Mac OS X Lion prinesie obrátené scrollovanie podobné iOS, vyskúšať si ho môžete už teraz

O tom, ako sa Apple snaží priblížiť obidve svoje platformy, Mac OS X a iOS, čo najbližšie k sebe, už nepochybuje asi nikto. Svedčí o tom aj ďalšia novinka, ktorú v lete prinesie nová generácia operačného systému pre Macy, Mac OS X Lion. Ide o „reverse scrolling“, teda obrátené scrollovanie, pohyb po dlhých textoch a podobne. Ak sa pohybujete v texte na vašom iPhone či iPade, pohybom prsta hore sa vlastne posúvate v texte dole. Tento pohyb je prirodzený, pripomína totiž skutočný papier, s ktorým by ste urobili to isté. Na Mac OS X to ale funguje naopak. Scrollovaním na vašej myši alebo touchpade dole sa posúvate nižšie aj v texte. To sa však v Mac OS X Lion zmení.

iPhone 4 scrollovanie Prinesie totiž novinku „reverse scrolling“. Ak prvé čo vám napadlo je, že pôjde o ďalšiu novinku, ktorú podobne ako mechanický prepínač na iPade nepôjde vypnúť (Apple túto chybu po sťažnostiach používateľov v aktualizácii napravil) a nastaviť tak, ako sme zvyknutí, nebojte sa. Reverse scrolling budete môcť jednoducho prepnúť na klasické scrollovanie, a tak oproti Mac OS X Snow Leopard nepocítite žiaden rozdiel.

Scroll ReverserPodľa ohlasov vývojárov testujúcich aj túto novinku ide o krok vpred. Aj na Mac OS X Lion to po chvíli používania budete na vašej Magic Mouse alebo Magic Tracpade (či touchpade MacBooku) vnímať úplne prirodzene. Ak si to chcete vyskúšať už teraz, určite si stiahnite bezplatnú aplikáciu Scroll Reverser. Tá vám umožní si cez odkaz v menu nastaviť opačné scrollovanie na Mac OS X 10.5 a novšom.

komentárov
  1. Testoval som to obratene scrollovanie na Lion Developer verzii , ale hned som to v predvolbach nastavil na klasicke.Na Ipade je to prirodzene ale na Lionovi mi to vobec nesedelo a velmi vadilo.

    0
    0
  2. nuž čo povedať, dosť neteší ma predstava, že kvôli iPhonom a iPadom sa teraz my všetci, ktorí Apple milujeme kvôli Macom máme takto prispôsobovať :-( ?
    Doteraz ma všetky novinky od Applu úprimne tešili, teraz som si nie celkom istý, či tie pocity nie sú negatívne….
    Opakujem, ide o postoj, nie o zásadné odmietnutie, zvyknúť sa dá aj na …
    Takže Macy, Booky, proste všetci “my ostatní” – budúcnosť je v odpade, ktorý nám hodia z iPhonov a iPadov…

    0
    0
  3. Mal som liona a som spat na snow leo no musel som si obratit skrolovanie na lion style. neskutocne navykove. BTW: ak ma niekto magicPref. Plugin tak mu je ten soft zbytocny, Najnovsia aktualizacia obsahuje reverse scrolling

    0
    0
  4. Myslim ze na scrolovanie koleckom mysi naopak moze byt problem si zvyknut, ak ale pouzivate len touchpad na macbooku mohlo by to byt dost prirodzene.

    0
    0
  5. Toto má jednoduché vysvětlení….. Bude dotykový monitor / nebo podobné – na čem poběží Leon. Ve chvíli, kdy budu Leona ovládat prsty to smysl dává!!!

    0
    0
  6. No neviem..na iphone/ipade mi to scrollovanie pride uplne prirodzene ale na trackpade si ine, ako je teraz, predstavit neviem..a ani nechcem:D

    0
    0
  7. Da sa to nastavit aj v BetterTouchTools ako Inverse Scrolling, osobitne up/down a left/right. Doteraz ma to nenapadlo vyskusat, tak som teraz skusil a asi uz pri nom ostanem.

    0
    0
  8. -> Filip: Na dotykové ovládání Mac OS x bych nespoléhal, Steve Jobs to říkal na představovačce Lionu, že dotykové ovládání na svislé ploše je nepřirozené. Ale zase můžou vyrábět zaklápěcí (sklápěcí dozadu) monitory a iMacy, takže plocha už nebude svisle, ale šikmo, jako u dotykových monitorů na pokladnách apod.

    0
    0
  9. Aby Vám obrátené scrollovanie dávalo logiku, je nutné schovať scrollbary (čo v Lion bude). Ako náhle schováte scrollbary, neriešite na akej vertikálnej pozícii v texte ste, ale či tú “obrazovku” v Safari, text v Pages… chcete posunúť hore alebo dole. Záleží v podstate doslova na uhle pohľadu…

    Klasické scrollovanie sa dá prirovnať k pohybu kamery.
    Obrátené scrollovanie = kamera je statická, pohybujete s objektami na obrazovke.

    0
    0
  10. no, skusal som Lion a je to volovina. Hlavne pri pohybe v dokumente dolava a doprava. Vypol som to hned.

    Na touchscreene je to prirodzene, ale na trackpade ani omylom a na mysi uz vobec nie. Je akurat skoda, ze Apple to nechava zapnute ako default. Snad ich to do uvedenia 10.7 prejde, lebo uz vidim tie zastupy co budu kricat, aka je to volovina a ako to Apple neumoznuje vypnnut (a ti ludia v storoch ani nehovoriac)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.