Automatická kontrola slovenského pravopisu pre Office for Mac 2011

Jednou z prvých otázok všetkých, ktorí zvažujú prechod na Mac, býva, či na ňom budú mať všetok svoj softvér. Napriek tomu, že množstvo ľudí nikdy plne nevyužije funkcie ponúkané kancelárskou sadou Office od Microsoftu, máloktorí switcheri z Windowsu sa bez nej vedia zaobísť. Dnes už je situácia s dostupnosťou Office pre Mac porovnateľná s Windowsom, najnovšie majú Mac používatelia k dispozícii Office for Mac 2011. Aj keď oproti Office for Mac 2008 pridáva kontrolu českej gramatiky, na tú slovenskú Microsoft stále akosi zabúda. Našťastie však existujú firmy, ktoré medzeru na trhu rýchlo doplnia. Jednou z nich je Quentin, ktorý ponúka Slovenské doplnky pre Microsoft Office 2011 na Mac OS X. V tomto článku si priblížime ako fungujú a nakoľko si plnia svoju funkciu.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Inštalácia

Slovenské doplnky pre Microsoft Office 2011 pre Mac OS X sú distribuované elektronicky. V praxi to znamená, že po zakúpení získate v podstate len sériové číslo. To spolu s priloženým návodom k inštalácii zaručuje jednoduchú inštaláciu. Jedinou podmienkou je, aby ste mali Microsoft Office 2011 štandardne v priečinku Applications (/Application­s/Microsoft Office 2011). Potom už stačí zadať sériové číslo a doplnky sú nainštalované a pripravené na používanie.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Ak sa rozhodnete doplnky odinštalovať, v návode nájdete konkrétne súbory, ktoré je potrebné odstrániť.

Nastavenie

Po nainštalovaní doplnkov je nutné nastaviť jazyk v Office na slovenčinu. V menu na hornej lište kliknete na Tools → Language a vyberiete Slovak.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Pre automatické podčiarkovanie slov, ktoré považuje Office za nesprávne, je taktiež nutné otvoriť v menu Word → Preferences (tento krok preskočíte klávesovou skratkou „Command + ,“ → Spelling and Grammar. V časti Spelling potom stačí zaškrtnúť „Check spelling as you type“. Aby ste sa vyhli ukladaniu nových slov do slovníka spoločného pre všetky jazyky, ktorý potom môže ponúkať napríklad v anglickom texte nesprávne slovenské opravy, v menu Custom dictionary vyberte „Slovensky Slovnik“.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Slovenské doplnky – čo obsahujú?

Súčasťou slovenských doplnkov pre Microsoft Office 2011 pre Mac OS X je kontrola slovenského pravopisu (podčiarkovanie chýb), ktoré funguje v aplikáciách Word, Excel a PowerPoint. V Outlooku vám táto kontrola fungovať nebude. Dôvodom je to, že Outlook používa iné slovníky. S doplnkami získate aj slovenský tezaurus pre Word.

Kontrola pravopisu

Automatická kontrola pravopisu funguje tak, že zatiaľ čo vy píšete, softvér automaticky hľadá chyby a neznáme slová, ktoré podčiarkne červenou. Vy môžete následne na podčiarknuté slová kliknúť pravým tlačidlom a vybrať ponúkané opravy. Samozrejme, slovenská kontrola pravopisu nie je ešte ani zďaleka na úrovni kontroly svetových jazykov, avšak väčšinou je schopná ponúknuť správne opravy. Časom sa kontrola zlepšuje aj vďaka tomu, že slová, ktoré predtým softvér nepoznal, sa postupne pridávajú do slovníka a neskôr sú automaticky navrhované.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Aj keď znalosti gramatiky a štylistiky nenahradia žiadne doplnky ani kontrola pravopisu, svoje uplatnenie si nájdu u ľudí, ktorí často robia preklepy. Červené podčiarkovanie tak uľahčí hľadanie chýb v dlhých textoch a často je schopné aj samo navrhnúť správnu opravu.

Slovenský tezaurus

Ďalšou súčasťou slovenských doplnkov je aj synonymický slovník, tzv. Tezaurus. Ak ste predpokladali, že vám pomôže pri písaní zložitejších textov, musím vás sklamať. Synonymá, ktoré slovenský Tezaurus vo Worde 2011 ponúka sú vo väčšine prípadov nezmysly, ktoré nemajú s originálnym slovom nič spoločné. Aby bol schopný nájsť synonymum, musíte vyskúšať úplne jednoduché slová ako napríklad „auto“. Pri väčšine bežných slov sú ponúkané významy a synonymá hodné úsmevu, v ostatných prípadoch Tezaurus žiadne nenájde, o cudzích slovách nehovoriac.

Slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011

Záver

To, ako budete so slovenskými doplnkami pre Office pre Mac 2011 spokojní, závisí z veľkej časti od toho, čo očakávate. Ako už tušíte, od dokonalosti majú stále ďaleko. Kontrola pravopisu však uľahčí opravovanie chýb a slovníky sa pomerne rýchlo doplnia aj o slová, ktoré boli predtým podčiarkované ako neznáme. Znalosti a ľudský rozum samozrejme nenahradia, ale spríjemniť písanie a opravovanie dlhých textov určite dokážu.

Horšie je to s doplnkami pre Tezaurus. Jeho uplatnenie v praxi je takmer nulové, skôr si s ním môžete skrátiť dlhú chvíľu hľadaním vtipných významov a synoným.

Oproti verzii pre Office pre Mac 2008 sú naviac slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011 dostupné v nižšej cene – 360 CZK, teda približne 15 EUR. Slovenské doplnky by mali byť k dispozícii u všetkých známych predajcov Apple produktov.

Ak sa vám teda nechce čakať na deň, kedy sa Microsoft konečne rozhodne podporovať vo svojej kancelárskej sade Office pre Mac aj slovenský jazyk, slovenské doplnky pre Office pre Mac 2011 sú zrejme najlepšou dostupnou alternatívou.

~~Za poskytnutie NFR licencie ďakujeme spoločnosti Traco Computers

komentárov
  1. Sám ich používam a myslim ze toto je teda velmi mierna reenzia. Dopolnky su v pdostate nepouzitelne, jedine co splnaju je to pociarkovnaie slov aj to nie vzdy

    0
    0
  2. Stačí text nakopírovať do TextEdit, nechať skontrolovať cez Aspell? Či poskytujú aj viac možností opráv?

    0
    0
  3. Filip: ved prave si myslim, ze kopirovanie ani nie je treba, Office 2011 je Cocoa aplikacia a mala by vediet systemove slovniky pouzivat normalne. Takze staci Aspell – a jedna sa o identicke slovniky, ako su v OpenOffice.org

    0
    0
  4. Už sa asi týždeň chystám na to, že si sadnem k počítaču a požiadam tvorcov o vrátenie peňazí alebo o okamžitý update ich diela. Tento doplnok stojí s prepáčením tak za prd. Nepozná jednoduché slová, skutočné chyby občas zabudne podčiarknuť a sem tam podčiarkne správne napísané slovo. Oproti kontroly gramatiky spell check je Quentin čajový odvar. Nekupujte to

    0
    0
  5. Ja sa spytam nieco trochu ine ale aj ohladom Office 2011. Ako sa v tom nastavy aby som pouzival desatinnu ciarku a nie bodku? dakujem :)

    0
    0
  6. Ako fakt je hamba tvorcov, ze sa vobec opovazia nieco taketo predavat, je mi z toho smutno a asi sa normalnej kontroly pravopisu ani nedockame :(

    0
    0
  7. Tezaurus nie je v pravom slova zmysle v AJ to, co v SJ stelesnuje tzv. synonymicky slovnik. Tezaurus v AJ neobsahuje zvycajne pri danom hesle “synonyma” v zmysle, v akom sa myslia v SJ, ale skor ekvivalentne slova k danemu vyrazu, avsak pouzivane v inom kontexte. Napr. wait- expect – anticipate. SJ takto nefunguje, preto mozno to sklamanie z funkcionality “slovenskeho tezauru”.

    0
    0
  8. Nainštaloval som si ten doplnok “Slovenské doplnky pre Microsoft Office 2011 na Mac OS X”, ale nefunguje. Keď si v menu zvolíte slovenský jazyk a niečo napíšte, dostanete chybové hlásenie a Word zamrzne. To chybové hlásenie je nasledovné:

    Wrong SK set installation. CZ Speller for Microsoft Office 2011 for Mac OS X is installed improperly [82220002]. Please reinstall it.

    Takže tento doplnok zatiaľ nefunguje!!!

    0
    0
  9. Mne to vyhodilo take iste chybove hlasenie a nasledne uz nejde spustit Word (okamzite po spusteni zamrzne a padne), Excel a PowerPoint funguju aj nasledne. Je mozne, ze to funguje iba v OS Snow Leopard a v Lion uz nie? Podarilo sa to niekomu nejako vyriesit?

    0
    0
  10. Nechapem, ze si to ti chlapici co vytvorili ten SW neodskusali a drzo to ponukaju ako riesenie. Bud su uplne blbi, alebo len proste skusaju rychlo zarobit na este blbsich Cechoch a Slovakoch, ktori si to naivne kupia.

    0
    0
  11. Tak ako pise oliver. Pre OSX Lion nie je zial ziadna podpora. Na OS Snow Leoparde bez problemov. Instalujem openoffice. Mohol som usetrit 15€ :))))

    0
    0
  12. Ano, pre Lion to asi zatial neexistuje. Ked som sa o to zaujimal pred cca mesiacom, u vsetkych predajov v BA mi to ponukali ako riesenie aj pre Lion. Ale az nahodou mi jedna zo slecien na telefone prezradila, ze pre Lion to nefunguje. Takze je tu sanca pre sikovneho programatora, aby urobil vlastnu verziu a predaval po 10,- eur. Ak preda tisic kusov, co nie je vylucene, tak zarobi 10 000,- eur, co nie je pre dvadsaťročného fracka zle. Asi sa do toho pustim sam a zoberiem si mesiac neplatene volno. Toto musim zvladnut, aj ked som neprogramoval takmer 2O rokov.

    0
    0
  13. Je to uplna blbost, uz len system akym fy Quentim funguje, ziadny link na stiahnutie, ale iba cez pracovnu dobu od pon do pia Vam zaslu mailom v prilohe produkt aj so seriovym cislom??? Navyse v mojom pripade neplatnym a riesenie s nie velmi ochotnym pankom priamo z firmy im trvalo 3 dni. Zjavne zaspali niekde v roku 96. A hlavne, od spellchecku, ktory je v tradicnom Windows to ma brutalne, ale brutalne daleko…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.