Google: všetci sa proti nám spikli!

Google a jeho predstavitelia si myslia, že konkurenčné spoločnosti ako Apple alebo Microsoft sa proti nim spikli a snažia sa ich spoločnými silami oslabiť. Prostriedkom na to majú byť nezmyselné súdne spory o patenty. Apple, Microsoft a pár ďalších sa údajne spojilo kvôli získaniu starých patentov Novellu a Nortelu, aby sa uistili, že ich nezíska Google. Nezmyselné patenty, ktoré v skutočnosti ani náhodou nemajú takú vysokú hodnotu, sa potom predávajú za astronomické sumy. Príkladom je portfólio patentov od Nortelu, ktoré získal Apple a Microsoft za 4,5 miliardy USD. Najvyššia ponuka Googlu bola 4 miliardy USD a tento obchod už prešetruje aj protimonopolný ú­rad.

Čo tým konkurencia sleduje je podľa Googlu zrejmé. Chcú, aby boli za každé Android zariadenie poplatky 15 USD, čím by sa stalo používanie tohto systému pre výrobcov telefónov ako napríklad HTC nákladnejším. Ak by bolo použitie Androidu drahšie ako napríklad Windows Mobile, veľa výrobcov by v dnešnom konkurenčnom prostredí dvakrát zvážilo, ktorý mobilný operačný systém použije. Google v súčasnosti poskytuje Android zadarmo.

Aj v tejto situácii zrejme platí, že nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ. Na to, či ide o zdravý a prirodzený konkurenčný boj a Google chce byť jedničkou zadarmo, alebo praktiky konkurencie ohrozujú zdravé fungovanie trhu, si musíte urobiť názor vy. Určite sa oňho nezabudnite podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Ste si isty, ze “Google poskytuje Android zadarmo”? To ze je to open source este nemusi nutne znamenat, ze na komercne ucely je zadarmo.

    0
    0
  2. Ja osobne nevidim v tychto subojoch megakorporacii vyznam a zmysel. Nech si kazdy slobodne vyberie aky system chce pouzivat. Zo vsetkych firiem, ktore tu bojuju vobec nerozumiem Applu, ktoreho system je bezkonkurencny a podla mna sa nema coho bat. Hlavna vyhoda Androidu je hlavne ta, ze sa ponuka zadarmo a je otvoreny a mozno to vsetkych irituje. Je to akoby sa Apple a Microshit spikli voci Linuxu. Zdravy rozum tu chyba urcite.

    0
    0
  3. RedyMex, android nieje otvoreny ani nahodou. K honeycombu neposkytli zdrojaky. Viz ich licencie, ktore ich nenudia ziadne zdrojaky poskytnut.

    0
    0
  4. Prečo bol potom Google ochotný zaplatiť 4 miliardy za tie isté patenty – aby sa o ne zadarmo podelil s ostatnými?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.