Apple vykráda svojich najlojálnejších

Pokiaľ cez Twitter sledujete technologických zanietencov, včera ste si počas úvodnej prezentácie WWDC mohli okrem nadšeného jasania prečítať aj pár správ s veľmi odlišným tónom. Paradoxne, neboli od zástancov Windowsu, ale od tých, ktorí majú k Applu najbližšie — vývojárov softvéru pre iPhone a Mac.

Prezentáciu začalo Apple tým, že jeho Mac App Store je úspech a stal sa populárnym medzi používateľmi, rovnako ako programátormi. Vraj sa za pár mesiacov stal najväčším kanálom na predaj softvéru. Ktorý vývojár by to nemal rád? V rovnakých superlatívoch sa hovorilo aj o App Store pre iPhone. Za oznamom, že developerom vyplatil Apple 2,5 miliardy dolárov bolo viac výkričníkov, ako nájdete na titulnej strane bulvárneho denníka. Zrejme to firmu oprávňuje, aby potom svojim treťostranovým vývojárom, ktorí pomohli vystavať iOS do pozície, v ktorej je dnes, zapichli nôž do chrbta.Nová služba Reading List, dostupná v nových verzách Mac OS X aj iOS, umožňuje používateľovi konečne čítať na webe aj dlhé texty, na ktoré práve nemá čas a nájde si ho až neskôr. Keď narazíte na článok, môžete ho jednoducho uložiť do svojho Reading Listu, napríklad na Macu a vďaka bezdrôtovej synchronizácii vás bude čakať v poličke s odloženými článkami aj na iPhone a iPade. Rovnako to platí aj naopak.

Skvelý nápad. Škoda len, že dve aplikácie s rovnakým princípom sú dostupné už roky. Instapaper sa v App Store predáva od augusta 2008. Read It Later, ktorý začínal ako rozšírenie pre Firefox ešte o niečo skôr, bol v App Store od apríla 2009. Marco Arment, ktorý stojí za prvou menovanou aplikáciou, vyvíjal od začiatku takmer výhrane pre Apple zariadenia. Jablkovému ekosystému ostal verný stále a pre Android či Windows Phone 7 nie je stále žiadna oficiálna aplikácia.

Vývojári po WWDC 2011

Vývojári aplikácie WhatsApp Messenger prišli na iný geniálny nápad — kedysi, keď ľudia nemali na mobiloch internet, využívali na textovú komunikáciu výlučne SMS správy. Dnes je tu internet a za prenesenie 140 bajtov cez web, čo je obsah jednej správy, si pýta operátor tisíckrát menej ako za prenesenie rovnakej informácie cez protokol SMS, nehovoriac o tom, že ak máte dátový balíček, je všetok prenos v cene. A tak vytvorili programátori aplikáciu WhatsApp, ktorá spĺňa rovnaký účel, čo SMS, ale správy sú posielané cez internet do aplikácie a druhý človek je upozornený push notifikáciou. Rozšírený program, ktorý na Facebooku „lajkuje“ jeden milión ľudí, je v App Store od mája 2009. Po pondelku, keď Apple predstavil dokonalú kópiu tohto systému, nazvanú iMessage, ich už asi viac pribúdať nebude.

Asi najväčší šok ale zažili ľudia zo štúdia Tap tap tap. Vývojári, ktorí stoja za iPhone aplikáciami ako Classics, Convert, Voices 2 a The Heist, žnú vďaka svojmu prepracovanému softvéru a dobrému marketingu jeden úspech za druhým. Jeden z ich posledných počinov, Camera+, je program na tvorbu fotografií s doplnkovými funkciami, ktoré v základnej aplikácii na fotenie nenájdete. V auguste 2010 pridali do svojej aplikácie funkciu VolumeSnap, ktorá umožňovala fotiť okrem tlačidlom na displeji aj tak, že ste stlačili hardvérové tlačidlo hlasitosti. Výsledok: aplikácia bola za porušenie smerníc o interakcii s používateľom vymazaná z App Storu a opätovne sa zjavila až po štyroch mesiacoch.

Keď rôzne softvéry spĺňajú rovnaký účel, je to väčšinou vec dobrá a pomáha konkurencii, ktorá vo výsledku vedie ku kvalitnejšej aplikácii. Tiež platí, že softvérové patenty zatiaľ narobili skôr viac neplechy, ako skutočnej ochrany obete. Úplne iné ale je, keď softvérový gigant arogantne ukradne nápad malému vývojárovi tretej strany, namiesto toho, aby sa s tvorcom softvéru dohodol alebo ho odkúpil, a keďže funkciu zahrnie do systému, doterajšiu aplikáciu prakticky pripraví o význam. Keď to takto pôjde ďalej, vývojári si zrejme rozmyslia, na ktorej platforme budú predávať a Steve Jobs sa s najväčším počtom aplikácii chváliť môcť nebude.

komentárov
  1. k tej diverzite medzi WhatsApp a iMessage len tolko, ze WhatsApp aj nadalej bude velky favorit medzi tymito next-gen messaging applikaciami, kedze nie je vyhradne iOS orientovana ale je navzajom kompatibilna medzi iOS, Android, RIM a Symbian zariadeniami, co iMessage ani zdaleka. Tolko k tejto tematike, k ostatnemu vykradaniu atd sa vyjadrovat nebudem, chcelo by to vyjadrenie samotnych developerov stojacich za Instapaper a Read it Later ako aj Camera+…

    0
    0
  2. Pripadá mi to ako zákon džungle…silnejší má a bude mať väčšiu moc ako bezmocný šikovný….
    Ale takto to už raz v živote chodí. Apple netreba podceňovať. Apple pripravil pôdu pre tých vývojárov inak by dodnes nikto ani netušil o ich nápadoch….

    0
    0
  3. trosku prehnane, nie? kazdeho blba napadlo, ze cvaknut foto by bolo lepsie prvym tlacitkom, co je po ruke a ostatne su podobne.
    Podla mna je len dobre, ze su taketo veci v zakladnej vybave a to som iOS vyvojar.
    Plus fotenie stlacenim volume jasne odporovalo apple quide lines od zaciatku, takze to ze to skusili bol len taky pokus. Imho necakali, ze sa im to prepecie.
    Podobne na tom boli aj vyrobcovia scatch programu so zistovanim ‘tlaku’ neoficialnym sdk api. Mozno to apple casom zahrnie do standartneho api, co by bolo fajn.
    osobne som ale na wwdc cakal zlepsenie multitasking prepinania, ale zrejme to nechaju az na iphone 4s, kde predpokladam, ze upravia home tlacitko na kapacitne a vyuzitelne na 3 zakladne gesta. Doprava, dolava, hore.

    0
    0
  4. tak toto naznacuje, ze apple sa vydava zlym smerom. Doteraz ho mac a ios useri viac chvalili ako kritizovali, no tento tah zrejme dopomoze ku vlne kritiky na ich hlavy :/

    0
    0
  5. Váš názor spracovaný v článku sa čítal skutočne dobre. aj keď nerád prispievam do diskusií, teraz mi to nedá a skúsim vyjadriť svoj názor aj ja.

    o všetkých vylepšeniach, ktoré prichádzajú s novšou verziou (nielen) iOS treba uvažovať vo viacerých rovinách – nielen z hľadiska autorov. treba poznamenať, že autorom aplikácií priniesli vďaka App Store a iOS nemalé finančné prostriedky. bez iOS, rovnako ako bez App Store by nemuseli zarobiť žiadne peniaze, prípadne by mohli byť ich zisky na inej platforme nižšie. takže tento krok (implementácia funkcií podobných tým z externých aplikácií do systému) im môže pripadať ako nefér, no z hľadiska neustáleho vylepšovania a konkurencie schopnosti iOS voči ostatným platformám je to takpovediac nutnosť.

    určite by som tento jav nenazval ako “vykrádanie svojich najvernejších”. aplikácie sú stále dostupné v App Store, stále majú možnosť zaujať niečim iným – napríklad hore spomenuté môžu kľudne viesť “súboj” s tými “defaultnými” a to veľmi jednoducho – stačí rozmýšľať a ponúknuť niečo nové, neustále ich vylepšovať, aby mali narozdiel od tých “defaultných” nejakú pridanú hodnotu .. myslím že je naivné si myslieť že aplikácia, ktorá dokáže fotiť po stlačení tlačidla hlasitosti sa bude dobre predávať donekonečna. to isté ostatné príklady a kvantá iných aplikácií.

    spomínaná implementácia je teda podľa mňa celkom vhodný krok – aplikácie ktoré doteraz nemali priamu konkurenciu budú musieť hľadať nové cesty ako osloviť potencionálneho záujemcu, či už to bude novými funkciami, lepšími cenami, …

    napr teraz sú tie ceny za dropbox pre mňa neprimerane vysoké. uvidíme ako zareagujú keď príde icloud. to isté spomínané camera+, instapaper, rôzne to-do listy (príklad – rád používam Wunderlist, je zadarmo, synchronizuje sa, má pomerné zaujímavé ui. ale často neplní to čo má tak ako má – po uspatí a zobudení pc musím program reštartovať aby synchronizácia fungovala ap. ak na chybách vývojári popracujú, nebudem mať takmer žiadny dôvod prejsť na “defaultné” to-do od applu) atďatď …..

    0
    0
  6. cize teraz maju applaci zastavit vyvoj ios a vsetko nechat na tretie strany kvoli ich patetickym aplikaciam?? ved to je smiesne

    ved uznajte ze tie aplikacie si pytaju peniaze niekedy za absolutne banality, takto budu aspon nuteni trosku viac popracovat resp. vyvinut nieco nove a nie len ryzovat

    0
    0
  7. Ved aj ta paleta s notifikaciami je len okopirovana z androidu. Mam pocit, ze apple uz nevydava a ani sa nesnazi vydavat ziadne vlastne revolucne zazraky.

    0
    0
  8. Nooo ale tenhle článek je hodně mimo mísu. Co je to proboha za termín “vykrádá”? Jistě, že když se objeví cokoli zajímavého (ABS, či elektrické ovládání oken v autech, dotykové ovládání telefonu, atd., atd.) a někdo uvede na trh, ostatní to samozřejmě začnou kopírovat a rozvíjet takový nápad či řešení po svém. To je totiž naprosto základní princip vývoje čehokoli ve společnosti. Pokud někdo chce své duševní vlastnictví ochránit proti kopírování, slouží k tomu příslušné instituce a pokud toho nevyužil, je jeho nápad prostě volně k dispozici. Takový je trh. Pravidla jsou známy dopředu a jsou naprosto transparentní.

    0
    0
  9. Trosku divny clanok. Na druhu stranu sa pytam, ci by teda mal Apple predaat len iPhone a o ostatne by sa mali postarat vyvojari? Myslim, ze na vacsinu veci by skor alebo neskor v Apple prisli, ci uz sami, alebo po feedbackoch od userov. OSX je dokazom toho, ze Apple urcite nie je vyvojarsky v softwarovej oblasti spiatocnicky…

    0
    0
  10. Já si myslím, že to je přirozený vývoj iOS. Rozhodně bych to nenazýval nějakým vykrádáním. Integrace podobných nástrojů přímo v systému bude vždycky lepší než aplikace třetích stran a nevidím důvod, proč by Apple měl omezovat svůj vývoj jen proto, že to někoho už napadlo. Integrace iMessages do SMS/MMS v kombinace s nimi je zkrátka geniální nápad. Kdo z BFU uživatelů používá WhatsApp? S nikým takovým jsem se ještě nesetkal, nikdo se mě na to neptal, každý používá klasické SMS zprávy. Teď to nebude muset řešit vůbec. Kdo z BFU používá Read it later? Znám jen technicky znalejší uživatele. Navíc Reading list v podání Apple bude jen Safari only, což pro některé také nebude úplně při chuti, ale integrace přímo v mobilním Safari je zkrátka skvělá a Read it later mě odradil právě kvůli způsobu jak je třeba to řešit až jsem se jej používat nenaučil…

    0
    0
  11. dobry clanok, skutocne len tak dalej, mozno uverime,ze je tu zaujem o objektivitu.
    Co sa tyka samotneho problemu pod menom apple, netreba mat iluzie, ked ide o biznis,nie je o nic lepsi ako microsoft, skor naopak, castokrat je este horsi …
    Co ma vzdy iritovalo,je akasi bezbreha lojalnost, ako keby apple nebola firma orientovana iba na zisk a to bobec nie tzv. primereny,ale nejaky sportovy klub, ktoremu fandime.
    Iba dodam,ze mac, ci skor macky vlastnim uz viac ako 15 rokov a skutocne ich mam rad,ale to neznamena,ze nebudem kriticky voci niekomu,kto ich vyraba.

    0
    0
  12. developer co stoji za instapaper, mal reakciu hned na wwdc “shit” neskor ale zhodnotil, ze predtym malo jeho aplikaciu 1 percento iphone uzivatelov, tym ze apple da podobnu funkciu zadarmo zacne ju pouzivat omnoho viacej ludi a ti zacnu vyhladavat veci ktore im chybaju to znamena zvysi sa dopyt po aplikacii ktora to ponuka, ja som tuto aplikaciu kupil pred 2ma rokmi, a tiez v prvej chvili som si zanadaval, zas dalsia aplikacia ktora mi je nanic, ale nie je to tak. Instapaper ma zakladnu vec a tou je inverzne zobrazenie, ta ista situacia nastala s ibooks a stanza, ostal som pri stanze. Ludia ktory vyzaduju white text on black background si aj tak kupia instapaper.

    0
    0
  13. Mne napriklad vobec nevadi, ze sa inspirovali :-) aj niecim z Androidu. Pretoze vdaka nemu sa musia zlepsovat ovela rychlejsie :-)

    0
    0
  14. Skutočný problém je, že Apple svoje produkty zámerne vybavuje horšie, než môžu. Absencia základných funkcií od začiatku iOS, akými bolo kopírovanie textu alebo multi-tasking a jednoduché prepínanie aplikácií, ktorých doplnenie trvalo minimálne jednu generáciu systému, je pohŕdanie zákazníkmi za účelom maximalizovania zisku, pretože zákazníci Apple sú zväčša tupé stádo, ktoré si stále dokúpi novšiu verziu ich produktov.

    Ich súčasné kroky popísané v článku samozrejme hodnotím negatívne, no vyznieva to, ako keby bolo lepšie funkcie v systéme ignorovať a nechávať to na aplikáciách tretích strán, prípadne investovať veľké sumy peňazí do ich odkúpenia – najlepšie by podľa mňa bolo nebyť pokryteckým komerčným alibistom ako Steve Jobs a vytvoriť solídny produkt už na začiatku. iPhone je fajn, iPad tiež, páčilo by sa mi používať ich, no z úcty k morálke tak neurobím ani keby som ich dostal zdarma.

    Je to smutné, ale zdá sa, že takmer každý človek má svoju cenu – otázna je iba suma. Steva som kedysi obdivoval, teraz už Apple radšej ani nesledujem.

    0
    0
  15. osobne si myslim ze clanok ma vo vela veciach pravdu … “vykradat” napady v uvodzovkach nie je spravne a velakrat samotny apple sa sudi za veci ktore su mensieho charakteru … tym ich nechcem nejako odsudzovat, kadzdy sa snazi aby prave jeho produkt bol nalepsi najuzasnejsi na svete, kazdemu ide predsa o peniaze v konecnom dosledku … niekomu menej niekomu viac …

    mne len vadi ze apple velakrat nahneva developerov tym ze veci ktore si sam vehementne pouzije vo svojich aplikaciach nemoze pouzit nikto ini … tym myslim napriklad menenie ikony aplikacie … napriklad taky celsius, a badge notifikacie ako ukazovatel teploty je perfektny napad no lepsie by bolo keby to bolo ako kalendar, kde sa meni cela ikona … ale to im nikto nedovoli …

    takisto pouzit tlacidlo na zvysenie hlasitosti ako spust fotoaparatu … skusali ste si to niekto? aspon teoreticky ti co nemate iOS5 … je to bohovsky nepohodlne aspon na 3gs … som pravak a drzim mobil pri foteni tak aby bol fotak na hornej strane mobilu … co je home button v pravej ruke … tak to tlacidlo mam pod lavym palcom … ako nevidim v tom uzasne vylepsenie … a zakazovat inym aplikaciam pouzivat HW tlacidla na spust fotaku a potom to opajcovat je pekne svinstvo … viam sa vcitit do koze tych vyvojarov …

    taktiez co sa tyka toho newsstandu … v bete je to vyslovene nepohodlne … pre nas to nefunguje, neda sa to vymazat a ani vlozit do priecinku a zahrabat niekam, lebo sa to samo sprava ako priecinok … dalsia vec je digital publishing platforma od adobe … dali si s tym zalezat a myslim si ze vela ludi uprednostni nakup aplikacie priamo v zariadeni ako stahovat samostatnu aplikaciu pre kazde noviny … neviem ci ste videli nejake vydanie Wired na iPade ale pochybujem ze apple bude mat prvy rok zvladnute polovicu toho co oni riesia dlhy cas …

    som fanusikom apple ale vyzera to nie prilis pekne s nimi … zacinaju sa trochu rozdrapovat a ukrajuju z moznosti malych vyvojarov … ti sa budu uchylovat ku vyvoju bezduchych aplikacii, lebo apple im vytesnil velku cast trhu … dufam ze aspon dropbox tu ostane lebo na ten si neviem dopustit (uvidime co vsetko neprinesie iCloud) …

    to je tak … ludia chcu aby ich telefon vedel co najviac … developeri zas aby vedel co najmenej (na druhu stranu ponukal bohate API – hlavne zmysluplne)

    0
    0
  16. Ja si myslím, že je to dobrý krok, pretože aspoň vyvojari budú pracovať ešte na niečom dokonalejsom, čím bude iOS opäť vynimocnejsi. Takto ich Apple dovedie k väčšej kreativite.

    0
    0
  17. toto je podla mna blbost. ako pouzivatel chcete mat na vsetko 3rd party aplikacie? Nedajte sa vysmiat. iOS ako taky sa musi tiez posuvat vpred a nespoliehat sa len na 3rd party. Pride potom dezko s androidom sa vytesovat, ze naco mu je iPhone s iOS, ked si tam bude musiet nakupit tonu 3rd party na zakladne veci a android to ma default?
    Pokial ma aplikacia vyznam a nie je to len o tom, ze vytvara funkcionalitu, ktora by mala byt zakladna, tak nema vyznam sa bat, ze ju nahradi nieco vstavane. Na druhu stranu, v iOS je safari a aj tak sa dari roznym alternativnym prehliadacom.

    0
    0
  18. vsak preco by nemohol apple ponuknut platene apps ako svoje defaulty?
    – zakaznik sa nebude kukat na to ci to niekomu ukradol ale kolko ho to stoji a co je zadarmo to sa pocita

    a s tymi notification co prebral z androidu spravil tiez dobre lebo to v podani apple bude fungovat uplne normalne a ne sekat a milion krat skusat tahat to dole a pod…

    cela spolocnost apple je zalozena na prebrati existujuceho napadu prerobeneho na lepsi a nikomu to tu do teraz neprekazalo

    mier

    0
    0
  19. Pozrite sa na windows. Dnes si už nemôže dať do systému ani lepšiu kalkulačku, lebo by ho hneď zažaloval niekto. A potom vyzerá tak ako vyzerá. Chceme to?

    0
    0
  20. Mal som napad na appku na os x, ale air drop mi ten napad vcera vzal…
    Tento clanok mi teraz naozaj dobre padol…

    0
    0
  21. Nie je to po prvy raz, co si ovocinarska firma “pozicala” napad niekoho ineho, dala to do krajsieho obalu a zaraz sa z toho stala “novinka” :)
    Na druhej strane, robia to vsetci, takze…

    0
    0
  22. Napadla ma taka podobnost … kolko povyku bolo okolo Internet exploreru a jeho implementacii do windowsu. Dufam ze apple to ma pravne lepsie zabezpecene… lebo ak sa do toho pusti eu a pravnici tak s toho bude taka konina … si viem predstavit ze novy iphone nebude mat ani jednu aplikaciu iba ikony z linkami kde bude mozne vyberat rozne aplikacie ktore robia to iste, podobne ako je to vo win a ikonou vyberu browsera. Btw preco aj osx alebo linux nemusia mat tie ikony pre slobodny vyber internet browsera? Inac by to bola sranda mat taku ikonu v chromeOS od googlu :)

    0
    0
  23. Tak já bych to tak tragicky neviděl. Camera+ má spoustu jiných funkcí kvůli kterým je pro uživatele zajímavější. Další věc je, že nevíme, jestli se náhodou Apple s těmi firmami nedomluvil a nějaký bakšiš nezaplatil.

    0
    0
  24. Podla mna su to az prilis bezne funkcie na to aby sa hovorilo o vykradani. A aj keby si Apple tieto napady “pozical”, tak neverim, ze to nemaju opatrene v podmienkach, ktore vytvorili vo vztahu developer – spolocnost. Zastresujuca firma ma vzdy pravo na veci, ktore vznikaju pod jej menom. Vyvoj sa kvoli podobnym veciam zastavit nemoze a vyplacat takto banalne napady ? Ak by to takto fungovalo tak by vsetci vyrobcovia papiera mali platit prispevok Cine, pretoze to bol ich napad.

    0
    0
  25. Ale no tak. Povedz mi jednu firmu, ktora nejde po zisku. Jednu firmu ktora hned vyhodi vsetko na trh to najlepsie co ma. Ziadna taka firma neexistuje. Keby to tak bolo, uz davno jazdime na vodu v autach alebo na vzduch, uz davno mame notebook, s bateriou ktora vydrzi 10 rokov. a to si nevymyslam. Keby to vsetko prislo, miliony ludi by prislo o pracu.

    0
    0
  26. Článek je naprosto výborný – a rozhodně nevidím důvod k nějaké větší umírněnosti, jako protiváha všem těm článkům, které cokoliv s logem jablíčka automaticky vynesou do nebe, je to pořád jen mírná kapka vzdoru v moři fanboyů. Přijde mi, že Slováci (aspoň někteří) ještě dovedou rozumně uvažovat, kdežto Češi, jak je vidět, hned začnou Apple obhajovat.

    Vykrádání to je a motivjící to nijak není, když přijdete s něčím novým, získáte konkurenční výhodu výhodu tím, že jste mezi prvními, kdo s tm vstoupil na trh, a pak se najednou ocitnete v situaci, kdy pro stažení a instalaci vaší aplikace (nebo vůbec její hledání jako takové) není žádný důvod, těžko si dovedu představit, že to ve vás vykřeše novou jiskru kretativity.

    Pro rejpaly, různorodé i- a mac-výrobky mám doma už skoro všechny, před víc než pěti lety jsem byla z applu nadšená, ale v poslední době už mě ničím neoslovují. Fandím vám, máte ve mně pravidelného návštěvníka :-)

    0
    0
  27. Tak s tymto clankom a tonom v nom to macblog prepiskol a to riadne. Zda sa, ze z macblogu sa stava bulvar na sposob noveho casu

    0
    0
  28. A čo má povedať XEROX? Oni mali prvý myšku a rozhranie s “oknami” či ? Steve prišiel,videl,vylepšil,predal a vyhral…

    0
    0
  29. V IT svete sa vždy vykrádali nápady. Nôž do chrbta to môže vývojár nazvať len ešte pred tým, ako sa na to vyspí. Apple totiž aktualizuje vychytávky pomaly, kým nezávislá firma aj každý týždeň. Konkurencia je dobrá vec. Apple sa inšpiroval úspešnými nápadmi a toto môže posunúť iných vývojárov dopredu. Hovorí sa, že patenty sú brzdou v rozvoji. (Kde by sme boli, keby Guttemberg vyberal licenčné poplatky za každú knihu)

    0
    0
  30. Akékoľvek obohatenie, akékoľvek zdokonalenie, akýkoľvek vývoj operačného systému pri dnešnom závratnom počte ponúkaných aplikácií zákonite musí naraziť na záujmy niektorých vývojárov. Autor nám tu vlastne tvrdí, že iOS by sa de facto už vôbec nemal vyvíjať. Tak neviem – nemá náhodou byť prvoradým zájmom každého výrobcu čohokoľvek uspokojenie potrieb a požiadaviek zákazníkov? Alebo treba – i za cenu poškodzovania zákazníkov – uspokojovať dodávateľov? Nuž, nechcel by som s autorom robiť biznis.

    0
    0
  31. …fajn objektívny článok…presne tie isté pocity ohľadom software “noviniek” som mal po vzhliadnutí WWDC…a to ešte nebol spomenuty iCloud, veľmi nápadne podobajúci sa už niekoľko rokov fungujúcemu a zadarmo dostupnému Dropboxu! ..stojí to naozaj aspoň za zamyslenie!

    0
    0
  32. Hodne bulvarny titulok, polemika o moralke a “spravnosti” ma v suvislosti z biznisom prilis nezaujimaju, ovela horsia je nepravda a o tej sa v suvislosti so slovom vykradanie da polemizovat – tazko sa da ukradnut nieco, co nikomu nepatri… Ja ako uzivatel som rad, ze sa vylepsi zaklad, ktory mam v telefone a myslim, ze tym aplikaciam, z ktorych sa inspiroval Apple, to moc neublizi – stale budu mat co ponuknut navyse.

    0
    0
  33. sposob akym apple oznamil developerom ze prebral ich applikacie nebol zrovna najlepsi no po subscriptions ma to uz velmi neprekvapuje. na druhej strane verim tomu, ze to nenarobi tolko zloby ako to tu ludia prezentuju.

    Apple je fajn firma ale co sa applikacii tyka pochybujem, ze tieto prebrane verzie budu stihat za appsami od developerov. apple ich neupdatuje vobec tak casto a prichadza s novymi len zriedkavo pri velkych udalostiach ako je launch produktu alebo wwdc.

    mozno to chvilu bude boliet developerov (iked myslim, ze ti ktorych apps to teraz postihlo si uz zarobili pekne) ale v konecnom dosledku to bude pre uzivatelov ovela prinosnejsie a bude vacsi tlak na lepsiu funkcionalitu.

    A ze preberaju funkcie z androit? no a co, cokolvek bude lepsie pre usera je dobre, pre mna za mna nech preberu nieco aj z windows phonu ked daco uzitocne najdu :D

    0
    0
  34. autorovi v každom prípade blahoželám k šoku, ktorý u mňa vyvolal nápadne bulvárnou rétorikou, použijúc jeho podivný slovník, bolo to ako “nôž do chrbta”… Škoda by bolo znížiť atmosféru na MacBlogu na smradľavý kanál bulváru.
    Ďaľší postreh – nestalo sa prvýkrát, že na článok od tohto autora sa v diskusii temer zakaždým objavia “príspevky” od rovnakých nickov rozjímajúce sa na dokonalosťou článku a najradšej by ho nominovali rovno na Pulitzerovu cenu… alebo to píšu na objednávku :-( ?
    Súhlasím s Ignacom – došlo k riadnemu prepísknutiu a zbulvárneniu…
    Nedá mi nezareagovať aj na témy, v článku pertraktované – moje skúsenosti s iPhonom, ale najmä s iPadom ma jednoznane stavajú do tábora tých, ktorí obdivujú vizionárstvo SJ a jeho počin v tomto smere a JE MI CELKOM jedno, či nejaký jedinec z nejasných a neodôvodnených dôvodov začne prskať na SJ a celé Apple…
    Nepodarilo sa autorovi odradiť ma od pravidelného ťukania na AppStore a ponechávam si nádej, že ho už táto smutne negatívna nálada prešla….

    0
    0
  35. Vdaka za typy. Ked vyjde novy iOS 5, pockam si na reakcie – zmenu odozvy na iPhone 3GS. Zrejme to uz nebude optimalne. Potom bude vyhodou mat tieto aplikacie v starom iOS.

    0
    0
  36. Camera+ sa nestrati a ani nezanikne. Ved to nie je aplikacia len o jednom tlacitku a orezavani fotiek.

    iCloude sa nestane nahradou za Dropbox, ktory pouzivam 100x denne a pracu bez dropboxu si uz neviem ani predstavit (nikto z nas zatial realne fungovanie iCloude nevidel). Ak iClpude pomoze zlacneniu dropboxu, budem len rad :) Ak by apple namal vlastny cloud, tak by dnes velmi vela stracal…

    Instapaper – suhlasim s nazorom vyssie. Aj napriek tomu, ze existuje iBooks, tak stale pouzivam Stanzu a nemam dovod to menit. V iBooks nemam nic, lebo mi jednoducho nesedi.
    Aj Instapaper pouzivam cez 2 roky a som si isty, ze v priebehu nasledujuceho pol roka nebudem mat ani cas a chut prechadzat na Reading List. Prva verzia od apple aj tak nebude dokonala :)

    iMessage nenahradi WhatsApp rovnako ako FaceTime zatial nenahradil Skype. iMessage nie je multiplatform!

    Neprepadajte panike!!! Vasa zem bude znicena za 4…. 3… 2… 1…

    0
    0
  37. Ak niekoho zaujima, co si Marco Arment skutocne mysli o Reading Liste, tu je jeho blog post: http://www.marco.org/2011/06/06/safari-reader-and-instapaper (v skratke: je to prenho dobre, pretoze viac ludi si navykne na takuto funkcionalitu a kedze Apple nikdy neimplementuje “advanced” funkcie, viac pouzivatelov siahne po Instapaperi).

    Este si dovolim uviest jeho nedavny tweet: Respectfully disagree with @PatrickIgoe: http://t.co/tIXtZdI Even if I could have patented the idea, we’re all better off that I didn’t.

    Pouzitie volume up tlacidla vo fotaku pre Camera+ neznamena ziadnu ujmu. Ak si Macblog mysli, ze ano, nech prosim uvedu aspon jeden dovod. Ak nieco, tak im to len pomoze. Camera+ je daleko viac ako iOS Camera app.

    Velmi ma zaujalo, ze takmer vsetky komentare boli velmi pozitivne len preto, ze clanok kritizuje Apple (nikto necitil potrebu sa zamysliet nad jeho obsahom a overit si realny dopad toho, co sa stalo). Vyplyva z toho, ze je viac ludi, ktorym Apple vadi a skocia po kazdej moznosti skritizovat ich, ako tych, ktori Apple zakazdym chvalia, nech urobi cokolvek. Ani jedno nie je dobre.

    Tiez by som bol rad, keby Macblog aj nadalej kritizoval Apple: vtedy, ked je na to dobry dovod. Mozno by som vsak skusil viac prisposobit ton vaznosti situacie.

    0
    0
  38. Mne sa paci na iCloud, ze si mozem pozret aplikacie, co som uz stiahol priamo v mobile a rovno ju aj stiahnut, ak nejaku nemam a potrrebujem ju.

    0
    0
  39. Inspiracia iMessagera aplikaciou Whatsup je kazdemu cloveku co sa s nou stretol jasna na prvy pohlad. Navrh notifikacii do slidovatelneho spustania z lock obrazovky som videl dokonca na videu nejakeho nadsenca. Je mozne, ze to kupili no na druhej strane mi pride chore, aby ludia svoje napady drzali v sufliku. Nebit patentoveho uradu, dnes by svet vypadal uplne inak. Koli patentom a ludskej chamtivosti sme tak 50r pozadu.

    0
    0
  40. zvedavec: clanok som pochvalil aj ja a preto mi neda nereagovat na tie kyble “hovan” co tu okolo seba kydas. prave clanky ktore vyjadruju nejaky nazor a nie su len opisom faktov ktore si precitam hocikde inde, podla mojho nazoru na macblogu chybaju. to ze sa ti autorovo stanovisko nepaci je samozrejme tvoje pravo. kedze ti vsak chyba nadhlad a schopnost pochopenia nazorovej plurality, naplno u teba plati ze apple ovce naozaj existuju…

    0
    0
  41. kazdopadne je to posun k lepsiemu.. ak by totiz nebol jailbreak a vyvojari, tak by apple nevedel vychytavky, ktore napadnu niekoho ineho. je mrzute, ze to proste od nich nekupia ale na dalsiu stranu je fayn, ze ich rok-dva nechaju zarabat a nasledne to implementuju do ios. aj tak si tie veci nikto neda patentovat tak akoze preco to riesit? kazdopadne snapshot na volume je vec stara 3 roky a zmazali im skrz toho app ktora to riesila – vraj porusovala policy devkitu. ios5 bude pecka a sorry whatsup je tak nestabilny a vypadava, pise nezmyselne statuse ze clovek cital spravu atd, ze radsej prejdem na imessage a nemusim riesit potrebu aby si iny clovek zakupil app a pouzival ju, plus nie je pre ipad co je smutne..

    0
    0
  42. Teraz bude mať užívateľ aspoň na výber, medzi tou Defaultnou a tou, čo si stiahne, napríklad na Androide takto fungujú už dlhú dobu napríklad Home Screen, ale aj na Symbiane, sám som originálny Home Screen vymenil za Handy Shell

    0
    0
  43. Ako netesil by som sa keby ze mam nejaku app a ta sa neskor pouzije v ios z hladiska penazneho. No z druhej strany by som bol rad ze som mal tak skvely napad ze ho ocenil a zaradil do systemu samotny stave jobs. Este jedno + je ze to nuti zrazat cenu tychto app

    0
    0
  44. “Keď to takto pôjde ďalej, vývojári si zrejme rozmyslia, na ktorej platforme budú predávať a Steve Jobs sa s najväčším počtom aplikácii chváliť môcť nebude.”

    Co to su kecy? To ze par ludi nieco napise na Twitter, neznamena absolutne nic. A chcel by som vidiet nejakeho aspon trochu uspesneho vyvojara ktory sa na to teraz vykasle…

    Cely clanok tak trochu mimo misu…

    0
    0
  45. Vykrada najlojalnejsiech to je pravda ale zo stranky pouzivatela teda vsetkych je to len vyhodne. Vsak hadam nechcete platit na vyse za tieto vsetky apps. Neni lepsie ked uz su rovno v akom takom zaklade. No a ak tym vsetkym vyvojarom treba len dodat ze musia byt kreativny a prist zasa s niecim novym inak by neexistovala ziadna innovacia.

    0
    0
  46. Čistá pravda. Camera+ používam už dlho lebo originál aplikácia je obrshit a ten “zazrak” co bol prezentovaný na WWDC je čistý “pajc”

    0
    0
  47. kruton – máš vážny problém s iným názorom než je ten Tvoj? Snáď to ešte nebude na odbornú pomoc :-( ! Ale súdiac podľa Tvojej miery sprostosti, ktorou na mňa cez moju poznámku útočíš, neviem, asi nie si od tej hranice už ďaleko… budem v ilustráciách konkrétny –

    “apple ovce” Ti prejde bez frčky do nosa len preto, lebo pripúšťam, že si ani sám nechápal, akými slovami sa pokúšaš slinu neznášanlivosti prskať vôkol seba…len pozor, aby nefúkal vietor a neschytal si ju sám…

    “chýbanie nadhľadu” je paradoxne očividne Tvoj problém, súdiac podľa hostility v Tvojej reakcii na môj príspevok, netráp sa ale, nie každému je daná schopnosť akceptovať, že iní ľudia môžu mať iný názor… predpokladám, že jedine kvôli tomuto nedostatku sa mohlo stať, že môj názor si až halucinačne vnímal ako píšeš – ako kýble “hovan””, zároveň to mohlo byť dôvodom, kvôli ktorému Tvojej pozornosti ušla nie malá skupina diskutérov, ktorým sa rovnako ako mne nepáčil tón ani štýl, nie to ešte obsah predmetného článku. Presnejšie to vyjadril pred chvíľou “md” – celý článok je tak trochu mimo mísu” – nedá sa nesúhlasiť….

    0
    0
  48. @ Miro
    “čo má povedať XEROX? Oni mali prvý myšku a rozhranie s „oknami“ či ? Steve prišiel,videl,vy lepšil,predal a vyhral…”

    jobs+woz tu myslienku jednoducho ukradli,akurat,ze vtedy zrejme este situacia,ze v IT biznise,kazdy kazdeho zaluje az taka nebola.

    @ Peter P
    “Vykrada najlojalnejsiech to je pravda ale zo stranky pouzivatela teda vsetkych je to len vyhodne. Vsak hadam nechcete platit na vyse za tieto vsetky apps. Neni lepsie ked uz su rovno v akom takom zaklade. No a ak tym vsetkym vyvojarom treba len dodat ze musia byt kreativny a prist zasa s niecim novym inak by neexistovala ziadna innovacia”

    toto mohol napisat iba clovek, ktory v zivote nic kreativne nevytvoril …

    0
    0
  49. Zvlastny clanok:)))..pretoze zmluvy ake maju vyvojari s apple su stavane tak ze o vykradani nemoze byt ani reci a su vyhodne stale dost pre vyvojarov…ak by to tak nebolo,mal by prave android alebo iny os najviac app v markete ale ono to tak nieje…!

    0
    0
  50. @zvedavec:

    presne tak, dobre si to vystihol, len mne sa nechcelo zabijat cas vysvetlovanim tohto tym ludom, co maju klapky na ociach a stoj co stoj budu dupkat to svoje…

    Inak to je tak so vsetkym na slovensku, macblog mohol zacat slusne, predstihol v “kvalite” aj mujmac.cz ale posledny polrok ten hnusny bulvat a slovne spojenia, ktore ohuria mozno tak tetku faragulku na trhu na zilinskej, to je trochu sila na portal, ktory sa snazil vyzerat seriozne.

    Cely clanok je velky nezmysel. Tak to potom spolocnosti ako Michelin, Bridgestone atd…vykradli Dunlopa, lebo on vynasiel pneumatiku nie? To keby sme takto chapali vsetky suvislosti, tak potom kazdy druhy produkt na planete je vykradnuty od niekoho ineho – ale ja som si nevsimol ze by polka firiem sveta zalovala tu druhu pre kopirajt…

    Ak niekto nema nieco vyslovene patentovane na uradoch, tak mu to vobec nepatri a nieje to jeho, takze mu to tazko niekto moze ukradnut.

    Macblog prepadol, nerobil dotycny autor nahodou na topky.sk? Podobny styl…

    0
    0
  51. Pochybujem, že vyvojari opustia Apple ako tu niektorí písali. Pozrite si android koľko app je free a na iOS je platený. Je to z toho, že používatelia iPhone, iPod, iPad zaplatia za aplikáciu, za to ti, čo používajú android sú ľudia typu držgroši (nie všetci). Takze sa stále oplatí a aj dlho bude vyvíjať pre iOS

    0
    0
  52. suhlasim s pavelom,jediny vie co pise…take na jednom twite zasumelo urobme senzaciu z toho:)..paniku vyvolal aj clanok apple vas spehuje,pritom v  itunes ste si mohli kludne vypnut alebo zaheslovat tieto veci…rozmazlo sa uskodilo applu ten vydal aktualizaciu ale google a jeho android psst..tisko lebo je zadara a tak otvoreny ze vas sleduje aj ked spite:)) to uz secko je oki…akurat ze este len zapnes novy fon s androidom a uz ta lokalizuju a vytvaraju databazu o zariadenia:)

    0
    0
  53. S názorom v článku síce nesúhlasím, ale aj tak považujem takéto úvahy za najcennejšie, až prémiové články.

    Ľudia čo sa tu oháňajú bulvárom ani nevedia, čo to slovo znamená. Neznamená totiž “článok s ktorým nesúhlasím”.

    Čo sa týka osočovania autora: asi moc podrobne MB nečítate, nakoľko ste si nevšimli, že Alex stojí už roky za tými najčítanejšími, najobľúbenejšími a najkvalitnejšími článkami na serveri. Z aktuálnej kategórie “odporúčame” ich napísal až 13 zo 14!

    0
    0
  54. Presne tak príde na psa mráz…už si aj Apple musí uvedomiť že neni sú úžasný aspoň to videť na tom ako sa rozmáha Android a ak nezmenia svoj prístup tak v tomto segmente budú strácať a iphone neiphone ľudia budú radšej kupovať napr. HTC

    0
    0
  55. Osobne si myslím, že pravda je niekde medzi. Rozhodne by som volil miernejšie slovo ako “vykrádanie”.

    Psittacula Derbiana: zámerne vybavenie iPhonu podľa mňa nie je zámer ale jednoduchý fakt, že developeri iOS jednoducho nestíhajú všetky feature uviesť hneď, preto ich postupne dopĺňajú. Spomenie si niekto dnes na to, že v čase uvedenia 1. iPhonu bolo najkritizovanejšia nemožnosť doinštalovať a naprogramovať vlastné aplikácie?

    0
    0
  56. @ignac

    “Cely clanok je velky nezmysel. Tak to potom spolocnosti ako Michelin, Bridgestone atd…vykradli Dunlopa, lebo on vynasiel pneumatiku nie?”

    ver tomu,ze keby pri zrode kolesa stal el jobso, nikto by ho nesmel pouzivat bez toho aby isli nejake licencne polatky do cupertina. Apple si patentuje este aj vlastny smrad.

    Ale v poriadku, radi ich kopiruju, tak sa chrania, takze je to v poriadku. Akurat,ze do tejto schemy potom nezapada napriklad to,ze v den uvedenia iPhonu na verejnost im znacka iPhone vobec nepatrila a mal to legalne a pravoplatne registrovany iny subjekt. To vsak vobec nebol pre apple problem,aby tento fakt jednoducho ignoroval … To uz podla mna vobec nie je v poriadku, tomu sa hovori pokrytectvo.

    Mozno,ze nadpis je trochu silny ale kto vie citat medzi riadkami chape o co ide a vobec nejde o to,ci su,alebo nie su niekde ovce a iba tato zvieracia diskusia je skutocne nezmyselna

    0
    0
  57. ono – tento clanok je aj tak trochu nastvanym memorandom, pretoze jedna z noviniek sa dotkla aj firmy ktora patri Macblogu… a to nie len priamo app na poznamky ale z casti aj cloudoveho riesenia, takze su pochopitelne “nahnevani”

    Bohuzial, cakat ze iOS ostane vecne v rovnakej podobe ako doteraz je zcestne… rovnaka situacia bola ked zacali ine firmy robit antivirusy zadara, potom ho spravi Microfosft a predajonost tych platenych nijako zvlast neklesla. Podla rovnakej logiky by malo byt uplne o nicom aj vyrabanie platenych applikacii, ktore nicia trh tym platenym…

    IMHO cele zle… a clanok prepisat :)

    0
    0
  58. Ja idem skapat od rehotu, ked nejaky zakomplexovany slovak zacne nadavat na Apple len preto, aby bol iny, aby sa odlisil a ma dojem ze je strasne “in” a ze je nezavyslak a nad vecou. Takym ludom odporucam ist sa liecit

    0
    0
  59. Je zaujímavé, že keď prišiel trojkový systém s prelomovými vychytávkami a funkciami, ktoré dovtedy riešili len aplikácie alebo brejk, neozýval sa nikto. Na mieste majiteľov blogu by som si dal pozor na silné slová. KRÁDEŽ je nezákoné odňatie niečoho niekomu s cieľom obohatenia sa. Nestačí obviniť, treba mať aj dôkazy. INŠPIRÁCIA a ZDOKONAĽOVANIE nie sú krádežou, ale prirodzeným vývinom.

    0
    0
  60. Banda ludi zijuca zo svojej jedinej uspesnej aplikacie teraz zistila ze po tych zarobenych stovkach tisicov dolarov je uz prec od korytka a kviika…operacny system je evolucia. Tak ako sme pred par rokmi lepili na sklo auta navigaciu a dnes ju ma kazde druhe zabudovanu…zlepsenie konecneho produktu…evolucia.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.