Ekonomická univerzita v Bratislave kúpila MacBooky Pro po deväťtisíc eur, iMacy po päťtisíc

Za počítače Apple sú ľudia schopní zaplatiť tisíce, obzvlášť keď to nejde z ich vlastného. Ekonomická univerzita v Bratislave uzavrela nedávno zmluvu o dodávke elektroniky v hodnote 1,86 milióna eur. Nachádzajú sa na nej aj počítače značky Apple — MacBooky po deväťtisíc eur a iMacy po päťtisíc.

Zmluva (zverejnená aj na webe) bola uzavretá v septembri. Na kauzu upozornila predvčerom agentúra SITA.

Škola si zaobstarala sedem MacBookov Pro 15″ (i7 2,66 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD) a dva iMacy 27″ (i7 2,93 GHz, 4 GB RAM, 1 TB HDD). Za jeden MacBook zaplatilia podľa zmluvy 9144 eur s dph (doplnenie: v cene za laptopy boli zahrnuté aj externé displeje Apple LED Cinema Display 24″ v hodnote 899 eur). Stolové počítače iMac ju vyšli po 5472 eur. Keďže ponuka bola odovzdaná už v máji, v oboch prípadoch sa jedná o dnes už neaktuálne a naviac aj špeciálne konfigurácie. MacBooky Pro sú predošlej generácie (early 2011), iMacy minuloročnej (mid 2010).

MacBook Pro by mal v rovnakej konfigurácii normálne stáť 1404 eur (6,5-krát menej), iMac 2155 eur (2,5-krát menej). Pre agentúru SITA to povedal Róbert Komžík, obchodný manažér Hej.sk. Porovnateľné alternatívy k zakúpeným počítačom, ktoré sú v ponuke dnes, stoja 2199 eur v prípade MacBooku1899 eur v prípade iMacu. Univerzita by si ale mohla uplatniť aj zľavu pre študentov a vzdelávacie inštitúcie, čím by cena išla ešte nižšie.

Škola nakúpila aj počítače iných značiek, na tých už ale bola marža menšia. Zarážajúce však je, že univerzita nakupovala len hardvér najvyššej úrovne. Objednávku napríklad tvorilo štyridsaťosem počítačov Dell, ktoré boli vybavené šesťjadrovými Intel Xeon procesormi, grafickými kartami Nvidia Quadro, 8 GB RAM a 1 TB diskami. Nešetrili ani na myšiach a klávesniciach. Škola si vybrala sadu Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution, ktorá je momentálne jedna z najšpičkovejších a najdrahších.

Vraj hospodárna kúpa

Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) patrí medzi verejné vysoké školy financované štátom, nie je súkromná. Hojný nákup špičkovej techniky je teda veľmi zarážajúci, obzvlášť v situácii, keď učitelia štrajkujú pre lepšie platy a rezort školstva sa potýka s finančným nedostatkom.

Univerzita ale tvrdí, že neurobila chybu. „Našim cieľom je efektívne hospodárenie, nemáme preto záujem uzatvárať predražené zmluvy,“ povedala pre SITA kvestorka Ekonomickej univerzity Mária Dziurová. Súťaž prebehla cez elektronickú aukciu a dodanie vyhrala spoločnosť Gratex International, a.s. Tá sa obhajuje, že vysoká cena je kvôli nadštandardnému servisu, ktorý firma ponúka. Vo vyjadrení pre SITA ale zavádza, keďže odstránenie vady do štyroch hodín a záručná doba päť rokov sa netýka MacBookov ani iMacov.

Pod zmluvu sa podpísal za Gratex Jozef Kožár a Štefan Dobák. Za Ekonomickú univerzitu v Bratislave rektor Dr.h.c. prof. Ing. Rudolf Sivák, PhD.

Doplnenie (13:00)

Kontaktovala nás spoločnosť Mediamedia, ktorá nás požiadala o opravu článku. Pri kúpe MacBookov je totiž v cene zahrnutý aj monitor (24″ Apple LED Cinema Display v hodnote 899 eur s dph) a „balík služieb“. „Takto postavený článok na Vašom webe vnímame ako vyslovene tendenčný a nepravdivý,“ myslí si Slavomír Šikuda, konateľ Mediamedia. Uvádzame teda kompletné znenie tlačovej správy SITA, v ktorej Gratex, a. s. obhajuje zmluvu:

IT: Ekonomická univerzita obhajuje zmluvu na nákup elektroniky Vedenie Ekonomickej univerzity obhajuje zmluvu v hodnote 1,8 mil. eur, ktorú univerzita uzavrela so spoločnosťou Gratex International. Podľa vyhlásenia univerzity, „cena za MacBook Pro neznamená, že Ekonomická univerzita ju zaplatila za jeden notebook. V nej je totiž započítaný aj samostatný monitor, služby a nadštandardný servis.“

BRATISLAVA 7. decembra (SITA) – Vedenie Ekonomickej univerzity obhajuje zmluvu v hodnote 1,8 mil. eur, ktorú univerzita uzavrela so spoločnosťou Gratex International. „Ekonomická univerzita obstarávala nákup elektroniky, softvéru a servisu pre potreby Národohospodárskej fakulty v elektronickej aukcii. Všetky lehoty ako aj povinnosti kladené podľa zákona boli v tomto prípade dodržané. Medializovaná cena za MacBook Pro neznamená, že Ekonomická univerzita ju zaplatila za jeden notebook. V nej je totiž započítaný aj ďalší hardvér, napríklad samostatný monitor, služby a nadštandardný servis,“ uviedla univerzita vo svojom vyhlásení.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Gratex International cenová kalkulácia pozostávala z dvoch častí, a to z ceny za hardvér, v prípade iMac 2 160 eur s DPH a v prípade MacBook 3 960 eur s DPH, ako aj ceny balíka služieb požadovaných obstarávateľom. Ako sa ďalej vyjadrilo vedenie univerzity, „nákup počítačov značky Apple tvoril iba 4,03 % z hodnoty celej zákazky.“ Cenu za predmetný hardware je navyše podľa univerzity potrebné vnímať v kontexte celej zákazky. Tá hľadala najlacnejšie komplexné riešenie pre Národnohospodársku fakultu, nie jednotlivé komponenty. „Dôležitá bola výsledná cena celej zákazky obsahujúcej 38 rôznych položiek, a tá bola v prípade ponuky spoločnosti Gratex International najnižšia,“ uvádza univerzita.

Ako v utorok informovala agentúra SITA, Ekonomická univerzita v Bratislave uzavrela zmluvu o dodávke elektroniky pre Národohospodársku fakultu v celkovej hodnote vyše 1,8 mil. eur. Predmetom zmluvy je dodávka, inštalácia a montáž výpočtovej techniky, serverov a software. Víťazom verejného obstarávania, ktoré univerzita vyhlásila v marci tohto roka, je firma Gratex International. Podľa zmluvy jeden MacBook vyšiel univerzitu na viac ako 9 tis. eur, iMac na viac ako 5 tis. eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

Spoločnosť Gratex International pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991. Ťažisko jej činnosti spočíva vo vývoji softvérových aplikácií na mieru a systémovej integrácii, pričom jej klientmi sú najmä firmy z finančného a telekomunikačného sektoru, ale aj z médií, verejnej správy a z ďalších oblastí.

Foto: EUBA/Apple

komentárov
  1. hlavne ze ma pred menom a za menom titulov kopec, ale v podstate pravy slovak sa nezaprie … zlodej, odtat ruky nech ma spomienku chlapec sikovny

    0
    0
  2. No nekup to.To je rovnake ako ked Autoopravovne ministerstva vnutra robia servisnu prehliadku na vozidlo KIA Ceed za 850 € a v znackovom servise ta ista prehliadka stoji 155 €…

    0
    0
  3. Dobry den, pokial si autor nevsimol, na SITA vcera vysla uz aj opravena sprava, ktora celu vec stavia do ineho svetla:

    IT: Ekonomická univerzita obhajuje zmluvu na nákup elektroniky

    Vedenie Ekonomickej univerzity obhajuje zmluvu v hodnote 1,8 mil. eur, ktorú univerzita uzavrela so spoločnosťou Gratex International. Podľa vyhlásenia univerzity, “cena za MacBook Pro neznamená, že Ekonomická univerzita ju zaplatila za jeden notebook. V nej je totiž započítaný aj samostatný monitor, služby a nadštandardný servis.”

    BRATISLAVA 7. decembra (SITA) – Vedenie Ekonomickej univerzity obhajuje zmluvu v hodnote 1,8 mil. eur, ktorú univerzita uzavrela so spoločnosťou Gratex International. “Ekonomická univerzita obstarávala nákup elektroniky, softvéru a servisu pre potreby Národohospodárskej fakulty v elektronickej aukcii. Všetky lehoty ako aj povinnosti kladené podľa zákona boli v tomto prípade dodržané. Medializovaná cena za MacBook Pro neznamená, že Ekonomická univerzita ju zaplatila za jeden notebook. V nej je totiž započítaný aj ďalší hardvér, napríklad samostatný monitor, služby a nadštandardný servis,” uviedla univerzita vo svojom vyhlásení.
    Podľa vyjadrenia spoločnosti Gratex International cenová kalkulácia pozostávala z dvoch častí, a to z ceny za hardvér, v prípade iMac 2 160 eur s DPH a v prípade MacBook 3 960 eur s DPH, ako aj ceny balíka služieb požadovaných obstarávateľom. Ako sa ďalej vyjadrilo vedenie univerzity, “nákup počítačov značky Apple tvoril iba 4,03 % z hodnoty celej zákazky.” Cenu za predmetný hardware je navyše podľa univerzity potrebné vnímať v kontexte celej zákazky. Tá hľadala najlacnejšie komplexné riešenie pre Národnohospodársku fakultu, nie jednotlivé komponenty. “Dôležitá bola výsledná cena celej zákazky obsahujúcej 38 rôznych položiek, a tá bola v prípade ponuky spoločnosti Gratex International najnižšia,” uvádza univerzita.

    0
    0
  4. AK kradnete vo velkom tak je to legalne.Mne uz iba toto z toho vyplyva.Je mi na vracanie z tychto roznych tendrov a pochabych sutazi. To svedci o kvalite ekonomickej skoly. Pekne sa vyfarbili páni ekonomovia.

    0
    0
  5. Mno, docela by me zajimal ten nadstandardni servis, co obsahuje apod. Jinak cena je to pekna:). Neznam sice podminky, za jakych mohou slovenske vysoke skoly provadet podobne nakupy, ale pokud je to jako v CR, tak to na BA sikovne vypsali vyberove rizeni…

    0
    0
  6. @ Slavo:

    Gratulujem, pekna logicka snaha o obhajenie zakazky. Na to ti viem povedat len to, ze ten, kto podpisoval zmluvu si mal vsimnut kolko je tam cena za jeden Mac. Ak nie je schopny posudit, ze dana cena je absurdne vysoka (vyvolavajuca podozrenie z korupcie), potom by nemal mat pravo rozhodovat o podobnej kupe a mal by byt odvolany pre neschopnost.

    Ked nevieme dokazat korupciu (co je takmer 100% pripadov, kedy je korupcia “evidentna”), odvolavajme za neschopnost.

    To by ale najskor museli existovat paky na odvolavanie a verejna mienka by nemala akceptovat naznaky korupcie.

    A este tak myslienka mensia na zaver- na problem nefunkcneho systemu sa neda povedat, ze ryba smrdi od hlavy. Kazda zlozka systemu sa musi zmenit. Spolocenska interdependencia zabranuje eliminacii korupcie na Slovensku. (ano, tym chcem vyjadrit, ze sa mi osobne nepaci tvoje akceptovanie naznakov korupcie)

    0
    0
  7. Aj keby im k tomu pribalili monitory dva… ta cena je nehorazna, tie podmienky na support su nehorazne, ved je to skola, na co im je 4h servis? Viem ako sa taketo zakazky na skolach ( a urcite aj inde kde sa robi so statnymi peniazmi) riesia, viem ze tie zakazky vyhravaju rok co rok tie iste firmy… Urcite nahodou. Zakazky su site na mieru, oklamat sa da akykolvek system aj elektronicke aukcie a pod. A robi sa to… A je to hanba…

    0
    0
  8. ochadzam na statnu skolu, ani najlepsie sukromne skoly na slovensku nemaju tak luxusne vybavene priestory. zo slovenska by si vsetci mali brat priklad kolko penazi lejeme do statneho vzdelanie aby sme dobehli naskok zapadnej europy :D :D :D :D: :D :D

    0
    0
  9. Len par poznamok:

    1. zakazka je za 1,8 mega a apple je z toho 4%
    2. obstaravalo sa ako celok, vyhral najlacnejsi, ktory to dodal najlacnejsie ako komplet zakazku
    3. sutazilo sa v elektronickej aukci, cize finalny rozpocet videli na univerzite az ked podpisovali kontrakt – co im mali povedat, ze ste celkovo najlacnejsi, ale kedze 4% zakazky mate drahsi, tak to nepodpiseme?
    4. akykolvek mac predajca by vedel dodat urcite tie apple lacnejsie, ale pointa je, ze by nevedeli dodat ten zvysok a ak poznate eurofondy tak viete, ze to nemozu rozdelit na x zakazok – v tomto pripade asi Gratex vie dodat to dolezite z tendra lacno – servere a instalacie, ale kedze macy nerobi, tak ich asi nakupuje jednak draho uz na vstupe a predrazuje sa im servis, tipujem, ze maju na sklade rovno zalozne kompy, co je ale jedno, lebo stale je celok lacnejsi nez konkurencia
    5. ked uz sa tu davaju ceny, tak chcem vidiet ako by niekto dodal ten book (v case obstaravania – april 2011) s hires matnym displayom, ssd a 8gb ram a bto konfiguraciou za 1400 s DPH

    Cena tych macov, ked sa to postavi tak, ze nakupili kompy za 9 litov vyzera fakt hrozivo, bez ohladu na to, ze tam maju hires matny display a servis do 4 hodin. Ak by kupovali iba macy, tak dam ruku do ohna, ze by cena za komp bola porovnatelna s nasimi retailerami aj so specialnymi sluzbami.

    Mozno druha najlacnejsia ponuka mala cenu za apple normalnu, ale zas mali drahsie pc, alebo sluzby, alebo servre… cokolvek

    Vsetci s prehladom ignoruju skutocnost, ktoru nikto nespochybnuje, ze celkovo vyhrala najlacnejsia ponuka (nie za mac, ale celu zakazku). Ano podcenili to na strane dodavatela, ze si dali v ramci rozpoctu marzu na apple – mali si viac namarzovat nejaku sluzbu, ktoru nikto nepozna a v zivote by si to nikto nevsimol.

    0
    0
  10. …. a nakoniec “IT-odbornici” na EU zistia, ze polovica aplikacii potrebnych pre vyucbu nema podporu pre OS X. Financnu stranku projektu radsej nekomentujem. Mozno dobry projekt, ale nie za takuto CENU :-((((

    0
    0
  11. Uz keby som aj prehliadol to niekolkonasobne predrazenie tak stale nechapem na co potrebovali prave najvyssie (pardon najdrahsie…) konfiguracie (256 GB SSD wtf?). Na vzdelavacie ucely su predsa urcene biele macbooky a 20″ iMacy, ktorych mohli nakupit za tu cenu aj pre 10 vyskokych skol. Nech si to obhajuju ako chcu je to obycajna zlodejina.

    0
    0
  12. roztrhat ma ide .. inak .. “MacBook Pro by mal v rovnakej konfigurácii normálne stáť 1404 eur” , to jako takyto ? (i7 2,66 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD) .. ak hej tak kde?:)

    0
    0
  13. @ Ivan Palenik

    Lenže pri takýchto zákazkach sa nesleduje cena za kus, ale celková cena celého kontraktu. Takže podľa mňa to bolo asi tak: škola povedala “chceme takýto a takýto hardvér, takýto a hentaký softvér a takéto a onaké služby – koľko nám ponúknete?” Vy a aj dosť veľa ľudí robí, podľa mňa, chybu v tom, že celú cenu vydelí počtom počítačov a myslí si, že toľko stál kus. Ale to je podľa mňa blbosť.

    0
    0
  14. zaujimalo by ma kde zobrali k tym macbookom 24″ Cinema displaye momentalne ked na trhu su len 27″

    a aj ked sa obhajuju ze tych mac masin bolo “len” 9 zaujimalo by ma naco potrebuju 48 workstationov s Xeon procesormi a quadro grafikamu a 22 stvorjadrovych notebokov s i7 procakmi a tak isto quadro grafikami pre CAD, nehovoriac o uplne zbytocnych setoch mys+klavesnica logitech 5500

    a celkovo ten napad server + 70 windows strojov + 9macov????? prosim vas robite si srandu? to mi skor pripada ze niekto bude mat pekne vianoce

    0
    0
  15. kazdy, kto by mohol nieco urobit preto, aby to zastavil, dostane pekne vsimne a vsetci su spokojni, ludia to maju v genoch, to nie iba na slovensku, to je tak vsade

    0
    0
  16. znacna cast verejnych financii konci takymito obchodmi v sulade so zakonom v sukromnom sektore, a preto staty krachuju.. a ludia vo vlade a ich znamy bohatnu a ked vidim alebo pocujem v spravach vetu typu “všetky lehoty ako aj povinnosti kladené podľa zákona boli v tomto prípade dodržané alebo splnene” tak neviem ci sa mam smiat alebo plakat, ako nas verejne klamu a vysmievaju sa nam tymto..

    0
    0
  17. Do oci bijuca kradez…. presne ako ked sa na Min. Obrany kupili notebooky o  skoro 100% drahsie ako boli v maloobchodnych predajniach a odpoved vtedajsieho Min. Obrany bola: “Neporusili sme ziadny zakon.” Tak isto ani tu nebol poruseny zakon no moralna stranka veci je uplne mimo. Hanba.

    0
    0
  18. alebo odkazujem všetkým len jedno

    prečítajte si príspevok od Mareka vyšie.

    No nič to nemení na tom, že to tentokrát Macblog riadne prepískol

    0
    0
  19. no a po volbach nam vlada zvysi dane pretoze okrem inych aj skolstvo bude pozadovat viac penazi kedze ako sme uz poculi ucitelia su zle zaplateni (co je mimochodom vo vela pripadoch aj pravda) ale urcite nie pan rektor. Ten si navyse aj privyrobil takze Vianoce v jeho rodine budu velmi pekne. Vlastne vsetci zucastneni tohto megatunelu si mozu blahozelat. Gratulujem

    0
    0
  20. Jeden známy prišiel dávnejšie z USA, a povedal asi toľko, na Slovensku sa kradne, ale v USA sa kradne ešte viac…

    Asi niet čo dodať…

    0
    0
  21. 2 Marek – to ze vyhrala najlacnejsia ponuka, neznamena, ze bolo vsetko koser. Je uplne “normalne”, ze sa siju podmienky ponuky na mieru istym firmam/firme a tak sa odpise realna konkurencia, ktora by vedela dodat rovnake produkty aj sluzby aj o 1/3 lacnejsie (alebo viac). Taketo praktiky su “normalne” a obchadzaju zakon, tak ze splnia vsetky podmienky dane zakonom len si pridaju kopec svojich… Staci si dat podmienku, ze firma musi mat rocny obrat 10 mil. EUR a vidu ti z toho dve, tri firmy, ktore bohvie ci nemaju aj jedneho majitela. Tie firmy zoberu kseft, prachy a zakazku daju bez sutaze a problemov spravit tym firmam, ktore inak povodnej zakazke nevyhovovali, nech uz boli dovody akekolvek. Je to bordel, vidal som to roky, kazdy kto ma firmu a listuje takymito verejnymi zakazkami to vidi a nic s tym nemoze robit…

    0
    0
  22. @mrzo

    Dal som si tu namahu a rozklikol som si oznamenie vo vestniku, linkuje ho euba zo svojej homepage, kde maju svoje stanovisko.

    Podmienky su myslim naozaj priechodne, ostatne podklady si vyziadalo 18 firiem.

    – Vratna zabezpeka 33k euro, co je brnkacka pri takejto zakazke za 1,8 mio
    – doklad od banky, ze splacaju uvery, kedze nedavaju zalohu a splatnost je az po 90 dnoch
    – za posledne roky aspon jednu dodavku hw alebo sw za 332k eur, co si myslim je korektne a nediskriminacne a splni to kazdy vacsi dodavatel komplexnejsich IT veci
    – certifikat ISO, alebo ine riadenie kvality, co je mozno byrokracia, ale nejaky certifikat ma asi kazda vacsia firma, co robi dodavky pre podniky

    Jedine ten posledny bod je podla mna taky, ze by sa dal zvazit, ci je fakt nutny. Tu je ich zdovodnenie: Predmetom zákazky je dodávka softvérov a dodávka hardverov so špecifickými parametrami a funkciami, je určený na riešenie zásadných výskumných úloh celoštátneho významu, preto je nevyhnutné, aby uchádzač preukázal, že je schopný zabezpečiť kvalitu procesov a následne aj kvalitu a spoľahlivosť predmetu dodávky.

    Na vypracovanie ponuk dali 30 dni od posledneho mozneho terminu na prebratie presneho zadania.

    Cize nech sa na to pozeram akokolvek, tak toto naozaj nevyzera ako usite na konkretneho dodavatela.

    Stale si myslim, ze vytiahnutie predrazenych applov je iba lacny bulvar, pricom sami novinari si podla mna uvedomuju, ze je to nezmysel, len to dobre predava clanok. Nikto doteraz nenapadol cely ten tender a ak si niekto precita, co vsetko je tam dodane, tak si myslim, ze cena je ok. Len si skratka hlupo v Gratexe dali marzu na tu najblbsiu polozku zo vsetkych, ktore tam boli. Ak by dali booky za nakupnu cenu a zisk by si dali na instalacii, tak po tom ani pes nestekne.

    Ale to fakt univerzita nemohla tusit, ako vyzera rozpocet, az kym ho nedostali so zmluvou na podpis. imho

    0
    0
  23. ekonomovia ekonomovia naco im su vlastne taketo drahe stroje fakt ich predsa potrebuju aj monitor od applu za kvantum penazi urceny na grafiku a 3D taketo neviete co sa cudujete sme na slovensku a tu nie je nic nemozne . vid odpocuvanie premiekry atd. toto je iba prkotina . Vedia vobec na nich pracovat . Videl som ako sa k tomu stavali ludia na metodickom centre nevedia co to je a chu na tom pracovat . Kseft je kseft nech najprv naleju do skol alternativny OS, odskolia sa aby vedeli na takom osx pracovat a potom nech nakupuju ale nie taketo drahe stroje

    0
    0
  24. Toto je presne problem nasej Republic of Banana, proste keby sa takto nekradlo podla zakona tak by sme boli este v prebytku, lenze tu je zopar ludi ktory ostatnych krasne okradaju, ale vsetko samozrejme je ciste a podla zakona, ze je to 10x drahsie ako bezne to uz nikto neriesi. SVINE.

    0
    0
  25. @ Lovap
    Skôr to funguje takto
    Chalani z “hora” zavolajú : Máme super projekt pán riaditeľ, vyhláste konanie za takých a takých podmienok.
    Riaditeľ školy povie: OK chalani vyhlasujem, teším sa, že budú nové kompy…
    Chalani: OK pán riaditeľ ale vyhrá to firma XY…
    Riaditeľ: Ale firma YZ to ponúka za polovicu a so servisom na 100 rokov zadarmo…
    Chalani : To síce hej, ale firma XY je omnoho kvalitnejšia a ak nesúhlasíte, ukončíme pracovný pomer….

    0
    0
  26. Tak ja vam neviem, ale v tej zmluve su velmi zaujimave polozky, ktore nutne natiskaju rozne otazky. Napriklad na co je na studium a vyskum ekonomie Adobe Premiere, na co su im na “videokonferencie” reprosustavy za skoro 1000 euro za kus, a ta serverova zostava z 16 blade serverov a dvoch SAN storageov za viac ako pol mega? Uz vidim, ako to tam bude krasne hnit… V skolstve je to ale tak, su fondy, treba ich podojit, bez ohladu, ci sa to vyuzije, alebo nie. Mam kamaratov na ZU, ktori nerobia pomaly nic ine, len chrlia projekty a nakupuju absolutne zbytocnosti, ktore potom pekne hniju v skladoch. Vela krat mi hovorili, ze uz ani nevedia, co tam napchat, aby rozfofrovali vsetky prachy. To, ze to ide z eurofondov neznamena, ze sa na to neskladame vsetci. Kde sa asi tak beru tie prachy v tych fondoch?
    Uz sme sa s verejnymi obstaravaniami s mrzom v skolstve stretli zoci-voci a vieme, ako sa tam paradne robi cenotvorba.

    Prva chyba je, ze sa robi vzdy jedna megazakazka a nie take, kde sa dostanu aj normalni predajcovia, ktory nepotrebuju mat 100+% marzu a vystacia si aj s 10-15%. Uz notoricky taketo zakazky vyhrava svata trojica DATALAN, TEMPEST a GRATEX…

    Takze Marek, ty si bud z jednej z tych firiem, alebo z EUBA, alebo mas velmi naivny pohlad na svet…

    0
    0
  27. Ozaj, ja v tej zmluve vidim, ze tie MacBooky stali s DPH 10668 s klavesnicou, mysou a cinema 24, a nie 9144, ako sa tu pise. Takze notas s monitorom za 320k starych korun, to uz hej… Tazko pochybujem, ze ostatne ceny budu normalne.

    0
    0
  28. Panaboha a? Konecne! To sa na SK dokedy bude tlacit kapusta, najlacnejsie najlepsie? Som rad a som hrdy ze to urobili, konecne niekto uprednostil kvalitu. Je to prosim univerzita a dostane apple do povedomia viac ako kto iny, tak preco nie? Zakrpatene naturi, chodte sa past…

    0
    0
  29. Nečudujem sa chlapcom z Gratexu, že sa tu tak vehementne obhajujú. Len si uvedomte, že vratky dnes predstavuju cca 50 percent. A teraz, keď strany potrebujú čierne peniaze na kampaň pred voľbami, asi aj viac. Aby napokon Gratexáci neskončili v mínuse…

    0
    0
  30. Vidím tu kopu odborníkop na výberové konania a business v IT brandži :-). Nejdem tu vôbec obhajovat gratex. Celkom určite majú za ušami, ale nie v tomto businesse, resp. v tomto businesse to nestojí za reč. Naše školstvo nie je taký zdroj peňazí, ktorý by stál za takýto prúser, aký z toho urobili novinári a páni od gratexu o tom veľmi dobre vedia.

    0
    0
  31. @ EmBeckar
    Zabúdaš na jeden fakt – podklady si prevzalo 18 firiem. Naozaj si myslíš, že keby to nebolo košer, že by sa ani jedna neozvala a nepodala sťažnosť na úrad verejného obstarávania?

    0
    0
  32. @Marek

    “Na vypracovanie ponuk dali 30 dni od posledneho mozneho terminu na prebratie presneho zadania.” – Koho zaujima cas na vypracovanie ponuky? Kolko dni bolo na prebratie zadania?
    Aj tomuto sa hovori tendencne zavadzanie, posuvanim nepodstatnych udajov na obhajobu.

    Pravnik a politik dokaze pred zakonom obhajit vsetko – ludia vsak riesia aj moralku, nie len zakony a podmienky. Tie predrazene polozky len upozornili na zakazku, mate pravdu, mozno ide “len” o nejaky uctovny podfuk, preto sa polozky apple tak predrazili.

    To co ludi serie na tomto najviac je fakt, ze univerzita tieto hracky nepotrebuje (!) nie v tomto case, v tejto krajine, nie v nasom skolstve!

    Bulvar-nebulvar, tendencne ci akokolvek – takto sa opasky neutahuju pan Marek.

    0
    0
  33. Samozrejme, že cena 9000 € za MB a taký servis je primeraná. Čo je však choré, že taký náročné podmienky servisu nepožaduje ani banka na servery, kde nefunkčnosť 10min môže firmu stáť veľké peniaze.

    0
    0
  34. Aky NADSTANDARNY SERVIS …??? Vie niekto co take nadstandardne treba na OS X servisovat, instalovat ??? To chodi same.

    Pekny blaff … a uzivatelia Microsoftu na to lahko skocia. Jaaaaaaj.

    0
    0
  35. Je tam vsetko predrazene, poznam vacsinu tam spomenutych sietovych produktov a servrov – o pardon vlastne nie je to predrazene, len tam je zaratany servis ci co HA HA. Naco by firma Gratex mala riesit servis, ked firma DELL ma asi najpremakanejsiu servisnu podporu na trhu, ltora je zahrnuta v cene produktu. Hmm na Ekonomike sa vyucuje CAD??
    Hamba

    0
    0
  36. A hľa, politická korektnosť sa prihlásila a MacBlog má v gatiach. Zmenil sa obrázok, upravili sa vyjadrenia.

    0
    0
  37. @risototh

    Praveze mi to pride, ako keby si vybavovali normalne vedecke pracovisko s vedomim, ze najblizsie prachy ziskaju mozno o 5 rokov. Tak nakupili najmegalepsie masiny, ake vobec existuju a poistili si to na 5 rokov, aby im to fungovalo.

    A ako keby sme nevedeli, ze financovanie z EU fondov je nastavene tak, ze nevyuzijes prachy, tvoj problem. Usetrene peniaze vobec nejdu na nejaku milu cinnost napriklad na zachranu psikov, ale naspat do Bruselu.

    Tento system je absurdny a nesuhlasim s nim. Ale pri tristnom cerpani eurofondov na Slovensku je cokolvek co sa podari zrealizovat super. Su to prachy, ktore ked nevycerpame, tak jednoducho prepadnu. Nehovorim, ze ich treba minut bezhlavo a bez kontorly. Ale taketo kriziacke vypravy ma dvihaju zo stolicky. Plus druhy narodny sport napadat tendre na sude a potom sa napriklad nestava zeleznica uz 2 roky.

    Fakt netusim naco im je Premiere, ale ak si si cital zmluvu, tak ich objednali 6. Napriklad Mathematicu objednali 100 kusov, tak sipim, ze to nebude ich priorita a projekt nie ej o macoch a adobe premiere… ostatne sa ich da spytat podla zakona o pristupe k informaciam.

    @mio

    najprv hovorim a az potom rozmyslam a urcite nepouzivam google, vsak…

    Keby si si otvoril vestnik, ktory je linkovany hoc aj zo stranky euba, ked by bolo vyhladavenie pre teba nad ludske sily, tak by si si precital, ze predbezne oznamenie bolo zverejnene 12.3.2011. Oznamenie o vyberovom konani 14.4.2011, lehota na vyziadanie podkladov 2.5.2011 a lehota na podanie ponuk do 31.5.2011.

    Ja zas hovorim, ze tendencne je obvinovanie druhej strany bez preverenia faktov a podsuvanie citatelovi predstavu, ze “asi na prebratie podkladov nebol cas” a “cas an vypracovanie je nepodstatny”. Nie je to pravda. Dolezitejsi je cas na vypracovanie. A viac ako 2 tyzdne na napisanie listu “ahoj univerzita, posli podklady” je myslim viac ako dostatocne…

    A este k tomu co ludi serie. Ludi neserie, ze to univerzita nepotrebuje, lebo ludia netusia o tom, naco to univerzita obstaravala, pretoze to, aby sa napisal v Slovenskych mediach nejaky seriozny clanok o vede a vyskume je nemozne. Tusis kolko centier excelentnosti je na Slovensku a co robia? Tusis co to vobec je? Myslim, ze nie. Ale tipujem, ze by si bol najradsej, aby skola v tychto tazkych casoch predala vsetky kompy, ktore ma a studenti sa pekne naucili pocitat na papieri, bo je to lacnejsie.

    Myslim, ze v tomto tendri univerzita zlyhala iba v tom, ze ked dostala zmluvu na podpis, tak ju neotlkla Gratexu o hlavu, aby ju okamzite prepisal. Ostatne nech hladam ako hladam, nikto tender ako taky nespochybnil a vsetci nenapdane obchadzaju skutocnost, ze ked sa na tu zakazku clovek pozrie komplexne, tak vlastne nie je az tak draha…

    0
    0
  38. Hroza…IT biznis na SVK je prehnity firmami ako su Gratex, ktore nemaju hanbu zapytat si take ohormne peniaze…a to je to len spicka ladovca, totiz v pripade dodavky HW je to jasne postrehnutelne aj beznemu cloveku (dodat pocitac 6x drahsie) ale horsie je to v pripade dodavok SW, kde nie je mozno takto lahko porovnavat cenu dodavky. Tam sa podla mojho nazoru robia este vacsie svinstva…tolko premrhanych penazi…hanba pre EU aj pre Gratex. V normalnom svete, by zodpovedni odstupili od zmluv a zo svojich miest a zaliezli dakdo do mysacich dier…u nas sa este citia dotknuti…proste hanba najvacsia

    0
    0
  39. No podla mna to trochu prestrelili ,aj ked je to univerzita (mohli aj trochu setrit)1,86 miliona eur? To sa moze stat len v Bratislave ,ten co ich kupil urcite neni komplet .(asi 54 mil. Sk)

    0
    0
  40. Kde najdem zverejnenu tu zmluvu?

    Inak klasika biznis na slovensku, ak islo o 1,8 mega cisto to nemohlo byt…

    A vyhovarat sa na servys, ktory nikdy ani nevyuziju je smesne..

    Pri aukciach sa to robi tak, ze dohodnute strany do aukcie pridaju vysokohodnotove polozky, na ktorych ta druha dohodnuta strana ide hlboko pod nakup voci ostatnym v aukcii. Pointa toho celeho je taka, ze zadavatel tieto polozky nikdy neobjedna. A vyhrava najlepsia ponuka, a vsetci sa tvaria, ze je vsetko transparentne..

    Realita slovenska :)

    0
    0
  41. @Michal
    sry ale o Gratexe vies tak h*vno tak sa nemusis k firme vyjadrovat…niektore cenove poziadavky verejnej sutaze EUBY boli absurdne a podliezli ich, minimalizovali celkovu sumu dodavky, podarilo sa, vyhrali.
    Ekonomicka si napisala 38 poloziek, pricom si urcila maximalne ceny jednotlivych poloziek uz vopred, firmy si hodili ponuky a Gratex to vyhral s najlacnejsim celkovym riesenim spomedzi nich.
    Ver ze keby slo o vopred dohodnuty obchod tak ta suma sa vysplha este do ajajaj.
    Cela ta ponuka sa riadila celkovou cenou projektu, nie jednotlivych poloziek. EUBA si vsak pri niektorych polozkach urcila maximalne jednotkove ceny take, ze mali nulovu marzu. Preto pri inych polozkach si ju Gratex zvysil, aby na zakazke ako celku neprerobil. Vas vsetkych akurat serie ze to boli prave tie AppleShity (2 notebooky a 7 desktopov) na ktorych si prirazila. Tie vsak tvorili ako bolo pisane, iba 4% celej dodavky, kde bolo napr. instalacia 12 serverov, dvoch diskovych poli, 5 rocnu zaruku, atd., a kedze to bolo pocitane ako celok, pripocitana marza vysla na tie masiny, lebo tam sa prirazit dalo to na com boli inde neziskovi.
    Keby sa Gratex nezapoji do sutaze, zmenilo by sa tym len to, ze by cena bola este vyssia…takze paradoxne to vrha najhorsie svetlo na firmu, ktora mala spomedzi vsetkych minimalnu cenu.

    0
    0
  42. @Peto: Ak by tie ostatne veci (servis, software a neviem co este) boli naozaj tak cenovo podhodnotene, tak by niekto napisal, ze co to bolo, ale tu sa operuje iba s nejakym slovickom servis a dalsi software a stale sa mlzi, ako to bolo super vyhodne. A to, ze vyhral gratex s najnizsou ponukou? Poviem trom kamosom, urob mi cenove ponuky na to a to, ale hod tam vyssiu cenu ako som hodil ja. Business na slovensky sposob.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.