Disk Drill: nový softvér na obnovu dát

Asi každý vie, čo to znamená prísť o svoje dáta — rozhodne sa nejedná o žiadnu príjemnú skúsenosť. Strata môže byť zapríčinená neúmyselným vymazaním, chybou softvéru alebo zlyhaním hardvéru.

Proti podobným udalostiam existuje jednoduchá prevencia — zálohovanie. Apple zabudoval jednoduchý zálohovací systém Time Machine priamo do systému Mac OS X. To, že niečo podobné potrebujeme používať však väčšinou zistíme až keď je neskoro, a tak vznikli aj programy na obnovu dát, ktoré sa nám snažia pomôcť v momente, keď je katastrofa spečatená. Jedným z nich je aj relatívne nový program Disk Drill od Cleverfiles. Aký je a dokáže skutočne zachrániť stratené dáta?

Disk Drill## Prostredie

Aplikácia od prvého pohľadu pôsobí jednoducho, moderne a navrhnutá pre čo najväčšiu použiteľnosť. Prostredie nie je dokonalé a občas vyzerá, že boli niektoré segmenty dané dokopy narýchlo, avšak je vo veľkom kontraste s ostatnými programami na obnovu dát, z ktorých mnohým už od prvej verzie prešli desiatky rokov a na ich prostredí je to často cítiť. Na úvodnej obrazovke vás privítajú dve hlavné tlačidlá: Ochrániť a Obnoviť.

Disk Drill

Prvé vám umožní inštaláciu tzv. Recovery Vault na jednotlivé disky. Tá dovolí v prípade straty dát komplexnejšiu obnovu.

Druhá možnosť je, samozrejme, na obnovu samotnú. Obnova dát prebieha v štyroch krokoch. V prvom vyberiete požadovaný disk a partíciu. V druhom zvolíte či sa chcete pokúsiť obnoviť všetky súbory alebo len určitý druh — napríklad obrázky či video. Zároveň zvolíte či chcete aplikovať len „rýchly sken“ alebo „hĺbkový sken“.

Keď podstúpite sken, dostanete sa na tretí krok, kde vidíte všetky súbory, ktoré program našiel. Stadiaľ môžete jednotlivé súbory zobraziť cez QuickLook alebo obnoviť, keď sa tak rozhodnete. Tak sa ocitnete na poslednom kroku, ktorý referuje, že obnova prebehla úspešne alebo neúspešne.

Obnova a jej úspešnosť

Načo nám je pekné prostredie ak program nesplní to, na čo je určený? S Disk Drillom som mal tiež podobné obavy, no môžem konštatovať, že nie sú naplnené.

Skúšobne vymazané dáta sa mi podarilo obnoviť z kľúča celkom ľahko. Samozrejme, je otázne, či by som úspech dosiahol aj pri reálnej situácii. Ako píšu aj sami tvorcovia aplikácie v tutoriáli k programu, šanca obnovenia je ovplyvnená obrovským množstvom faktorov a to, že súbor pôjde vrátiť, sa nikomu nepodarí zaučiť. Tento prvok sa teda nedá otestovať stopercentne, môžem však povedať, že ja som mal len pozitívne skúsenosti.

Disk Drill

Prirodzene, čím viac času prešlo od toho, kedy bol súbor vymazaný, a čím viac sa na daný disk zapisovalo a čítalo z neho, tým sa pravdepodobnosť úspešnej obnovy znižuje. Z médií vo formáte HFS+, teda väčšiny diskov, s ktorými prídete na Macu do styku s výnimkou USB kľúčov alebo pamäťových kariet z fotoaparátu, program nedokáže zachrániť metadáta súboru, teda ani jeho meno a lokalitu. Toto môže byť veľký problém, a aj preto program ponúka inštaláciu doplnkovej služby Recovery Vault. Tú môžete nahrať na jednotlivé disky, čo zaručí, že pôjde zachrániť aj tieto údaje a celkovo je prisľúbená zvýšená pravdepodobnosť obnovy.

Jednou z obávaných vecí pri programoch na záchranu dát je dĺžka skenu. Disk Drill ponúka dvojicu volieb: rýchly a hĺbkový sken. Prvý je skutočne bleskový a aj prekvapivo úspešný. Ide však použiť len na FAT32 a NTFS disky. HFS+, ktoré je na Macu najobľúbenejšie je teda opäť vylúčené. Hĺbkový sken sa za rýchly určite označiť nedá. Jeden gigabajt dát preskenuje za niečo menej ako minútu. Väčší disk so stovkami gigabajtov teda bude prezerať dlhé hodiny, výsledok však bude stáť za to.

Disk Drill

Záver

Disk Drill ponúka klasické možnosti obnovy dát, ktoré nájdete aj v iných programoch, je však prehľadný a zvládne ho použiť aj začiatočník. Hlavným rozdielom oproti konkurencii je služba Recovery Vault, ktorá po inštalácii na jednotlivé disky zvýši šance k úspechu pri prípadnej obnove.

Cena programu je nastavená veľmi zaujímavo. Jeho použitie je zadarmo, avšak len do bodu, kým nastavujete Recovery Vault alebo skenujete. Keď chcete súbor obnoviť, musíte upgradnúť na Pro verziu, ktorá stojí 89 USD, teda približne 65 eur. Aj keď sa hovorí, že cena vašich dát je nevyčísliteľná, podobná suma je za záchranu jedného či dvoch súborov dosť vysoká. Za podobnú cenu sa totiž dá zadovážiť externý disk, na ktorý môžete zálohovať všetky svoje súbory cez Time Machine a byť si istý, že sa vám nič nestratí. Ak však uvažujete aj na dlhé trate, investícia do Disk Drillu sa určite vyplatí.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.