma coeste ucit :)))
    A opat sa vratim k svojmu nazoru ze slovaci sa vyjadruju aj k veciam o ktorych vedia prd ….
    Uctovny program len windows ? Blbost uzv sucasnosti su dostupne dva slovenske produkty pre uctovnictvo a bezia na mac os x
    Hry len windows , uz aj toto je blbost kedze hrier zacina byt coraz viac a viac pod mac osx
    Mac os x lion je pomaly ? Tak potom windows 7 stoji :))) kde si ty videl mac os x ? V hackintoshi ? Ano je pomalsi ako snow leopard a ma svoje bugy ale pozrime sa na 7 ktora si skoro kazdy den musi stiahnutnejaky update aby vobec prezila dalsi den :))))

    Podme vseci uzivatelia mackov robitbordel nz fora o windozach a androidoch tak ako to robia iny nam :))))

    0
    0
  7. 2Obor: to je len dobre ze sa nezapojis. Si pravdepodobne jednostranne zaujaty uzivatel.
    Ja mam obe dve platformy, kazdu pouzivam 8+ hodin denne a tiez sa do debaty nezapojim. Aj ked, asi by som mohol, kedze mam oba dva OS dokonale osahane v praxi.

    A myslim, ze nemam rovnaky nazor, ako ty.

    Btw. pri Apple sa predsa nikdy na cenu HW a SW nepozera nie? Apple je znamy tym, ze si necha za svoje veci viac zaplatit, niekde usetris, inde preplatis. Kolko stoja napr. originalne kable a redukcie od Apple? Mozno v tom je ta cena nizsia OS doratana :-)

    P.S. MS tiez predava multilicencie pre domacnosti. Ale asi drahsie, ako Apple. Ako je to s tou viacnasobnou instalaciou OSX v ramci firmy, tj pre business ucely?

    0
    0
  8. dnes som dostal z velkoskladu HP pccko a uz hodinu odinstaluvavam ten hp bordel co do toho davaju… 20 aplikacii, vsetky nanic a skvely win uninstal vsetko po jednom. :!!!!
    Nervy mam, zlaty app cleaner

    0
    0
  9. to Miro40: ACAD urcite nie? Ja ho pouzivam od day 1 co vysiel a som spokojny ako zelva. Fici, je rychly a spolahlivy, podporuje multitouch gesta a vyborne sa mi s nim pracuje. Mam v nom nakreslenych desiatky vykresov a s nicim som doteraz nemal problem. Tak neviem kde je chyba … A podla mna oproti MS verzii ma ten Mac-acky minimalne jednuduchsie a krajsie napriklad print menu (MSacky ma kamos a videl som ho len chvilocku takze neviem to celkom porovnat, ale toto som videl a nepacilo sa mi to na MS). A mozno je to o zvyku. Ak si doteraz robil na MSku s CAD tak ten Mac-acky sa ti asi pacit nebude resp. sa ti s nim nepracuje dobre …

    0
    0
  10. ja osobne preferujem mac , mam dlhe roky pevny pocitac s win xp a som s nim docela spokojny ale mac mam necely mesiac a podla mna su tieto dve os neporovnatelne pretoze mac je omnoho vyspelejsi system co sa tyka prace s internetom a grafikou a pod. a co sa tyka hier , ja neviem ale ja osobne som kupoval mac na pracu a nie na hry cize tuto vec ja absolutne neriesim

    0
    0
  11. Ta toto ne… Aj keby Bill Gates povedal, že Mac je v niečom lepší, vy si budete stať za svojim… A potom sa čudujete že nenávidíme (my “Apple-ťáci”) Android a pod. Mne Android vóbec neprekážal, kým ludia nezačali ponižovať Apple a iOS (odbocujem od temy, ale hovorim priklad) Uznávam, že Win je lepší na programy a hry… Ale to je preto, že je na to viacej programov a hier… A ešte k cene Mac-ov: Za luxus si treba priplatiť… Keď si kúpiš Mac, o 2 roky je rýchlosťou na tom lepšie, ako rok používaný Win… Ale aspoň tu máte dôkaz… Pravda sa vždy ukáže… A ešte raz pripomínam ľuďom s podpriemernou hodnotou IQ, že proti Windowsu nič nemám… A Android by som takisto bral normálne, keby nezačali drbať do iOS…

    0
    0
  12. Expi: tak to by ma zaujimalo, ktore dva slovenske produkty pre uctovnictvo mas na mysli, pretoze aj s kolegom uz tyzden hladame riesenie pre mac a okrem ceskeho Flexibee, ktory je vyrazne drahci nez napr. Pohoda, sme nic nenasli.

    0
    0
  13. Nebudem reagovat konkretne na ziadny prispevok, ale neda mi sa nepodelit… Osobne povazujem MacOS za nepouzitelny system (aj ked priznam par veci by sa na Win hodilo) a naopak iOS za to najlepsie co je na mobilne zariadenia. Sam vlastnim iPhone a iPad2. Dlho som pouzival 2 pocitace, normalne PC s Win aj vsetky iMaci ake vysli, s vynimkou prveho bieleho po “lampicke”. Momentalne mam iMac 27″ a pouzivam na nom iba Win 7 Pro. Mozno je to pre niekoho “kacirstvo” ale bohuzial kopa softu aj ked je pre oba systemi chodi lepsie na Win, ale zas koncepcia vsetko v jednom s uzasnym LCD je genialna. A to nenahradia ani kadejake “klony” od Lenova ci Dellu. Hlavne je aby kazdy pouzival to co mu vyhovuje a bol spokojny…

    0
    0
  14. od spočiatku som žil len na Windowse, no prešiel som na Mac OS X, no Mac sa z Win nedá porovnať.. Mac je krajšie graficky spracovaný , taktiež je jednoduchší v nastavení a vo všetkých drobnostiach, u mna vyhral jednoznačne, škoda len že nie všetky soft-y majú podporu aj pre MAC :(
    ak by to tak bolo tak by windows používali len školy a podobné organizácie.

    0
    0
  15. pride mi to tu ako porovnavanie si prirodzenia, kazdy si bude predsa chvalit to vlastne, jasne porovnavajte hrusky s jablkami, ja pouzivam jedno aj druhe aj tretie (linux) a obe maju svoje pre aj proti ako vsetko ine na svete..

    0
    0
  16. kupil som si mac, pre pracu s hudbou-Logic studio, nakolko mi vsetci ludia profesne zainteresovani trdili, ze je to naj-riesenie. Zatial sa mi to tak vidi, ze mali pravdu. Co sa tyka mojich dalsich prac v programoch z W7, neviem, ci budem mat len MAC. Mam asi 7 roznych PC. Posledny je Wi7Q s 4 jadr. grafikou….. same chvaly pred pol rokom ako som kupoval. Obrazok vyrendroval za 2 min. Dnes yen isty obr. cca 10min. Preco? Nie som IT pracovnik a ani ma to netaha, ale tusim kazdy pri WoS musi byt automechanik.
    Uvidim ako to bude s MAC

    0
    0
  17. chcem povedat jednu pravdu. system W je nielen lepsi v tom ze nevychadza z klonu Unixu, ako: Mac, Linux, je aj dokonalejsie naprogramovany. Apple je len hračka neurotickych snobov, nie realny stroj nielen na vypočet, uz dávno sa nenachadzame v 90 rokoch. dnes aj taky ProTools ci Digital performer prechadza pod univerzalny Windows. Sonar X1, Samplitude su iba pod W. taky 3ds Max nejde do teraz pod OSX. mame tam napriklad Photoshop CS5 a to je tiez neporovnateľne.

    0
    0
  18. softweru pre operacne systemy je dostatok, tak ako pre ios, win aj pre linux.
    Akurat vela ludi si na nieco zvykne a potom im to chyba v tom druhom os.
    Ked uz niekto robi naozaj nieco specialne a potrebuje skutocne specialny program, samozrejme sito vyzaduje aj specialne riesenie os, takze tuto oblast by som do porovnavania nedaval.
    Kazdopadne si myslim ze 99% vsetkych cinnosti pokryju vsetky tri operacne systemy uplne skvele bez problemov. Zalezi uz len, co kazdemu vyhovuje.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.