Bezpečnosť – je jeden z posledných mýtov o Macoch postavený na reálnych základoch?

Ken Segall, odborník na marketing, ktorý okrem iného presadil Apple slogan „Think Different“, sa najnovšie pokúša zboriť jeden z posledných mýtov o Macoch, ktorý sa týka bezpečnosti. O Apple počítačoch sa totiž často hovorí, že sú bezpečnejšie len kvôli tomu, že je ich oproti klasickým PC veľmi málo, a preto sa útoky na Macy hackerom nevyplatia.

Je Mac naozaj bezpečný? Zdroj: Ken Segall’s Obser­vatory Ken sa na to však pozerá z iného pohľadu. Nie sú Macy svojou jedinečnosťou a bezpečnosťou naopak oveľa lákavejšie? Hacker, ktorý by ako prvý spôsobil masívny útok na túto platformu, by si ľahko zaslúžil uznanie nielen od kolegov. Naviac, ak je to také jednoduché, nemal by s tým mať najmenší problém. Oproti tomu vytvárať vírusy a škodlivý softvér pre Windows, kde je hackerov obrovské množstvo a so škodlivým softvérom sa stretávame na každom rohu, neznie ako veľká výzva.

Samozrejme, nikto netvrdí, že Macy sú neprelomiteľné. O čo sa Ken snaží je ukázať, že argumentovať vyššiu bezpečnosť Mac platformy tým, že je Macov málo, je nezmysel. Aký máte na „posledný mýtus o Macoch“ vy? O svoje názory sa s ostatnými môžete podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Určite nie je neprelomiteľný.. Nech je systém akokoľvek dobrý, zakiaľ tam bude ten rizikový komponent zvaný užívateľ tak sa vždy bude dať prelomiť.
    Na druhú stranu určite je oveľa bezpečnejší ako Windows.. všetko je bezpečnejšie ako windows. Notebook(mac, linux, chromeOS) na zadnom sedadle zaparkovaného auta pred Tescom je vo väčšom bezpečí ako stolný pc s windows :)

    0
    0
  2. Obyčejný hekr by se musel učit něco nového než programování pro widle. Opravdoví hekři, kteří to dělají pro prachy, tak ti zase jsou závislí na tom, že “všechny” databáze,citlivé informace, systémy institucí, korporací a prostě vše, co by se dalo nějak zpeněžit, běhá proprietárně na widlích nebo menší část na linuxech.
    Prolomením nějakého masoxu sice může někdo dosáhnout prestiže, ale jestli to dělá pro prašule, tak se přeci snaží být totálně neviditelný a nevystopovatelný a nebude se na netu vychloubat, jaký je geroj.
    Na masoxu zatím asi není tímto způsobem moc co získat. Za časů procesorů power nebo motorol a systémů do OSX 9 byly přeci nějaké víry pro tuto platformu, a to si byly prográmátorsky oba světy daleko blíže ,než teď s intelama a OSX, a nepamatuji se, že by něco závažného způsobovali…
    Při současné politice applu dojde k případnému napadení masoxu nejspíše přes iSrágory(Pod,Pad,Ped,Pid,Phone..) než přes normální OSX, protože tam to asi je jednak jednodušší , a pak, tam je a asi i v budoucnu bude procentuální zastoupení téhle platformy vzrůstat. A v leckterých službách s tím souvisejících se Apple může přiblížit i stavu , kdy bude mít téměř monopolní postavení a to bude teprve výzva pro opravdové machry a fiškuntíky v oboru hacku a kracku..

    0
    0
  3. neviem si predstavit ludi, co doma sedia a len tak robia zle.

    Zaskodnictvo ma najvacsi vyznam a prinos pre spol. vyrabajuce protiopatrenia. Bez virusov by eset neexistoval.

    individualne zasahy z pomsty, vydierania, ziskavania dolezitych faktov, su tiez pochopitelne dovody, no kolko ich je?????? Dokazu na tom sikovny chlapci a dievcata zarobit viac, resp. o tolko viac, ze sa im oplati byt mimo zakon viac ako sa zamestnat na dobre platenej pozicii v IT sektore. Hovori sa, ze IT platia kralovsky, a teda si treba spocitat plat + riziko a vyjde nam, ze zisk zo zaskodnictva musi byt riadne velky aby to pre niekoho malo vyznam. lebo clovek, ktory je tak sikovny, ze dokaze napachat vyznamne skody, ktore sa daju napachat len tam, kte to hrozi a tam je to aj dobre chranene a este nanho aj nepridu, musi byt aj vysoko inteligentny a pochybujem, ze taky ludia myslia len na dva dni dopredu. Myslim, ze si dokazu uvedomovat svoj zivot ako celok a dobre si rozmyslia ako chcu zit aj o 20 rokov neskor.

    0
    0
  4. V jave sa mi podarilo spravit program co dokazal hybat kurzorom a emulovat stlacania klavesov, nie je s tym problem napachat skody, pretoze pri pohybovani mysou a emulovani klaves som nepotreboval ani admin. opravnenia.
    Pri macu vsetko stoji a pada na ludskej hluposti ktorej nikdy nie je malo. Ked uzivatel bude stahovat cracknute ilify a iworky z torrentov, je tam velmi vysoka sanca ze chyti nejaku pliagu … Treba si len davat pozor co spustame.. Ale stalecje to lepsie akok pri windows kde podla statistiky staci 15 minut na ziskanie virusu.

    0
    0
  5. Myslím, že na uznanie sa prestali tvorcovia škodlivého softvéru hrať tak pred 15 rokmi. Teraz je to tvrdý biznis. Hlavný cieľ je vybudovať čo najväčší bootnet, pomocou ktorého môžem poskytovať služby za peniaze. Či už rozposielanie spam-u alebo lámanie hesiel a pod. Čím väčší bootnet, tým viacej peňazí z neho dokážme vyťažiť. Z toho pohľadu má Mac platforma vyslovene mizivý ekonomický potenciál.

    0
    0
  6. No osobne ani na windowse nepouzivam ziadnu ochranu uz roky (:)) okrem hardware firewallu (wifi router). podla mna je to skor o inteligencii uzivatela.

    0
    0
  7. samozrejme ze je to mytus, ale nezavrhoval by som uplne tuto logiku. ide o to ze bezpecnostnych hrozieb je viac. ak by slo o server beziaci na Macu, tak je to server taky ako kazdy iny a ked nanho chce niekto zautocit, zautoci. preto myslim, servre aj macove su zabezpecene.

    co sa tyka osobnych pocitacov, tam ide “hackerom” hlavne o to vyuzit co najvacsi pocet nezavislych pocitacov na svoje ucely, tj vyuzivat IP adresy na masivne utoky na servre, resp ziskavat data od vela ludi. tam naozaj ma mac vyhodu hlavne v tom ze je ho malo a je iny. PC je skratka tolko, ze vzdy sa ich najde VIAC nezabezpecenych ako je macov. Nepoznam cisla, ale odhadom, ak ma mac v usa zastupenie cca 7 – 10%, tak vo svete to moze byt tak 1%.

    tretia moznost su cisto zakerne viry, ktore maju iba zlomiselny ciel znicit pocitac a data v nom. tu ide naozaj o pocitacovy “terorizmus”, tj su to asi zakomplexovani ludia, ktori si chcu ziskat uznanie komunity, resp. asi dufaju ze ak spravia neico velke, tak ich zamestna nejaka korporacia ako bezpecnostnych odbornikov. Tu naozaj ide o hrozbu aj pre Mac, lebo, naozaj, ak by sa zacal sirit nejaky devastacny virus, ktory by bol dostatocne inteigentny (pre win skryty), tak by to bol “mor” pre mac svet. jednak by takyto utok asi dokazal v kratkom case znefunkcnit 80% macov a po druhe, bol by naozaj zboreny mytus.

    neznasam konspiracne teorie, ale z takeho niecoho by hlavne mohli mat osoh antivirove firmy. ale vzhladom na minimalny podiel macov na trhu by to pre nich nebolo niajke terno, cize naozaj je to iba konspiracna teoria. skor by z toho najvacsi osoh mal naozaj ten PRVY clovek co sa mu to podari.

    ale stale vyvstava otazka: kde stale su? Mac ma sice maly podiel, ale je popularny, tj na rozdiel od linuxu, hackeri vedia ze apple vlastnia povacsinou ne ITckari, teda “hlupejsi” (pre nich) ludia, ktori sa nevedia dostatocne branit. ak je to taka jednoducha a lakava korist, tak preco sa este ziaden taky utok neuskutocnil?

    naozaj niesom ITckar, ale to chcel asi aj tym Ken Segall povedat. ze pricinou nieje fakt ze je macov malo (ako sa prezentuje), ale samotny system svojou strukturou je bezpecnejsi. Tym ze je uzavrety, ze vsetko mozne nemozne musi byt schvalene applom, ze fakt ze apple si vyraba aj SW aj HW znacne napomaha “obruseniu” systemu. Windows je demokracia, Apple je diktatura. to je mnohym proti srsti, ale je fakt ze prave tato skutocnost masivne napomaha bezpecnosti a bezproblemovosti Macov. Radsej budem v peknej a bezpecnej diktature applu ako v smetisku Win

    0
    0
  8. Pani, hlavne si uvedomte, to co uz bolo spomenute vyssie. Dnesne virtusy tu nie su preto, aby vam nieco napisali na obrazovku, alebo zmazali nieco na disku, ale preto, aby vytvarali botnety. Virus je jedna cast, po infikovani pocitaca zvycajne stiahne zvysny kod pre zaradenie do botnetu a nainstaluje ho.

    Ak by sa do tohto procesu mala zapojit aj MacOSX platforma, znamenalo by to, ze programator musi pisat kod botnet aplikacie multiplatformne, co by znamenalo dalsie naklady a to sa im momentalne neoplati, pretoze maju dostatok ludi na win platforme.

    Tiez nie je pravda, ze Mac pouzivaju zvycajne nie ITckari. Z globalneho pohladu to urcite tak nie je, Win pouzivaju rovnako bezny ludia ako Mac.

    0
    0
  9. Myslým nebo spíše vím že nabourat se do nějakého uživatelského PC nebo Macku není zase tak jednoduché a pro ty lidi co to umí je to k ničemu. Podívejte se na Digit.cz povídání se “synopsem” tam popisuje cěmu se věnují lidi co takové věci dovedou! pokud vlastníte bankovní účet tak je to povinost! :D prvně sem byl zděšen

    0
    0
  10. Souhlasím s názorem… Mac se stává čím dál víc atraktivní pro útok. A to je asi i jeden z důvodů, proč Apple zavádí Mac App Store a snaží se udržet platformu “uzavřenou”.

    0
    0
  11. Vaše meno : … hackeri vedia ze apple vlastnia povacsinou ne ITckari, teda „hlupejsi“ (pre nich) ludia, ktori sa nevedia dostatocne branit. … ako sorry, ale stýmto absolutne nesuhlasim

    0
    0
  12. mno netvrdil by som ze si ich hackery nevsimaju len koli tomu ze ich je malo, to je blbost, ale co vam fakt nepoviem preco to tak je…mozno koli tomu ze je s tym viac piplacky ako na windows vymyslat nejake virusy alebo je vela inych moznych dovodov

    0
    0
  13. @jerry00
    “kteří to dělají pro prachy, tak ti zase jsou závislí na tom, že „všechny“ databáze,citlivé informace, systémy institucí, korporací a prostě vše, co by se dalo nějak zpeněžit, běhá proprietárně na widlích nebo menší část na linuxech. Prolomením nějakého masoxu sice může někdo dosáhnout prestiže”

    Mal by si si rozsirit trosku svoje vedomosti preto to co si napisal je uplna hlupost….

    0
    0
  14. To Vaše meno: “Radsej budem v peknej a bezpecnej diktature applu ako v smetisku Win” s touto vetou sa velmi stotoznujem. Da sa prelozit aj do inych sfer, medzi ine firmy a plati to.

    0
    0
  15. @ Vaše Meno: Pekne si vystihol pojem demokracia. Tak asi aj vyzerame zvonku … Aky sme ludia, take su systemy, riesenia, nie je nic viac ani menej. Ak by sme boli uvedomelejsi, nepotrebovali by sme riesit bezpecnost v ziadnych systemoch, ani IT. V principe je to vo vsetko rovnake, menia sa len nastroje, prostrietky, … Momentalne to aspon tu vyzera ze je lepsia a pohodlnejsia diktatura Apple ako smetisko Win. Zalezi len na nas, vsetkych. Uvidime kde to bude o par rokov. :)

    0
    0
  16. Len pre info, existuju uz aj antivirusy na mac – napriklad ESET for MAC, ktory mal lunch pred niekolkymi mesiacmi. Podla mna nazor Kena a aj jeryho00 v diskusii je uplne mimo. Podla mna to nie je o tom ci je mac lahke prelomit alebo nie a ani o prestizi, pretoze ak by to bolo tak ako pise Ken uz davno by sa tak udialo. Je to v uplne niecom inom

    0
    0
  17. Vase meno: „ale stale vyvstava otazka: kde stale su? Mac ma sice maly podiel, ale je popularny, tj na rozdiel od linuxu, hackeri vedia ze apple vlastnia povacsinou ne ITckari, teda „hlupejsi“ (pre nich) ludia, ktori sa nevedia dostatocne branit. ak je to taka jednoducha a lakava korist, tak preco sa este ziaden taky utok neuskutocnil?“

    Tu by som prave nesuhlasil, Mac vacsinou vlastnia ludia IT aspon troska znalejsi, neraz alpha geeks – vyvojari, vedci apod. (CERN, NASA, Google, GenenTech atd. – vsetko Macy).

    Dnes je vyvoj trojskych konov skutocne tvrdy business, nejde o prestiz – v tomto je argument uplne mimo. Preto je prave zahadou, ze utoky na rozsirenie botnetov (teda nasadenie trojskeho kona, ktory uzivatel ziska ZO SERVERU bez vedomia) sa nekoncentruju na *nixove servery (Linux, *BSD varianty). Prave utokom na servery a tichym podhodenim trojskeho kona (byt nech pre Windows) by sa napachali este vacsie skody/vacsie zisky. Napriek tomu, ak dojde k utokom na servery, jedna sa v zasade o DOS utok na *nixove servery, nie na podhodenie skodliveho kodu, ktory by sa potichu siril dalej na klienty.

    V tejto suvislosti je preto paraela s nizkym poctom utokov *nix servery (drviva vacsina web serverov) a Mac OS X (opat UNIX) zrejma – tieto systemy su daleko lepsie zabezpecene. Ano, Microsoft urobil velmi vela uz od Visty (napr. ukladanie kodu v RAM na nahodne miesta, sandboxing atd.). Problem je, ze Windows su vyvijane kde? V Indii, Pakistane, Cine… takze pre tychto, na nase pomery relativne slabo platenych ludi je velmi vyhodne naprogramovat backdoory, ktore potom vyhodne predavaju roznym organizaciam (neraz podsvetie). Skor, nez sa nova verzia Windows dostane na trh, uz zaujmove skupiny maju info o backdoors v rukach. TOTO je prave problem Windows.

    Uz v case uvedenia Windows 95 bola jedna zaujimava vec – pri prichode Win 95 na rusky trh uz rusi nejaky cas pouzivali neoficialne lokalizovane a opatchovane verzie 95tiek.

    0
    0
  18. Samozrejme ako žiadny OS software, tak ani Mac OS nie je určite neprelomiteľný. Ale mizivé množstvo útokov a vírusov na MAC platformu sa určite nedá argumentovať iba ich malým rozšírením. Macy sú využívané buď komunitou ktorá nemá počítačové vedomosti práve pre ich jednoduchosť ovládania s bezproblémový chod, … alebo na druhej strane IT komunitou ktorá si veľmi dobre uvedomuje ich možnosti a vie ich používať.
    Nestali sa teda free dostupnou skladačkovou platformou, ktorú je možné jednoducho upravovať a za lacný peniaz modifikovať a crackovať. Tak isto tu hraje velkú rolu to, že vývoj neprebieha v tretích zemiach, kde je úroveň zabezpečenia kľúčových informácií minimálna ako to tu už kolega písal.
    Zo strany hackerov teda prelomenie Mac platformy vyžaduje dosť značné študijné úsilie a nedajú sa použiť štandardné technológie vývoja vírusov na Win platformu, ktoré sú široko známe a verejne aj neverejne x-krát publikované. Pracne venovať veľké úsilie na preniknutie do Mac systému nejak nezapadá do ich filozofie globálneho boja proti proti všetkému, … a teda rýchlemu sa dopracovaniu k bombastickým výsledkom. Možno to je dôvod prečo sa na túto (v podstate tiež nix-ovú) platformu nejak vírusy veľmi neobjavujú.
    Druhým podstatným dôvodom bude asi aj to, že systém archivácie a obnovy dát na mac platformy je tak dopracovaný, že časy na rekonštrukciu a uvedenie do bezproblémového stavu po zistení problémov sú krátke oproti ťaťkopádnym win riešeniam, že vynaložená námaha na deštrukciu Mac systému nie je veľmi efektívna.

    0
    0
  19. Po prečítaní článku a diskusie som dospel k záveru, že každý slobodný človek si môže vybrať diktatúru akú chce. Diktatúru Apple, diktatúru ESET, diktatúru…

    Zvolil som Apple. Prečo? Neobťažuje ma denno-denne.

    peace … miro novak

    0
    0
  20. Filip: zla uvaha. Ziadny skodlivy utok na Macy nebol zatial uskutocneny (uspesne) a neexistuje ziadny botnet zlozeny z Macov. Mac OS X je plne otvoreny OS, otvorene zdrojove kody ku viacerym klucovym sucastiam (Windows nema ZIADNE), je mozne nan nainstalovat cokolvek – lubovolne rozsirenia a modifikacie OS, aplikacie pisane priamo pre Mac, aplikacie z BSD a GNU repozitarov (MacPorts a FINK).

    Mac App Store nie je a nema byt jedina oficialna cesta k aplikaciam, je to len alternativna, velmi pohodlna cesta pre ludi, zaciatocnikov, ktori nie su znali na to, aby daco hladali na webe a vykonavali platby cez rozne platobne systemy kartou. Tu maju vsetko pod 1 strechou – najdenie aplikacie, instalaciu aj platbu, aj aktualizacie.

    0
    0
  21. osobne mam na macu antivirak, cisto kvoli tomu, ze posielam a dostavam vela veci z pc platformy a aj ked to mne neuskody, neznamena, ze to neuskodi inym …

    0
    0
  22. No osobne ani na windowse nepouzivam ziadnu ochranu uz roky (:)) okrem hardware firewallu (wifi router). podla mna je to skor o inteligencii uzivatela..napisal si to uplne presne, ja som chytil nejaky virus asi 2-3x za poslednych 10 rokov, co je podla mna dost slusne na to, ze sa okolo virusov robi velke halo a hysteria :D

    0
    0
  23. ja som si stale myslel ze OSx je bezpecnejsi preto,lebo to UNIXove jadro je napisane tak, ze vsetko ,co vam moze poskodit pocitac sa do spustit iba ako to odsuhlasite (pravdepodobne nevedomky) heslom, cize kym nedas heslo ,nic vazne sa nestane…

    mylim sa?

    0
    0
  24. úplné keci.
    Týždeň plánuje útok, robí scripty,…
    Zaútočí na 5% podiel, kde 4% ľudí môže mať danú chybu zaplátanú, alebo ešte o nej nevedia, takže 5 %.

    Zaútočí na WIN, ktorá má viac ako 80% podiel a viac ako 50% nemá chyby zaplátané. čiže kde zarobí viac? Kde sa mu to viac oplatí? na wine.

    čiže pre hackerov nie je iOS zatiaľ zaujímavý, ked bude, tak najdu diery a prekonajú ho. Ved na veľa súťažiach ho prekonali.

    0
    0
  25. Stanley: zacnem iOS: prekonali, lebo mali priamy pristup k zariadeniu. Neprekonali ho hravo podvrhnutim stranky. Tym netvrdim, ze to neslo, posledny webovy jailbreak cez dieru v PDF parseri je prikladom.

    Lenze iOS ma velky podiel a utoky zatial nikde. Stary Mac OS mal voci OS X mizivy podiel (a to ratajme aj vsetky iOS zariadenia) a virusov bola fura.

    Kdeze, velka cast bezpecnostnych problemov Windows je v tom, co som napisal – programovanie v krajinach 3. sveta, kde nie je kontrola a loajalita pracovnikov. Viac sa im oplati prepasovat do systemu backdoor a potom to predat. To je problem. Pretoze Windows, napriek velkym pokrokom v bezpecnosti v poslednych verziach stale trpi bezpecnostou. To uz nie je o technike, to je o ludoch.

    Co lahsie ustriehnes? 300 programatorov (Mac OS X) prevazne americkeho povodu pracujucich priamo v sidle firmy + pouzivany Open Source kod (BSD, ktory overuje kvantum ludi) alebo 11 000 indickych a pakistanskych programatorov (tolko robilo na Vista) pracujucich za mizivy plat vo svojej krajine, pricom ich kontroluje par ludi z vedenia firmy? Vyber si…

    0
    0
  26. Jozef Remen: tvá úvaha je zlá. Neřekl jsem, že byl proveden povedený útok… ale souhlasím s názorem, že toto ohrožení je pravděpodobné a čím dál víc reálné. Ve chvíli, kdy bude systém “uzavřený” a většina uživatelů tedy bude preferovat jednoduchý nákup aplikací přes oficiální store (preferovat např. před torrenty) – a budou aplikace aspoň jakš takš kontrolovány Applem tak nestane se, že user stáhne škodlivý soft. V tu chvíli jsou všichni hackeři odkázáni na přímé útoky dírami v OS a dalším softvéru (případně sítí)… Což jim značně ztíží práci a systém bude více zabezpečený. Stejně tak jsem neřekl, že je to jediná cesta aplikací do počítače – ale je rozhodně nejbezpečnější ze všech úhlů (platba, kvalita, chyby).

    0
    0
  27. jedno teda MS upřít nemohu, jestli jsem vše pochopil a přečetl správně, tak vývoj OSX v USA musí být dražší než vývoj Win v Indii a navíc se win prodá xx násobně více…
    (To je dáno tím, že Win je bežný standard oproti OSX, nikoli kvalitou..)
    Proboha kam ty zisky cpou?
    V jejich konečném zisku na akcii se to neprojevuje…
    Tak kam se ty prachy ztratí, to je zas někde utopí?
    Představte si, že by Apple prodal místo každého 1 OSX cca 50 OSX…

    0
    0
  28. Pretoze Windows, napriek velkym pokrokom v bezpecnosti v poslednych verziach stale trpi bezpecnostou….ja na nu netrpim, ani moj W :)

    0
    0
  29. Existujú vírusy na Linux? MAC má jadro z UNIXu. Ak budete predávať okná s kľučkou z vonku, niet sa čo diviť, že takto osadené objekty budú pútať väčšiu pozornosť ako iné objekty.

    Druhou stránkou je historický vývoj udalostí. Windows aj MS-DOS bol určený na business aplikácie a používaný vo vládnej sfére. Preto bol opäť príťažlivejší ako ostatné objekty.

    Suma sumárum, ide viac o ekonomické a politické ako o sociálne ciele.

    0
    0
  30. “Win. – demokracie, Apple – diktatura”
    z mého pohledu bych tu Widlí demokracii spíše nazval anarchií :)
    A – být vskutku Apple synonimum pro diktaturu tak se stěhuju do KLDR nebo Venezuely! :)

    0
    0
  31. som uzivatelom MACu 9 mesiacov. po 15 rokoch práce na windowse som si až užasne rýchlo na MAC zvykol. práve včera mi známa doniesla Windows notebook zavyrovaný a to tak dokonale že sa s tým nič robiť už nedalo len preinštalovať do fabrického nastavenia.. Len tak s újebu som si pri tejto priležitosti stiahol skusobnu verziu NOD pre MAC nainštaloval ho a……. spustil vyrovu kontrolu svojho MACu.
    Po hodine kontroly bolo skontrolované 88000 súborov a bez toho aby sa niečo našlo a to nemam v ňom žiadny iny antivir. bohvskééééééé. NOD mi však tak spomalil cely MAC že som ho dnes po obede odinštaloval a mam pokoj … Uvidím čo do budúcna????!!!!!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.