Budú môcť Apple a napríklad usporiadatelia koncertov na diaľku zablokovať fotoaparát na vašom iPhone?

Zatiaľ čo odoberanie fotoaparátov pri vstupe na rôzne koncerty je bežnou (no nie príjemnou) praxou, na mobilný telefón vám zatiaľ siahnuť nemôžu. Aj keď mnohokrát dokáže urobiť kvalitnejšie fotografie alebo video ako lacný, prípadne starší kompakt, ide o iné zariadenie. Jeden z patentov Applu však naznačuje, že v budúcnosti by mohli napríklad usporiadatelia koncertov na diaľku zablokovať všetkým fanúšikom v publiku nahrávanie videa a podobne. Situácie, kedy si „tajne“ nahráte video z múzea alebo koncertu by tak mohli byť už čoskoro minulosťou.

Blokovanie nahrávania videa iPhonom

Bude „sloboda videa“ už čoskoro minulosťou a v moci veľkých korporácií?

Práve preto vznikla iniciatíva spísať petíciu, ktorá by takémuto postupu zabránila. Apple v nej žiadate, aby vám nezablokoval kameru vášho telefónu. Petíciu usporadúva koalícia SaveTheInternet.com s viac ako dvoma miliónmi členov. Jedným z najsilnejších argumentov je, že takéto riešenie by mohlo byť veľmi jednoducho zneužité na obmedzenie slobody napríklad v rozvojových zemiach. O tom, čo sa tam deje, by sa tak svet nemusel nikdy dozvedieť. Ak ani vy nechcete dať korporáciám takúto moc, pod petíciu sa môžete podpísať tu.

komentárov
  1. A ked bude iPhone v rezime “airplane” a vypnuta wifi, ako chcu tu kameru disablovat ? Jedine ze by iPhone nerobil presne to co nanom nastavim a to by mohlo byt napdnutelne, pretoze v rezime “airplane” by nemal nic vysielat inak by mohlo ist o ohrozenie bezpecnosti letu. Otazka je, ci v tomto pripade nestaci iPhonu iba pocuvat… Ale zase ako by prebehla nejaka atentifikacia ?

    Kazdopadne potom vidim priestor pre specialne tieniace obaly, ktore kompletne odtienia anteny iPhonu. A to problem nieje :-) cena za obal 30€ a mozete nahravat :-)

    0
    0
  2. Podľa mna je to blbosť, lebo koncert je o tom, že si vychutnate tu atmosféru. A videá sú iba krátke. Podľa mna tie videá ešte pomáhajú, pretože takto robia reklamu.

    0
    0
  3. az by to malo skutocne fungovat, tak by mali vediet bloknut nielen iphone ale aj ine znacky.. ja byt iphonom, tak zalujem za diskriminaciu ;}}}

    0
    0
  4. povedzme si pravdu: niekto vymysli technologiu a vsetci v prvej reakcii ju hned odsudia a vyhlasia preco je zla,nepotrebna a nechcu ju.

    nebolo by lepsie hladat moznosti na co vsetko by sa dala este pouzit.

    napr. co tak napriklad v skolach – ucitel pride do triedy a zrazu deti maju z mobilov tazitka a pod.

    0
    0
  5. Nestacilo by proste pred zacatim filmovanie prepnut do rezimu “som v lietadle” ??? To by sa podla mna k iPhonu nikto nedostal, ked je teda ako hovori ta funkcia “odrezany od sveta”…

    0
    0
  6. Urcite sa hned po komercnom nasadeni objavi pre jailbreakerov nejaka app, ktora zablokuje toto zablokovanie :)

    0
    0
  7. Pokiaľ som čítal správne na Macrumors, ide hlavne o znemožnenie natáčania filmových premiér v kinách cez videokameru v iPhone a následný únik a distribúciu.
    Má to byť zabezpečené infrared žiaričmi, ktoré buď uplne zablokujú použitie camera app, alebo používanie bude povolené, ale na každej fotke sa zobrazí watermark.
    Ale poprosil by som autora článku, aby si to preštudoval detailnejšie a potom písal správy tohto typu a šíril paniku :-)

    0
    0
  8. Dalsi z clankov typu “pospinme si trenirky, lebo bude koniec sveta, vsetci nas sleduju, kontroluju, ovladaju, zijeme vo virtualnej realite” a inych konspiracnych teorii. Autori clankov tohto typu zabudly ze G. Orwellove dielo je fikcia a nie zaznam historie

    0
    0
  9. Barry: Airplane mode neohrozuje let, sam som vela krat smskoval a volal v lietadle a jedine co dokaze telefon sposobit je mierne sustanie ked sa pilot spaja s vezou a aj to musis volat v tom momente ked spolu hovoria (bezny jav ako pri reproduktoroch a mobile ktory je blizko) ale vsetky pristroje su 100% funkcne takze nemusis sa bat ze sa zblaznia pristroje a lietadlo sa hodi o zem.

    K teme: Nahravat koncert je hlupost…zvuk ako z panvice spadnutej o zem, vzadu osoby obklopene svetlami ktore by ste na zazname nespoznali ak by ste nevedeli o koho sa jedna a k tomu trasenie a buracajuci dav sa rovna katastrofe. Uprimne, kolko z vas si pozrie nahravku z koncertu na youtube a da prednost videu pred cistou piesnou ? Ako pise Adrian, treba si to vychutnat lebo ten zvuk a atmosferu mobil nenahradi. A premiery..ked niekto caka na premieru tak bude filmovy nadsenec a ten si to radsej kukne v kine o 3 dni neskor ako v USA a prezije to, ten kto chce vidiet len film tak pocka a za 4 tyzdne ma skopirovane kvalitne DVD na torrentoch.

    0
    0
  10. Inak podla nakresu ma ako prve napadli infracervene ziarice, ktore “oslepia” ccd cip – nieco ako digitalny sum v tmavych scenach ibaze v ovela vacsom rozsahu. Potom by to fungovalo nielen na iPhone, ale prakticky na fsetky fotoaparaty a mobily, aj ked 3CCD technologiou som si neni isty. Opravte ma ak sa mylim.

    0
    0
  11. mario: zapni si http://www.topky.sk…dnes sa tam docitas, ze ak pozeras 2h denne TV tak skapes na cukrovku a srdecne ochorenia, ak lezis v posteli tak skapes, lebo je to nebezpecne, ak pijes kavu mas uz len 5 dni zivota a podobne sracky…ak mas aspon slepaci mozog v hlave pochopis, ze tie sproste kraviny si vymysla “redaktor” alebo “asertivna blondinka” ktora sa nudi a musi plnit dennu kbotu uderov na stroji

    to iste sa zacina odohravat na macblogu, pretoze miesto clankov s faktami, spravami co je nove a recenziami, ktore sa uplne vytratili, sa tu objavuju clanky typu topky.sk, skratka sa poserme lebo nam vsetko zakazu, iP4 nas zabije, okradne, sleduje, preberie nam manzelky a podobne…potom zrusme rovno cely macblog, lebo zacina byt primitivne povrchny sirenim dristov pre tinedzerov

    0
    0
  12. aj keď je iphone v airplane móde, tak operátor si môže s telefónom robiť skoro čo sa mu chce. takže nemyslím si, že by sa to dalo obísť takto jednoducho. no na druhú stranu si myslím, že nič také neprejde

    0
    0
  13. aj tak týmto nič nevyriešia, jedine že by všetci mali Iphone… inak tú myšlienku nezatracujem. Mne osobne vadí keď som na koncerte a nestojím zrovna v prvom rade, keď každý predo mnou má zdvihnuté hore ruky a robí si video… aj tak to video stojí úplne za h**** lebo obraz je roztrasený, zvuk sa nedá ani počúvať lebo všetci naokolo hulákajú… len čo takto kazia dojem z koncertu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.