Ceny Applu zrejme nebudú až tak nadsadené, konkurencia nevie ponúknuť lacnejšie alternatívy

Apple je mnohými vnímaný ako firma, ktorá si potrpí na kvalite a dizajne, no dá si za to poriadne zaplatiť. Zrejme to nebude tak ďaleko od pravdy, no v prípade MacBookov Air to vyzerá inak. Nielen v USA sa tešia obrovskej popularite, a tak je prirodzené, že sa toho budú snažiť využiť aj konkurenční výrobcovia. Ich ultratenké notebooky sa však nedarí presadiť, pretože na rozdiel od iných kategórií im oproti Applu chýba základné eso v rukáve – nižšia cena. Konkurencii sa jednoducho nedarí ponúknuť rovnako tenké a atraktívne zariadenia za nižšie ceny. MacBooky Air začínajú už na 999 USD a ak Intel nezníži ceny, ostatní výrobcovia zrejme nebudú tak skoro schopní ponúknuť výhodnejšie počítače. Komponenty Intelu tvoria až 30 % ceny a ďalšie súčiastky (napríklad batéria, pevný disk), ktoré sa väčšinou na rozdiel od notebookov bežnej hrúbky nedajú meniť, tiež stoja viac ako bežné komponenty.

Jedným z prvých ultrabookov bude model UX21 od ASUSu. Zdroj: AppleInsider

Prvé „ultrabooky“ by mali prísť na trh v predvianočnom období. Až vtedy sa ukáže, ako sa im podarí konkurovať v tejto kategórií Applu.

komentárov
  1. tato sprava ma dost prekvapila, ale zrejme to bude asi od pripadu k pripadu, urcite sa to neda zovseobecnit na uzaver, ze apple je lacnejsi,ako pc-ckari, aj ked, bolo by to urcite zaujimave :)

    0
    0
  2. Ultrabooky!!! Ze ichto bavi :D Najprv netbooky ktore par piatok do zadu waaaaw velky boom EEEcka. Notebook buducnosti dostupny pre kazdeho.Notebook do 10000sk. Dnes sa povaluju doma pod gaucom, Davaju ich zadarmo v maoutfielde a susedkyne deti to pouzivaju ako podlozku ked kreslia… Apple robi AIR ak dobre ratam tak 4. rok a za 4 roky nie je schopna konkurencia sa dopracovat k takemuto konceptu. Su stuhnuty, nedokazu opustit stare zvyky. A pouzivatelia nevedia co chcu ale hlavne to chcu lacno. Moze prsit aj celkom namakana toshbka 14” s i5 ale aj tak to polovica ludi odpise lebo si nemaju na com pozriet DVD film (ktory si mimochodom tak pracne kupuju!) a na nas nadavaju ze naco za vsetko platime ked sa to da stiahnut zadarmo… Minule pridem ku spoluziakovy a pozeram co to ma na stole reku novy zosik si kupil? A on ze nie to je ASUS bzgz3000! Supervykonnyherny notebook. a ja ze hej a co to ma za parametre? No ze i5 o takom a takom takte a 1 gb herna grafika. Potom som vytiahol svoje procko a musel som mu ukazat ”about this mac” ze mam konfig skoro taky ako on llebo neveril ze tam nemam Atom…

    0
    0
  3. dalsiu generaciu MBA beriem, na tej uplne prvej mi totalne odisli loziska (klb) kde sa ohyba display, v servise mi zarubali ze mam pocitat min 400€:D lebo sa to musi menit aj s displayom una moznost proste nieje,,, potom pozeram na nete a presne tie suciastky sa predavaju ktore potrebujem , 2x lozisko + ten plast co to zakryva, dokopy za 50$ :D:D:D:D komedianti , nie?
    aj ked postovne dalsich 50$ :/ ale asi mi to donesie kamos,,, :)

    inac mam na nom Lion a slape uplne krasne, akurat ho teraz mimo skolu (+ koli loziskam) vobec nepouzivam,,,

    jedine co mi “chyba” je nieco ako ma 15″ MBP, moznost dokupit matny HD display, hlavne koli fotkam… inac 100% produkt aj po 4 rokoch !;)

    a este vlastne jeden detail, mam ten prvy model s SSD a vtedy este SSD nepodporovali tu funkciu cistenia sa ci co,,, ./:/:/
    neviete mi odporucit nejaky najlepsi SSD 128 Gb co to podporuje a da sa narvat do MBA 1va generacia,,??

    DAKUJEM vam krasne a prajem pekny den ! :)

    0
    0
  4. Lens – ty moc počítačům nerozumíš viď ? :)

    Můžeš mít dva notase vedle sebe. Ukáže se ti stejná konfigurace i3 atd.
    A ejhle ceny se budou lišit o tisíce korun. Ano , je to tím co je okolo procesoru atd.

    Např bílej book byl vyhlášenej tím okolním sajrajtem na desce. Co součástka to nejhorší výprodejový šrot.
    Mám dva booky, Přibližně stejně staré, stejná konfigurace. Aser když rozdělám, tak už bobtnají kondenzátory atd . Dell krása ! Součástky vybírané, párované atd .
    Tak chce to hodnotit s rozvahou. :)

    0
    0
  5. K tej cene. Keby apple trocha znizil ceny by to odveci nebolo.Konurencia by si nevedela dat rady a nevedela by postavyit kvalitativne a vykonnostne dobre masiny ako su jablcka :) Tak pre porovnanie Ja mam HP pavilion a stal ma zhruba 850 euro ale vykonnostne by sa dal porovnat so stredne vykonnym MBP.Ale ta cena urcite nieje porovnatelna,ale keby MBP stal o zhruba 500euro menej tak neuvazujem ani minutu ktory si vyberiem :) ale jednoznacne apple vie za co si pita. Ibaze troska viac.

    0
    0
  6. Minule pridem ku spoluziakovy a pozeram co to ma na stole reku novy zosik si kupil? A on ze nie to je ASUS bzgz3000! Supervykonnyherny notebook. a ja ze hej a co to ma za parametre? No ze i5 o takom a takom takte a 1 gb herna grafika. Potom som vytiahol svoje procko a musel som mu ukazat ”about this mac” ze mam konfig skoro taky ako on llebo neveril ze tam nemam Atom…

    chlope, ty radsej chod do ZS! :)

    0
    0
  7. Kazdy podla seba, ja mam HP compaq 6710b a nemenil by som, jedine tak DELL. Jablko v tej dobe nemalo cim presvedcit a cena bola uplne mimo. Uvidime ako to bude teraz (skoda, ze to ma iba leskle LCD :( )

    0
    0
  8. LaCosta> kazdy podla svojej chut

    HP compaq tohoto druhu sme mali doma ako sluzobny…
    mam s nim vela zabavnych skusenosti (osvetleny ako letiskova draha, huciaci ventilator, “prakticka a funkcna” lampicka namiesto podsvietenia klavesnice,…) a to vsetko za cenu za aku sa dal kupit mbp :-)

    0
    0
  9. Ked sa porovnava hlinikovy obal s plastovym, horsie displeje, tak to ide. Avsak mozeme mat akekolvek nadupane suciastky, zbernice nas vsetkych obmedzuju rovnako.

    0
    0
  10. @ geminius mas svatu pravdu :D
    @ LaCosta HP-cka boli kedysi dobre, teraz su to smeti a to nielen notebooky, ale napr. aj monitory. To radsej Dell alebo Toshibu

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.