iPad 2 v rukách prvých médií — prvé recenzie, postrehy a skúsenosti z používania

Nový iPad 2 sa dostane do rúk zákazníkov až zajtra, keď sa má večer začať oficiálny predaj (v preklade do nášho časového pásma vlastne až pozajtra). Niekoľké veľké zahraničné médiá však mali privilégium testovať najnovší tablet už dlhšie a dnes nadránom nášho času padlo informačné embargo, čiže sa na internete začali objavovať prvé recenzie. My vám prinášame ich zhrnutie a najvýraznejšie postrehy.

iPad 2 recenzie## Engadget (Joshua Topolsky)

Joshua Topolsky konštatuje, že iPad 2 s novým tenším zaobleným dizajnom sa drží v rukách skutočne výborne. Výpočtový a grafický výkon tabletu je skvelý a aplikácie — hlavne tie náročné — bežia teraz s vyšším počtom snímkov za sekundu. iPad 2 sa nezadrhával dokonca ani pri náročných programoch ako GarageBand. V testovaní pomocou rebríčka Geekbench dosiahol prvý iPad 442 bodov a jeho nástupca 721 bodov, teda zrýchlenie je približne o 63 %.

V testoch mal nový iPad najvyššiu výdrž batérie spomedzi všetkých tabletov — desať a pol hodiny. Pre porovnanie: prvý iPad dosiahol deväť a pol, Motola Xoom osem a pol a Samsung Galaxy Tab šesť. Fotoaparáty iPadu sú len minimum a pre recenzenta boli sklamaním. Na druhej strane však recenzent tvrdí, že GarageBand je skutočné prelomový softvér pre tablety, nie však ešte celkom dokončený a veľmi nestabilný.

iPad je podľa serveru Engadget najlepší tablet na trhu a dal mu hodnotenie 9/10. Ale tí, čo majú prvú generáciu iPadu, upgradovať rozhodne nemusia — jedine, že skutočne chcú na svojom tablete dva fotoaparáty

New York Times (David Pogue)

David Pogue z prestížneho denníka New York Times hovorí, že aj keď na papieri sa možno iPad 2 nezdá až taký dobrý, vylepšenia v hrúbke, váhe a rýchlosti ho menia na iné zariadenie. Keďže tablet pri práci s nim držíte takmer neustále, je to jeden z najdôležitejších aspektov.

iPad podľa neho víťazí vo všetkých dôležitých kategóriách: tenkosť, váha, integrácia, krása a aplikácie. Na záver vyslovuje počudovanie, že aj keď je iPad 2 taký dobrý, je oproti konkurenčným tabletom s Androidom lacnejší.

The Wall Street Journal (Walt Mossberg)

Aj Walt Mossberg sa pridáva k zisteniam serveru Engadget, že iPad 2 robí len slabšie fotky. Video je však podľa neho veľmi slušnej kvality. V rozpore s informáciami z predchádzajúcej recenzie, výdrž batérie je podľa WSJ zhruba o hodinu a dvadsať minút horšia ako mal prvý iPad. Stále je však podľa recenzenta veľmi dobrá — až o dve a pol hodiny lepšia ako ponúka Motorola Xoom.

K novému dizajnu však prináša aj kritiku. Káble sa teraz zapájajú ťažše, keďže porty sú na zaoblenej hrane. Recenzia sa uzatvára konštatovaním, že aj keď pre Apple nebude ľahké udržať si súčasnú takmer monopolnú pozíciu na trhu tabletov, nový iPad 2 môže byť kľudne označený za najlepší tablet.

Macworld (Jason Snell)

Jason Snell je ďalší z recenzentov, ktorí boli potešení, ako dobre sa nový tablet drží. Hovorí, že kým pre prvý iPad bolo puzdro takmer nevyhnutné, nový iPad sa dá oveľa ľahšie prenášať a držať aj v jednej ruke. Nie je to však stále úplne ideálne — hlavne keď ho porovná s čítačkou Amazon Kindle, ktorá nemá ani polovičnú váhu.

iPad 2 má podľa zistení magazínu Macworld 512 MB RAM, teda 200 % z predošlého a 200 MHz zbernicu, čo je tiež dvojnásobné zlepšenie. Keď pripočítame dvojjadrový procesor, vo výsledku je s veľkým prehľadom najrýchlejšie iOS zariadenie a je to skutočne cítiť. Aj keď tablet obsahuje množstvo zlepšení, je to podľa neho stále len evolučný upgrade, nie revolučný, a majiteľom pôvodného iPadu kúpu novej verzie neodporúča.

Daring Fireball (John Gruber)

John Gruber rovnako ako Macworld referuje, že sa mu podarilo zistiť veľkosť RAM, ktorá má 512 MB. Testoval tiež grafický výkon, ktorý v jednej zo skúšok zvládol až sedemnásobnú záťaž. V recenzii spomína aj obal Smart Cover o ktorom konštatuje, že iPad 2 s obalom je stále tenší ako prvý iPad bez.

Recenziu uzatvára John Gruber s tým, že nový iPad je veľmi slušný upgrade a označuje ho za technológiu z blízkej budúcnosti.

The Daily (Peter Ha)

Peter Ha z prvých čisto iPadových novín bol prekvapený, že napriek tenšiemu telu a vyššiemu výkonu si iPad stále drží vysokú výdrž batérie. Kvalitou vyhotoveného videa prirovnáva iPad 2 k Flip Mino HD, teda video nie je dokonalé, no stále veľmi dobré. Na otázku, či má momentálny používateľ upgradovať odpovedá, že podľa toho, ako tablet využíva.

Laptop (Mark Spoonauer)

Časopis Laptop nameral novému iPadu až jedenásťhodinovú výdrž batérie. Zameral sa aj na grafický výkon tabletu. V praktickom teste postrehol recenzent pri náročnej hre Infinity Blade citeľne menej sekania a spomalenia. V teoretickom meraní až päťnásobne vyšší výkon.

Ako negatíva vidí slabší fotoaparát, žiadnu 4G konektivitu a tiež to, že z iPadu nemôžete zdieľat pripojenie na internet tak ako sa to dá na iPhone. iPad 2 obdržal hodnotenie štyroch hviezdičiek z piatich.

PC mag (Tim Gideon)

Tim Gideon si všimol, okrem iného, ako sa podpísali hardvérové a softvérové vylepšenia na surfovaní v Safari. Browsovanie je rýchlejšie aj keď človek nemá Wi-Fi, no len slabé mobilné pripojenie. iPad dostal hodnotenie 4,5 hviezdičky z 5.

USA Today (Edward Baig)

Edward Baig pripomína, že vylepšený hardvér nie je jedinou skvelou vlastnosťou. Hovorí, že iOS má 300-tisíc aplikácií a z toho 65-tisíc špeciálne pre iPad, s čím sa konkurencia nemôže rovnať. Spomína však tiež aj absenciu Flashu a to, že nie každé webové video pôjde na iPade tým pádom prehrať.

Foto: PC mag

komentárov
  1. Media takticky mlcia o kvalite a rozliseni fotoaparatov. Nepatri sa poskytnut nedostatky, nabuduce by sa mohlo stat, ze by ich Apple vynechal zo zoznamu premiovych medii, kt. dostali iPad2 v predstihu. Asi to s tymi kamerami bude bieda.

    0
    0
  2. mna skor odradzuje ako absencia flashu to , ze nevie nativne prehrat divx/xvid/mkv videa :-/ smola , snad sa raz dockam

    0
    0
  3. S tými foťákmi to až tak tragický nevidím – neviem si totiž to predstaviť behať po ulici s iPadom a fotiť si všetko dookola… Na FaceTime to určite bude stačiť, takže nič vážne:-)

    0
    0
  4. dns: aplikacii na prehravanie DivX a Xvid je na App Store kvantum, napr. AV Player (ten sa mi ukazuje ako najstabilnejsi).

    Najlepsie je aj tak mat videa na serveri/druhom pocitaci a prehravat ich cez Air Video.

    0
    0
  5. treba sa asi naozaj zmierit s tym ze ide o evolucny model, presne podla not apple marketingu….osobne tuto verziu preskocim a pockam si na retinu display, aj ked sa bojim ze sa asi nedockam. toz na retinu treba sialeny vykon a vysoky vykon potiazmo na extremne vysoke napajanie a kedze realita sucastnych akumulatorov je aka je a rozhodne apple nepojde nizsie ako 3-4 hodiny kvoli nad-HD rozlisenie, nacakame sa si poriadne dlho….

    0
    0
  6. Po tom, čo som sa o iPade dozvedel riešim len dilemu biely alebo čierny :) Jednoznačne si ho kúpim bude mi vadiť jedine Flash player. To že neprehráva divx/xvid atd. sa dá zvládnuť, keďže existuje veľa celkom schopných video konvertorov.

    0
    0
  7. @dns – divx/xvid su stare a skoro mrtve kodeky, mkv prilis narocne a vyvinute pre ine ucely ako iPad a ripy z webu. Treba si uvedomit, ze Apple nema dovod podporovat kodeky pre piratske sirenie videa, ked sa ich snazi distribuovat digitalnou cestou. Do iPadu si mozes natiahnut akurat tak vlastne videa z dovolenky (a tie ti hravo skonveruje iTunes), alebo vlastne filmy, co si nakrutil. Ak si tam ale ripnes hoc aj originalne a tvoje vlastne DVD, porusujes zakon. Dakze cakaj dalej – nedockas sa.

    0
    0
  8. este raz pre vsetkych: programov na DivX/Xvid prehravanie je kvantum, idealny je ale Air Video, kedze videa len streamuje z pocitaca do iPadu, takze netreba nic nahravat dnu.

    0
    0
  9. Jedna docela podstatná věc o které se v článcích nemluví je značné zahřívání iPadu. Jsem zvědavý do jaké míry se tahle věc bude řešit..

    0
    0
  10. wifi ma….nakolho už mame i pad 2 doma,použivame ho cez wifi pripojenie…len neviem ako budeme riešiť prenašanie fotiek do i padu z fotaku..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.