CDMA iPhone 4 od Verizonu má aj čip pre GSM siete

S tým, ako sa CDMA iPhone od amerického mobilného operátora Verizon postupne dostáva do rúk nielen prvým zákazníkom, ale aj odbornej verejnosti, sa o ňom dozvedáme ďalšie zaujímavosti. iFixyouriiFixit, stránky, ktoré sa zaoberali jeho rozoberaním, zistili nezávisle od seba prítomnosť čipu Qualcomm Gobi MDM 6600. Ide o čip, ktorý je technicky prispôsobený tomu, aby podporoval CDMA aj GSM siete. Naši mobilní operátori totiž CDMA siete nepodporujú, a tak je CDMA verzia iPhonu 4 u nás nepoužiteľná.

CDMA iPhone 4 Qualcomm čip To, že technicky je CDMA iPhone 4 vďaka tomuto čipu kompatibilný aj s GSM sieťami, nemení nič na jeho nepoužiteľnosti u nás. Dôvodom je chýbajúci slot pre SIM kartu, ktorý je pre CDMA sieť zbytočný, no pre GSM telefón nevyhnutný. Čip podporujúci obidva štandardy tak mohol byť použitý napríklad kvôli zjednodušeniu dizajnu antén.

Rovnaký čip nájdete aj v konkurenčnom smartfóne Motorola Droid Pro, ktorý ale na rozdiel od CDMA iPhonu 4 plne využíva jeho výhody, a podporuje tak CDMA aj GSM. Čip od Qulcommu môže byť indíciou pre iPhone 5, ktorý by mohol s týmto alebo podobným vybavením podporovať v jednom telefóne obidva štandardy. Apple by sa tak opäť vrátil k ponúkaniu jediného typu iPhonu tak, ako sme zvyknutí.

CDMA iPhone má okrem tohoto čipu aj redizajnované a premiestnené vybavenie pre vibrovanie telefónu, vďaka čomu bol dosiahnutý menší hluk, ktorý toto zvonenie vyvoláva.

komentáre
  1. A nie je to osadené oboma chipmi s dôvodu možnosti roamingu v iných krajinách? Alebo US občan s tel. od Verizonu má pri ceste do Európy smolu?

    0
    0
  2. v celej Europe smolu nema ale napr. na Slovensku ano… ibaze by sa obcanovi USA podarilo dostat do ufona od verizonu simku a nejako ju rozchodit :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.