iTunes Match – jednoduchá legalizácia pirátskej hudby?

One More Thing – tri slová, ktoré už takmer každý, kto aspoň trochu pozná Apple, asociuje s prezentáciami noviniek riaditeľom Applu, Stevom Jobsom. Ak by ste to náhodou nevedeli, ide vždy o „bonusovú“ novinku predstavenú úplne na konci prezentácie. Tento rok bol „jednou vecou naviac“ iTunes Match, služba, ktorej predstavenie nenaznačovali žiadne známe špekulácie. Súvisí s internetovými službami iCloud, s ktorými máte prístup ku všetkým svojim kľúčovým dátam z akéhokoľvek kompatibilného zariadenia s pripojením na internet. Za v prepočte asi 18 EUR ročne iTunes Match vyhľadá všetku vašu hudbu, ktorú ste nekúpili od Apple, a spáruje ju s hudbou dostupnou v iTunes Music Store. Nemusíte ju tak nahrávať na vzdialené servery a napriek tomu k nej môžete pristupovať prakticky kdekoľvek.

iTunes Match Samozrejme, oficiálnou myšlienkou tejto služby je, že za symbolický poplatok získate prístup k svojej hudbe v oblaku, ktorú ste legálne kúpili inde ako v iTunes Music Store – teda napríklad v inom internetovom obchode alebo ste ju nahrali z klasického CD nosiča. Vzhľadom na to, že u nás iTunes Music Store nie je ani len sprístupnený a miera pirátstva je pomerne vysoká, sa z iTunes Match môže stať skôr spôsob, ako zlegalizovať pirátsku hudbu. Keďže v iTunes Music Store je k dispozícii viac ako 18 miliónov piesní, s veľkou pravdepodobnosťou tam bude aj väčšina tej, ktorú máte na počítači. Ak máte v iTunes hudbu, ktorá sa v ponuke nenachádza, jednoducho ju uploadujete na servery Applu, čo je výrazne jednoduchšie, ako uploadovať celú hudobnú knižnicu často presahujúcu desiatky gigabajtov.

Všetku spárovanú hudbu budete mať naviac v iTunes Plus kvalite (256 Kbps) aj vtedy, keď bola vaša pôvodná hudba v nižšej kvalite. Otázka však znie, komu to prospeje. Samozrejme, za predpokladu, že si všetku hudbu používatelia kupujú poctivo na CD nosičoch a cez iTunes Music Store (alebo podobný online obchod), ide o skvelú ponuku. Na druhej strane to však môže motivovať aj k tomu, aby si používatelia stiahli pirátsku hudbu, pridali ju do iTunes, a s iTunes Match ju v podstate zadarmo zlegalizovali (ročný poplatok je zanedbateľný). Tento proces pritom až nápadne pripomína pranie peňazí, o ktorom tak často počujeme z médií.

Nikto síce nevie ako, ale Applu sa podarilo získať od hlavných veľkých hudobných vydavateľstiev súhlas na túto službu. Istá časť poplatku tak určite ide práve im, ale na základe čoho sa to rozdeľuje môžeme len hádať. Z opačného uhlu pohľadu je iTunes Match pre vydavateľstvá jediným spôsobom, ako získať aspoň nejakú kompenzáciu za ilegálne stiahnutú hudbu. Pre malé hudobné vydavateľstvá to však môže mať oveľa horší dopad. Počty stiahnutí z rôznych file sharingových stránok totiž často presahujú množstvo predanej hudby až 80 000-krát. Pomer hudby predanej cez iTunes Music Store a hudby spárovanej cez iTunes Match by pre nich bol tragickým číslom.

Aký názor máte na túto službu vy? Aký bude mať dopad na hudobné vydavateľstvá?

komentárov
  1. Zbytocne prepocitavat na eura, ked je (presnejsie v dobe uvedenia bude) tato sluzba dostupna len v USA. Nepodstatna info?

    0
    0
  2. mrzo: tak tak, ale kazdopadne je to zaujimave.

    je este mozne ze to takzvane “sparovanie” je iba PR tahak a nebude efektivne fungovat. napriklad tak ako skoro vobec nefunguje pridelenie artworku na iTunes, tak pokial iTunes match funguje na zaklade rovnakeho vyhladavania (co asi ano), tak je skor vacsia sanca ze danu hudbu nenajde.

    ide o to ze apple asi nastavi system velmi intelignetne, aby zistil ci dana hudba bola ripnuta v iTunes a ID3 tag je “spravny”. tj ak nebude nieco sediet, tak iTunes takuto hudbu “nematchne”. v takom pripade ma uzivatl moznost celu svoju ilegalnu kniznicu uploadovat, co zaberie tyzdne a aj ked s amu to podari, dana hudba nebude “legalizovana”.

    samozrejme, aj v pripade takehoto scenara je mozna jedna cesta “legalizovania”, ak si ripnete kamaratove originalne CD.

    ale opat, podla nasej legislativy NIE je ilegalne mat napalenu hudbu, ale ju distribuovat. iCloud je uzavrety system, kde zdielate data a hudbu pre seba, tj, z legalneho hladiska ju nedistribuujete. ci je takato hudba legalna alebo piratska, je to jedno, lebo ci uzivate piratsku, alebo legalnu kopiu od applu, z vasho hladiska je to jedno, problem ma ten co tu hudbu distribuoval. ak si teda napalite cd od kamarata, vinni ste vy. ak si ju stiahnete cez torrent, vinny je ten co ho zavesil.

    takto mozu existovat tony stranok poskytujuce piratske kopie tv serialov. oni iba poskytuju link na obsah, ktory niekto distribuoval, tj ony, tak ako vy sledujuc dane video ste v tom cisto, problem ma ten co zduplikoval, nelegalne dany obsah. policia moze zakazat stranke poskytovat taketo videa, ale nemoze ju trestnopravne postihnut

    0
    0
  3. iTunes Match neznamena legalizaciu piratsky stiahnutej hudby. Zakaznik musi mat hudbu legalne vlastnenu, ak to chce mat legalne. V pripade vysetrovania policiou stale ostava na zakaznikovi, aby dokazal, ze hudbu ma legalne. iTunes Match je sluzba pre zakaznikov, aby mohli mat hudbu vo vsetkych svojich zariadeniach v kvalite, ako ju poskytuje Apple cez iTunes, pripadne aby mohli uploadovat svoju legalne vlastnenu hudbu, ak sa nenachadza v iTunes. Cast toho poplatku ide pre vydavatelov hudby, ale to neznamena, ze takymto sposobom legalizujem nelegalne stiahnutu hudbu.

    0
    0
  4. uz som o tom nedavno pisal clanok na zahranicnom webe…samozrejme ze Apple nepovie ze je to na zlegalizovanie hudby, lenze … iTunes Match je sluzba, ktora ti po zaplateni poplatku poskytne na tvoju hudbu rovnake prava, ako keby bola zakupena v iTunes. To znamena, ze sa bude javit ako legalne kupena so vsetkym ako keby si ju kupil cez iTunes…budes mat moznost redownloadu atd… Vidim to ako dobry krok zo strany Applu, kedze predaj hudby klesa a tymto sposobom vlastne “donutia” ludi, ktory hudbu stahuju z internetu aby zaplatili aspon ciastocne naklady. Ved predsa vacsie percento ide prave vydavatelstvam a nie Applu. Neviem si dost realne predstavit algoritmus na kontrolu hudby, ktory by dokazal rozoznat hudbu stiahnutu z internetu (alebo z CD od kamarata) od originalu. A teda pokial Apple nepride s nejakym zazrakom na kontrolu, tak bude tato sluzba vyuzivana prave takto. Ak zajdeme do detailov, tak je vysoko pravdepodobne ze Apple zverejni niekolko strankovu License Agreement, kde bude napisane, ze iTunes Match musis vyuzivat s legalnymi nosicmi – to vsak na veci nic nemeni, ze hudba sa aj nadalej bude javit ako original zakupeny z iTunes…Samozrejme na nu si pockame a najblizsie 2 roky s nou asi ratat nemozeme.

    0
    0
  5. 2 havrilko – Nepodstatna info nebolo konstatovanie o cene v eurach ale otazka – ? – na “dolezitost” informacie o nepritomnosti tejto sluzby u nas. Autor len spomenul “že u nás iTunes Music Store nie je ani len sprístupnený a miera pirátstva je pomerne vysoká” a za tym hned nasledovalo konstatovanie, ze “sa z iTunes Match môže stať skôr spôsob, ako zlegalizovať pirátsku hudbu” – takto citatelia mozu nadobudnut dojem, ze tato sluzba u na bude automaticky dostupna, najme ked vobec nespomenul, ze pri jej spusteni bude dostupna LEN v USA…

    0
    0
  6. čítam aj zahraničné servre a nechápem kto prišiel s myšlienkou, že takto uploadovaná hudba je zrazu magicky legálna. Ani veľké ani malé vydávateľstvá nepripravujú o žiadne peniaze, ľudia by to tak či tak stiahli. Čiže straty sú imaginárne, aspoň pokiaľ sa nič nemení na samotnom pirátení. Či snád prestanem kupovať a začnem nelegálne sťahovať len za to, že si to môžem nahrať na cloud? A čo to má spoločné s praním peniazí, som nepochopil.

    Okrem toho máte chybu prekladu, nejedná sa o 80 000 násobne vyšší počet stiahnutí, ale tuším bol konkrétny príklad s 80 000 nelegálnymi stiahnutiami. Hovorili ale o 10-20 násobne vyššom počte nelegálnych stiahnutí.

    0
    0
  7. @Clanok
    Myslim, ze sluzba bude dotupna len v krajinach kde je dostupny iTunes (podobne ako socialna siet ping). Neverim ze aj mimo.

    @jnk
    Tusim to bolo spomenute v Keynote, ze Apple napisal novy algoritmus na rozpoznavanie. Kludne by som to videl na algoritmus, ktory pouziva Shazam a jemu podobne aplikacie.

    @All
    Marketingovo trochu zaujimava sluzba. Za 18E rocne aby som mal pristup k akejkolvek hudbe sa mi nezda. Priklad: stiahnem 1000 skladieb z torrentu, necham preskenovat -> a zrazu legalne zakupene o mesiac znovu a znovu. Pre nahravacie spolocnosti dost stratove. Ale uvidime.

    0
    0
  8. Toto sa riesi u nas, v zahranici uplne minimalne.
    Po 5 rokoch v Irsku som proste videl to ze ludia nemaju dovod stahovat piratsku hudbu z netu. To su krajiny z byvaleho vychodneho bloku.
    V angicky hovoriacich ekonomicky dobre properujucich krajinach to proste riesia tak ze ked chce niekto pesnicku, tak si ju za 99centov stiahne. Ak chce album tak si ho kupi.
    Nemaju cas stracat cas nejakym hladanim po nete.

    0
    0
  9. povedme si na rovinu: na slovensku poriadne legalne hudbu ani kupit nemozete. Cez internet je to takmer nemozne a v obchodoch nosice (kto by v dnesnej dobe inac chel este nosice)? tam je par komercnych sraciek. Ak hladate uz hlbsie nejake vychytavky, tak mate sakra problem. Preco? Preco asi! Diki soza!
    Nieco sa vzpiera par malych obchodikov ako je dr. horak a pod, ale oni tiez nedokazu obsiahnut cele spektrum.
    Ved skuste dat do google.sk frazy ako “mp3 kupit”, “mp3 obchod”, “mp3 tahaj” a pod.. :)
    Takze na slovensku piratstvo bude stale takmer 99%, pokial nepride k zmene legislativy a zruseniu sozy!

    0
    0
  10. 1) Legalizovat moze iba zakonodarny zbor definovany ustavou daneho statu

    2) V spomenutej sluzbe nieje ani naznak cohokolvek piratskeho.

    3) macblog aj nadalej zacina tvorit clanky, ktore sa tvaria ako investigativna novinarcina, pritom ide o uplne ubohy a bezcenny bulvar…snazit sa nasilu vyrobit clanok s obhasom nulovym len preto aby tu nieco bolo je trapas

    0
    0
  11. Podľa mňa to znamená zlegalizovanie hudby. Pretože:
    1- polícia nemá prístup k výpisom toho čo som ja zaplatil/nezaplatil na iTunes
    2- aj keby mali a chcú po mne aby som im ukázal z čoho som tie pesničky zRipoval,tak to po mne chcieť nemôžu. Ja sa môžem vyhovoriť, že sa mi stratili, rozpožičal som ich kamarátom a už sa mi nevrátili, prípadne som ich ritualne zničil na oslavu môjho úplného prechodu na Cloud. hocičo im poviem a nemôžu mi nič. Ja za to nemôžem, že sa mi medzičasom zničilo CDčko, alebo mi ho ešte nevrátil “už neviem ktorý kamarát”. A predsa ked on prídem, a mám hudbu na cloude, tak nie som povinný utekať si kúpiť druhé cdčko len preto lebo tú hudbu používam cez itunes.

    To, že je to spôsob ako môžu nahrávacie spoločnosti dostať aspon niečo z pirátskej hudby mi príde ako reálna. Predsalen “trh” s nelegálnou hudbou je priam obrovský a keby si to takto legalizovala aspoň desatina z tých čo majú iTunes učty a fičia a nelegálnej hudbe, tak by z toho mali docela pekné peniaze. Ked sa nad tým človek zamyslí tak si všimne, že v podstate Apple ponúka “užívateľom nelegálnej hudby” spôsob, ako si užívať komfortu legálnej hudby (iTunes je predsalen omnoho pohodlnejší na sťahovanie, má všetky tagy, artwork, zálohovanie hudby, …) ako sťahovať to niekde nelegálne.

    Otázne zostáva, ako to bude fungovať ked si to niekto zaplatí na mesiac, nahrá si tam hudbu a potom si to už daľší mesiac nezaplatí. Či bude mať stále takto prístup k hudbe alebo nie. Prirodzenejšie vyzerá tá možnosť že nie, lebo to by si to väčšina ľudí zaplatila iba na jedne mesiac, všetko by tam nahádzali a hotovo. Potom zase za polroka ked sa naťahá nová hudba, by si to zase zaplatili, “aktualizovali” svoju zbierku a zase nič. Takže ak si to budú musieť platiť stále aby ju mohli počúvať, tak sa to tým nahrávacím spoločnostiam vážne oplatí.

    0
    0
  12. Ja myslim, ze prave naopak (ako sa pise v clanku) na tom mozu spolocnosti zarobit.
    Zoberte to z tohto uhla pohladu:
    Som vlastnik vydavatelskej spolocnosti. Viem, ze 70% ludi ma moje cd nelegalne. Peniaze, ktore nezaplatili za tieto cd su v nenavratne stratene. Tu prichadza Steve s planom ako dostat od niektorych, z tychto 70% ludi, peniaze. Samozrejme, ze mi je jedno ako a budem rad, ze od tychto hajzlikov dostanem aspon volaco…

    Takto nejak to asi bolo.

    0
    0
  13. Co sa s tou hudbou v 256kbps kvalite stane, ak prestanem platit poplatky? Pridem o nu? To potom nie je “zlegalizovanie”, ale “docasne zlegalizovanie”, nie?

    0
    0
  14. Kto sa tesi na legalizaciu svojej piratskej kniznice, tesi sa marne. iTunes match bude hudbu NEzakupenu cez iTunes len streamovat. Po skonceni predplatneho budete tam, kde na zaciatku.

    0
    0
  15. 1. pokial ste aspon trochu narocnejsi posluchac tak na itunes nenajdete vacsinu zo svojej kniznice

    2. 256kbps ??? fail

    0
    0
  16. nokia vyhrala sudny spor s apple ohladne uzivania jej patentov a dostane jednorazovu platbu od apple + % z predaja iPhone ;)

    o sudnom spore ste tu informovali a o vysledku nie?

    0
    0
  17. dfx:
    to je hlupost podla mna, co ak povies ze si dane original cdcka proste vyhodil. nikto ti nedokaze ci sa tak stalo ci nie

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.