CDMA Verizon iPhone 4 by nás mal zaujímať aj na Slovensku

Z toho, že iPhone sa dostal po tri a pol rokoch monopolu AT&T aj na druhú americkú sieť — Verizon Wireless — sú Američania celí bez seba. V prípade, že nie ste akcionárom Apple, sa to však z vášho pohľadu Slováka zrejme javí ako úplná malichernosť. Avšak nemala by sa.

Apple doteraz predával iPhone v desiatkach krajín cez stovky operátorov. Kým v Severnej amerike využívajú mobilné siete frekvencie 850 MHz a 1900 MHz, v Európe je to najmä 900 MHz a 1800 MHz a v Japonsku 800 MHz. iPhone sa však nevyrábal vo viacerých variantoch — existoval len jediný hardvér, ktorý v sebe obsahoval podporu pre všetkých týchto päť pásiem. Telefóny boli nanajvýš softvérovo blokované na toho-ktorého operátora, prípadne mali iné softvérové odlišnosti (v Egypte je odstavené GPS, v arabských krajinách chýba FaceTime a v krajinách, ktoré majú celonárodne zablokovaný prístup na YouTube, ako napríklad Čína, chýba táto aplikácia). Avšak až s výnimkou iPhonov predávaných v Číne, ktorým chýbalo Wi-Fi, sa jednalo vždy o to isté zariadenie, ktoré sa dalo bez väčších problémov odblokovať, ak vôbec bolo zablokované na operátora, a veselo používať kdekoľvek na svete.Aj preto sme si zvykli bez obáv kupovať iPhony zo zahraničia. Nejedná sa tu len o to, že sa v cudzine dá zohnať telefón od Apple za menší peniaz, ale aj o to, že od spustenia predaju iPhonu 4 v USA po spustenie na Slovensku prešli dlhé dva mesiace, a komu sa chce čakať?

Po novom už kupovať iPhone z neznámeho zdroju vôbec nebude také jednoduché. Verizon verzia iPhonu 4 využíva úplne iný komunikačný protokol (CDMA) a môže sa vám teda kľudne stať, že si kúpite niečo, čo bude na Slovensku a prakticky v celej Európe rovnako použiteľné ako iPod touch. Tu sa nejedná o vec softvérového blokovania ako u dovezených amerických AT&T iPhonov, ale o inú anténu, ktorá si s GSM a UMTS (3G) vysielačmi Orangu, T-Mobilu a O2 jednoducho neporozumie. V Česku využíva CDMA jeden malý operátor — U:fon.

Pravdepodobnosť, že niekto nakúpi väčšie množstvo Verizon iPhonov za nízku sumu, a bude ich chcieť predávať u nás asi nie je taká vysoká. Je však takmer isté, že niektorému z vás po desiatom februári zavolá vzdialený príbuzný, ktorému niekto doniesol z USA iPhone, ale nefunguje. Aj zbehlí používatelia by si mali dávať zvýšený pozor, zvlášť, keď uvidia podozrivo dobrú ponuku.

Víťazom celej situácie sú zrejme operátori. Tak ako nám predajcovia Macov celé roky hovorili: „chcete si doviezť MacBook? Ok, ale rozlúčte sa so zárukou,“ budú teraz operátori hovoriť: „nechce sa vám platiť našu sumu? Ok, dovezte si iPhone z USA, no neviem, kde strčíte SIM kartu.“

Hore Verizon iPhone, dole klasický

Vnútorná úprava nie je to jediné. Apple sa rozhodol na novom Verizon iPhone posunúť prepínač hlasitosti asi o dva milimetre nižšie a tak telefón nesadne do obalu na „starý“ iPhone 4. Výrobcovia puzdier budú zrejme prinútení robiť väčší výrez alebo vyrábať dva varianty — pre GSM iPhone 4 a CDMA iPhone 4. No a ako v obchode spoza skla rozlíšite jeden od druhého?

Príchod iPhonu k americkému operátorovi Verizon je teda aj pre slovenského Apple fanúšika významnou udalosťou, avšak narozdiel od svojho amerického kolegu šampus otvárať nebude.

komentárov
  1. Nejde len o antenu. Rozdiel je aj v chipe. Ten od Verizonu nema chip na GSM a ani na 3G ( UMTS ) siet. Aj ked v Cechach maju CDMA siet, tak ani tam nepojde, lebo v Cechach je ta siet na 450MHz a Verizon ma siet na 900MHz a 1900MHz.

    0
    0
  2. “No a ako v obchode spoza skla rozlíšite jeden od druhého?”
    – veľmi jednoducho, verizon iphon4 má nad prepínačmi hlasitosti ešte jeden výrez ako vidno aj na fotke..

    0
    0
  3. Kazdopadne, vobec nie je take jednoduche kupit iphone 4 zo zahranicia, ktory funguje na GSM sieti a ho odblokovat… momentalne je to prakticky nemozne, jedine s verziou iOS 4.0 a 4.0.1. Uz verzia 4.1 updateuje tzv. baseband na vyssiu verziu, ktora nie je odblokovatelna. Ak sa stastlivcovi podari telefon aspon aktivovat, ma z neho pekny iPod… pekne drahy…

    Tiez je na iphone pre verizone este jedna odlisnost, nema slot na sim kartu ;-)

    0
    0
  4. iPhone 4 sa odblokovat da. Aj Jailbreak aj odblokovat na kazdeho operatora ale je potrebne nahrat baseband z iPadu. Horsie je, ze uz ten iPad baseband neodstranis z tamat :D ale je to mozne.

    0
    0
  5. Maros: V UK vies kupit iPhone na nasledne poziadat operatora o odblokovanie (stoji to 15 libier a trva to do 14dni), tak mas official carrier unlock a nemas problem ho pouzivat na SK. Mne dokonca ta odblokovacia sms prisla na UK simku tu na SK a vsetko fungovalo po vymene SIM.

    Este ma inak pobavila poznamka: „chcete si doviezť MacBook? Ok, ale rozlúčte sa so zárukou“, Hlavne ze mne v US aj v UK v apple storoch tvrdili ze zaruka je jeden rok celosvetova, len ku nam sa tato novinka nejako nestihla dostat :D Inak asi by som bol hrozne nahnevany keby si prikupim ten protection plan a tu mi to odmietnu uznat…

    0
    0
  6. @Mato: myslim, ze vela o iphonoch nevies… to ze si sa niekde docital, ze update basebandu na 6.15 ide je sice pekne, ale na iphone 4 veru nie… iba na 3G a 3GS… osobne si myslim, ze to je velmi nestastne riesenie – vela problemov (nefunkcnost GPS, push notifikacii atd atd…)

    @RicCo: samozrejme pokial ti zahranicny operator umoznuje unlock, nie je problem. Aj vo francuzsku kupovane iphony je mozne odblokovat podobnym sposobom, myslim aj holandsko… kazdopadne su krajiny, kde to mozne nie je (napr. AT&T v USA) a po kupe takehoto iphonu ma dotycny iba problemy…

    0
    0
  7. 12-mesačná Apple záruka platí na celom svete a AppleCare sa u nás uplatňuje tiež. Nie je mi známe, že by sme túto skutočnosť niekedy popierali (SWP). Svedčia o tom naše FAQs, ale hlavne množstvá vybavených prípadov. Jeden nový MacBook Air nášho amerického klienta napríklad včera. Iné je, že u nás má spotrebiteľ 2-ročnú.

    0
    0
  8. Ludia dal som si kúpiť v amerike iPad 2. príde mi koncom otohto mesiaca,viete mi povedať či mi pôjde 3G sieť cez orange ? pôjde mi to ?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.