iOS 5 bude možno obsahovať jednotné prihlasovanie aj pre Facebook, Flickr a ďalšie

Pridanie nového kontaktu Po predošlých dohadoch bola na WWDC predstavená okrem iných integrácia Twitter účtu priamo do iOS 5. Nejde pritom len o to, že používateľ môže posielať fotky či linky zo Safari priamo na Twitter bez toho, aby musel otvárať ďalšiu aplikáciu. Taktiež to umožňuje synchronizovať kontakty v Address Booku s tými na Twittri a tak, keď niekto z kontaktov zmení svoju profilovú fotku či osobné údaje, automaticky sa aktualizujú v iOS zariadení. A čo je ešte dôležitejšie, integrácia Twitter účtu na úrovni systému zabezpečí, že všetky aplikácie využívajúce Twitter budú priamo po inštalácií prihlásené na váš účet bez osobitného zadávania prihlasovacích údajov do každej z nich. To vie byť veľmi otravné najmä v prípade aplikácií, ktoré Twitter využívajú len okrajovo, ako napr. RSS čítačky na zdieľanie obsahu, rôzne hry na zdieľanie skóre a podobne. Takéto aplikácie však zvyčajne nevyužívajú len jednu službu, ale umožňujú odosielať obsah do rôznych sociálnych sietí. Tak napríklad taký Reeder umožňuje odosielať články na Delicious, Instapaper, ReaditLater, Twitter, Facebook a ešte niekoľko ďalších. Najmä posledné dve menované sa pritom objavujú prakticky v každej podobnej aplikácii. Liz Gannes z All Things D sa domnieva, že finálna verzia iOS 5 by popri Twitter účte mohla ponúkať centrálne prihlasovanie aj na Facebook, Flickr, LinkedIn a Myspace, prípadne niektoré ďalšie. Argumentuje pritom dvomi nálezmi vo vývojovej verzii iOS 5.

iOS 5 rozširuje množstvo údajov, ktoré je možné zadať ku každému kontaktu. Pridáva odkaz na Twitter, Facebook, Flickr, LinkedIn a Myspace. Po kliknutí na danú službu vás systém presmeruje na profilovú stránku daného kontaktu. Popri preddefinovaných službách je možné pridať voliteľné URL na profil na akejkoľvek inej službe na internete. To samozrejme samo o sebe nič neznamená, no vzhľadom na obrovskú popularitu a úzku previazanosť konkurenčných systémov s týmito službami by to mohlo dávať zmysel.

Druhým dôvodom je framework (Accounts.fra­mework), ktorý Apple využíva na prihlasovanie do Twittru. Ten je sám o sebe univerzálny, nie je nijako viazaný na Twitter a Apple nič nebráni pridať doňho ďalšie služby. Stačí, keď vývojári zapracujú do svojich aplikácií prístup do tohto súboru a môžu sa prihlásiť na ktorúkoľvek službu, ktorá v ňom bude zahrnutá.

Jednotné prihlasovanie by dávalo zmysel, nakoľko množstvo aplikácií v AppStore previazaných so sociálnymi sieťami je enormné. Neustále prihlasovanie sa v každej novej aplikácií je otrava obzvlášť pre tých, ktorí často sťahujú nové aplikácie a tiež pre tých, ktorí využívajú automaticky generované heslá a musia tak pred prihlásením spustiť password manager a heslo kopírovať.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.