Growl je už platený — vy si ho však môžete nainštalovať aj zadarmo

Growl je známy notifikačný softvér pre Mac OS X. Integruje sa s viacerými aplikáciami, napríklad chatovacími programami či FTP klientmi, a ponúka jednotný systém zobrazenia upozornení. Softvér bol roky prístupný zadarmo, ba dokonca pod open-source licenciou.

V októbri sa vedúci vývojári rozhodli, že program prestanú ponúkať zadarmo. Novú verziu 1.3 tak umiestnili na Mac App Store za cenu 1,59 eura. Keďže bol však Growl vydávaný pod BSD licenciou, umožňuje to druhým vývojárom zobrať zdrojový kód a pracovať s ním.

To urobil aj náš čitateľ pán Lukáč. Po tom, ako Growl prešiel na platený model, skompiloval jeho voľne prístupný zdrojový kód a uvoľnil ho na svojej stránke, odkiaľ si ho môžete bezplatne a legálne siahnuť. Jedná sa o aktuálnu verziu 1.3.1, ktorá je určená pre najnovší operačný systém Mac OS X Lion.

Okrem kompilácie projektu naviac vytvoril a pridal aj slovenský preklad, ktorý dovtedy softvér neobsahoval. „Preložené súbory som poslal aj do Growl tímu a tak dúfam, že dôjde aj oficiálnemu zaradeniu jazyka do aplikácie,“ napísal nám čitateľ.

Staršie verzie aplikácie Growl do (1.2.2) sú dostupné zadarmo aj na oficiálnej stránke projektu. Tie sú ale určené len pre systémy Snow Leopard, Leopard a staršie.

S príchodom Mac App Storu podobná situácia nastala aj s ďalšou známou open-source aplikáciou, FTP programom Cyberduck. Ten bol donedávna dostupný len na báze nepovinného príspevku, od februára ho jeho vývojár predáva v Mac App Store za 19 eur. Narozdiel od Growlu však používateľ má stále možnosť stiahnuť si program z oficiálnych stránok aj zadarmo.

Za tip ďakujeme čiateľovi Lukáčovi

komentárov
  1. Kto mate aspon trocha rozumu tak autora (teraz uz tym autorov) podporte, pre mnohych ide o jednu z vseobecne najuzitocnejsich aplikacii pre Mac, ktora si zasluzi viac ako smiesne 2€ co za nu pytaju. Slovencina urcite oficialne pribudne, no nove jazyky sa planuju zrejme az pre verziu 1.4
    Samozrejme nemam nic proti takto skompilovanej verzii, najme aj si dal autor tu namahu a pridal tam aj kus svojej prace (preklad) – ak ma autor zaujem a este tam nie je – google skupina pre preklad growl – ”
    Growl Private Localizations List “

    0
    0
  2. Je to nepochybne záslužný čin, no je potrebné spomenúť ďalšie dva fakty:

    1. Skeptici (teda ľudia s obavami, že verzia pána Lukáča môže obsahovať spyware; bez urážky, pane) rôznej úrovne si to môžu jednoducho skompilovať sami podľa nasledovných inštrukcií: http://growl.info/documentation/developer/growl-source-install.php

    2. Autori poskytujú podporu cez IRC.

    3. Takto skompilovaná verzia nepodporuje automatické aktualizácie.

    0
    0
  3. To vy to naozaj vsetci pouzivate ? Slak ma isiel trafit ked som to mal nainstalovane, Furt nieco otravovalo, vyskakovalo, zavadzalo …
    Ale proti gustu ziadny onyyy

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.