Google Android už v USA predbehol iOS

Mobilný operačný systém od Apple, iOS, ktorý nájdeme na iPhone, iPode touch a iPade, sa ešte minulý rok tešil dominancii na trhu v USA. Netrvalo však dlho a najväčší rival, Google Android, ho už stihol predbehnúť. Podľa najnovších údajov má na americkom trhu mobilných operačných systémov v súčasnosti Google Android až 37 %. Podiel Applu spadol na 27 %, na treťom mieste sa drží RIM BlackBerry OS, avšak jeho podiel klesá. Okrem Androidu stúpa aj Windows Phone 7, ktorý má 10 %.

Podiel iOS na trhu v USA Pri pohľade na podiel mobilných operačných systémov medzi zariadeniami kúpenými v ostatných šiestich mesiacoch je situácia ešte viac v prospech Androidu. Ten má totiž celých 50 %, iOS 25 % a BlackBerry OS 15 %. Windows Phone 7 sa drží na 7 %. Na treťom grafe máte možnosť vidieť plány zákazníkov pre nákup smartfónu a výber platformy v nasledujúcom roku. Aj tu sa Androidu podarilo prekonať iOS (31 % vs 30 %), minulý rok ešte jasne viedlo iOS (26 % vs 33 %). BlackBerry si oproti minulosti mierne pohoršilo a Windows Phone 7 polepšil.

Podiel iOS na trhu v USA

Podiel platforiem medzi smartfónmi kúpenými v ostatných 6 mesiacoch

Podiel iOS na trhu v USA

Plány na nákup smartfónu v nasledujúcom roku

Pri podobných prieskumoch však treba brať do úvahy fakt, že mobilný operačný systém Google Android je na neporovnateľne väčšom množstve zariadení ako iOS, ktoré je prakticky len na troch rôznych zariadeniach. Predbehnutie iOS Androidom preto bolo len otázkou času, mnohí to isté očakávajú aj od Windows Phone 7.

komentárov
  1. myslim, ze je to len a len o cene. Keby apple vydalo aj nejaky iphone lite, ktory by bol lacnejsi, tak by bola trosku ina situacia.

    0
    0
  2. kiezby podiel apple a aj predaj iOS zariadeni prudku klesol, min na uroven mobile windows 7 … a boli by cenovo dostupnejsie tieto ich vyrobky .. ze by ludia mali konecne normalne telefony

    0
    0
  3. No nie, je to presne o tom ze android je na 150ich telefonoch od low-endow az po high-endy, iphone myslim mie je vyrazne drahsi ako porovnatelne smartfony

    0
    0
  4. Súhlasím s kolegami vyššie :) A ešte by som dodal, koľko zariadení s iOS je na trhu oproti tými s Androidom? Keby sa nepchal And. všade, tak by to bolo aj lepšie

    0
    0
  5. ja súhlasím s mrc, ale nie kvôli cenám (ktoré sú v mnohých prípadoch adekvátne) ale kvôli tomu, že sa mi nepáči predstava Apple ako dominantnej spoločnosti na trhu. Malo svoje čaro, keď ste si pred dvanástimi rokmi kúpili Macintosh Performu a na Slovensku ich bolo možno 10. A nútilo to Apple robiť nie lacnejšie, ale skôr prelomovejšie a kvelitnejšie produkty, ako iPod, iMac, MacBook atď.

    0
    0
  6. Ale iPhone ma dnes kazdy sedlak a kazda sedlacka. Je to telefon ako kazdy druhy, nic take, co si dokazu kupit len specialni vybrani ludia. Kto ho chce, kupi si ho.
    Kazde vysoke kare, vyholene hlavy s IQ 22 ho ma.

    0
    0
  7. Ak si kupujes iphona nekupujes si len hardwer ale aj urcite dusevne vlastnictvo nakolko sa apple snazi mat svoje produkty urcitym sposobom jedinecne , co ma za nasledok ze si ho niekto kupi aj kvoli imigu…Iphone ako taky je prepracovany viac do detajlou ako sotatne MT na trhu.
    napriek tomuto vsetkemu ma nepresvedcil aby som ho vlastnil mam HTC Desire HD s Androidom a som spokojny aj ked je tam obrovsky priestor na zlepsenie , co sa tyka hardweru a aj softweru…

    0
    0
  8. Este dodam ze aj ked si ho moze ktokolvek kupit (aj osoby s IQ mensim ako 100 :) nedokazu ho plne vyuzit a velakrat ani netusia co vsetko dokaze.
    Dufam ze raz sa budu s telefonom predavat aj licencie aby uzivatel mohol volat. Som zvedavy kolko ludi by prestalo volat…

    0
    0
  9. ved to že android je na každej šunke ale aj riadnom stroji čo vyrobí aj 10 roznych firiem,len spýtajte sa tých čo nemajú top triedu aké je “úžasné” , no hrôza a updaty FW ako kto chce z výrobcov,najnovšie Samsung podporuje uživatelov – chlapcov od cyanogenmod,ktorý varia ROMky sami.díki za taku firmu,ktorá to hodí na užívatela,starajte sa

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.