Koľko dát spotrebuje Siri?

Inteligentný osobný asistent Siri, ktorý je zatiaľ exkluzivitou iPhonu 4S, no možno sa vďaka hackerom stane dostupným aj pre majiteľov iPhonu 4 či iPodu touch, funguje len s pripojením na internet. Rozpoznávanie reči a toho, čo od Siri vlastne chcete, totiž prebieha na vzdialených serveroch. Práve preto vznikli po odhalení tejto podmienky obavy, aké množstvo dát si táto funkcia vyžiada. Samozrejme, pri neobmedzenom 3G dátovom paušáli vás to trápiť nemusí, no ak máte na mesiac dajme tomu len 100 MB voľných dát, spotreba Siri je oveľa dôležitejšia.

Siri, koľko dát spotrebuješ za mesiac? Zdroj: Ars Technica

Stránky Ars Technica preto podrobili iPhone 4S a Siri testu, v ktorom skúmali, koľko dát spotrebujú. Úlohy, ktoré dávali Siri, boli rôzne – od nastavovania budíkov, cez pridávanie udalostí do kalendára a pripomienkovača až po vyhľadávanie kontaktov. Dáta potrebné na spracovanie hlasového povelu závisia od jeho komplexnosti. Pri jednoduchších stačilo aj 18 KB, no tie zložitejšie sa vyšplhali až na 187 KB. Vo výsledku však tieto dátové objemy príjemne prekvapili. Ani keď budete Siri využívať skutočne intenzívne, nemali by sa spotrebované dáta vyšplhať vyššie ako na 20 až 30 MB mesačne. Na takýto objem postačujú aj najmenšie dátové balíky, pričom nesmieme zabúdať na to, že takmer všade sú už dostupné aj Wi-Fi siete, ktoré ešte viac znížia spotrebu mobilných dát.

komentáre
  1. Máte někdo zkušenosti z Česka jak Siri funguje když k činnosti potřebuje datovou síť? Myslím mimo mís s pokrytím 3G, kterých je u nás, pokud se nepohybujete jenom po městech, většina.

    0
    0
  2. Mňa by prekvapilo, keby to bolo viac. Ono SIRI má podporu priamo v iPhone, čiže prenášané dáta sú naozaj malé väčšinou textové dáta. Zvuk predsa generuje iPhone, resp. hlasový syntezátor (aplikácia, ktorú majú aj staršie iOS zariadenia vrámci funkcií VoiceOver).

    Rozpoznávanie reči má integrované aj môj starý iPod touch (teda starý – má asi rok), takže SIRI je len rozhranie umelej inteligencie, ktoré čo dokáže, urobí priamo (budíky a spol.) a čo nedokáže, to pošle ako požiadavku na cloud, kde dostane odpoveď po analýze (prehľadaní databázy a internetu).

    0
    0
  3. Ak by siri potrebovala data iba na informacie z internetu, resp. lokalny management by si riesila samostatne, nebolo by v specifikaciach ze si internet vyzaduje. Podla mna posiela aj hlasovu stopu, resp. nie priamo hlasovu, ale uz nejaky algorytmus, ktory server spracuje, ulozi, vyhodnoti a posle vysledok.
    Je mozne, ze otazky typu whats the time a tie, ktore PRESNE trafite by zvladol aj A5 procesor ale tiez nezabudajte ze Siri je Beta – cize prebieha beta testovanie a haaadaj kto testuje :)

    Cize tipujem, ze iPhone 5 bude predstaveny so samostatnejsou a sikovnejsou Siri ako pozname dnes, no teraz vase otazky analyzuje okrem vykonneho sirvera aj banda testerov, coderov a analytikov…ktorym robite betatesterov :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.